Actualitate
Serviciile de probaţiune au obţinut promisiuni de la ministrul Justiţiei. Vor fi suplimentate posturile
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, susţine că va promova suplimentarea posturilor pentru serviciile de probaţiune. Declaraţia a fost făcută în urma întâlnirii de vineri cu reprezentanţii acestor servicii, care au protestat, începând de săptămâna trecută, prin întreruperea activităţii, nemulţumiţi de condiţiile de muncă.
La finalul întâlnirii, ministrul Justiției a declarat: „Serviciile de probațiune reprezintă o prioritate pe agenda mea și consolidarea lor se va face treptat. În acest sens, voi cere suplimentarea în anul 2016 a numărului de posturi la nivelul serviciilor de probațiune și voi promova adoptarea regulamentelor de aplicare a Legilor 252/2013 și 253/2013 și a statutului personalului de probațiune”.
Potrivit ministerului, adoptarea noului cod penal a produs schimbări de substanță cu privire la sancțiunile și măsurile neprivative de libertate. În acest context, față de vechile reglementări, s-a extins considerabil aria sancțiunilor și măsurilor comunitare, în toate acestea existând obligații specifice de supraveghere din partea consilierului de probațiune. Toate aceste reforme atrag necesitatea modernizării sistemului de probațiune si a alocării de fonduri corespunzătoare în acest sistem.
Reamintim că Serviciul de Probațiune Alba și-a întrerupt activitatea, începând de miercuri, 20 ianuarie, ora 12.00, asemenea altor servicii din ţară, evidenţiind faptul că în evidenţele locale sunt peste 850 de persoane condamnate/ sancționate penal, aflate în libertate, supravegherea lor fiind asigurată de patru de consilieri de probațiune. La acestea se adaugă celelalte activităţi.
Citeşte şi GREVĂ la Serviciul de Probațiune Alba. Funcţionarii au suspendat miercuri activitatea. Care sunt solicitările acestora
Solicitările consilierilor de probațiune sunt:
– repoziționarea consilierilor de probațiune în cadrul sistemului de justiție;
– acordarea drepturilor similare cu ale celorlalte categorii de personal din cadrul sistemului de justiție;
– plata orelor suplimentare;
– angajarea urgentă de personal și suplimentarea posturilor în cadrul sistemului de probațiune;
– asigurarea unor condiții decente de muncă și a resurselor materiale necesare desfășurării activităților zilnice
– demararea unor proceduri de modificare a legislației actuale în materia probațiunii care să conducă la reducerea presiunii exercitate de volumul ridicat de activitate generat de intrarea în vigoare a noilor coduri;
– adoptarea regulamentelor de aplicare a legislației în materia probațiunii, corelată cu o simplificare a procedurilor de lucru
La nivel naţional, în anul 2014, 399 de persoane din cele 26.749 aflate în supravegherea serviciilor de probațiune au fost condamnate pentru săvârșirea de noi infracțiuni în perioada termenului de supraveghere. La 15 octombrie 2015, în supravegherea serviciilor de probațiune se aflau 37.817 persoane în executarea unor măsuri sau sancțiuni neprivative de libertate. Este pentru prima dată când România înregistrează mai multe persoane aflate în executarea unor măsuri alternative neprivative de libertate decât cele custodiate în sistemul penitenciar.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News