Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ECONOMIE

SHOW, Gess Show: Firma care a ajuns de la 0 la 1,6 milioane de lei, într-un an, din contracte cu Primăria Sebeș

avatar

Publicat

Trei firme, contracte de sute de mii de euro și o cifră de afaceri ajunsă la cer într-un singur an. Ce au în comun aceste firme? Aceeași adresă, în Oiejdea și același susținător principal, Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș. Începând cu 2017, toate evenimentele din orașul administrat de Dorin Nistor au fost organizate fie de Gess Show, Ștefan Show sau PFA Lungu Ștefan. 2.212.076 de lei, adică 491.572 de euro s-au dus într-un an și jumătate pentru 32 de evenimente din Sebeș organizate de același om, sub altă firmă. Toate contractele au fost făcute prin achiziție DIRECTĂ de pe SEAP. 

Al doilea „sponsor” al celor trei firme a fost în anul 2017 Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba pentru care au fost organizate 23 de evenimente cu 154.660 lei (34.000 de euro), o sumă infimă față cele alocate pentru manifestările de la Sebeș.

Cu un singur angajat, GESS Show, o firmă înființată în urmă doi ani, a reușit performanța de a ajunge la o cifră de afaceri de 1.648.060 de lei. Cum? A organizat în nici doi ani 38 de evenimente pe bani mulți, din care mai bine de jumătate la Sebeș.

Evoluția spectaculoasă a firmei a început imediat după alegerile din 2016 când municipul Sebeș a ieșit de sub conducerea PSD și a ajuns pe mâna lui Nistor. Poate este o simplă coincidență, însă de atunci Primăria Sebeș și-a scos din atribuții organizatul de „chermeze” și lansări de carte și le-a plasat Centrului Cultural „Lucian Blaga”, condus acum de mâna dreaptă a primarului, purtătoarea de vorbe ajunsă directoare la cultură, care s-a ocupat de intermedierea serviciilor de organizare evenimente. Culmea, singurele firme care pare că se pricep la asta au apărut din senin în anul alegerilor și singurele contractate de Centrul de Cultură sunt din Oiejdea și sunt conduse de același om, direct sau printr-un interpus. 

Din 2017 și până în prezent, Gess Show a organizat, la Sebeș, 21 de evenimente, prin contracte achiziționate direct de pe SEAP de Centrul Cultural „Lucian Blaga” cu 1.981.796 lei de lei (440.000 de euro) din care 493.938 de lei în anul 2018, acestea fiind singurele două contracte din acest an pentru firma Gess Show.

Pentru Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, a organizat în 2017, 14 evenimente cu 115.605 de lei (25.690 de euro).

Tot anul trecut a mai organizat câte un eveniment pentru Almașu Mare – 22.000 de lei, DJTS – 4.090 de lei și cam atât, pentru că timpul, nu evenimentele din Sebeș nu i-a mai permis să se ocupe și de alte serbări câmpenești.

A doua firmă luată în brațe de Centrul Cultural „Lucian Blaga” este ȘTEFAN SHOW SRL, a cărei adresă este aceeași cu cea a firmei GESS Show, 241A Oiejdea. Firma a fost înființată anul trecut și a ajuns la o cifră de afaceri de 207.472 de lei în câteva luni.

 

Prin această firmă au fost organizate, în perioada 2017-2018, 15 evenimente. Patru dintre acestea au fost pentru Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș, care i-a alocat 97.145 de lei.

A mai avut contracte de 13.055 lei de la Centrul de Cultură „Augustin Ben”a Alba pentru anul 2017 (5 evenimente), un eveniment 40.000 de lei de la Teiuş, 10.000 de lei pentru un eveniment la Gârbova, 50.000 de lei de la Primăria Câmpeni, 30.000 de lei de la Aiud şi 11.600 lei de la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia.

Al treilea beneficiar de contracte este LUNGU E. ȘTEFAN PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ, care a organizat în perioada 2017-2018, 13 evenimente. 

A primit pentru organizare de evenimente din 2017 și 2018 (șase evenimente) – 133.135 lei de la Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, 26.000 de lei de la Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba (patru evenimente), 77.000 de lei de la Primăria Zlatna pentru FIFE și 20.000 de lei de la Primăria Albac, câte un eveniment organizat în 2017.

Deși contractele au fost făcute legal prin achiziție pe SEAP, faptul că toate au fost atribuite unui singur om nu poate să nu ridice semne de întrebare. Cum se cheltuiesc acești bani? Cine verifică achiziția, defalcat, pentru că o cerere legată de modul în care s-au chetuit sumele pe evenimente, pe capitole, rămâne fără răspuns atunci când îi este adresată Primăriei Sebeș, care practic în acest mod s-a scăpat de dat explicații și poate să împartă banii publici după bunul plac, doar că în mod indirect. Dacă administrația locală este obligată să răspună pentru fiecare leu, o firmă privată nu are această obligație față de cetățeni, chiar dacă sunt bani publici.

„Povestea de iubire” dintre Sebeș și cele trei firme este dovada că, fără o relație politică bine sudată, nu ai cum să devii dintr-un mic anteprenor un impresar de succes.

3 Comentarii

3 Comments

 1. avatar

  indiferenta

  miercuri, 13.06.2018 la 11:17

  Daca sebesenii sunt fraieri si se lasa tepuiti de gasca de navetisti din primarie, este treaba lor. Dar ce te faci ca institutiile abilitate sa verifice cheltuirea banului public, tac ?

 2. avatar

  dan

  miercuri, 13.06.2018 la 15:43

  deci sa plece psd sa vina pnl ca fac bine la popor 🙂

 3. avatar

  Sebeș

  miercuri, 13.06.2018 la 16:50

  Sunt curios care ar fi justificarea (pe lângă ce Legea definește ca achiziție directa

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

ACTUALITATE

Turişti răniţi pe pârtiile de la Domeniul Schiabil Şureanu. Au suferit fracturi la membre

avatar

Publicat

smurd

Doi turiști au fost răniți sâmbătă pe pârtiile de la Domeniul Schiabil Șureanu, unul cu fractură la un picior, iar celălalt la umăr. „La punctul de lucru SMURD Șureanu în cursul zilei de astăzi au fost înregistrate 2 intervenții. Un pacient cu fractură tibie stângă, care a fost predat echipajului SMURD Sebeș (sosit la întâlnire […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Radarele poliţiei pot rămâne ascunse, decizie a Curții Constituționale

avatar

Publicat

Radarele poliţiei pot rămâne ascunse. Curtea Constituţională a considerat întemeiate argumentele agenţilor şi anume că presemnalizarea aparatelor radar şi montarea lor doar pe maşini inscripţionate ar creşte numărul morţilor pe şosele. Modificările aduse sunt contrare și prevederilor din Constituție privind dreptul la viață și la integritatea fizică și psihică. Se consideră că obligativitatea acestei presemnalizări […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Președintele Klaus Iohannis, la schi în Munții Șureanu. S-a fotografiat cu turiștii

avatar

Publicat

Iohannis la schi

Nu mai este o noutate că președintele Klaus Iohannis este un pasionat al sporturilor de iarnă, în special al schiului, și nu ratează nici o ocazie de a ajunge pe pârtie la Domeniul Schiabil Șureanu. Adepții acestei zone se întâlnesc cu el destul de des. Așa s-a întâmplat și sâmbătă când președintele a fost din […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Măsuri mai drastice împotriva gripei, aplicate în spitale și școli. Două cazuri, confirmate în județul Alba

avatar

Publicat

spital campeni

Spitalele şi şcolile au primit ordin să aplice măsuri drastice ca să oprească răspândirea gripei, asta după ce boala a luat 19 vieți. Situaţia este gravă, o recunoaşte chiar ministrul Sănătăţii, care spune că România este în pragul epidemiei de gripă. „Situația este foarte gravă în acest moment, numărul cazurilor confirmate a depășit cazurile estimate. […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate