Connect with us
Advertisement

Actualitate

Sindicatele din penitenciare: Argumentele în favoarea grațierii, eronate. Supraaglomerarea, un fenomen în scădere

Publicat

celula, penitenciarArgumentele prezentate în favoarea grațierii sunt eronate, iar condamnările unor politicieni și oameni de afaceri nu echivalează cu urgența, arată reprezentanții Sindicatului Omnia din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP). „Condițiile din penitenciare au fost criticate în mod constant în ultimii 27 de ani, dar până la încarcerarea unor politicieni și oameni de afaceri importanți au fost ignorate de către toate partidele politice și de către toate guvernele, fără excepții”, spun reprezentanții sindicatului, subliniind că „supraaglomerarea ca fenomen este în scădere, iar cifrele demonstrează că acest efect este unul consistent”.

Ce spune Sindicatul Omnia despre declarațiile lui Liviu Dragnea și proiectul privind grațierea:

„În legătură cu afirmațiile Președintelui Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea, referitoare la proiectul ordonanței de urgență privind grațierea unor pedepse cu închisoarea, pentru corecta informare a publicului, facem următoarele precizări:

1. Condițiile din penitenciare au fost criticate în mod constant în ultimii 27 de ani, dar până la încarcerarea unor politicieni și oameni de afaceri importanți au fost ignorate de către toate partidele politice și de către toate guvernele, fără excepții.

2. Supraaglomerarea ca fenomen este în scădere, iar cifrele demonstrează că acest efect este unul consistent. În ultimii 10 ani numărul deținuților a scăzut de la aprox. 48.000 de deținuți la aprox. 27.000 de deținuți. Motiv pentru care apreciem că, supraaglomerarea va scădea în maxim 4 ani dacă planurile existente vor fi finanțate și implementate.

3. Condițiile din penitenciare s-au îmbunătățit constant, chiar dacă nu în ritmul așteptat, motivul fiind subfinanțarea cronică a sistemului penitenciar sub absolut toate guvernările. În niciun an nu s-a acordat mai mult de 65% din necesarul de finanțare. Mai mult, din ambiții personale – ministrul fiind în conflict cu directorul general, în 2016 au fost returnați la bugetul de stat peste 30 de milioane de Euro din bugetul penitenciarelor, echivalentul a 11.000 de locuri de detenție reamenajate sau al unui penitenciar nou.

4. Rata mortalității în penitenciare este de 3,5 la mia de deținuți. Rata mortalității în România este de 11 la mia de locuitori. Situația este similară și în privința sinuciderilor, în contradicție cu afirmațiile unor părți interesate în a prezenta o situație catastrofală. Informația este preluată din statistica UE.

5. 40,7% dintre români au WC-ul în curte. 100% dintre deținuti au acces permanent la grupuri sanitare și apă curentă, chiar dacă 19 din cele 44 de penitenciare românești sunt supraaglomerate. Lista comparațiilor ar putea continua, dar ar fi nedrept pentru cei care plătesc sejurul în penitenciar al infractorilor.

6. Deținutul Adamescu (un exemplu folosit de către dl. Dragnea), bolnav încă dinainte de a fi încarcerat, se afla din septembrie 2016 într-o clinică privată, a fost operat la genunchi de către medicul pe care și l-a ales, și a decedat într-o clinică privată. Românii liberi și plătitori de impozite n-au această șansă.

7. Fostul ministru al justiției, Raluca Prună, a inventat o așazisă amendă de 80 de milioane de euro aplicabilă de către CEDO României. Recent a descoperit acest fals și președintele Iohannis. Raluca Prună știm deja că are neplăcutul obicei de a inventa cifre.

8. În realitate, efectele unei hotărâri pilot nu presupun aplicarea unor amenzi. De fapt CEDO încetează să soluționeze cauze de un anume tip (în acest caz referitoare la detenție) până când statul membru nu-și rezolvă problemele sistemic, pe baza unor recomandări. Un exemplu în acest sens este hotărârea pilot pe tema restituirilor.

9. Constatăm cu surprindere că Guvernul alege să ignore pozițiile critice, mai mult decât argumnetate, ale instituțiilor apolitice din cadrul justiției (DIICOT, DNA), precum și ale asociațiilor profesionale (AMR) sau neguvernamentale (Expert Forum, etc). Nu reluăm argumentele prezentate și problemele identificate punctual, acestea fiind deja comunicate public, însă cerem ca argumentele să fie discutate.

10. În context, precizăm că din punct de vedere sindical suntem neutri față de această inițiativă a Guvernului. Considerăm însă necesar să reacționăm față de lipsa de transparență, fundamentarea defectuoasă și elaborarea interesată a proiectului de act normativ susamintit.”

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement