Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sistemul de iluminat public din 5 zone ale municipiului Alba Iulia va fi modernizat cu 1,5 milioane de euro din fonduri REGIO


Publicat

Sistemul de iluminat public va fi modernizat în Alba Iulia, în zonele Bărăbanț, Oarda de Sus, Oarda de Jos, Pâclișa și Micești, cu un un buget de peste 8 milioane lei, respectiv aproximativ 1,5 milioane euro fonduri nerambursabile REGIO. Autoritățile locale au semnat contractul de finanțare cu ADR Centru. Proiectul ar urma să fie finalizat în martie 2022.

Prin implementarea acestui proiect se va acoperi nevoia de siguranță a tuturor participanților la trafic din Oarda de Sus, Oarda de Jos, Pâclișa, Micești și Bărăbanț, în orice condiții meteo posibile: pe timpul nopții, în condiții de ceață, semiîntuneric etc.

Proiectul prevede reabilitarea și modernizarea a 46.587 ml, respectiv extinderea cu 5.000 ml a sistemului de iluminat public, precum și iluminarea a două treceri de pietoni, inclusiv sisteme bazate pe senzori de prezență care vor comanda creșterea fluxului luminos al aparatelor de iluminat public (la trecerile de pietoni).

Rețelele de alimentare prevăzute în proiect au vechimi diferite, iar din totalul de 1.031 aparate de iluminat, o parte sunt într-o stare necorespunzătoare, sau acceptabilă, iar altele se apropie de finalul duratei normate de viață. Pe lângă “îmbătrânirea aparatelor”, praful și murdăria depuse pe aparate au dus la scăderea gradului de iluminare. Pe parcursul duratei de implementare a proiectului se va deconecta sistemul de iluminat existent și se vor demonta aparatele de iluminat existente. Se vor monta brațe, brățări și aparate de iluminat noi. Se vor realiza conexiunile și rețeaua subterană de alimentare cu energie electrică.

Din bugetul proiectului mai este prevăzută montarea prizelor de pământ, instalarea stâlpilor metalici, montarea brațelor de susținere pe stâlpii metalici și a aparatelor de iluminat. Se vor instala kituri de alimentare din sursă fotovoltaică și un sistem inteligent de management prin telegestiune.

Finalizarea proiectului va genera în cartierele vizate eliminarea zonelor de umbră și întuneric, controlarea de la distanță a sistemului de iluminat, cu posibilitatea de a modifica pornirea/oprirea lor. Prin sistemul de telegestiune se vor primi informații în timp real a defecțiunilor în sistem, a furturilor de energie sau despre funcționarea defectuoasă a unuia dintre elemente.

Prin implementarea acestui sistem și montarea becurilor de tip LED, beneficiarul, Primăria municipiului Alba Iulia, estimează că se vor obține reduceri ale consumului de energie electrică care vor genera o economie anuală de 66.956 lei la bugetul municipalității.

Contractul ce va primi finanțare nerambursabilă din Programul Operațional Regional 2014-2020, gestionat la nivel regional de către ADR Centru, a fost semnat de Voicu Paul, viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Alba Iulia și Simion Crețu, director general ADR Centru.

Sistemul de iluminat public va fi modernizat și extins pe o suprafață de peste 50 km pentru eliminarea zonelor de umbre și întuneric, pentru controlul intensității luminii de la distanță sau identificarea defecțiunilor în timp real, un sistem bazat pe prezența senzorilor de mișcare care vor comanda creșterea fluxului luminos al aparatelor de iluminat public, potrivit ADR Centru.

”În luna februarie a acestui an semnam șase contracte cu finanțare europeană în valoare totală de peste 43 milioane euro din fonduri REGIO. Acestea completau lista altor șapte contracte de dezvoltare urbană deja semnate, prin care urmărim să aducem un plus de bunăstare albaiulienilor și o reducere a cheltuielilor din bugetul propriu. Avem o strategie integrată de dezvoltare, iar prin programul Regio am reușit să ne finanțăm toate obiectivele propuse pentru această perioadă. Avem în lucru modernizarea principalelor artere rutiere din municipiu, peste 30 blocuri de intră în lucrări de refacere a fațadelor și de eficiență energetică, iar pentru sistemul de iluminat din cartierele Cetate, Centru, Ampoi, Partoș, deja am obținut finanțare nerambursabilă. Construire, modernizare, reabilitare sau restaurare, sunt lucrări prevăzute în proiectele semnate cu ADR Centru pentru noi zone verzi și de agrement, pentru Palatul Principilor sau unități de învățământ. Echipa Primăriei a muncit mult și nu puteam să realizăm toate aceste obiective de regenerare urbană masivă altfel, decât cu o infuzie serioasă de bani europeni” a declarat Voicu Paul, viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Alba Iulia.

Investiția vizează reabilitarea, modernizarea și extinderea sistemului de iluminat public al Municipiului Alba Iulia pentru creșterea eficienței energetice și reducerea emisiilor de CO2, de care vor beneficia peste 74.000 de cetățeni din municipiu.

Proiectul cu titlul „Reabilitarea, modernizarea și extinderea sistemului de iluminat public al Municipiului Alba Iulia – localități componente: Oarda de Sus, Oarda de Jos, Pâclișa, Micești și Bărăbanț”, are o valoare totală de 8.726.128,54 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate prin POR este de 6.959.446,40 lei, respectiv 1.496.011,69 Euro. Fondurile nerambursabile solicitate de beneficiarul proiectului, provin din bugetul alocat Regiunii Centru prin POR 2014-2020, Axa prioritară: 3 – Sprijinirea  tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Obiectiv Specific 3.1: Prioritatea de investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor.

Termenul estimat pentru finalizarea implementării activităților prevăzute în proiect este 31.03.2022.

”Toate contractele de finanțare semnate, prin care alocăm fonduri europene prin programul Regio, înseamnă investiții atrase pentru îmbunătățirea calității vieții locuitorilor și a angajaților, înseamnă o comunitate în care să vrei să locuiești. Alba Iulia este un municipiu care își completează eforturile de dezvoltare cu fonduri europene începute din 2007, perioadă în care proiectele de restaurare a Cetății din Alba Iulia și de modernizare a principalelor căi de acces rutier au propulsat renumele municipiului la nivel internațional ca fiind destinație turistică de vizitat. În această perioadă de finanțare, 2014-2020, am semnat cu reprezentanții municipiului, un număr de 13 contracte de finanțare nerambursabilă Regio, cu o valoare totală de peste 303 milioane lei, respectiv 63,5 milioane euro. Prin toate proiectele, până în 2023, se vor continua lucrările de modernizare și de reabilitare a infrastructurii rutiere, educaționale, culturale sau de agrement. Este îmbucurător faptul că prin fondurile europene pe care le gestionăm, putem vedea cum orașele se modernizează, prind viață și se echipează cu tehnologie de ultimă generație, devenind atrăgătoare atât pentru cetățenii lor, cât și pentru turiști”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Nelu Tătaru: Nu suntem în prag de colaps medical. Relaxarea trebuia să aducă doar un număr mic de cazuri suplimentare

Publicat

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat luni, la Galați, că numărul de noi infectări din ultimele 24 de ore este în scădere, dar că cel mai probabil marți se va înregistra o creștere pentru că în weekend nu s-au făcut testele la capacitate maximă.

„Mâine vom avea un rezultat mai real (…) Nu suntem în prag de colaps medical. E încă acceptabil”, a spus acesta.

Tătaru a adăugat că numărul pacienților din ATI nu a depășit 250.

De asemenea, a spus acesta, măsurile de relaxare au fost niște măsuri asumate cu creșterea numărului de cazuri, dar cu respectarea unor măsuri din partea populației. ”Trebuiau să aducă un număr mic de cazuri suplimentare” a spus Tătaru.

Acesta a mai adăugat că legea carantinei va trece pentru că nu își permite nimeni să se joace cu așa ceva.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Legea privind carantinarea și izolarea, în dezbateri la Senat. S-a cerut fundamentare din practica europeană

Publicat

Senat

Comisia juridică a Senatului urmează să reia, luni, dezbaterile asupra proiectului de lege privind carantinarea şi izolarea.

Sâmbătă, forul a decis, la solicitarea reprezentanţilor PSD, amânarea până luni a dezbaterilor asupra acestui proiect de lege.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a solicitat în Comisia juridică amânarea până luni a dezbaterilor, pentru a studia practicile Uniunii Europene în domeniu, menţionând că actul normativ venit de la Guvern nu este coerent şi „cetăţenii au dreptul la o lege care să-i protejeze”.

Senatorul PNL Iulia Scântei a spus că această propunere înseamnă nerespectarea deciziei de convocare a plenului Senatului pentru sâmbătă şi a avertizat că va avea implicaţii asupra sănătăţii cetăţenilor.

Duminică, Robert Cazanciuc a criticat din nou proiectul de lege elaborat de Guvern privind carantinarea şi izolarea, susţinând că este un „dezastru” şi, ca urmare, actul normativ va fi votat când va corespunde „nevoii românilor”, după dezbateri cu toţi cei implicaţi în aplicarea lui.

El a amintit că au fost solicitate puncte de vedere din partea Ministerului Justiţiei şi Consiliului Superior al Magistraturii, iar Guvernul trebuie să prezinte o fundamentare din practica europeană în privinţa internării obligatorii şi detaşării obligatorii a medicilor.

„Când vom fi convinşi că legea corespunde nevoii românilor, o să votăm această lege, că o să votăm luni, că o să votăm marţi, miercuri o să vedem în funcţie de cum vor fi dezbaterile în comisie. Am invitat nu numai Ministerul Justiţiei şi CSM să vină la dezbateri, am invitat organizaţii neguvernamentale, asociaţii profesionale, toţi care sunt implicaţi într-un fel sau altul în aplicarea acestei legi trebuie să spună un punct de vedere, pentru că altfel dacă legea nu este clară, uşor de înţeles, uşor de aplicat doar îi păcălim pe români că vom avea o lege care îi protejează. Toate mecanismele din lege trebuie să fie foarte, foarte clare şi conforme cu nevoile noastre de astăzi”, a adăugat social-democratul.

El a arătat că, până luni, Guvernul trebuie să prezinte o fundamentare din practica europeană privind internarea obligatorie şi detaşarea obligatorie a medicilor.

„Am rugat Guvernul ca până luni să ne ofere o fundamentare din practica europeană, cum se întâmplă în Germania, în Austria, în Spania, în Italia, pe internarea obligatorie şi pe detaşarea obligatorie a medicilor. De asemenea, am cerut Ministerului Justiţiei să avizeze acest proiect pentru a arăta foarte clar dacă actul normativ corespunde legii fundamentale din România şi practicii CEDO în această materie. Am cerut un aviz şi de la CSM pentru că în mod cert proiectul elaborat de Guvernul Orban nu are avizul CSM, deşi pentru a respecta decizia CCR este nevoie de o procedură detaliată de contestare la un judecător”, a explicat senatorul PSD.

Joi seara, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, acceptând mai multe amendamente convenite şi în urma unei discuţii cu secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a solicitat vineri prezenţa în Senat a premierului Ludovic Orban şi a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, la dezbaterea proiectului.

sursă: Agerpres

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

CÎMPENI

LIVE VIDEO: Protest la Spitalul de Boli Cronice din Câmpeni. Se cere deschiderea unității medicale

Publicat

Un protest la Spitalul de Boli Cronice din oraşul Cîmpeni, judeţul Alba, are loc, luni 13 iulie, față de conducerea instituției. 

Manifestarea este organizată de mai mulți medici, dar și de câțiva pacienți. 

Medicii şi pacienţii solicită demisia managerului Constantin Bar şi a directorului medical, Dumitru Corpodean, potrivit adevărul.ro.

Un repreznetant al medicilor susţine că unitatea medcială se poate redeschide pentru bolanvi, însă, conducerea refuză acest lucru.

”Mi s-a luat dreptul la muncă, lucrez în mod ilegal, în forţă, fiind mereu băgat şi socs în concediu de odihnă. Toţi cei pe care i-am consultat am făcut-o ilegal. Inclusiv pe mama domnului primar. Am făcut demersuri la primărie şi nu mi s-a răspuns în niciun fel. Toate plângerile care s-au făcut în legătură cu comprtamentul execrabil al domnului Bar, l-au lăsat rece pe domnul primar”, a spus unul dintre medicii care a organizat şi participă la protest.

Video-ul live este transmis pe o pagina de Facebook – ”Evoluție în instituție”.

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Adrian Năstase, declarații suprinzătoare despre creșterea pensiilor cu 40%: ”Totul este mai curând o jucărie electorală”

Publicat

Fostul premier Adrian Năstase a făcut declarații surprinzătoare cu privire la majorarea pensiilor. Acesta consideră că orice discuție pe acest subiect trebuie legată de mersul economiei.

Declarațiile sale sunt contrazic curentul din PSD, partid care intenționează să depună o moțiune de cenzură împotriva guvernului Orban, exact pe acest subiect. 

„Nu poți să oferi o creștere de 40% pentru un an, pentru că pensionarii vor trăi totuși mai mulți ani, chiar dacă sunt oameni în vârstă și vor trebui să aibă o pensie sustenabilă și pentru doi, pentru trei, pentru patru ani.

Or, în măsura în care nu reușești să realizezi resursele economice necesare să produci banii necesari asigurării acestor pensii, totul este mai curând o jucărie electorală si eu n-am fost niciodată de acord cu așa ceva.

Unii au spus că am avut o abordare mai curând social-liberală. Eu cred că economia este cea care trebuie să-mi dea măsura tuturor lucrurilor. Merge economia, vom avea bani li pentru pensii”, a declarat Adrian Năstase.

El a mai spus că este conștient că nu-și va atrage simpatie pentru aceste declarații, dar a subliniat că pensiile ar trebui să crească la începutul anului cu 15-20%, după care orice altă majorare să se facă doar dacă o permite situația economică.

Reamintim că social-democrații au anunțat că vor depune moțiune de cenzură dacă guvernul liberal nu crește cu 40% punctul de pensie de la 1 septembrie, așa cum prevede legea.

Premierul Ludovic Orban a spus că Guvernul va crește pensiile, dar nu cu 40% pentru că bugetul țării nu permite acestă majorare.

Sursă: Evz.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate