Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

SIMULARE BACALAUREAT 2018: SUBIECTELE de la proba scrisă de Limba şi literatura română, clasele XI-XII

Publicat

Peste 2000 de liceeni din judeţul Alba, clasele XI-XII, au dat, luni, alături de ceilalţi colegi din ţară, proba de Limba şi literatura română, în cadrul sesiunii de simulare a examenului de Bacalaureat 2018. Şi-au testat cunoştinţele şi s-au obişnuit cu condiţiile de examen, pentru sesiunea din vară.

Proba de Limba şi literatura română s-a desfăşurat luni, începând cu ora 9.00. Elevii au avut la dispoziţie trei ore pentru a scrie cerinţele primite la simulare.

Elevii de clasa a XII-a, profilul Real, la subiectul I, au avut de răspuns unor cerinţe pe baza unui fragment din „O vizită în atelierul lui Brâncuşi” – Cella Delavrancea.

Apii au avut de redactat un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze dacă este importantă sau nu prima impresie pentru începutul unei relaţii de prietenie, pe baza textului amintit şi experienţei personale.

La subiectul al doilea a fost un fragment din „Cenuşa Visărilor” de Tudor Arghezi, pe baza căruia elevii au trebuit să compună un comentariu de minimum 50 de cuvinte în care să evidenţieze relaţia dintre ideea poetică şi mijloacele artistice.

La subiectul al treilea, au avut de prezentat într-un eseu de cel puţin 400 de cuvinte particularităţile romanului interbelic (de ex: „Ion”, de Liviu Rebreanu).

 

 

 

La profilul real, clasa a XI-a, elevii au primit, la primul subiect, un text din „Amintiri despre Caragiale”. Pe baza acestuia, au avut de răspuns mai multor cerinţe. Una dintre ele, prezentarea în maximum 50 de cuvinte a viziunii lui I.L. Caragiale despre profesia de scriitor.

De asemenea, au avut de redactat un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze dacă libertatea de a alege trebuie să fie cultivată sau nu din copilărie.

La subiectul al II-lea, a fost un fragment din „Sânziana şi Pepelea” (teatru), de Vasile Alecsandri, pe baza căruia au avut de prezentat, în cel puţin 50 de cuvinte, rolul notaţiilor autorului.

Al treilea subiect a fost un eseu de cel puţin 400 de cuvinte în care să prezinte particularităţi ale unei nuvele studiate.

Subiecte şi baremele de corectare vor fi publicate de Ministerul Educaţiei, luni, în jurul orei 15.00.

Reamintim că probele orale în cadrul examenului propri-zis s-au desfăşurat deja, în februarie. Probele scrise vor fi în iunie.

Subiectele sunt elaborate de către specialiștii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), în mod similar cu modelele publicate de Men și sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacităţile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen și parcurse până la această dată.

Citeşte şi Modele de SUBIECTE pentru examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat în 2018, publicate de MEN

Citește și Simulare BACALAUREAT şi EVALUARE NAŢIONALĂ 2018. Calendarul testărilor. Modele de subiecte publicate de MEN

Evaluarea lucrărilor va fi realizată, în baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional, de către doi profesori din unităţile de învăţământ în care elevii susţin simularea. În situația în care nu sunt suficienți profesori de specialitate într-o unitate de învățământ, există și posibilitatea de a solicita sprijin din partea profesorilor din alte școli.

Rezultatele înregistrate vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare.

Notele obținute nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care sunt elevi care doresc consemnarea notelor în catalog, aceștia vor depune o cerere scrisă în acest sens.

Obiectivele simulării sunt familiarizarea elevilor cu rigorile examenului pe care îl vor susţine la finalul ciclului liceal, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum şi optimizarea pregătirii în vederea obținerii unor rezultate satisfăcătoare în sesiunea iunie-iulie, a anunţat MEN.

CALENDARUL Simulării examenului de Bacalaureat 2018 (probele scrise) – clasa XI-a și a XII-a:

19 martie: Limba şi literatura română – proba E) a) – clasele a XI-a și a XII-a

20 martie: Limba şi literatura maternă – proba E) b) – clasele a XI-a și a XII-a

21 martie: proba obligatorie a profilului – proba E) c) – clasele a XI-a și a XII-a

22 martie: proba la alegere a profilului şi specializării – proba E) d) – exclusiv elevii clasei a XII – a

30 martie: comunicarea rezultatelor

Vezi şi BACALAUREAT 2018 în ALBA. REZULTATE după probele orale, susţinute de peste 2.400 de candidaţi din judeţ

CALENDAR prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2018

29 ianuarie – 2 februarie: înscrierea candidaților

12-13 februarie – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

14-15 februarie: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

16, 19-20 februarie: evaluarea competențelor digitale – proba D

21-22 februarie: evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C

25 mai – încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a / a XIII-a

25 iunie: limba și literatura română – proba Ea) – proba scrisă

26 iunie: limba și literatura maternă – proba Eb) – proba scrisă

27 iunie: proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisă

28 iunie: proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – proba scrisă

4 iulie: afișarea primelor rezultate (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)

5-8 iulie: rezolvarea contestațiilor

9 iulie: afișarea rezultatelor finale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax