Connect with us
Publicitate

Actualitate

UPDATE: GREVĂ la Serviciul de Probațiune Alba. Funcţionarii au suspendat miercuri activitatea. Care sunt solicitările acestora

politie

Publicat

duba politie Serviciul de Probațiune Alba, ca urmare a deciziei consilierilor de probațiune, și-a întrerupt activitatea, începând de miercuri, 20 ianuarie, ora 12.00. Suspendarea activității va dura, potrivit acestora, până la soluţionarea problemelor privind condiţiile de muncă.

UPDATE: Ministerul Justiției transmite că “a luat act de protestul consilierilor de probațiune, ce a avut loc în data de 20 ianuarie și dorește sa reitereze faptul că procesul de consolidare a serviciilor de probațiune este o prioritate pe agenda ministrului.

În acest sens, a fost adoptat la ședința de guvern din data de 19 ianuarie 2016 memorandumul privind condițiile de detenție, în care Ministerul Justiției subliniază importanța consolidării serviciilor de probațiune prin adoptarea unor măsuri incluse în calendarul investițiilor. Acest calendar va fi adoptat în termen de 3 luni de la aprobarea memorandumului pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție”.

Ministrul se va întâlni în data de 29 ianuarie 2016 cu reprezentanții serviciilor de probațiune pentru a discuta în detaliu recuperarea, într-un termen realist, a întârzierilor din ultimii ani în ceea ce privește consolidarea sistemului de probațiune ca soluție alternativă la executarea pedepsei din penitenciar, potrivit sursei citate.

O situație similară se întâlnește și la alte servicii de probațiune din țară, precum București, Botoșani, Suceava, Teleorman, Dîmbovița, Sălaj, Maramureș, Vîlcea, Brașov, Ilfov, Vrancea, Bistriţa Năsăud, Timis, Arad, Sibiu etc.

În prezent, în evidenţele serviciului sunt peste 850 de persoane condamnate/ sancționate penal, aflate în libertate, supravegherea lor fiind asigurată de patru de consilieri de probațiune. La acestea se adaugă celelalte activităţi.

„Problemele cu care sistemul de probaţiune din România se confruntă au fost aduse la cunoştinţa Ministerului Justiţiei, însă ele nu s-au constituit niciodată într-o prioritate reală pentru minister. La problemele noastre am primit doar declaraţii formale de susţinere. Nici un demers nu s-a finalizat. Aceasta în condiţiile în care permanent mesajul factorilor de decizie este acela ca sunt preocupaţi de asigurarea siguranţei cetăţenilor.

În acest moment, apreciem că soluțiile amiabile au fost epuizate. Încetarea activității reprezintă singura modalitate prin care putem atrage atenția asupra situației grave în care ne aflăm”, au transmis consilierii de probațiune din Serviciul de Probațiune Alba, într-un comunicat.

Solicitările consilierilor de probațiune sunt:

– repoziționarea consilierilor de probațiune în cadrul sistemului de justiție;

– acordarea drepturilor similare cu ale celorlalte categorii de personal din cadrul sistemului de justiție;

– plata orelor suplimentare;

– angajarea urgentă de personal și suplimentarea posturilor în cadrul sistemului de probațiune;

– asigurarea unor condiții decente de muncă și a resurselor materiale necesare desfășurării activităților zilnice

– demararea unor proceduri de modificare a legislației actuale în materia probațiunii care să conducă la reducerea presiunii exercitate de volumul ridicat de activitate generat de intrarea în vigoare a noilor coduri;

– adoptarea regulamentelor de aplicare a legislației în materia probațiunii, corelată cu o simplificare a procedurilor de lucru

Totodată, consilierii de probațiune solicită convocarea unei întâlniri între conducerea Ministerului Justiției și reprezentanți ai sistemului de probațiune din România care să conducă la rezolvarea problemelor cu care se confruntă.

Potrivit MJ, activitatea sistemului de probațiune se desfășoară in interesul comunității, in scopul reintegrării sociale a persoanelor condamnate, al diminuării riscului de săvârșire a unor noi infracțiuni si al creșterii gradului de siguranță în comunitate. Promovarea sancțiunilor si masurilor comunitare urmărește reducerea costurilor sociale ale executării sancțiunilor și măsurilor penale prin diminuarea populației din unitățile penitenciare, valorificarea potențialului socioeconomic al infractorilor și menținerea siguranței comunității.

În contextul aplicării Noului Cod Penal și a Codului de Procedură Penală în 2014, datele statistice indică o scădere importantă a numărului de persoane intrate în custodia penitenciarelor și a centrelor de reţinere şi arest. Pentru prima dată de la înființarea serviciului de probațiune în Romania (1997), numărul persoanelor aflate sub supravegherea acestuia este mai mare decât al celor aflate în detenţie în penitenciare. În acest sens, la data de 15 octombrie 2015 în supravegherea serviciilor de probațiune se aflau 37.817 persoane în timp ce în sistemul penitenciar se aflau 28.313 persoane private de libertate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate