Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

SHOW, Gess Show: Firma care a ajuns de la 0 la 1,6 milioane de lei, într-un an, din contracte cu Primăria Sebeș


Publicat

Trei firme, contracte de sute de mii de euro și o cifră de afaceri ajunsă la cer într-un singur an. Ce au în comun aceste firme? Aceeași adresă, în Oiejdea și același susținător principal, Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș. Începând cu 2017, toate evenimentele din orașul administrat de Dorin Nistor au fost organizate fie de Gess Show, Ștefan Show sau PFA Lungu Ștefan. 2.212.076 de lei, adică 491.572 de euro s-au dus într-un an și jumătate pentru 32 de evenimente din Sebeș organizate de același om, sub altă firmă. Toate contractele au fost făcute prin achiziție DIRECTĂ de pe SEAP. 

Al doilea „sponsor” al celor trei firme a fost în anul 2017 Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba pentru care au fost organizate 23 de evenimente cu 154.660 lei (34.000 de euro), o sumă infimă față cele alocate pentru manifestările de la Sebeș.

Cu un singur angajat, GESS Show, o firmă înființată în urmă doi ani, a reușit performanța de a ajunge la o cifră de afaceri de 1.648.060 de lei. Cum? A organizat în nici doi ani 38 de evenimente pe bani mulți, din care mai bine de jumătate la Sebeș.

Evoluția spectaculoasă a firmei a început imediat după alegerile din 2016 când municipul Sebeș a ieșit de sub conducerea PSD și a ajuns pe mâna lui Nistor. Poate este o simplă coincidență, însă de atunci Primăria Sebeș și-a scos din atribuții organizatul de „chermeze” și lansări de carte și le-a plasat Centrului Cultural „Lucian Blaga”, condus acum de mâna dreaptă a primarului, purtătoarea de vorbe ajunsă directoare la cultură, care s-a ocupat de intermedierea serviciilor de organizare evenimente. Culmea, singurele firme care pare că se pricep la asta au apărut din senin în anul alegerilor și singurele contractate de Centrul de Cultură sunt din Oiejdea și sunt conduse de același om, direct sau printr-un interpus. 

Din 2017 și până în prezent, Gess Show a organizat, la Sebeș, 21 de evenimente, prin contracte achiziționate direct de pe SEAP de Centrul Cultural „Lucian Blaga” cu 1.981.796 lei de lei (440.000 de euro) din care 493.938 de lei în anul 2018, acestea fiind singurele două contracte din acest an pentru firma Gess Show.

Pentru Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, a organizat în 2017, 14 evenimente cu 115.605 de lei (25.690 de euro).

Tot anul trecut a mai organizat câte un eveniment pentru Almașu Mare – 22.000 de lei, DJTS – 4.090 de lei și cam atât, pentru că timpul, nu evenimentele din Sebeș nu i-a mai permis să se ocupe și de alte serbări câmpenești.

A doua firmă luată în brațe de Centrul Cultural „Lucian Blaga” este ȘTEFAN SHOW SRL, a cărei adresă este aceeași cu cea a firmei GESS Show, 241A Oiejdea. Firma a fost înființată anul trecut și a ajuns la o cifră de afaceri de 207.472 de lei în câteva luni.

 

Prin această firmă au fost organizate, în perioada 2017-2018, 15 evenimente. Patru dintre acestea au fost pentru Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș, care i-a alocat 97.145 de lei.

A mai avut contracte de 13.055 lei de la Centrul de Cultură „Augustin Ben”a Alba pentru anul 2017 (5 evenimente), un eveniment 40.000 de lei de la Teiuş, 10.000 de lei pentru un eveniment la Gârbova, 50.000 de lei de la Primăria Câmpeni, 30.000 de lei de la Aiud şi 11.600 lei de la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia.

Al treilea beneficiar de contracte este LUNGU E. ȘTEFAN PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ, care a organizat în perioada 2017-2018, 13 evenimente. 

A primit pentru organizare de evenimente din 2017 și 2018 (șase evenimente) – 133.135 lei de la Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, 26.000 de lei de la Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba (patru evenimente), 77.000 de lei de la Primăria Zlatna pentru FIFE și 20.000 de lei de la Primăria Albac, câte un eveniment organizat în 2017.

Deși contractele au fost făcute legal prin achiziție pe SEAP, faptul că toate au fost atribuite unui singur om nu poate să nu ridice semne de întrebare. Cum se cheltuiesc acești bani? Cine verifică achiziția, defalcat, pentru că o cerere legată de modul în care s-au chetuit sumele pe evenimente, pe capitole, rămâne fără răspuns atunci când îi este adresată Primăriei Sebeș, care practic în acest mod s-a scăpat de dat explicații și poate să împartă banii publici după bunul plac, doar că în mod indirect. Dacă administrația locală este obligată să răspună pentru fiecare leu, o firmă privată nu are această obligație față de cetățeni, chiar dacă sunt bani publici.

„Povestea de iubire” dintre Sebeș și cele trei firme este dovada că, fără o relație politică bine sudată, nu ai cum să devii dintr-un mic anteprenor un impresar de succes.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

  Lasă un comentariu

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


  Publicitate

  ADMINISTRATIE

  Achiziție „anti-inundații” în Cetatea Alba Carolina. Cum vrea Primăria să rezolve problema canalizării care refulează în șanțuri

  Publicat

  Primăria Alba Iulia vrea să rezolve problema inundațiilor apărute în șanțurile Cetății Alba Carolina după ploile torențiale. Administrația locală cumpără un tocător pentru stația de pompare, stație care se înfundă cu șervețele umede și cârpe în perioadele cu ploi abundente, iar ca urmare rețeaua de canalizare refulează în zonele joase din șanțuri, în special pe Latura de Vest. 

  Primăria Alba Iulia a lansat luni, 21 septembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția unui grătar tocător pentru Stația SPAU Nord de pompare a apelor uzate menajere și a apelor pluviale din zona Cetății Alba Carolina. Valoarea totală estimată este de 184.800 de lei, fără TVA.

  Potrivit caietului de sarcini, Apa CTTA Alba SA, în calitate de operator al rețelei de canalizare din municipiul Alba Iulia, a sesizat faptul că, în mod frecvent și îndeosebi în perioadele cu ploi abundente, grătarele amplasate în fața celor două stații de pompare SPAU Nord și SPAU Sud din zona Cetății Alba Carolina se înfundă cu șervețele umede și cârpe, iar apa din rețeaua de canalizare inundă zonele joase din șanțurile cetății, indicând ca soluție montarea unor grătare tocătoare care să fie amplasate în fața celor două stații de pompare.

  Ca urmare a inspecției efectuate la locațiile menționate de către reprezentanții Primăriei împreună cu reprezentanții Apa CTTA Alba SA, s-au făcut constatări cu privire la posibilitățile tehnice de montaj și exploatare a unui grătar tocător în stația de pompare SPAU Nord.

  Caracteristici tehnice grătar tocător

  Tip: grătar tocător pentru stație de pompare ape menajere

  Utilizare: Pentru substanțe brute și pentru solide în suspensie lichidă

  Diametru nominal rețea canalizare: DN=400 mm

  Debit minim: Qmin=600 mc/h

  Motor: motor cu reductor, 4…6 kw

  Montaj: pe perete

  Mediu de lucru: umed, inclusiv în submersie

  Alte specificații: demontare facilă pentru intervenții și întreținere, rezistență crescută la funcționare uscată, etanșare, protecție anticorozivă

  Alte echipamente: Grătarul tocător va fi livrat cu toate echipamentele și modulele necesare montajului, punerii în funcțiune și exploatării (kit de montaj pe perete, kit acord electric, modul de comandă, soft, etc.)

  Citeste mai mult
  Publicitate

  EVENIMENT

  VREMEA până în 4 octombrie în Transilvania și la munte. Când revin ploile și scad temperaturile. Prognoza meteo pe 2 săptămâni

  Publicat

  Administrația Națională de Meteorologie a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele două săptămâni în regiuni din țară. În Transilvania, va ploua, pe arii extinse, după 25 septembrie.

  În Transilvania, până în 25 septembrie, media regională a valorilor maxime va fi de 24-26 de grade, caracterizând o vreme caldă pentru această perioadă. Ulterior se va răci, chiar accentuat în perioada 28 – 30 septembrie, când media temperaturilor maxime va fi de 17-18 grade.

  Pentru primele zile ale lunii octombrie sunt estimate maxime ușor mai ridicate, în medie de 20-21 de grade.

  Nopțile vor fi răcoroase la începutul intervalului, cu o medie regională a temperaturilor minime de 7-8 grade, dar cu valori mult mai scăzute în depresiuni, însă până spre finalul săptămânii se va ajunge la o medie de 12-14 grade. Pentru a doua jumătate a intervalului sunt prognozate medii ale temperaturilor minime de 6-8 grade.

  În intervalul 25 – 28 septembrie vor fi ploi pe arii extinse, iar probabilitatea pentru cantități de apă mai însemnate va fi ridicată.

  La munte, în perioada 21-26 septembrie valorile termice se vor situa peste mediile multianuale, cu maxime la nivelul zonei între 16 și 18 grade și minime tot mai ridicate, ce se vor apropia de 10 grade.

  Vremea se va răci după acest interval, iar pentru finalul lunii sunt prognozate maxime, în medie de 10 grade și minime de 2-4 grade.

  În primele zile ale lunii octombrie se întrevede un proces de încălzire, ce va însemna o creștere a valorilor maxime spre 14 grade și minime în medie de 4-6 grade.

  După 23 septembrie se vor semnala ploi, pe arii mai extinse în perioada 26 – 29 septembrie când și cantitățile de apă vor fi local însemnate cantitativ.

  sursă: meteoromania.ro

  Citeste mai mult
  Publicitate

  EDUCAȚIE

  ZILE LIBERE plătite, pentru părinți, când cursurile sunt suspendate sau limitate în școli. Proiect adoptat de Senat

  Publicat

  Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect iniţiat de Guvern care prevede acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa fizică în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie antepreşcolară ca urmare a răspândirii coronavirusului.

  Proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 147/2020 îi vizează şi pe părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului cu handicap grav neşcolarizat ori care au în îngrijire, supraveghere şi întreţinere persoana adultă încadrată în grad de handicap sau în grad de handicap grav cu asistent personal, în condiţiile limitării sau suspendării serviciilor de zi de care acestea beneficiază.

  Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată este venit asimilat salariilor şi este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări, în condiţiile prevăzute de lege, se explică în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

  Proiectul stipulează acordarea de zile libere pentru părinţii care au copii în vârstă de până la 12 ani sau 26 de ani în cazul copilului sau adultului cu handicap, înscrişi la unităţi de învăţământ, inclusiv antepreşcolar.

  „Acordarea zilelor libere plătite se aplică tuturor angajaţilor din sectorul public şi privat, în condiţii de limitare sau suspendare a cursurilor în unitatea de învăţământ sau a activităţii serviciilor de zi destinate persoanelor cu handicap, pe toată perioadă stării de alertă şi după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului şcolar 2020-2021”, prevede proiectul.

  Dreptul la zile libere se acordă şi părinţilor care au copii cu handicap neşcolarizaţi sau au în întreţinere adulţi cu handicap, numai dacă aceştia beneficiază de servicii de zi a căror activitate este limitată sau suspendată ca urmare a efectelor răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, conform expunerii de motive.

  Zilele libere se acordă la cererea părintelui care îndeplineşte cumulativ condiţiile menţionate, solicitare care va fi depusă la angajator. Cererea este însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte, de copia certificatului de naştere al copilului sau de cea a documentului care atestă calitatea prevăzută de lege, precum şi de copia certificatului de încadrare în grad de tip de handicap, în cazul copilului sau adultului cu handicap.

  Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect de act normativ.

  sursă: Agerpres

  Citeste mai mult
  Publicitate

  EDUCAȚIE

  Stimulent financiar de 2.000 de lei pentru profesori și de 1.500 de lei pentru personalul nedidactic. Proiect aprobat la Senat

  Publicat

  examen profesor

  Senatul a adoptat luni propunerea legislativă prin care se acordă în perioada stării de urgenţă şi de alertă stimulente de risc cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar de 2.000 de lei lunar şi personalului nedidactic şi auxiliar – 1.500 de lei lunar.

  S-au înregistrat 85 voturi „pentru”, 25 împotrivă şi 13 abţineri.

  Propunerea legislativă pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învăţământ pe întreaga durată a stării de alertă şi urgenţă, ca urmare a riscului răspândirii coronavirusului SARS-COV 2, a fost iniţiată de parlamentarii PSD Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Alfred Simonis, Robert Cazanciuc şi Radu Preda.

  „Cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar şi cel nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior vor primi un stimulent de risc în cuantum de 2.000 lei lunar, respectiv de 1.500 lei lunar, acordat pe toată durata stării de alertă şi a stării de urgenţă pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii coronavirusului”, prevede propunerea legislativă amendată în Senat.

  Potrivit propunerii legislative, stimulentul de risc nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuţiei asigurătorii pentru muncă.

  În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a legii, guvernul va emite normele de aplicare ale legii, se mai arată în proiectul de act normativ.

  Liderul grupului PSD din Senat, Radu Preda, a apreciat că personalul din învăţământ merită ajutorul, „pentru că educă şi cresc oameni”.

  „Am învăţat în aceste luni că solidaritatea şi respectul pot face diferenţa şi că ei care sunt numiţi eroii zilelor noastre pot şi trebuie să fie recompensaţi. (…) Este un ajutor pe care acest eroi îl merită, pentru că cresc şi educă oameni, dincolo de salarii tăiate sau promisiuni nerespectate. Pentru că azi se vrea ca şcoala să fie un servitor electoral şi un (…) agent de propagandă pentru Guvernul PNL. Repet: România are nevoie de medici buni şi de profesori dedicaţi, dar şi ei, la rândul lor, au nevoie de sprijin şi de recunoştinţă. De aceea, în numele parlamentarilor PSD, le spun ‘Mulţumim că faceţi România bine!'”, a afirmat Preda la dezbaterea proiectului, în plenul Senatului.

  Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

  sursă: Agerpres

  Citeste mai mult
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate