Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sindicatele din penitenciare: Argumentele în favoarea grațierii, eronate. Supraaglomerarea, un fenomen în scădere


Publicat

celula, penitenciarArgumentele prezentate în favoarea grațierii sunt eronate, iar condamnările unor politicieni și oameni de afaceri nu echivalează cu urgența, arată reprezentanții Sindicatului Omnia din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP). „Condițiile din penitenciare au fost criticate în mod constant în ultimii 27 de ani, dar până la încarcerarea unor politicieni și oameni de afaceri importanți au fost ignorate de către toate partidele politice și de către toate guvernele, fără excepții”, spun reprezentanții sindicatului, subliniind că „supraaglomerarea ca fenomen este în scădere, iar cifrele demonstrează că acest efect este unul consistent”.

Ce spune Sindicatul Omnia despre declarațiile lui Liviu Dragnea și proiectul privind grațierea:

„În legătură cu afirmațiile Președintelui Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea, referitoare la proiectul ordonanței de urgență privind grațierea unor pedepse cu închisoarea, pentru corecta informare a publicului, facem următoarele precizări:

1. Condițiile din penitenciare au fost criticate în mod constant în ultimii 27 de ani, dar până la încarcerarea unor politicieni și oameni de afaceri importanți au fost ignorate de către toate partidele politice și de către toate guvernele, fără excepții.

2. Supraaglomerarea ca fenomen este în scădere, iar cifrele demonstrează că acest efect este unul consistent. În ultimii 10 ani numărul deținuților a scăzut de la aprox. 48.000 de deținuți la aprox. 27.000 de deținuți. Motiv pentru care apreciem că, supraaglomerarea va scădea în maxim 4 ani dacă planurile existente vor fi finanțate și implementate.

3. Condițiile din penitenciare s-au îmbunătățit constant, chiar dacă nu în ritmul așteptat, motivul fiind subfinanțarea cronică a sistemului penitenciar sub absolut toate guvernările. În niciun an nu s-a acordat mai mult de 65% din necesarul de finanțare. Mai mult, din ambiții personale – ministrul fiind în conflict cu directorul general, în 2016 au fost returnați la bugetul de stat peste 30 de milioane de Euro din bugetul penitenciarelor, echivalentul a 11.000 de locuri de detenție reamenajate sau al unui penitenciar nou.

4. Rata mortalității în penitenciare este de 3,5 la mia de deținuți. Rata mortalității în România este de 11 la mia de locuitori. Situația este similară și în privința sinuciderilor, în contradicție cu afirmațiile unor părți interesate în a prezenta o situație catastrofală. Informația este preluată din statistica UE.

5. 40,7% dintre români au WC-ul în curte. 100% dintre deținuti au acces permanent la grupuri sanitare și apă curentă, chiar dacă 19 din cele 44 de penitenciare românești sunt supraaglomerate. Lista comparațiilor ar putea continua, dar ar fi nedrept pentru cei care plătesc sejurul în penitenciar al infractorilor.

6. Deținutul Adamescu (un exemplu folosit de către dl. Dragnea), bolnav încă dinainte de a fi încarcerat, se afla din septembrie 2016 într-o clinică privată, a fost operat la genunchi de către medicul pe care și l-a ales, și a decedat într-o clinică privată. Românii liberi și plătitori de impozite n-au această șansă.

7. Fostul ministru al justiției, Raluca Prună, a inventat o așazisă amendă de 80 de milioane de euro aplicabilă de către CEDO României. Recent a descoperit acest fals și președintele Iohannis. Raluca Prună știm deja că are neplăcutul obicei de a inventa cifre.

8. În realitate, efectele unei hotărâri pilot nu presupun aplicarea unor amenzi. De fapt CEDO încetează să soluționeze cauze de un anume tip (în acest caz referitoare la detenție) până când statul membru nu-și rezolvă problemele sistemic, pe baza unor recomandări. Un exemplu în acest sens este hotărârea pilot pe tema restituirilor.

9. Constatăm cu surprindere că Guvernul alege să ignore pozițiile critice, mai mult decât argumnetate, ale instituțiilor apolitice din cadrul justiției (DIICOT, DNA), precum și ale asociațiilor profesionale (AMR) sau neguvernamentale (Expert Forum, etc). Nu reluăm argumentele prezentate și problemele identificate punctual, acestea fiind deja comunicate public, însă cerem ca argumentele să fie discutate.

10. În context, precizăm că din punct de vedere sindical suntem neutri față de această inițiativă a Guvernului. Considerăm însă necesar să reacționăm față de lipsa de transparență, fundamentarea defectuoasă și elaborarea interesată a proiectului de act normativ susamintit.”

sursa: hotnews.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

DEFINITIVAT 2022: CALENDARUL examenului pentru definitivare în învățământ, publicat în Monitorul Oficial. ÎNSCRIERI, de astăzi

Publicat

examen profesor

Calendarul pentru organizarea examenului de definitivare în învățământul preuniversitar – Definitivat 2022 a fost publicat în Monitorul Oficial. Înscrierile încep din 16 septembrie, iar proba scrisă va fi în 20 iulie 2022.

Examenul poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice.

Concursul de definitivat reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică.

Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar.

Cadrelor didactice angajate cu contract de muncă pe o perioadă determinată, care au promovat examenul de definitivare în învăţământ, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(ă), prin hotărârea consiliului de administraţie din unitatea de învăţământ respectivă, în condiţiile legii.

Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învăţământ, în condiţiile prezentului articol, pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.

Calendarul a fost aprobat prin Ordinul ministrului educației nr. 5.239 din 9 septembrie 2021 și a fost publicat în Monitorul Oficial în 16 septembrie.

DEFINITIVAT 2022 – CALENDAR:

16 septembrie – 14 octombrie 2021: înscrierea candidaților la unitățile de învățământ

1-7 octombrie 2021: emiterea deciziilor de constituire a comisiilor de examen județene/Comisiei de examen a municipiului București

15-29 octombrie 2021: transmiterea dosarelor de înscriere la inspectoratul școlar, verificarea și avizarea acestora, conform graficului elaborat și comunicat de fiecare inspectorat școlar; înștiințarea candidaților cu privire la admiterea sau respingerea dosarului de înscriere

până la 3 iunie 2022: efectuarea inspecțiilor de specialitate

6-17 iunie 2022: completarea dosarelor și validarea datelor de înscriere existente în aplicația informatică specifică

20 iulie 2022: susținerea probei scrise

27 iulie 2022: afișarea rezultatelor

27-28 iulie 2022: înregistrarea contestațiilor

28 iulie—3 august 2022: soluționarea contestațiilor

4 august 2022: afișarea rezultatelor finale

4-9 august 2022: transmiterea la Ministerul Educației a tabelelor nominale cu rezultatele candidaților promovați

9-16 august 2022: validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educației

Examenul naţional de definitivare în învăţământ cuprinde:

  • etapa I, eliminatorie – realizată de către inspectoratele şcolare în perioada stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând în evaluarea activităţii profesionale la nivelul unităţii de învăţământ, evaluarea portofoliului profesional personal şi în susţinerea a cel puţin două inspecţii la clasă;
  • etapa a II-a, finală – realizată la finalizarea stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând într-o examinare scrisă, pe baza unei tematici şi a unei bibliografii aprobate de Ministerul Educaţiei, pentru fiecare specialitate în parte.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Restricții pe autostrada A1 Sibiu-Sebeș. Circulație deviată pe calea 1 la tunelul Săcel. Lucrări de reparații, 3 luni

Publicat

Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliției Române a anunțat că astăzi sunt restricții pe Autostrada Sibiu-Deva, pe sensul de mers Sebes – Sibiu.

Până la ora 15.00:

  • se restricționează banda de urgență, între kilometrii 262+900 – 262+600 m, pentru același motiv.
  • restricționată a doua bandă, pe tronsonul kilometric 262+600 – 265+600 m, pentru montarea semnelor și a balizelor, în vederea devierii traficului

De la ora 15.00, se vor institui restricții de circulație pe tronsonul kilometric 262+600 – 265+600 m, în zona de la intrarea în tunelul Săcel, pe sensul de mers Sibiu – Orăștie, pe fondul lucrărilor de remediere necesare infrastructurii rutiere existente.

Traficul va fi deviat de pe calea 2 pe calea 1 în zona lucrărilor, care vor fi desfășurate pe o durată de aproximativ 3 luni.

sursă: politiaromana.ro

sursă foto: CNAIR

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

O clasă a Colegiului ”David Prodan” din Cugir trece in sistem online. Elev vaccinat cu AstraZeneca, testat pozitiv pentru COVID

Publicat

Colegiul National "David Prodan" Cugir

Elevii unei clase a XII-a a Colegiului Național ”David Prodan” din Cugir vor face următoarele două săptămâni orele în format on-line. Situația a fost confirmată de reprezentații DSP Alba pentru alba24.ro. 

Motivul pentru care elevii trec din format fizic, în format on-line este acela că un elev a fost testat pozitiv pentru COVID-19, după ce avea simpotme specifice bolii. 

Mai exact tânărul originar din Republica Moldova era vaccinat în luna iulie, cu AstraZeneca, însă din câte se pare a contactat virusul.

Potrivit reprezentanților DSP Alba, cel mai probabil elevul a contactat virusul din comunitate, la întoarcerea în România.

În urma testării pozitive, clasa va face orele în format on-line în următoarele 2 săptămâni.

De asemenea și elevii unei clase a IX-a a Colegiul Tehnologic ”Timotei Cipariu” din Blaj stau pentru următoarele două săptămâni acasă după ce un coleg a fost depistat pozitiv.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Informare meteo: Ploi și furtuni până sâmbătă dimineața. Vânt puternic, descărcări electrice, grindină. Zonele vizate

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie anunță condiții de instabilitate atmosferică temporar accentuată și intensificări ale vântului în centrul, vestul și nordul țării.

De joi, 16 septembrie, ora 19.00 până sâmbătă, 18 septembrie, ora 10.00, în vestul, centrul și nordul țării, precum și în zonele de munte vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse, descărcări electrice și izolat căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15-25 l/mp, iar pe alocuri, 30-40 l/mp, îndeosebi la munte.

Temporar vântul se va intensifica în majoritatea regiunilor, cu viteze, în general, de 45-50 km/h, iar în zona montană înaltă, de peste 70 km/h.

Astfel de fenomene se vor semnala începând din după-amiaza de vineri (17 septembrie) pe arii restrânse și în restul teritoriului.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate