Connect with us
Publicitate

AIUD

Sistemul informatic al Primăriei Aiud, extins pentru digitalizarea unor servicii din domeniul asistenței sociale


Publicat

Sistemul informatic al Primăriei Aiud va fi extins, pentru digitalizarea unor servicii furnizate de instituție din domeniul asistenței sociale și siguranței și ordinii publice. 

Primăria Aiud a lansat marți, 6 aprilie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație pentru implementarea unei platforme informatice integrate pentru proiectul „Educația – un pas înainte!”.

Valoarea totală estimată este de 1.963.182 de lei, fără TVA.

Obiectivul general al proiectului constă în continuarea simplificării procedurilor administrative si reducerea birocrației pentru cetățeni, implementând măsuri din perspectiva back-office (adaptarea procedurilor interne de lucru, digitalizarea proceselor) și front-office pentru serviciile publice furnizate aferente competențelor partajate ale administrației publice locale din Municipiul Aiud din domeniul asistenței sociale și siguranței și ordinii publice.

Astfel, prin prezentul proiect se urmărește creșterea gamei de servicii oferite în sistem electronic, disponibilitate extinsă a serviciilor electronice către cetățeni, creșterea eficientei în tratarea solicitărilor.

În acest sens este avută în vedere extinderea funcționalităților sistemului informatic actual în vederea digitalizării unor servicii furnizate de instituție din domeniul asistenței sociale și siguranței și ordinii publice.

Digitalizarea serviciilor publice în cadrul acestui proiect va urmări respectarea următoarelor principii cheie:

 • Reducerea timpului de livrare a serviciului public de către cetățeni;
 • Reducere număr participanți la proces: implicarea în cadrul procesului doar a participanților care aduc valoare adăugată procesului, respectiv implicarea participanților care prin prisma rolului și/sau informațiilor care le furnizează pot influența livrarea serviciului public;
 • Digital în mod implicit: design de servicii publice care sunt simplu de utilizat de către toată lumea și se bazează pe tehnologii digitale;
 • Abordare focalizată pe cetățean: dezvoltarea de servicii publice mai bune, care să deservească nevoile oamenilor și care sunt facile a fi utilizate;
 • Simplificarea procedurilor: reducerea numărului de interacțiuni dintre cetățean și administrația publică în vederea obținerii serviciului public;
 • O singură dată: presupune ca o informație existentă deja în cadrul administrației publice locale să aibă un singur compartiment responsabil și să fie accesată în mod direct de către alte compartimente, fără a fi necesară implicarea cetățeanului;
 • Reducerea costurilor administrative.

De asemenea, proiectul are în vedere configurarea portalului web de servicii pentru cetățeni existent astfel încât să asigure digitalizarea serviciilor aferente domeniilor de competență partajată ale autorităților administrației publice locale furnizată de municipiul Aiud, după cum urmează:

Servicii sociale

 • anchetă socială pentru persoane cu dizabilități – adulți
 • anchetă socială pentru persoane cu dizabilități – copii
 • acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinței
 • acordare alocație de stat pentru copiii născuți în România
 • acordare alocație de stat pentru copiii născuți în străinătate
 • acordare card parcare Legea 448 din 2006
 • modificare, încetare ajutoare pentru încălzirea locuinței
 • delegarea autorității părintești pentru copii cu părinți plecați la muncă în străinătate
 • sesizare privind copii sau adulți în dificultate
 • acordare servicii privind îngrijirea și educarea copiilor, înscriere / reînscriere la creșă a copiilor antepreșcolari

Totodată se vor achiziționa mai multe echipamente, necesare extinderii sistemului informatic, astfel:

 • server – 2 buc.
 • firewall – 1 buc.
 • tablete – 15 buc.
 • tablete rigidizate – 2 buc.
 • imprimante mobile – 2 buc.
 • sistem videoconferință – 1 buc.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Conjunctivita alergică poate apărea în această perioadă la persoanele cu atopie. Sfaturile medicilor de la SJU Alba Iulia

Publicat

În această perioadă a anului pot apărea primele cazuri de conjunctivită alergică (conjunctivita de sezon), la persoanele cu atopie, adică cu așa numitul ”teren alergic”, ca reacție alergică determinată de înflorirea copacilor și a celorlalte plante care au polen. Medicii oftalmologi de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia transmit pacienților care știu că sunt predispuși la această afecțiune să își administreze la primele simptome lacrimi artificiale, ser fiziologic și comprese reci pentru reducerea disconfortului, dar să evite orice tip de automedicație, mai ales picături oculare cu antibiotice, fără a avea o indicație specializată în acest sens.

„Conjunctivita alergică este una dintre cele mai comune forme de conjunctivită, la persoane cu o predispoziție genetică. Prevenția constă în evitarea expunerii la alergenii incriminați și reducerea cantității de alergeni care vin în contact cu ochii, iar tratamentul constă în spălarea frecventă a ochilor, administrare de lacrimi artificiale sau ser fiziologic. Dacă simptomele nu cedează sau apar alte semne, cum ar fi scăderea vederii, fotofobie (sensibilitate la lumină), secreție purulentă, trebuie să se adreseze medicului specialist oftalmolog.

Pacienții nu trebuie să se automedicheze mai ales cu antibiotice sub formă de picături oculare!”, a spus Violeta Lazăr, medic primar oftalmolog la SJU Alba Iulia.

Conjunctivita se manifestă de obicei prin înroșirea ochilor, umflarea pleoapelor și lăcrimarea abundentă. Predomină senzația de mâncărime și disconfort, dar poate apărea și strănutul. Frecarea ochilor poate produce suprainfecția și determinarea secreției conjunctivale. Diagnosticul este pus de medicul oftalmolog, de obicei pe seama semnelor clinice. Dacă afecțiunea nu cedează la tratamentul prescris, se va recolta secreție conjunctivală, pentru a izola agentul patogen și pentru a se testa sensibilitatea la antibiotice, afecțiunea fiind astfel tratată țintit. Conjunctivita alergică poate apărea nu doar de la polen, ci și ca reacție de la alți alergeni, precum praful, părul de animale și chiar de la anumite alimente. Spre deosebire de conjunctivitele virale și bacteriene, conjunctivita alergică nu este contagioasă, iar persoanele afectate își vor putea desfășura activitatea în condiții normale. Evoluțiile la tratament sunt favorabile.

La Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia nu au fost semnalate, în această primăvară, cazuri de astfel de afecțiuni, care pot afecta toate persoanele cu „teren alergic”, indiferent de vârstă (dar mai puțin persoanele vârstnice). Cadrele medicale transmit că riscul apariției acestor afecțiuni de acum începe.

Astfel, SJU Alba Iulia anunță că toate persoanele care au suspiciuni privind existența vreunei afecțiuni oculare au posibilitatea să se programeze la o consultație, la policlinica situată pe strada Mușețelului, nr. 2.

Planificările se fac la nr. de telefon 0766 373 624, de luni până vineri, între orele 13.00 – 15.00. Medicul oftalmolog este singurul în măsură să se pronunțe cu privire la conduita, diagnosticul, tratamentul medical pentru pacient.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Fabrica Bosch din Blaj a devenit prima locație din România a companiei care produce energie verde pentru uz propriu

Publicat

Fabrica Bosch din Blaj beneficiază de un sistem fotovoltaic ce va alimenta cu energie o serie de echipamente și linii de producție. Locația devine prima din țară, a companiei, care produce energie verde pentru uz propriu.

”Una dintre cele mai mari provocări la care asistăm ca societate este aceea referitoare la schimbările climatice.

Pentru noi, protejarea climei nu este numai despre declaraţii în acest sens, ci și despre a trece la acţiune.

Așadar, suntem încântaţi și mândri să vă anunțăm că fabrica noastră din Blaj devine prima locație Bosch din România care produce energie verde, pentru uz propriu.

În fabrică a fost instalat în acest sens un sistem fotovoltaic ce va produce energie pentru o serie de echipamente, dar şi pentru linii de producţie.

Deși energia produsă nu este atât de mare acum, acest prim pas este important pentru angajaţii noștri și de asemenea, pentru comunitate”, au anunțat reprezentanții companiei, pe Facebook.

sursa: Bosch (Facebook)

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

UPDATE: Adolescent în vârstă de 17 ani, în stop cardiorespirator, la Arieșeni. A fost solicitat un elicopter SMURD

Publicat

smurd

Un elicopter SMURD a fost solicitat vineri dimineatața, la Arieșeni, pentru a prelua un adolescent în vârstă de 17 ani, aflat în stop cardiorespirator. 

Potrivit primelor informații, adolescentul ar fi suferit un traumatism. În aceste momente, până la sosirea elicopterului SMURD, sunt efectuate manevre de resuscitare la dispensarul medical din localitatea Arieșeni.

Potrivit ISU Alba, echipajul SMURD aparținând Stației de Pompieri Câmpeni intervine în localitatea Arieșeni pentru acordare prim ajutor medical unui tânăr în vârstă de 17 ani aflat în stop-cardiorespirator.

A fost solicitat un elicopter SMURD de la punctul aeromedical din Arad, care va ateriza în scurt timp.

În aceste momente se efectuează manevre de resuscitare.

Nu se cunosc deocamdată circumstanțele producerii stopului-cardiorespirator.

UPDATE: Locul aterizării a fost stabilit între localitatea Gârda și Arieseni iar personalul Salvamont care va baliza zona, urmează să transporte medicul și asistentul din echipajul elicopterului la dispensar pentru evaluare și sprijin.

Revenim cu detalii. 

 

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Scrisoare de mulțumire a unui bărbat față de medicii din Aiud, care i-au salvat viața mamei, după ce a fost infectată cu COVID

Publicat

Un bărbat al cărui mamă de 92 de ani, infectată cu COVID, internată și tratată la spitalul suport din Aiud, a adus public mulțumiri medicilor, asistenților și infirmierilor care i-au salvat viața mamei.

Bărbatul care a dorit să rămână anonim și a semnat scrisoarea cu ”un necunoscut”. În doar câteva rânduri a reușit să transmită un mesaj puternic de mulțumire față de medici, asistenți și infirmieri. 

„La Spitalul Municipal Aiud, juramantul lui Hipocrate este respectat și cinstit. Senior de 92 de ani infectat cu virusul Covid 19 și externat în stare bună.

Mulțumiri corpului medical ( medici, asistenți, infirmieri) pentru dedicație și respect pentru pacient.

Succes în continuare în misiunea nobilă pe care o aveți în fiecare moment.

Un necunoscut”

Bărbatul a fost întrebat de reprezentații spitalului de ce a dorit să aducă public mulțumiri celor ce i-au salvat viața mamei, iar acesta a răspuns simplu:

”Tocmai pentru ca trecand prin aceasta experienta am inteles efortul personalului medical și am ținut să le mulțumesc.

Tocmai pentru ca public apar mai ales chestiuni negative.

Am avut mari emoții și mi-era îngrozitor de teama că mama se va stinge iar acum aș vrea sa împartasesc bucuria imensă pe care o simt, aș vrea să simtă și alții recunoștința fața de efortul eroilor în alb”, se arată într-o postare făcută public pe Facebook, de reprezentații spitalului din Aiud.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate