Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruință, sărbătorit de Biserică în 23 aprilie. Semnificații pentru credincioși

Publicat

Sfântul Gheorghe: purtătorul de biruință, este sărbătorit de Biserică în 23 aprilie. Această sărbătoare aduce în atenția credincioșilor o serie de semnificații din viața sfântului.

Este unul dintre cei mai cunoscuți apărători ai creștinismului. De asemenea, este considerat patronul spiritual al militarilor din forţele terestre.

Sfântul Gheorghe, a fost fiu de părinţi creştini vestiţi. A învăţat buna credinţă din copilărie. Tatăl său a fost omorât pentru Hristos.

Vezi MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024: Urări de sănătate şi „La mulţi ani” pentru cei dragi, de ziua numelui

A trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305), secolul al patrulea, mai întâi în Capadocia şi apoi în Palestina. Aici s-a mutat împreună cu mama sa, care avea multă avere în Cezareea Palestinei.

S-a înrolat în armata romană şi a ajuns la demnitatea de comandant.

În anul 303, Diocleţian a emis un edict de persecuţie a creştinilor. Acesta a declanşat un imens val de arestări şi torturi. Au urmat alte trei edicte de persecuţie în următorii doi ani, 303-305.

Sfântul Gheorghe: semnificații pentru credincioși, explicate de preotul Oliviu Botoi

Preotul Oliviu Botoi, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, prezintă semnificațiile sărbătorii:

”Sfântul Gheorghe este unul dintre marii sfinți ai bisericii universale. În România avem aproape un milion de români care-și serbează onomastica în 23 aprilie.

Datorită puterii sale duhovnicești și mărturisirii sale de credință, el a fost asumat ca un protector și făcător de minuni și adevărat mucenic în spiritualitatea ortodoxă.

Sfântul Gheorghe, ajuns în armata romană, a adunat în jurul lui mulți adepți. A fost persecutat de către împăratul Dioclețian, care declanșase o luptă aprigă împotriva creștinilor.

A fost supus unor chinuri groaznice și decapitat.

În inconografia ortodoxă, este înfățișat călare pe un cal, cu o suliță în mână și cu armură de soldat, ucigând un balaur.

O legendă ne spune că acest mare sfânt a salvat o cetate din Capadocia. Era bântuită de un balaur.

Însă astăzi noi vedem lupta lui Sfântul Gheorghe ca o luptă împotriva celui rău, Diavolului, ispitelor și patimilor, ce îl pot închipui acest balaur, ce ne abate de la calea cea dreaptă”.

MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024: SMS de „La mulți ani” pe care le poți trimite celor dragi de ziua numelui

Sfântul Gheorghe: și-a împărțit averea săracilor

Sfântul Gheorghe, fiind în preajma împăratului, a văzut pornire împotriva creştinilor. S-a hotărât să mărturisească credinţa sa în Hristos Dumnezeu. Şi-a vândut aurul, argintul şi hainele le-a împărţit săracilor. Celelalte averi pe care le avea în Palestina a hotărât să le împartă, iar pe robi să-i elibereze.

A stat în mijlocul adunării, vorbind împotriva hotărârilor celor fărădelege şi judecăţilor nedrepte împotriva creştinilor. A mărturisit că Hristos este Unul Dumnezeu.

Sfântul Gheorghe i-a îndemnat pe cei care erau de faţă, împreună cu Diocleţian, ca ori singuri să cunoască adevărul şi să înveţe dreapta credinţă, ori pe cei ce ţin de adevăr şi de dreapta credinţă să nu-i tulbure cu nebunia lor.

„Până când, o, împărate şi voi domni şi sfetnici, care, fiind rânduiţi pentru îndreptarea legilor bune şi a judecăţilor celor drepte, porniţi mânia voastră asupra creştinilor şi înmulţiţi nebunia voastră, întărind hotărârile cele fărădelege şi judecăţile cele nedrepte, dându-le asupra oamenilor nevinovaţi, care n-au făcut nimănui strâmbătate? Pentru ce îi prigoniţi şi chinuiţi pe creştini prin a voastră păgânătate silind pe aceia, care au învăţat a ţine bine sfânta credinţă? Pentru că idolii voştri nu sunt dumnezei.

Deci, nu vă amăgiţi cu minciunile, căci Hristos este Unul Dumnezeu şi Acela Unul, întru slava lui Dumnezeu Tatăl; toate s-au făcut prin El şi cu Duhul Lui Cel Sfânt toate s-au alcătuit. Ori singuri să cunoaşteţi adevărul şi să învăţaţi dreapta credinţă, ori pe cei ce ţin de adevăr şi de dreapta credinţă, nu-i tulburaţi cu nebunia voastră!”. (Vieţile Sfinţilor)

Sfântul Gheorghe: arestat și supus torturilor

Împăratul a fost atât de uimit de curajul tânărului comandant, încât nu a putut să vorbească. I-a făcut semn unuia dintre apropiaţii săi să-i răspundă.

Acesta, chemându-l mai aproape pe mărturisitor, l-a întrebat cine l-a îndemnat să vorbească cu atâta îndrăzneală. Răspunsul Sfântului Gheorghe a fost „Adevărul!”, i s-a pus atunci întrebarea: „Care este adevărul acela?”, iar Sfântul Gheorghe a spus: „Adevărul este Însuşi Hristos, Cel prigonit de voi”.

Sfântul Gheorghe a fost arestat şi supus torturilor pe care le-a îndurat ridicând permanent rugăciuni la Hristos Dumnezeul său, care îi vindeca cumplitele răni, făcându-l desăvârşit sănătos, spre mirarea şi îngrozirea celor care zile în şir au asistat la chinurile sale. I s-a dat să bea şi o otravă cumplită, care nu l-a vătămat în niciun fel.

Răbdarea şi puterea rugăciunii cu care s-au săvârşit atâtea fapte minunate în timpul chinurilor sale, chiar şi învierea unui mort, au făcut ca unii dintre cei prezenţi să mărturisească şi ei credinţa Sfântului Gheorghe. Au primit astfel moarte mucenicească, potrivit Agerpres.

Însăşi împărăteasa Alexandra, soţia lui Diocleţian, s-a convertit la creştinism. Potrivit calendar ortodox, are zi de pomenire în calendarul creştin ortodox la 21 aprilie.

În urma acestei mărturisiri făcută de soţia sa, Diocleţian a poruncit să li se taie capetele, atât sfântului, cât şi împărătesei Alexandra. Pe drum, împărăteasa, fiind foarte slăbită, şi-a dat duhul, iar Sfântul Gheorghe şi-a plecat capul sub sabie în ziua de 23 aprilie 303.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate