Connect with us

Educație

Simulare Evaluare Națională 2025: Baremele de la proba de ROMÂNĂ, publicate de Ministerul Educației. Rezolvarea subiectelor

Publicat

Simulare Evaluare Națională 2025: Ministerul Educației a publicat luni subiectele și baremele de la prima testare, cea de limba și literatura română. Sesiunea va continua marți, cu proba la Matematică.

Lucrările vor fi scanate și corectate digital de către profesori. Rezultatele vor fi comunicate în 31 martie 2025, individual, elevilor de clasa a VIII-a. Notele nu vor fi trecute în catalog.

Simulare Evaluare Națională 2025 – subiecte și bareme ROMÂNĂ

Rezultatele vor fi analizate de inspectoratele școlare și școli și se vor întocmi planuri de acțiune.

Simulare Evaluare Națională 2025. Rezolvarea subiectelor

Subiectul I – A

„Alexandru Frusina/ Alex Frusina, februarie

D – Prahova

D – salcâm

C – soare

A – F – F / A – A – F

Rima împerecheată; măsura versurilor  de 11 și de 9 silabe.

Un element de conținut comun este, de exemplu: natura, albina, mierea, copacul etc.

Asocierea poeziei „Trezire” de Lucian Blaga cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prin prezentarea unei valori comune (de exemplu: iubirea față de natură/respectul față de natură/prețuirea naturii; puterea de regenerare a naturii etc.

Subiectul I – B

D

C

C

A

Selectarea din fragmentul dat a oricăror trei pronume de feluri diferite (de exemplu: „îl” – pronume personal, „ce” – pronume relativ; „asta” – pronume demonstrativ de apropiere etc)

Alcătuirea unui enunț interogativ, în care substantivul „floarea-soarelui” este în cazul genitiv (de exemplu: Când începe recoltarea florii-soarelui?/Îți plac petalele florii-soarelui? etc.) și a unui enunț asertiv, în care verbul „a apărea” este la modul condițional-optativ, timpul prezent (de exemplu: M-aș bucura dacă ar apărea volumul tău de poezii. etc.)

Completarea enunțului cu o singură propoziție, precizând tipul raportului sintactic din fraza obținută (de exemplu: Alex nu s-a ocupat dintotdeauna de apicultură, dar și-a dorit asta./Știu că Alex nu s-a ocupat dintotdeauna de apicultură./Alex, care este pasionat și de fotografie, nu s-a ocupat dintotdeauna de apicultură.; raport de coordonare/raport de subordonare etc.

UPDATE: Unul dintre răspunsurile din barem, contestate de elevi

Un răspuns din baremul de la Subiectul I subpunctul 5 este contestat de elevi, potrivit edupedu.ro.

Cerința era să stabilească, pe baza textului primit, dacă enunțul ”La nivel european, în 2015, țara noastră a ocupat primul loc la producția de miere” este adevărat sau fals.

În textul primit scria: ”Producţia de miere nu a fost foarte bună în ultimii ani. Totuşi, conform datelor centralizate la nivel european, România este ţara cu cea mai mare producţie de miere din Uniunea Europeană, realizând, în 2015, 35.000 de tone de miere, comparativ cu doar 20.000 de tone în 2014”.

Elevii au sesizat diferența între ”la nivel european” și ”în Uniunea Europeană” și au considerat acest enunț drept fals.

Ofelia Stînan are 20 de ani de experiență în presa locală și regională. A absolvit Facultatea de Ştiințe Politice și Administrative, secția Jurnalism. A intrat în echipa Alba24 din anul 2010. vezi mai mult ...

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement