EVENIMENT
SIMULARE BACALAUREAT 2016: SUBIECTELE şi BAREMELE de corectare la proba la alegere a profilului
Peste 2.400 de elevi de clasa a XII-a au participat joi la ultima probă, cea la alegere în funcţie de profil, în cadrul sesiunii de simulare a examen Bacalaureat 2016. Testările au fost susţinute la Chimie, Fizică, Biologie, Informatică, Anatomie, Geografie, Economie, Psihologie, Sociologie, Filosofie sau Logică. Ministerul Educaţiei a publicat subiectele oficiale şi baremele de corectare. Rezultatele pentru cele patru probe din cadrul simulării, pentru elevii din clasele XI-XII, vor fi cunoscute în 18 martie.
SUBIECTE şi bareme de corectare pentru simulare BACALAUREAT 2016, publicate pe edu.ro:
ANATOMIE
SUBIECT_E_d_anat_fiz_um_gen_ec_um_2016_var_simulare
BAREM_E_d_anat_fiz_um_gen_ec_um_2016_bar_simulare
BIOLOGIE
SUBIECT_E_d_bio_veg_anim_2016_var_simulare
BAREM_E_d_bio_veg_anim_2016_bar_simulare
CHIMIE
SUBIECT_E_d_chimie_anorganica_niv_I_II_tehnologic_2016_var_simulare
BAREM_E_d_chimie_anorganica_niv_I_II_tehnologic_2016_bar_simulare
SUBIECT_E_d_chimie_anorganica_niv_I_II_teoretic_2016_var_simulare
BAREM_E_d_chimie_anorganica_niv_I_II_teoretic_2016_bar_simulare
SUBIECT_E_d_chimie_organica_niv_I_II_tehnologic_2016_var_simulare
BAREM_E_d_chimie_organica_niv_I_II_tehnologic_2016_bar_simulare
SUBIECT_E_d_chimie_organica_niv_I_II_teoretic_2016_var_simulare
BAREM_E_d_chimie_organica_niv_I_II_teoretic_2016_bar_simulare
ECONOMIE
SUBIECT_E_d_economie_2016_var_simulare
BAREM_E_d_economie_2016_bar_simulare
FIZICĂ
SUBIECT_E_d_fizica_tehnologic_2016_var_simulare
BAREM_E_d_fizica_tehnologic_2016_bar_simulare
SUBIECT_E_d_fizica_teoretic_vocational_2016_var_simulare
BAREM_E_d_fizica_teoretic_vocational_2016_bar_simulare
FILOSOFIE
SUBIECT_E_d_filosofie_2016_var_simulare
BAREM_E_d_filosofie_2016_bar_simulare
GEOGRAFIE
SUBIECT_E_d_geografie_2016_var_simulare
BAREM_E_d_geografie_2016_bar_simulare
INFORMATICĂ
SUBIECT_E_d_informatica_C_sp_MI_2016_var_simulare
BAREM_E_d_informatica_sp_MI_2016_bar_simulare
SUBIECT_E_d_informatica_C_sp_SN_2016_var_simulare
BAREM_E_d_informatica_sp_SN_2016_bar_simulare
SUBIECT_E_d_informatica_Pascal_sp_MI_2016_var_simulare
SUBIECT_E_d_informatica_Pascal_sp_SN_2016_var_simulare
LOGICĂ
SUBIECT_E_d_logica_2016_var_simulare
BAREM_E_d_logica_2016_bar_simulare
PSIHOLOGIE
SUBIECT_E_d_psihologie_2016_var_simulare
BAREM_E_d_psihologie_2016_bar_simulare
SOCIOLOGIE
SUBIECT_E_d_sociologie_2016_var_simulare
BAREM_E_d_sociologie_2016_bar_simulare
Examenul de bacalaureat, sesiunea din vară, se desfăşoară în perioada 13 iunie – 8 iulie. Absolvenţii de liceu vor avea până în 1 iulie probele orale şi de competenţe digitale, iar din 4 iulie vor fi probele scrise, rezultatele finale urmând să fie afişate în 16 iulie.
Examenul de bacalaureat din 2016 va începe în 13 iunie, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, susţinută până în 15 iunie. În perioada 15-17 iunie va avea loc proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, urmată în 21-24 iunie de proba de evaluare a competenţelor digitale şi în 27 iunie – 1 iulie de proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
Probele scrise de la bacalaureat vor fi susţinute în 4 iulie la limba şi literatura română şi în 5 iulie la limba şi literatura maternă. Testarea va continua în 6 iulie cu proba obligatorie a profilului şi în 8 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării.
Rezultatele vor fi afişate în 12 iulie, până la ora 16.00, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 16.00 şi 20.00. Rezultatele finale vor fi afişate în 16 iulie.
A doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2016 va avea loc în perioada august-septembrie, înscrierile fiind programate din 18 până în 22 iulie.
În 16-17 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în 17-19 august – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională şi în 18-19 august – evaluarea competenţelor digitale.
Din 22 august vor începe probele scrise, prima testare fiind la limba şi literatura română, urmată în 23 august de limba şi literatura maternă, 24 august – proba obligatorie a profilului şi 26 august – proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi afişate în 29 august, până la ora 16.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 16.00 şi 20.00. În 30-31 august vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 1 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.
Condiţii de desfăşurare a examenului
Comisia Naţională de Bacalaureat poate aproba prelungirea perioadelor de susţinere a probelor de evaluare a competenţelor digitale sau lingvistice, de evaluare a lucrărilor scrise sau de afişare a rezultatelor, precum şi reducerea perioadei de afişare a rezultatatelor, la solicitarea comisiilor de bacalaureat judeţene sau a municipiului Bucureşti ori din proprie iniţiativă, potrivit Ordinului privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat din 2016.
Bacalaureatul din 2016 se desfăşoară în conformitate cu Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului – 2011, aprobată prin ordinul ministrului Educaţiei nr. 4799/2010.
Lista disciplinelor la care candidaţii susţin examenul de bacalaureat în cele două sesiuni din 2013 rămâne cea aprobată în 2010 prin ordinul ministrului Educaţiei.
Comisiile de bacalaureat judeţene şi cea a municipiului Bucureşti trebuie să asigure camere de supraveghere audio-video în sălile în care se desfăşoară probele examenului, în sălile în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum şi în sălile în care se preiau şi se depozitează lucrările scrise.
Comisiile de examen vor verifica, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă, ori în cazul în care există sesizări, verificarea se va face pentru înregistrările din toate sălile de examen din unitatea de învăţământ respectivă.
Dacă se constată existenţa unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, comisia de bacalaureat din centrul de examen va luat măsurile necesare, care pot merge până la eliminarea candidaţilor din examen.
Lucrările scrise ale candidaţilor la bacalaureat pot fi corectate în alte judeţe decât cele în care se susţine examenul, prin decizie a Comisiei Naţionale de Bacalaureat. Transportul lucrărilor scrise dintr-un judeţ în cel desemnat şi aducerea lor înapoi, precum şi consemnarea în catalogul electronic a rezultatelor obţinute de candidaţi se fac în conformitate cu procedurile elaborate de Comisia Naţională de Bacalaureat.
Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor; au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea şi au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.
Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de bacalaureat.
Candidaţilor le este interzis să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, acestea urmând să fie lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia de bacalaureat. Cei care refuză să lase aceste obiecte în sala stabilită de comisia de bacalaureat nu vor fi primiţi în examen.
De asemenea, candidaţii nu pot intra în sala de examen cu manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Aceştia nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare ce ar putea permite conectarea la internet sau la reţele de socializare şi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu persoane din exterior.
Candidaţii care încalcă aceste reguli vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu şi indiferent dacă au fost introduse de aceştia sau de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane.
Încălcarea acestor reguli va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Aceştia nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.