Actualitate
Sfânta Maria Mare: Este greșit sau nu să faci urări, la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului?
Peste două milioane de români își serbează onomastica pe 15 august, cu ocazia sărbătorii de Sfânta Maria, iar dintre aceștia 1,8 milioane sunt femei.
Dintre femeile care îşi serbează joi onomastica, 1.398.464 se numesc Maria, 273.454 Mariana, 51.620 poartă numele Marinela şi alte 31.149 Mioara. De asemenea, 25.947 de femei au numele Marina, 25.447 se numesc Marilena, 10.834 Mărioara, 1.685 Măriuca şi 162 Măria.
Citește și MESAJE de Sfânta Maria 2022. Felicitări și urări pentru prieteni, familie şi cunoscuţi, de ziua numelui
De ce spune tradiția de Sfânta Maria că nu e bine să urezi „La mulți ani!”?
Data de 15 august este una încărcată de simboluri, e o zi în care creştinătatea prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului. Este vorba despre momentul în care Sfânta Fecioară Maria a trecut la cele veşnice.
Se spune că în ziua Adormirii, îngerii şi sfinţii au umplut împrejurimile de lumină. De la funeralii ar fi lipsit apostolul Toma. Iar când acesta a revenit, după 3 zile, s-a dus la mormânt și l-a găsit gol. Și se crede că Fiul Ei a ridicat-o la cer, de-a dreapta Lui, ca Împărăteasă.
Vezi și Sfânta Maria 2022: MESAJE și URĂRI pentru familie, colegi, prieteni. Pentru toți cei care-şi sărbătoresc ziua numelui
- Unii oameni spun că de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții, cosiderând că ziua onomastică poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.
De ce nu este greșit să spui „La mulți ani!” de Sfânta Maria
Totuși, Biserica nu consideră greșit să spui ”La mulți ani!” cu ocazia acestei zile, fiind considerată o sărbătoare plină a bucuriei.
Moartea Maicii Domnului este mutare la Viață, dupa cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutătu-te-ai la viața ceea ce ești Maica Vieții”. Din acest motiv, această sărbătoare nu este tristă, ci plină de bucurie, scrie crestinortodox.ro.
Numele Maria vine din ebraică și înseamnă – cea iubită, cea îndrăgită.
Ce nume se serbează de Sfânta Maria?
De Sfânta Maria, aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica. Dintre aceștia, aproximativ 1,8 milioane sunt femei ce poartă numele de Maria, aproximativ 270.000 femei ce poartă numele de Mariana și în jur de 51.000 femei ce poartă numele de Marinela.
Însă, de Sfânta Maria îți mai sărbătoresc onomastica și persoanele care poartă numele de:
- Marian, Marin, Mioara, Mia, Maricica, Marița, Marina, Marilena, Mari, Mărioara, Meri, Măriuța, Mara, Marioara, Marusia, Ana-Maria, Mimi, Marinel.
Se serbează numele Marius de Sfânta Maria?
- Răspândit în toată Europa, numele de Marius este și el des sărbătorit de Sfânta Maria, însă sunt multe păreri care susțin că numele nu are nicio legătură și că nu este derivat din Maria. Numele vine de la zeul Mars, fapt ce face din ei adevărați războinici.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News