Connect with us
Advertisement

Actualitate

Seniori din Alba și alte județe din țară, invitaţi să devină voluntari pentru copiii din centrele sociale ale comunităţii

Publicat

Cinci centre sociale after-school din patru judeţe, inclusiv din Alba, oferă sprijin şi asigură educaţia intergeneraţională. Prin această inițiativă, 40 de seniori au oportunitatea de a activa ca voluntari în centrele din comunitate.

Vor beneficia de activităţi pentru dezvoltare şcolară, vocaţională şi personală, 150 de copii.

Programul naţional Generaţii, susţinut de Fundaţia Regală Margareta a României, se relansează în cadrul a cinci centre sociale din localităţile Bonţida, Blaj, Buziaş, Dezmir şi Bucureşti, cu sprijinul Fundaţiei Bosch România.

Seniorii sunt invitaţi să se alăture centrelor sociale de tip şcoală după şcoală pentru a oferi sprijin la teme sau alte activităţi educaţionale copiilor din comunitate. În perioada 30 martie – 10 mai, centrele organizează Ziua Porţilor Deschise, cu scopul de a atrage voluntari din rândul persoanelor vârstnice.

Proiectul Generaţii în centrele sociale din Bonţida, Blaj, Buziaş, Dezmir şi Bucureşti

Cinci organizaţii care acţionează în sprijinul copiilor din medii defavorizate în cinci comunităţi diferite vor beneficia de resurse şi cunoştinţe pentru a implementa educaţia intergeneraţională în cadrul centrelor sociale.

Centrele Generaţii creează un spaţiu în care copiii şi seniorii au oportunitatea să colaboreze şi să devină o resursă unii pentru ceilalţi, îmbunătăţindu-şi astfel calitatea vieţii şi a relaţiilor sociale. Valorificând experienţa, profesia, talentul şi timpul personal, 40 de seniori vor fi cooptaţi pentru a se implica în realizarea temelor, activităţilor educaţionale, vocaţionale sau de relaţionare în sprijinul a 150 de copii din medii defavorizate.

Centrele Generaţii aduc o nouă categorie de personal în centrele de zi, pentru sprijinirea educaţiei, dar şi dezvoltarea vocaţională şi personală a copiilor, îmbogăţind portofoliul de activităţi oferite de centre. În plus, propun o schimbare a modului de gândire în ceea ce priveşte potenţialul vârstnicilor şi rolul centrelor sociale în comunitate, actori sociali ce au o contribuţie valoroasă în susţinerea comunităţii.

Cele 5 organizaţii ale proiectului Generaţii, susţinute de Fundaţia Bosch România, sunt:

  • Bonţida, jud. Cluj – Fundaţia Creştină Diakonia, Centrul de zi pentru copii din familii în dificultate
  • Blaj, jud. Alba – Asociaţia Caritas Mitropolitan Greco-catolic Blaj, Centrul de zi pentru copii
  • Buziaş, jud. Timiş – Asociaţia Stern der Hoffnung Rumanien, Centrul de Zi Stern der Hoffnung
  • Dezmir, jud. Cluj – Asociaţia Something New, Centrul de zi Something New
  • Bucureşti, sector 2 – Fundaţia Sfântul Dimitrie, Centrul pentru Educaţie şi Sprijin Comunitar

Programul naţional Generaţii

Începând cu anul 2015, Fundaţia Regală Margareta a României a dezvoltat şi mobilizat o reţea de centre sociale care se bazează pe colaborarea între generaţii, pe schimbul reciproc de valori şi experienţe între copii şi seniori. Până în prezent, 40 de centre sociale au primit grantul Generaţii şi au aplicat metodologia intergeneraţională în lucrul cu copiii, 1.476 de copii, ce provin din familii defavorizate, au fost implicaţi în activităţile intergeneraţionale din cadrul centrelor, 3.840 sesiuni intergeneraţionale au fost susţinute prin mentori voluntari seniori şi 469 de seniori au coordonat sau sprijinit activităţi şi cluburi educative, vocaţionale şi recreative.

La Centrele Generaţii, copiii din familiile dezavantajate beneficiază de sprijin pentru şcoală, o masă caldă, consiliere socială şi psihologică, dar şi de posibilitatea de a-şi descoperi propriile talente, de a-şi dezvolta propriile abilităţi, sprijiniţi de mentorii lor şi chiar de a se bucura de bunici iubitori sau de a-şi face prieteni mai înţelepţi. La rândul lor, persoanele vârstnice au oportunitatea de a-şi asuma un rol nou după pensionare, de a avea un impact, de a aduce valoare în comunitate, de a evita singurătatea, de a socializa cu generaţiile mai tinere, de a redescoperi bucuria de a trăi.

Înfiinţată în 2020, Fundaţia Bosch România este o organizaţie non-guvernamentală apărută la iniţiativa Grupului Bosch în România, cu scopul de a crea un cadru potrivit extinderii acţiunilor sale de responsabilitate socială. Fundaţia Boch România are drept obiectiv generarea unei schimbări în bine pentru persoanele defavorizate în special, dar şi pentru societate în ansamblu. Educaţia, mediul, habitatul, sănătatea şi societatea reprezintă domeniile de implicare pentru Fundaţia Bosch România.

Prin programul umbrelă EduCare, Fundaţia Bosch România susţine iniţiative durabile din domeniul educaţiei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement