Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Șeful DSP Alba: Virusul există. În spatele cifrelor este o mamă, un tată, un frate, o soră care se pot îmbolnăvi


Publicat

Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba, Alexandru Sinea, atrage atenția asupra importanței respectării măsurilor de prevenire a infectărilor. Potrivit acestuia, instituțiile statului nu pot face nimic fără sprijinul cetățenilor.

Acesta a făcut sâmbătă declarații, alături de prefectul de Alba, despre evoluția epidemiologică din județ.

Vezi LIVE VIDEO: Precizările autorităților din Alba despre RESTRICȚIILE impuse în județ și evoluția cazurilor COVID

Fără populație, fără sprijinul cetățenilor, instituțiile statului nu pot face nimic. Virusul există. Chiar dacă este un dușman invizibil, afectează familii. În spatele cifrelor pe care le comunicăm există o mamă, un tată, un bunic, un frate, o soră, care la un moment dat poate să facă o formă gravă a bolii. Să nu așteptăm să avem necazuri, cei care nu am contactat încă virusul. Nu ne dorim să avem decese favorizate de COVID. Fac apel la respectarea măsurilor. Este esențial să înțeleagă cetățenii”, a declarat Alexandru Sinea.

Șeful DSP Alba a prezentat situația din județ:

”Incidența în județ este în creștere, dar nu este o creștere abruptă, ci una progresivă, sperăm să fie una controlată. Facem eforturi, prin testare susținută și prin anchetele epidemiologice pe care le realizăm în 24 de ore, testăm și izolăm persoanele pozitive, carantinăm contacții. Este o presiune fantastică asupra sistemului sanitar, dar se gestionează fiecare caz în parte. Acum sunt aproximativ 40 de locuri în spitale (în medie sunt 40 de internări/externări pe zi)

Spitalul Aiud devine spital-Covid de săptămâna viitoare. Acum este în pregătire.

Astăzi județul Alba a coborât pe locul 6 în ceea ce privește incidența. Ne menținem la aproape 1000 de testări pe zi. Considerăm că este foarte important să știm situația cazurilor.

La nivelul județului au fost testate absolut toate căminele de bătrâni, instituțiile unde au fost înregistrare cazuri, pentru a evita focare.

Dacă am descoperit un focar din timp am luat toate măsurile legale pentru limitarea îmbolnăvirilor. Am testat din timp și am depistat cazuri asimptomatice.

Nu muncim ca să dăm bine în anumite statistici. Alba este sub media națională la decese”, a declarat directorul DSP Alba.

Șeful DSP Alba a transmis, tot sâmbătă, pe rețeaua de socializare, un mesaj prin care atenționează că virusul îi afectează de cele mai multe ori pe cei dragi.

Virusul există și de cele mai multe ori îi afectează pe cei dragi nouă

Există încă, din păcate, prea mulți oameni care nu cred în existența Covid19, ori care nu sunt convinși de gravitatea acestei pandemii. Diverse teorii conspiraționiste ori mesaje rostogolite în mediul online încearcă să pună la îndoială realitatea și situația gravă prin care trecem.

În spatele cifrelor și datelor statistice pe care noi, cei de la DSP, precum și celelalte instituții publice le transmitem se află oameni. Fiecare cifră alocată unui nou caz de infectare ori deces are în spate un om, o mamă, o bunică, o rudă sau un prieten.

Simplul fapt că unii dintre noi nu am contractat încă virusul ori nu avem o cunoștință apropiată ori rudă care să-l fi contractat, nu înseamnă că acesta nu există ori că nu se poate manifesta în mod dur, cu efecte devastatoare pentru persoana respectivă ori familia ei.

Mai departe de sistemul sanitar, aflat sub o imensă presiune în această perioadă, trebuie să ne gândim la noi și la cei apropiați. Trebuie să ne protejăm pe noi și pe cei dragi nouă.

În urmă cu doar câteva zile, atât mama cât și mătușa unui bun prieten nouă, domnul Titus Biro de la ANTEL, companie care a susținut în mod constant eforturile noastre în lupta cu pandemia, încă din primele zile ale acesteia, au decedat răpuse de Covid 19. Îi transmit sincere condoleanțe, atât din partea mea cât și a tuturor colegilor de la DSP Alba.

Mulți, prea mulți dintre noi ne credem invincibili în fața acestei pandemii, până în momentul în care nu mai suntem.

Vă rog pe toți să luăm în serios acest virus, să respectăm cu strictețe regulile și măsurile sanitare și de igienă precum și regulile de distanțare socială ori restricțiile impuse de autorități.

Putem, împreună, să diminuăm efectele acestei pandemii, să trecem cu bine prin ea, înainte ca fiecare dintre noi, ori cineva drag nouă, să fie afectat ori răpus de acest virus.

Încă o dată, condoleanțe domnului Titus Biro și familiei și, vă rog din suflet, să înțelegem și să respectăm regulile sanitare și de distanțare socială precum și măsurile cerute de către cadrele medicale și specialiștii din domeniul sanitar. Să fim sănătoși”, a scris Alexandru Sinea.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO FOTO: Premii pentru eleve de la Școala de folk – Palatul Copiilor Alba Iulia, la cel mai mare festival de profil din țară

Publicat

Patru eleve de la Școala de folk de la Palatul Copiilor Alba Iulia au câștigat premii la cel mai mare festival de profil din țară, desfășurat duminică, online.

Este vorba despre a XX-a ediție a Festivalului Național de creație și interpretare muzică folk ,,Toamna Baladelor”, organizat de Ministerul Educației Naționale și Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Din cauza situației pandemice, în acest an festivalul a fost organizat online, pe platforma ZOOM si Facebook.

Au participat 56 de elevi din toate județele țării. Județul Alba a fost reprezentat de patru eleve de la Școala de folk de la Palatul Copiilor, sub îndrumarea profesorului Daniel Avram.

Toate cele 4 eleve au fost laureate ale festivalului:

Maria Mariș – Trofeul festivalului la secțiunea Creație clasele V-VIII

Andreea Muntean – Premiul I la secțiunea Creație clasele IX-XII

Roberta Crișan – Premiul II la secțiunea Interpretare clasele V-VIII

Ioana Șandru – Premiul III la secțiunea Interpretare clasele IX-XII.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat PNL Alba: Președintele Ion Dumitrel știe ce spune – Corneliu Olar reprezintă Țara Moților (P)

Publicat

Ce spun acum este o opinie pe care mi-am format-o în timp de mai mulți ani urmărind activitatea lui Corneliu Olar ca și primar, ca parlamentar și mai ales ca om. El trăiește, simte, se implică în tot ceea ce înseamnă viața locuitorilor din Munții Apuseni. El îi reprezintă si pe cei care au un trai mai bun, și pe cei care au necazuri. El îi știe pe toți, îi intelege pe toți și știe să se poarte cu ei așa cum o poate face numai un moț de-al lor.

Olar știe necazurile, problemele și bucuriile moților. Vibrează la ceea ce înseamnă istoria moților, trecutul lor, eroii Țării Moților.  El este cel care cu adevărat știe să vorbească românilor despre Avram Iancu, despre Horea, Cloșca și Crișan, despre tot ceea ce s-a întâmplat în istoria Țării Moților. El știe ce trebuie făcut ca istoria și memoria înaintașilor să fie respectate.

Olar a fost un primar model nu numai pentru Țara Moților și județul Alba, ci pentru întreaga Românie. Acum este un deputat model cu o activitate remarcabilă în Parlament. Corneliu Olar a dovedit prin numeroase fapte că a fi patriot nu înseamna numai a striga în adunări publice cât de patriot ești, ci a lupta pentru nevoile moților, a ridica monumente și busturi eroilor moților, a face legi favorabile moților.

Corneliu Olar este omul care îi reprezintă cu adevărat pe moți. El este un om reprezentativ pentru Țara Moților. Olar este omul care luptă pentru o idee, este omul care îi iubește pe moți și pe toți românii indiferent unde trăiesc.

Faptele lui Corneliu Olar pornesc de la lucrurile necesare unei comunități, cămine culturale, modernizarea școlilor, modernizarea drumurilor din Apuseni, până la schimbarea legilor în favoarea și în interesul moțului de rând.

Da, eu sunt un aliat al lui Corneliu Olar în toate eforturile pe care le-a făcut și le face ca parlamentar pentru modificarea legilor care sa fie favorabile moților și în toate demersurile pe care le face pentru ca Alba și Țara Moților să se dezvolte din toate punctele de vedere.

Pentru Țara Moților, cel mai mult îmi doresc ca moții sa fie lăsați să trăiască așa cum a dorit Avram Iancu: liberi. În ce mă privește, voi continua alături de Corneliu Olar să punem în practică proiecte legate de dezvoltarea infrastructurii, modernizarea drumurilor din Apuseni,  crearea condițiilor pentru dezvoltarea turismului, atragerea investitorilor și mai ales de sprijinul întreprinzătorilor și a gospodăriilor din Țara Moților.

Cred că moții îl vor vota în număr foarte mare pe Olar, un moț de-al lor care reprezintă Țara Moților în Parlamentul României de la București.  Pentru toți alegătorii care m-au votat pe mine Președinte al Consiliului Județean Alba, dar și pentru cei care nu m-au votat, am următorul mesaj: În data de 6 decembrie, veniți la vot și votați-l cu toată încrederea pe Corneliu Olar – deputat de Alba și Țara Moților. Pentru că merită!

Ion Dumitrel

Comandat de Partidul Național Liberal, cod unic mandatar financiar coordonator 11200025, distribuit de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

LUNI: „Reconstituire istorică în imagini – Primul Război Mondial”, expoziție de fotografie dedicată Zilei Naționale a României

Publicat

Ziua Națională a României va fi marcată și printr-o expoziție de fotografie care reconstituie acțiunile soldaților români din Regimentul 50 Infanterie Alba Iulia, în preajma zilei Marii Uniri din 1918. Expoziția va fi deschisă luni, 23 noiembrie 2020, la ora 15:00, în zona Porții a III-a a Cetății Alba Carolina. Vernisajul expoziției, ca de altfel toate evenimentele organizate în acest an pentru a marca Ziua Națională a României, se va desfășura fără public, urmând a fi transmis LIVE pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. De asemenea organizatorii vor respecta toate măsuri impuse în contextul pandemiei COVID-19, iar persoanele implicate în organizare vor fi testate medical.

Fotografiile de reconstituire istorică au fost realizate în anul 2018, pe Măgura Străjii din Satul Straja, din județul Alba, de către Vasile Sârb și cursanții clasei de arte vizuale din cadrul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”, în colaborare cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Potrivit istoricului Tudor Roșu, de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, românii ardeleni au luptat în Primul Război Mondial încă din prima zi a acestuia, 28 iulie 1914, deoarece Transilvania făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. Marile puteri au crezut că ostilitățile vor fi încheiate rapid, însă războiul s-a dovedit a fi lung, intens, continuu pe întinderea a 51 de luni, catastrofal, așa cum omenirea nu mai experimentase până atunci. Numărul românilor din Transilvania încorporați în armata cezaro-crăiască a fost de aproximativ 500.000.

Pierderile au fost pe măsură: 82.000 de morți și dispăruți; 63.000 de râniți, invalizi și bolnavi. În urma celor căzuți, au rămas 79.000 de orfani și 38.000 de văduve. La aceștia se adaugă miile de arestați şi refugiați. Românii ardeleni nu s-au regăsit în acest război. Motivația supunerii și credinței față de împărat nu putea fi una suficientă într-o epocă în care toate naţionalităţile căutau să îşi afirme identitatea. Valori ca „unitatea patriei” (austro-ungare), „memoria strămoșilor” etc., pe care se baza propaganda austro-ungară, nu aveau acoperire pentru românii ardeleni. Și mai demotivantă a fost intrarea României în război în 1916, ce îi aducea pe românii ardeleni în situația de a lupta împotriva “propriilor frați”, așa cum îi percepeau pe românii din Vechiul Regat.

Din aceste motive, un număr uriaș de soldați ardeleni – peste 100.000 – au dezertat și s-au înrolat în armata României, ajungând să lupte împotriva țării din care făceau parte, Austro-Ungaria, și care i-a considerat „trădători de patrie”. Până la 1918, la Alba Iulia a funcționat Regimentul 50 Infanterie cezaro-crăiesc. În total, imperiul avea 102 regimente de infanterie. Încadrat între regimentele așa-zise „de linie”, Regimentul 50 – numit oficial și Regimentul „Friedrich Grobherzog v. Baden” făcea recrutări în special din zona Albei și avea, prin urmare, un număr foarte mare de soldați români, estimați la 70% din totalul efectivelor regimentului. În anii Primului Război Mondial, soldații regimentului 50 au dus lupte în Galiția și în nordul Italiei.

Consiliul Județean Alba prin instituțiile subordonate, Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” și Teatrul de Păpuși „Prichindel”, organizează și în acest an o serie de activități culturale incluse în programul de la Alba Iulia dedicat Zilei Naționale a României. Manifestările se desfășoară fără public, cu respectarea celor mai stricte măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2, și sunt organizate în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia și Instituția Prefectului Alba. Sub genericul „Ziua Națională în casa fiecărui român”, evenimentele sunt transmise LIVE pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba și, în funcție de eveniment, pe paginile celorlalte instituții organizatoare.

Expoziția va putea fi văzută, după vernisaj, și on-line pe Pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Orban: Vaccinarea anti-COVID nu va fi obligatorie. Se pregăteşte şi o campanie privind avantajele imunizării

Publicat

Premierul Ludovic Orban, a declarat, luni, că vaccinarea anti-COVID nu va fi obligatorie, iar strategia de imunizare va fi prezentată săptămâna aceasta.

„Autorităţile nu pot să oblige pe cineva să se vaccineze, noi putem să le arătăm toate avantajele vaccinării, să încercăm să îi convingem să se vaccineze, dar nu putem obliga pe cineva să se vaccineze. Sigur că vaccinarea este cea mai bună soluţie de a nu contracta această boală. O campanie reuşită de vaccinare este cea care poate să ne conducă la revenirea la normalitate, într-un orizont de timp rezonabil. Eu zic că suntem aproape. Se vede deja, ştiţi vorba aceea, luminiţa de la capătul tunelului”, a afirmat Orban, la sediul PNL.

Vezi SONDAJ Alba24: Sunteți de acord să vă vaccinați împotriva Sars-Cov-2, în condițiile în care acest lucru va fi posibil?

Potrivit prim-ministrului, se pregăteşte şi o campanie privind avantajele vaccinării.

„În strategia de vaccinare pe primul plan vor fi cei care luptă în prima linie din sistemul de sănătate publică, ulterior persoanele vulnerabile, în vârstă, care au alte boli, care riscă să dezvolte forme severe, ulterior (…) cei care lucrează în (…) domenii esenţiale, critice – energie, furnizare de servicii de utilitate publică, cei care asigură, de fapt, continuitatea acestor servicii publice extrem de importante”, a explicat premierul.

Ludovic Orban a reiterat că distribuţia vaccinurilor contractate de Comisia Europeană se face către ţările UE proporţional cu populaţia.

„În funcţie de cantităţi şi de ritmul în care aceste cantităţi contractate sunt produse şi sunt distribuite în Europa, noi vom avea anumite cantităţi şi, în funcţie de aceste cantităţi pe care le vom avea, vom asigura, în baza strategiei de vaccinare, vaccinarea persoanelor în baza priorităţilor care sunt stabilite. Nu pot să vă dau cifre în momentul de faţă. Avem veşti bune. E clar că avem veşti bune. Practic, suntem aproape siguri că există vaccinul, vaccin cu eficienţă mare. Ce este important pentru noi este să ne pregătim să derulăm la nivel naţional campania în cele mai bune condiţii”, a susţinut premierul.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate