Eveniment
SFÂNTUL ANDREI: Ce nume se sărbătoresc în 30 noiembrie. Cui spui ”La mulți ani” în ziua în care este cinstit Apostolul Românilor
În 30 noiembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei. Numele Sfântului Andrei, cunoscut şi ca „Apostolul Românilor” este purtat de peste 800.000 de români, jumătate dintre aceştia fiind bărbaţi.
Iată câteva nume derivate din numele Andrei: Andreea, Andra, Andrada, Andraș, Andruș, Andruța, Andreas, Andrias, Andries, Andru, Andreiu, Endre, Deia, Deea. Din totalul sărbătoriților aproape 350.000 sunt bărbați și au numele Andrei și peste 250.000 sunt femei și au numele Andreea.
Citește și Mesaje de Sfântul ANDREI. Urări, felicitări și SMS-uri pentru Andrei, Andi, Andreea, Andra, Andrada
Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Andrei Cui trebuie să transmiți mesaje de la mulți ani de Sfântul Andrei:
- Andreea
- Andra
- Andrada
- Andraș
- Andruș
- Andruța
- Andreas
- Andrias
- Andries
- Adi
- Andi
- Andu
- Andru
- Andreiu
- Edra
- Endre
- Deia
- Deea
Semnificația numelui
Andrei – Sf. Apostol Andrei, „cel dintâi chemat” la propovăduire, este, conform traditiei, și primul care a adus creștinismul pe meleagurile noastre.
Prenumele de Andrei și Andreea provin de la numele elen „Andreas”, derivat de la cuvântul „andreios”, care înseamnă „bărbătesc, curajos”.
Semnificația numelui Andrei vine din greacă., de la „andros” care înseamnă curaj, eroism, bărbăție, suflet puternic. Pentru vechii greci, „andros” era esența masculinității, a puterii și totodată a înțelepciunii
Apostolul Andrei este primul ucenic al Mântuitorului Iisus Hristos, împreună cu fratele său, Sfântul Apostol Petru. Potrivit tradiţiei bisericeşti, consemnată de Eusebiu de Cezareea, cel mai important istoric din primele veacuri creştine, Sfântul Apostol Andrei a predicat Evanghelia în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, în Sciţia Mică (Dobrogea de astăzi) şi Crimeea.
În România este socotit cel care a propovăduit Evanghelia pe aceste meleaguri. Mărturie stau toponimele din zona Dobrogei unde a și locuit o vreme. Peștera Sfântului Andrei, Pârâiașul Sfântului Andrei sunt tot atâtea mărturii care dovedesc trecerea Apostolului pe aceste meleaguri.
Apostolul Andrei a predicat pe pământurile Daciei, iar faptul că a înlocuit o divinitate precrestină, personificare a lupului, arată importanța pe care a avut-o Sfântul Apostol Andrei pe pământurile noastre.
Conform Tradiției Bisericii sorții au căzut pentru Sfântul Apostol Andrei sa meargă în părțile Mării Negre și cunoscute pe vremea aceea ca Scythia. După cucerirea romană din anul 46 d.Hr. aceasta este inclusă în Moesia Inferior. În lucrarea „Despre apostoli” a lui Hipolit Romanul se arată că Sf. Andrei a predicat sciților și tracilor, alăturarea celor două popoare arătând că Scythia Minor (Dobrogea), aflată lângă Tracia, a fost creștinată.
Citește și MESAJE de ZIUA NAȚIONALĂ pentru toți românii. Felicitări și urări din inimă de român de 1 Decembrie 2023
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News