Connect with us
Publicitate

Eveniment

Sentință definitivă și irevocabilă: Curtea de Apel București a desfiinţat hotărârea prin care Cupru Min trebuia să plătească 17 milioane de euro

Publicat

După mai bine de trei ani în care s-a aflat pe rolul instanțelor, compania Cupru Min a câștigat definitiv procesul cu Energo Mineral București. Curtea de Apel București a decis că societatea Cupru Min nu trebuie să plătească peste 77 de milioane de lei (17,3 milioane de euro) către Energo Mineral București, aflată în procedură de insolvență. Decizia este definitivă și irevocabilă.

În acest dosar de faliment sunt implicate următoarele părți: SC Cuprom SA prin administrator judiciar BDO Business Restructuring SPRL – intimat, Oficiul participaţiilor statului şi privatizării în industrie – recurent, SC Cupru Min SA Abrud la SCA Dragne si Asociatii – recurent, SC Energo Mineral SA prin curator special Popeia Lăcrămioara – intimat, SC Cuprom SA prin administrator special Horia Simu – intimat, SC Institutul de Inginerie, Consultanţă şi Proiectare pentru Metalurgia Neferoasă – Ipronef SA – intimat, SC Cupru Min SA Abrud – recurent pârât, Activ Lichidator IPURL în calitate de administrator judiciar SA Energo Mineral SA – intimat reclamant.

La termenul de vineri, 21 martie, Curtea de Apel București a dat următoarea soluție (foto): „Respinge excepţia inadmisibilităţii, ca neîntemeiată. Admite recursurile. Modifică în parte sentinţa şi respinge acţiunea în anulare ca neîntemeiată şi pe cale de consecinţă admite cererea de intervenţie accesorie. Menţine restul dispoziţiilor. Respinge cererea de acordare cheltuieli formulat de intimat ACTIV LICHIDATOR I.P.U.R.L. ca neîntemeiată. Obligă intimata – reclamantă la plata către recurenta S.C. CUPRU MIN S.A. SUMEI DE 65.827,67 lei cheltuieli de judecată. Irevocabilă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 21 martie 2014”.

În 30 octombrie 2013, Curtea de Apel Bucureşti a decis suspendarea deciziei prin care Cupru Min SA Abrud trebuie să plătească peste 77 de milioane de lei (17,3 milioane de euro) către Energo Mineral București, aflată în procedură de insolvență.

Hotărârea Curţii de Apel a fost luată în 30 octombrie, în recurs şi a vizat suspendarea executării sentinţei civile a Tribunalului până la soluţionarea cererii de suspendare formulată în cadrul recursului. La Tribunal, în 19 septembrie, decizia a fost de anulare a contractelor încheiate între cele două părți în 2007 și obligarea companiei Cupru Min să restituie suma menționată către societatea din București. Procesul a fost inițiat în 2010 de Activ Lichidator București, administratorul judiciar al societății Energo Mineral SA.

Avocaţii Cupru Min au explicat că litigiul priveşte pretenţiile unui consorţiu de societăţi care s-au asociat cu compania de stat acum cinci ani pentru a exploata zăcămintele de cupru aflate ȋn administrarea Cupru Min. Cu toate că ȋncasaseră sume importante din exploatarea resurselor de cupru şi a utilajelor puse la dispoziţie de Cupru Min, au ȋncercat să obţină restituirea unor pretinse investiţii efectuate, după ce au intrat în insolvenţă. Cupru Min a contestat aceste investiţii, iar la Curtea de Apel Bucureşti compania de stat a obţinut o primă sentinţă favorabilă

Energo Mineral SA Bucureşti este un fost partener de afaceri al companiei Cupru Min din judeţul Alba în perioada 2007 – 2009. În urmă cu cinci ani a fost încheiat un contract de asociere între Cupru Min şi consorţiul format din societăţile Cuprom SA, Energo Mineral SA şi Ipronef SA, deţinut de oamenii de afaceri Horia Simu şi Horia Pitulea, aşa-zişii „baroni ai cuprului“. În schimbul dreptului de exploatare a cuprului, Simu şi Pitulea s-au angajat să investească 155 milioane de euro în retehnologizarea exploatării miniere. Obligaţiile contractuale nu au fost respectate. Energo Mineral nu a făcut investiţiile asumate, nici măcar pe cele de mediu, nu şi-a achitat datoriile faţă de Cupru Min și a exploatat la maximum utilajele din dotarea societăţii. Profitul anual a fost în aceste condiții de peste 6 milioane de euro. În iulie 2009, după o stagnare a activităţii de nouă luni şi trimiterea în şomaj a sute de mineri, Energo Mineral a denunţat contractul cu SC Cupru Min SA. Motivele invocate au fost scăderea preţului cuprului pe piaţa internaţională şi refuzul renegocierii contractului de cooperare.

Energo Mineral SA are ca acţionari cu 99,99% Energo Mineral Trading Limited cu sedul în „paradisul fiscal“ din Insulele Virgine. Restul acţiunilor sunt deținute de Nordexo Manufacturing SRL, Răzvan Florin Calangiu, Horia Simu şi Horia Pitulea.

Procedura de atragere de investiţii la Cupru Min SA Abrud este în derulare. În faza finală s-au calificat doi investitori: Yildirim Holding (Turcia) şi Trafigura (Olanda). 40 de milioane de euro reprezintă suma pe care câştigătorul licitaţiei, organizată de Ministerul Economiei, trebuie să o plătească în avans pentru minereul de cupru de la Abrud. Valoarea totală a concentratului se ridică la circa 500 de milioane de obţinuţi în timp de 7 an pentru 330 mii de tone de concentrat de cupru, la o valoare minimă de 6.900 de dolari pe tonă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate