Administrație
Siteurile oficiale ale primăriilor din Alba: Declarații de avere neactualizate, hotărâri nepublicate sau informații ținute ”la secret”
„În epoca vitezei, totul se întâmplă pe internet”, spun din ce în ce mai mulți oameni în ziua de azi, indiferent de vârstă, origine sau stare materială. Se pare că această expresie nu este valabilă pentru instituțiile publice, în special primăriile orașelor și comunelor din Alba, la care site-urile oficiale sunt incomplete și neactualizate, chiar și de ani buni. Deși ar avea obligația să facă publice informații despre ședințe și hotărâri ale consiliului local, declarații de avere și de interese ale edililor, dar și alte informații de interes public, multe dintre primării ignoră complet acest aspect, dovedind, în acest fel, neprofesionalism și indiferență față de cetățeni.
Fie că o fac din nepăsare, neștiință sau chiar dorința de a ascunde aspecte ale sistemului administrativ al localității pe care o conduc, cei mai mulți dintre primarii din Alba nu pun preț pe o pagină de internet utilă și plină de informații pentru oameni.
Există câteva comune din Alba care se disting prin complexitatea site-urilor și actualitatea informațiilor, cum ar fi Valea Lungă, Ciugud, Cricău, Galda de Jos, Meteș și nu numai, în timp ce altele nici nu au pagină de internet proprie, cum ar fi Vadu Moților, Unirea sau Sâncel.
Mai mult sau mai puțin bine actualizate, mai bogate sau mai sărace în informații, cert este că, deocamdată, niciuna dintre primăriile județului Alba nu oferă o imagine concretă, precisă și prezentă a ceea ce se întâmplă în localitățile respective.
Iată cum stau primăriile din județul Alba la capitolul „internet”:
Pe site-ul Primăriei Alba Iulia ultimele informări făcute către cetăţeni au fost la începutul lunii mai. Iar dacă la acest capitol sunt la zi, hotărârile de consiliu local adoptate postate sunt din luna aprilie. În schimb, ordinea de zi a ședințelor de consiliu local este afișată de fiecare dată când se întâlnesc consilierii locali. Ultimele rapoarte de activitate ale consilierilor locali sunt ale celor dinainte de alegerile din 2012, respectiv din 2009.
Este afișat programul autobuzelor STP care circulă atât în oraș, cât și în cartierele învecinate municipiului Alba Iulia. De asemenea, cetățenii au și informații legate de taxe și impozite, modalitatea în care se calculează, dar și cum se pot plăti și care sunt termenele de achitare a dărilor. Actualizat este și bugetul local al municipiului cu rectificările aferente. De fiecare dată când este organizată vreo activitate precum tragerile în poligonul de la Micești, cetățenii sunt informați din timp atât cu ziua cât și ora la care va avea loc. Pagina de internet a Primăriei Alba Iulia poate fi accesată și de străini, pentru că este tradusă în engleză și germană.
Tot din 2014 sunt și declarațiile de avere ale consilierilor locali, cât și ale edilului Mircea Hava și viceprimarilor Dorin Șerdean și Paul Voicu, dar și ale angajaților Primăriei și Poliției Locale.
Cei care au solicitat autorizații de construire pot consulta pagina de internet a Primăriei, pentru că acestea sunt postate la zi, al fel și certificatele de urbanism. Aceștia le pot consulta pe site-ul administrației locale.
Cine dorește să cumpere teren, pagina de internet a Primăriei are și o secțiune numită „Oferte vânzare terenuri agricole”. Aici sunt afișate anunțurile până la ultima ofertă, cea mai recentă fiind chiar din data redactării acestui material. Și licitațiile publice organizate de primărie le puteți găsi tot online.
Cei care doresc să consulte public hotărâri pe care consilierii locali urmează să le voteze sunt și ele afișate pe pagina de internet, ultima postare fiind din luna mai a acestui an.
În schimb, la transparența decizională, ultimul raport a fost adăugat pe site anul trecut în luna februarie și este pentru anul 2012. Tot din 2012 este raportul anual privind costurile serviciilor sociale și fondurile asigurate din bugetul local.
În rest, tot ce vreți să aflați despre istoria municipiului Alba Iulia sau orașele cu care este înfrățit găsiţi pe pagina de internet.
Cei care doresc să caute pe site-ul Primăriei Blaj informaţii despre activitatea derualtă de administraţia locală, dar şi care sunt ultimele decizii luate de consilierii locali pentru cetăţenii din oraş au datele postate la zi, dar sunt şi secțiuni peste care s-a pus „praful” de doi ani. Asta pentru că ultimul eveniment organizat de administraţia locală, care apare postat pe site-ul Primăriei este „Sărbătoarea Mierii” din luna martie, iar la Blaj s-au mai desfăşurat de atunci „Sărbătoarea Libertăţii” şi „Blaj Alive”.
În ceea ce priveşte hotărârile de consiliu local, ultimele postate sunt din luna februarie a acestui an. Proiectele realizate de administraţie sunt lăsate în voia sorţii, astfel că ultimele sunt de acum doi ani, potrivit mediului online. În schimb, la capitolul investiţii, Primăria Blaj s-a pus la zi cu bugetul alocat pentru 2014 şi încotro se vor îndrepta banii administraţiei locale. Un punct în plus pentru site-ul Primăriei Blaj este un tur virtual, pe care oricine care intră pe site are ocazia să îl parcurgă.
La Primăria Aiud, situaţia stă puţin mai bine decât la cele două menţionate mai sus din punct de vedere al hotărârilor de consiliu local şi al declaraţiilor de avere; acestea sunt din 2014. Dar în schimb calendarul evenimentelor din Aiud nu a mai fost actualizat din 2011.
Site-ul Primăriei Sebeş este la zi atât cu hotărârile de consiliu local cât și cu declaraţiile de avere, programul de circulaţie al mijlocelor de transport public local, bugetul local pe 2013, dar şi lista investiţiilor din municipiu. Pe scurt este o pagină de internet care poate fi accesată și pe care te poți „plimba” pentru că majoritatea informațiilor sunt din acest an.
Site-ul Primăriei Abrud este cu bugetul la zi, adică este postat cel din 2014. Declarațiile de avere nu au mai fost actualizate din 2008, iar hotărârile luate de consilierii locali sunt din 2010. Așadar, prea mare interes asupra mediului online nu este acordat de administrația locală din Abrud. Multe dintre informațiile care ar trebui să fie utile cetățenilor nu au mai fost afișate la zi și de patru ani.
Pe site-ul Primăriei Baia de Arieş, declaraţiile de avere ale consilierilor locali, respectiv ale primarului, Traian Pandor şi a viceprimarului, Silviu Mârzan sunt din 2014. De asemenea, la zi sunt şi cu bugetul aprobat pe acest an. În ciuda faptului că ultimele hotărâri de consiliu local sunt din luna mai 2014, sunt afişate într-un mod haotic. Astfel că oricare cetăţean, care vrea să afle ce mai votează ai lor consilieri, s-ar pierde în această „junglă” a hotărârilor de consiliu.
La capitoul proiecte investiţionale, administraţia locală din Baia de Arieş le are afişate pe site pe cele din 2014, faţă de alte primării care la acest capitol nu sunt in pas cu tehnologia.
Primăria Baia de Arieş şi-a postat pe pagina de internet şi câteva motive pentru care investitorii ar trebui să vină în această zonă să îşi deschidă un business.
Mediul online pentru Primăria Ocna Mureş merge ca pe „roate”. Hotărârile de consiliu local sunt actualizate până la ultima şedinţă. În schimb declaraţiile de avere ale consilierilor locali, dar şi ale primarului, Silviu Vinţeler şi ale viceprimarului, Pavel Podariu sunt din 2013, la fel ca şi declaraţiile de interese. Tot de anul trecut este şi programul târgurilor din judeţul Alba.
Felul în care sunt împărţiţi banii administraţiei locale pe 2014 este la „vedere” pentru cei interesaţi, pe site-ul primăriei. Tarifele practicate în transportul public din Ocna Mureş este tot o chestie veche, de prin 2012.
UPDATE: În ceea ce priveşte declaraţiile de avere ale primarului, viceprimarului, consilierilor locali şi funcţionarilor din primăriei, potrivit reprezentanţilor administraţiei locale, acestea se regăsesc actualizate pe site, din 30 iunie. Însă la o secţiune separată, „Declaraţii de avere consilieri”.
La Primăria Teiuş, „averile” consilierilor locali şi a edilului, Mirel Hălălai respectiv a viceprimarului, Ştefan Cosmin Giurgiu nu au mai fost actualizate pe site de un an. Ultimele hotărâri adoptate, conform paginii de internet a Primăriei Teiuş sunt din luna ianuarie a acestui an. Cetăţenii care vor să vadă ce mai hotărăsc consilierii locali, plătiţi din buzunarele lor, în favoarea sau devafoarea comunităţii trebuie să se deplaseze până la primărie, pentru că online s-a „pus praful” peste acest capitol.
În ce priveşte activitatea consilierilor locali din Teiuş, se pare că stau „pe tuşă” de doi ani, potrivit site-ului. Nu a mai fost actualizat din 2012. În aceeaşi situaţie sunt şi ştirile despre oraşul Teiuş, care după cum se poate vedea pe site nu a mai fost „activ” de doi ani.
Tot după site am putea să ne dăm seama cum este „drămuit” bugetul local al Primăriei Teiuş, mai exact pentru 2014 nu a fost alocat niciun leu. Asta pentru că pe pagina de internet a primăriei ultimul buget local este din 2013.
În ceea ce priveşte declaraţiile de interese ale consilierilor locali unele sunt din 2008, iar cele mai noi sunt din 2012.
La polul opus se află Primăria Cugir, care este la zi cu informaţiile de interes pentru cetăţenii din localitate. „Proaspete” sunt şi declaraţiile de avere ale angajaţilor primăriei, consilierilor locali şi ale primarului, Adrian Teban şi viceprimarului, Horea Rotche.
Cei care vor să vadă cu ce s-a mai ocupat primarul Cugirului pot face un click pe raportul de activitate, care este din 2014. Bugetul local al Primăriei Cugir este la „vedere” pentru oricine vizitează pagina de internet a administraţiei locale.
Primăria oraşului Câmpeni nu este activă în mediul online. Multe dintre secţiunile paginii de internet a administraţiei locale nu au mai fost actualizate de doi ani. Declaraţiile de avere, bugetul alocat, dar şi investiţiile făcute sunt o enigmă pentru cei care vor să afle aceste informaţii, pentru că din 2012 nu s-a lucrat pe acest site. Se pare că 2014 nu este anul tehnologiei pentru Primăria Câmpeni, care „trăieşte” în trecut. Nici hotărârile de consiliu nu sunt actualizate, nu a mai fost pusă pe site ordinea de zi a consilierilor locali din 2013.
În ceea ce priveşte secţiunea evenimente, se pare că este în lucru din 2006. Pe de 8 ani se tot încearcă o actualizare a ceea ce organizează Primăria Câmpeni din bani publici. Primarul, Călin Andreş, nu a mai dat un raport din 2011, aşadar în trei ani nu ştim la ce se rezumă activitatea lui, dacă merită sau nu să fie lăudat.
Un lucru e sigur: pentru cei care nu au o carte de telefon acasă şi vor să dea de Poliţia sau Spitalul din Câmpeni, pe site sunt trecute aceste informaţii utile, dar care nu sunt de ajuns pentru oamenii care doresc să ştie ce se mai face în interiorul administraţiei locale.
Când intri pe pagina de intenet a Primăriei Zlatna te „loveşte” direct imaginea oraşului văzută de sus, că e la modă doar, cu ce atracţii mai are oraşul. Dar prima greşeală din atâtea imagini viu colorate este dată de secţiunea „Investeşte”, care este scrisă puţin invers, mai exact „Inveşteste”. Şi chiar dacă ne întâmpină cu imaginea oraşului, site-ul primăriei este un mare „secretoman”. Asta pentru că nu se pot accesa nici declaraţiile de avere ale celor din primărie, consilieri locali, primar şi viceprimar, dar nici hotărârile de consiliu local.
În schimb este accesibil cititorilor online unde îţi poţi cheltui banii în Zlatna. Multe dintre proiectele realizate sunt din 2013, iar anunţurile de interes public tot din acelaşi an.
Primăria Albac are pagină de internet, însă singura informație disponibilă și actualizată este cursul valutar. Nicio informație despre primar, consilieri, hotărârile adoptate, proiecte, nu este afișată pe site. De asemenea, nicio declarație de avere, din niciun an, nu a fost încărcată pe pagină și nu este vizibilă pe internet.
Almașu Mare are pagină de internet, actualizată ultima dată în 24 iunie 2013. Pe site există informații despre primar, viceprimar și alți angajați ai primăriei, însă nicio declarație de avere și de interese, nicio informație despre ședințele consiliului local sau hotărârile adoptate, nu este vizibilă. Pe site mai sunt disponibile câteva informații despre legi și formulare necesare în diverse situații, iar rubricile „Taxe și impozite”, „Acte necesare” sau „Evidența persoanei”, „Anunțuri de achiziție”, „Angajări”, „Evenimente”, „Comunicate de presă”, și nu numai, sunt toate goale.
Site-ul Primăriei Arieșeni nu a mai fost actualizat din 15 februarie 2012. Pe pagină apar informații generale despre primar, componența consiliului local și câțiva angajați ai primăriei, bugetul anului 2012, informații despre populația comunei, anunțuri de achiziție, dar și o mulțime de rubrici fără nicio informație. Cele mai noi declarații de avere și de interese sunt din 2008, iar nicio informație despre ședințele de consiliu local sau hotărârile adoptate în ultimii 5 ani.
Primăria Avram Iancu nu și-a mai actualizat site-ul din 15 aprilie 2011, deci dinainte de alegerile locale din 2012. Nu se găsesc declarații de avere și informații noi, însă sunt disponibile date despre proiecte investiționale din 2006 și câteva informații de turism.
Primăria Berghin nu s-a mai actualizat site-ul din 4 aprilie 2012, deci tot dinainte de ultimele alegeri locale. Declarațiile de avere publicate pe site sunt din 2008, majoritatea rubricilor de informații locale sunt goale, însă se găsesc formularele necesare pentru diverse operațiuni, sau câteva legi. Nimic însă despre ședințele de consiliu local sau hotărârile adoptate de către acesta.
Site-ul Primăriei Bistra are versiune în limbi străine (franceză și engleză) și oferă informații generale despre comună, istoricul și pozitionarea geografică, turism. Cât despre partea administrativă, aceasta oferă date despre formulare necesare la diverse tranzacții sau conducerea județului, iar cele mai noi declarații de avere sunt din anul 2013, însă nu toți consilierii le-au actualizat. Pe site apar publicații de căsătorie din anul 2014, iar cele mai noi documente despre bugetul comunei sunt din al doilea trimestru al anului 2013.
Primăria comunei Blandiana are informații actualizate în 2014, date despre buget și hotărâri de consiliu local actualizate, dar și informații despre primar și alți angajați ai primăriei. La capitolul declarații de avere site-ul nu stă tocmai bine, cele mai noi documente încărcate pe site fiind din 2011.
La Bucerdea Grânoasă, pe pagina de internet se poate găsi monografia satului, informații despre primar, viceprimar, consilieri, bugetul comunei pe anul 2014, nicio hotărâre nouă adoptată de CL sau proiect, însă câteva acte normative din 2007. Declarațiile de avere disponibile pe site sunt din anul 2013.
Site-ul Primăriei comunei Bucium este încă unul dintre foarte puținele actualizate la zi, cu diverse anunțuri publice. Ultimele declarații de avere publicate sunt din 2008, ultimul raport privind starea economică a comunei este din 2007, ultimele informații despre taxe și impozite locale sunt din 2008, iar cele mai recente informații despre buget sunt din 2012. Câteva dintre rubricile paginii sunt încă goale, cum ar fi „Anunțuri de achiziție”, „Evenimente”, „Comunicate de presă” sau „Evidența persoanei”. Nimic, însă, despre şedinţele consiliului local și hotărârile adoptate de acesta.
La Primăria Cenade, pe site apar informații din 2014, despre buget, situații financiare și nu numai. Cele mai noi declarații de avere sunt din 2013. La rubrica „Evenimente”, ultima postare este din 2009, și se referă la cea de-a doua ediție a Sărbătorii „Fiii satului”, în timp ce rubricile „Angajări”, „Acte necesare”, „Comunicate de presă”, „Parteneri” sau „Agricultură” sunt goale. De asemenea, nu există nicio informație disponibilă despre ședințele de consiliu local și hotărârile adoptate în ultimii 6 ani.
Pe prima pagină a site-ului Primăriei Cergău, apar informații de prezentare a comunei și a evenimentelor ce au avut loc recent aici. Cititorii pot găsi date despre primar, raportul său de activitate în perioada 2008-2012, o platformă-program a comunei pentru perioada 2012-2016, date despre buget și hotărâri de consiliu local din 2012, secțiunea declarațiilor de avere și cea a hotărârilor adoptate de consiliul local sunt „în construcție”.
La Ceru Băcăinți, pagina de internet a primăriei se deschide cu o scurtă descriere a comunei, a istoricului acesteia și a patrimoniului cultural-turistic. Deocamdată nicio informație nu este disponibilă despre primar și personalul primăriei, nimic despre ședințele de consiliu local și hotărârile adoptate de acesta, însă pe site apar informații despre buget, inclusiv cel al anului 2014. Secțiunile „Album foto” și „Carte de oaspeți” sunt goale.
La Primăria Cetatea de Baltă, pe site sunt disponibile informații despre primari, componența consiliului local și alți angajați ai primăriei, ultimele declarații de avere au fost încărcate în anul 2013, există date despre buget și alte documente administrative inclusiv din 2014, un tablou al taxelor și impozitelor pe anul 2013, două anunțuri de angajări din anul 2013, informații despre „Evidența persoanei” și „Proiecte investiționale” o listă a obiectivelor de vizitat și căile de acces în comună la rubrica „Turism”, însă nimic la capitolul „Evenimente”, „Agricultură”, „Parteneri” sau „Comunicate de presă”.
Primăria Ciugud are unul dintre cele mai complete site-uri dintre comunele județului Alba. Se găsesc informații despre primar și aparatul primăriei, cu declarații de avere din 2013, informații despre bugetul local din 2012 și 2013, hotărâri ale consiliului local din 2012, 2014 și ianuarie-aprilie 2014. Se poate găsi și ordinea de zi a ședințelor CL, actualizate inclusiv în 2014. De asemenea, sunt vizibile o serie de proiecte pe fonduri europene implementate și finalizate în perioada 2006-2012, informații despre viața culturală a comunei (descrierea ansamblului folcloric „Doina Mureșului) însă pentru a vedea evenimentele culturale și obiectivele turistice trebuie să ai un cod de autentificare. La capitolul „Vânzări extravilan” se pot găsit câteva documente legislative și o scurtă ofertă de vânzare, o serie de documente sunt vizibile la secțiunea „Strategie de dezvoltare”, iar la categoria „Evenimente” este descrisă „Noaptea Pricolicilor”, tradițională în Ciugud. Pe site pot fi găsite informații și despre societățile comerciale ce funcționează în comună, iar inclusiv programul de funcționare al bibliotecii comunale este vizibil pe internet.
Pagina de internet a primăriei Ciuruleasa este, de asemenea, bine actualizată. Se găsesc informații despre hotărârile adoptate de consiliul local în 2014, documente despre bugetul local al anului 2014 și lista de investiții pentru 2014. Statul de funcții, actualizat în 2010, programul audiențelor din 2011, declarații de avere din 2012, anunțuri pentru solicitarea acordului de mediu din 2014. Sunt disponibile, totodată și o mulțime de informații despre turism, istoricul comunei și postări pe bloguri pe diverse teme, inclusiv vestimentare.
Pe pagina de internet a Primăriei Câlnic se pot găsit informații generale despre primar și alți angajați ai primăriei, hotărârile de consiliu local sunt actualizate pentru anii 2013 și 2014 (până în aprilie), nu apar declarațiile de avere ale conducerii, însă pot fi consultate câteva documente despre bugetul local de venituri și cheltuieli pe anul 2014.
Primăria Crăciunelu de Jos are o pagină de internet bine organizată și atractivă, dar cu puține informații de interes public actualizate. Se pot găsi informații despre primar și alți angajați ai primăriei, cu CV și atribuții, se poate vedea componența și atribuțiile consiliului local, însă nu există nicio declarație de avere și de interese și nici dispoziții ale primarului. Nici hotărârile de consiliu local nu sunt înregistrate pe site. Se pot vedea câteva proiecte de investiții pe infrastructură iar secțiunea „Galerie foto” este goală.
Site-ul Primăriei comunei Cricău este actualizat în 9 mai 2014, însă nu conține multe informații de interes public actuale. Nicio informație despre primar și viceprimar, în afară de atribuțiile lor, nicio declarație de avere încărcată pe site, nici a primarului, nici a consilierilor locali, câteva dispoziții ale primarului din 2012, nicio informație despre proiectele aflate în derulare. Se pot găsi, în schimb, informații despre infrastructura comunei, cadrul geografic, clima, relieful, fauna și vegetația sau economia comunei, informații despre Festivalul „Cultură pentru Cultură”, dar și imagini din comună, de la școală sau primărie.
Pe pagina de internet a Primăriei Cut se găsesc informații despre primar, viceprimar, alți angajați ai primăriei, atribuțiile acestora și declarațiile lor de avere din 2013, hotărâri ale consiliului local din 2011, informații despre infrastructură și o analiză swot, imagini din comună și de la evenimente, dar nimic despre proiecte sau oportunități de investiții.
Primăria comunei Daia Română are o pagină de internet în format standard, variantă aleasă de mai multe primării din Alba. Site-ul a fost realizat în anul 2010, însă până acum nicio informație publică actualizată nu este disponibilă. Câteva date generale despre primar, viceprimar, componența consiliului local și atribuțiile consilierilor, însă niciun CV nu este încărcate pe site. Nici declarațiile de avere sau de interese nu apar nicăieri, nicio informaţie despre buget, hotărâri de consiliu sau şedinţe ale acestuia, nici de anul acesta, nici din anii trecuţi. Nimic despre Taxe și impozite locale, Evidența persoanei sau Acte necesare în diverse situații. Nici secțiunile mai generale, cum ar fi „Prezentare locală” nu oferă nicio informație.
Situația este și mai proastă la Primăria Doștat. Aici, pe site nu apar nici măcar numele primarului, al viceprimarului sau componența consiliului local. Nicio declarație de avere nu este disponibilă, singurele documente încărcate pe site sunt despre bugetul local al anilor 2011 și 2012, informații dinainte de preluarea mandatului de către primar, în iunie 2012. Singurele informații actualizate sunt starea vremii, cursul valutar și numerele extrase la loto.
Pe site-ul Primăriei Fărău, se găsesc informații despre primar, viceprimar, secretar și consilieri locali, cu indemnizațiile pe care le primesc, însă fără nicio declarație de avere. Se mai găsesc informații despre proiectele în curs de realizare, proiecte potențiale – cu fișe care conțin inclusiv informații despre buget și o matrice a riscurilor, o secțiune de sport cu descrierea echipei de fotbal a comunei și a activității acesteia. În plus, se mai pot vedea date geografice și istorice ale comunei, o galerie foto-video și câteva articole de presă.
Pe site-ul Primăriei Galda de Jos se găsesc informații despre primar, viceprimar și consilieri locali, cu CV și declarațiile de avere încărcate în anul 2008, însă pe site există și un raport al primarului din 2012, un plan de acțiune sectorial și un plan de măsuri anticorupție, semnat de primar. Se poate consulta organigrama și statul de funcții al primăriei. Cea mai nouă hotărâre a consiliului local vizibilă pe site este din decembrie 2012, însă se pot accesa documente despre bugetul anului 2014. Informații despre evenimentele sportive și culturale din comună, câteva anunțuri utile, somații de plată adresate mai multor firme, anunțuri de vânzări de terenuri sau publicații de căsătorie, sunt alte secțiuni în care se găsesc date actualizate. Se mai pot accesa informații despre oportunitățile turistice și economice ale comunei, o hartă interactivă și o galerie foto.
Pagina de internet a Primăriei Gârbova își primește vizitatorii cu o poezie special compusă pentru a descrie comuna, dar și cu un mesaj de bun venit din partea primarului. Se pot vedea informaţii despre primar, viceprimar, consiliu local şi alţi angajaţi ai primăriei, cu declaraţii de avere şi de interese. Pe site pot fi găsite o listă a investițiilor derulate în comună și a proiectelor, publicații de căsătorie din 2013 și 2014, informații despre istoricul și coordonatele geografice ale comunei, caracteristici ale locuințelor, învățământului a vieții sociale și economice dar și informații despre evenimentele derulate aici şi imagini.
La Primăria Gârda de Sus, pe site nu este disponibilă nicio informaţie despre primar, viceprimar sau consiliu local, însă declaraţiile de avere şi de interese ale tuturor din anul 2013 sunt vizibile. Informaţii despre buget, din 2011 şi 2012, HCL privind taxele şi impozitele pe anul 2013 sunt alte date încărcate pe pagină. Secțiunile „Acte necesare” și „Evidența persoanei” sunt goale, la fel ca rubricile de „Angajări”, „Anunțuri”, „Evenimente” sau „Comunicate de presă”. De asemenea, nimic despre agricultură sau proiecte investiționale, însă se găsesc informații despre turism, prezentare locală, sărbători.
Comuna Hopîrta s-a „culcat pe o ureche” în ceea ce priveşte mediul online. Site-ul administraţiei locale a fost lăsat uitării. Declaraţiile de avere din 2008 nu au mai fost actualizate, iar ultimul buget pe care administraţia locală l-a ridicat pe site este din 2012. În rest orice secţiune ai încerca să accesezi este deageba, pentru că nu găseşti nicio informaţie despre evenimente, sărbători locale proiecte investiţionale, taxe şi impozite. Pe scurt informaţiile de interes public încă nu au ajuns încă pe mediul online, şi nu ştim nici când s-ar putea întâmpla asta.
A câştigat titlul de „sat românesc, sat european”, dar pagina de internet a comunei Horea este demnă de de titlul „printre cele mai neactualizate site-uri”. Nu este prima comună, care nu se prea chinuie să laude „roadele” satului pe site-ul primăriei. Aşadar hotărârile de consiliu local apar postate într-u document Word, dar odată deschis este şi gol. Aceeşi situaţie o întâlnim şi la execuţia bugetară, dar şi la declaraţia de avere. În schimb nu lipsesc pozele celor care conduc această comună, şi a conilierilor locali, toţi aleşi de oamenii din zonă. Pe scurt cei care vor să vadă ce se întâmplă cu banul public al Primăriei comunei Horea nu au şanse, cel puţin pe pagina de internet.
Primăria comunei Ighiu compensează faţă de pagina de internet a comunei Horea cu hotărârile de consiliu local, care sunt din 2014, mai exact din luna mai. Ca să fie totuşi în „rând” cu restul paginilor de internet ale primăriilor, bugetul a fost ultima oară actualizat în 2011, iar declaraţiile de avere în 2013.
Pe site-ul Primăriei Întregalde multe informaţii utile pentru fiecare om care accesează pagina de internet lipsesc cu desăvârşire. Declaraţiile de avere nu există, hotărârile de consiliu local care nu au mai fost actualizate din 2013, la fel şi taxele şi impozitele şi proiectele investiţionale. Deci pe scurt tehnologia îi cam depăşesc pe cei de la administraţia locală din Întregalde.
Primăria comunei Jidvei, are site-ul în acelaşi format cu al multor administraţii locale din judeţul Alba. Cam acelaşu lucru putem să îl spunem şi despre informaţiile care sunt postate aici. Declaraţiile de avere şi hotărârile de consiliu local nu au mai fost urcate pe internet din 2013, la fel şi bugetul alocat pentru investiţiile sau evenimentele din comună. Declaraţiile de interes nu au mai fost actualizate din 2009, iar în ceea ce priveşte proiectele investiţionale ale primăriei, acestea sunt cât de poate de „blank”.
Deşi la finalul paginii de internet scrie că ultima actualizare este din 2012, la comuna Livezile declaraţiile de avere, hotărârile de consiliu local şi raportul de activitate al primarului, Octaviu Daniel Irimie nu au mai fost acutalizate din perioada 2008- 2009. Bugetul a fost se pare ultima actualizare, pentru că este din 2012.
Pe pagina de internet a Primăriei Lopadea Nouă, lucrurile sunt destul de clare „Site în lucru!”. Aşa că orice secţiune ai accesa, cum ar fi galerie foto consiliul local dai de relief şi scurt istoric al populaţiei teritoriului. Aşadar nu se mai pune vorba de declaraţii de avere, buget, proiecte, investiţii sau hotărâri de consiliu local pentru că de ceva timp, chiar ani, site-ul este în lucru.
În ciuda faptului că proiectul de buget al Primăriei Lunca Mureşului este actualizat pe site-ul administraţiei locale din 2014, declaraţiile de avere, hotărârile de consiliu local sau taxele şi impozitele nu şi-au găsit locul în mediul online. Potrivit secţiunii „Proiecte investiţionale” până acum comuna Lunca Mureşului a beneficiat de bani din partea primăriei numai pentru cinci proiecte.
Primăria Lupșa la capitolul tehnologie este cam la fel ca și celelalte. Declarațiile de avere nu sunt afișate, bugetul nu a mai fost actualiat din 2012, iar ultimele hotărâri votate de consilierii locali sunt din 2013. În schimb pe sie există o analiză SWOT, făcută în rândul cetățenilor, dar nu se știe anul în care a fost realizată și sunt descrise investițiile în derulare, care tot așa nu se știe dacă au fost finalizate sau sunt încă în curs. Oricine ar citi aceste două informații publicate de primăria Lupșa pe pagina de internet, nu va știi cât sunt de actuale.
Pagina de internet a Primăriei Meteș este singura în avans. Mai exact are secțiune a hotărârilor de consiliu pentru anul 2015, iar cele din 2014 sunt actualizate până în luna mai. Se pare că administrațua locală din Meteș are în vocablar cuvântul „prezent”. Astfel că pe site declarațiile de avere sunt tot din acest an, iar ultimul anunț important pe care cetățenii din comună îl pot citi este di luna aprilie și face referire la un avertisment către gospodăriile care deversează apele uzate menajere în cursurile de apă și rigolele stradale. Semn că populația afost informată cu sancțiunile care se aplică. Și măsurile pe care comitetul local al comunei trebuie să le ia în caz de inundații arată că sunt tot pe anul 2014. La fel și felul în care sunt alocați banii de cître primărie pentru investiții și organizarea de evenimente. Pe scurt pagina de internet a primăriei Meteș este una exemplară.
Ultima actualizare pe site-ul Primăriei Mihalț este din 2013, potrivit declarațiilor de avere. În schimb hotărârile de consiliu local nu au fost postate în niciun an, până în prezent. Ultimul buget al primăriei a fost actualizat acum doi ani. Iar dacă la retsul primarilor, viceprimarilor sau consilierilor locali le-am putut vedea câte o poză pe pagina de internet, aici nici măcar o fotogafie nu este atașată lângă nume, cu toate că are spațiu special pentru încărcarea ei. Și dacă nici chipul lor nu este de arătat, nici restul informațiilor de interes public nu sunt la „vedere”. Se pare că site-ul a fost realizat așa ca să fie găsit la o căutare pe Google.
Dacă la alte primării declarațiile de avere erau mai vechi de șapte ani, pe pagina de internet a Primăriei Mirăslău se poate vedea că ultimele declarații de avere ale primarului, Aurel Mărginean și viceprimarului Ioan Rus nu au mai fost actualizate de nouă ani, mai exact din 2005. Bugetul local nu a mai fost afișat pe site din 2006, așadar cetățenii comunei trebuie să meargă până la primăria din comună să vadă ce mai face edilul cu banii publici, în ce sunt investiți. Restul secțiunilor au fost puse pe pagina de internet să mai umple din alb, pe scurt „de formă”, pentru că multe dintre ele nu conțin informații de interes pentru localnicii din zonă.
Comuna Mogoș nu are un pagină de internet, apare doar pe portaluri care indexează informații generale despre toate localitățile din România, cum ar fi e-primării.ro, ghidulprimăriilor.ro sau listainstitutii.ro.
Primăria Noșlac are pagină de internet și a fost actualizată în luna iunie. Pe site există anunțuri privind posturi vacante, vânzări de teren, licitații sau altele. Tot pe pagină există știri despre ceea ce se petrece în comună, informații despre hotărârile din ședințele de consiliu local, dar și declarațiile de avere ale consilierilor dar și declarațiile e avere ale acestora, actualizate în luna iunie a acestui an.
Primăria Ocoliș are și ea pagină însă nu a mai fost actualizată de ceva timp. Ultima declarație de avere a primarului este din anul 2009 iar ultimul anunț este din 10 iunie 2012 când cetățenii erau informați că pentru a doua oară a fost ales în funcția de primar Alin Alexandu Jucan.
Situl Primăriei Ohaba există însă este gol. Singurul lucru pe care îl putem vedea este unde se află poziționată pe hartă, comuna. Rubricile „Primar”, „Viceprimar” sunt goale, iar la Consiliul Local ultimul fișier este din anul 2007
Primăria comunei Pianu nu și-a mai actualizat situl din anul 2012 sau cel puțin asta se vede după ultimele declarații de avere postate pe pagină. Nici hotărârile din consiliul local nu sunt mai noi de 2012. În rest mai găsiți câteva informații despre primar și componența consiliului local.
Site-ul primăriei din comuna Poiana Vadului este „la zi”. Pe pagina lor de internet se găsesc informații despre înscrierea în învățământul primar 2014-2014, „Plan inundații al comuni pentru 2014-2015”, informații despre primar și hotârârea de CL numărul 13 din martie anul 2014.
La Ponor există un site al primăriei însă nu este actualizat. Singura informație utilă este despre localizarea comunei Ponor ce sate cuprinde comuna și un scurt istoric al acesteia.
Nici Primăria Poșaga nu se poate lăuda cu un site pus la punct. Informațiile despre primar, viceprimar, consilieri locali sau declarații de avere lipsesc. Există însă o galerie foto cu locurile care pot fi vizitate în comună.
Primăria Rădești are și pagină de internet însă nu a fost actualizată din anul 2012. Ultima hotărâre este din noiembrie 2012 și tot în acest an au fost publicate și declarațiile de avere.
Situ-ul Primăriei Rimetea nu a mai fost nici el actualizat din anul 2012. Pe el nu găsim informații privind declarațiile de avere sau alte lucruri de interes public. Ultimul raport privind transparența decizională este din anul 2007.
Primăria Râmeț nu are un site, ci un blog care nu a mai fost actualizat din tata de 31 martie 2013. Pre multe informații utile nu găsim pe acest blog. Există un scurt istoric despre comună, câteva informații despre primar și o rubrică în care este afișat calendarul.
Şi primăria din Roşia de Secaş are site pe care să găsesc informaţii legate de diferite obiective turistice din comună, printre care muzeu, bibliotecă, cămin cultural sau altele. În ceea ce priveşte deciziile din CL, rubrica nu a mai fost actualizată din 2011.
Primăria Sălciua are şi ea un site însă rubricile sunt goale. Singura informaţie de pe acest site este adresa primăriei şi o poză cu „Palatul” care ţine loc de primărie, o clădire impunătoare cu trei etaje, nouă sau renovată recent.
Primăria Săliştea are pagină de internet actualizată pe care pe lângă informaţiile despre bugetul local mai găsim CV-ul primarului, declaraţii de avere, evenimente sau date despre personalităţile care s-au născut în Săliştea.
La capitolul „update”, pagina de internet a primăriei din Săsciori nu stă prea bine. Deşi are secţiuni cu declaraţii de avere sau de interese, facilităţi pentru investitori, acestea sunt goale. Hotărârile din CL nu au mai fost actualizate din 2013 la fel ca și informațiile legate de bugetul local.
Și primăria din Scărișoara are pagină de internet însă nu a mai fost actualizată de ceva ani. Ultima hotărâre de consiliu local este din anul 2012 iar în alte informații în afară de componența consiliului local și al primăriei nu se găsește nimic de interes public. Singurele domenii la care se găsesc câteva informații sunt despre istorie, turism și poziționarea geografică a comunei.
Comuna Sâncel nu are un site propriu, apare doar pe portaluri care indexează informații generale despre toate localitățile din România, cum ar fi e-primării.ro, ghidulprimăriilor.ro sau institutii-publice.org.
Pagina de internet a comunei Sântimbru își întâmpină vizitatorii cu o prezentare generală și un mesaj de bun venit al primarului, cel mai longeviv edil din județul Alba. Nicio declarație de avere și de interese nu apare pe site și nicio dispoziție a primarului. Se poate vedea componența consiliului local, cu poza fiecărui consilier, însă nimic despre ședințe, proiecte sau hotărâri adoptate. Se găsesc informații despre infrastructură însă nimic despre proiectele în derulare, facilități pentru investitori sau strategia de dezvoltare. Secțiunea „Comuna”, cu informații generale din toate domeniile (istorie, turism, geografie, evenimente etc) este completă. Se găsesc însă informații despre bugetul anului 2014, formulare pentru taxe și impozite din 2012 și o galerie foto cu principalele obiective și evenimente ale comunei.
Pe site-ul Primăriei comunei Sohodol, singurele informații publice despre primar, viceprimar, secretar și consilieri locali sunet numele și câteva date de contact. Se mai găsesc informații despre bugetul anului 2013, nicio declarație de avere, nicio hotărâre adoptată de consiliul local, dar câteva anunțuri de achiziție din 2013. Secțiunile Turism, Agricultură, Proiecte investiționale, Parteneri, „Posturi vacante”, „Evenimente”, „Comunicate de presă”, „Album foto” și chiar „Audiențe” sunt goale, însă se mai găsesc informații generale despre comună, evenimente culturale sau sărbători locale.
Pe pagina de internet a Primăriei Stremț se găsesc informații istorico-geografice despre localitate, un mesaj de bun venit al primarului. Se pot consulta CV-urile primarului și ale altor angajați ai primăriei, declarațiile de avere publicate sunt din 2012, cele mai noi hotărâri de consiliu local sunt din 2010. Se mai găsesc informații despre infrastructură, proiecte de investiții, turism și o galerie foto.
Site-ul comunei Șibot se deschide cu un mesaj de bun venit și o descriere istorico-geografică a localității. Toate secțiunile din rubrica „Primăria Șibot”, în afară de „Organigramă” sunt goale. Mai precis, nu se găsește nicio informație despre primar, viceprimar, secretar, declarații de avere sau de interese. În schimb, se poate vedea componența consiliului local, declarațiile de avere ale consilierilor din 2012 și câteva hotărâri ale acestora, din 2010 și 2011. Se poate citi despre infrastructură, proiecte, planul anual de investiții, informații despre bugetul anilor 2010 și 2011, dar nimic despre taxe și impozite locale.
Comuna Șona prezintă, în deschiderea paginii de internet, o situație administrativă a localității. Se găsesc câteva informații despre bugetul local al anului 2012, iar ultimele declarații de avere sunt din 2011. Se găsesc hotărâri ale consiliului local din 2012, la „Obiective realizate” apare inaugurarea Căminului Cultural, iar la rubrica „Anunțuri” apare un anunț de licitație pentru pășuni din 2013. De asemenea, la secțiunea „Eveniment cultural” apare „Întâlnirea sașilor 2013. 700 de atestare documentară a comunei Șona”.
La Primăria comunei Șpring, pagina de internet se deschide cu un mesaj în care primarul le urează „sănătate și noroc în viață” tuturor celor care vizitează site-ul, dar și o prezentare generală a comunei. Se găsesc informații despre primar, viceprimar și secretar – cu CV și atribuții, dar și componența consiliului local, fără nicio hotărâre adoptată. Ultimele declarații de avere sunt din 2008, iar despre bugetul local nu este disponibil niciun document. Se găsește programul de audiențe al primarului, câteva acte legislative generale și formulare utile, un document despre taxe și impozite locale din 2008. Rubricile „Adrese utile”, „Acte necesare”, „Evidența persoanei”, „Anunțuri de achiziție”, „Angajări”, „Evenimente”, Comunicate de presă”, „Parteneri” sau „Album foto” sunt goale. Se găsesc, în schimb, informații la „Turism”, „Prezentare locală”, „Educație”, „Sărbători locale”, „Agricultură”.
Primăria comunei Șugag are o pagină de internet care se deschide cu un mesaj de bun venit pentru vizitatori dar și o scrisoare din partea primarului. Singura informație disponibilă despre primar este numele și atribuțiile, la viceprimar și secretar nu apar decât atribuțiile, însă se găsesc câteva informații generale despre angajații primăriei la secțiunea „Aparat de specialitate”. Se poate afla componența consiliului local însă nicio declarație de avere sau de interese nu se poate găsi pe pagină. La secțiunea „Hotărâri ale consiliului local” se găsesc documente din anii 2010-2014, în special despre buget și taxe și impozite locale. Se găsesc informații despre „Infrastructură”, „Dezvoltare durabilă”, „Analiza SWOT a comunei” și o mulțime de informații generale despre viața comunei. La rubrica „Informații cetățeni”, secțiunea „Bugetul anului în curs” se găsește un document din 2010. În plus, nicio informație despre „Proiecte în derulare”, „Oportunități de investiții”, „Facilități pentru investitori”, galerie foto.
Primăria comunei Unirea nu are o pagină de internet. Câteva informații despre comună și angajații primăriei se găsesc pe portaluri care adună date despre toate localitățile din România, cum ar fi ghidulprimăriilor.ro sau domnuleprimar.ro.
Nici Primăria Vadu Moților nu are site propriu. Câteva informații despre primar, viceprimar și alți angajați sau informații generale despre comună apar pe site-uri cum ar fi ghidulprimăriilor.ro, institutii-publice.org, listainstitutii.ro și altele.
Primăria comunei Valea Lungă are una dintre cele mai complete pagini de internet dintre comunele județului Alba. Site-ul se deschide cu o descriere istorico-geografică amănunțită. Primarul comunei îi întâmpină pe vizitatori cu o scrisoare de bun venit, însă puține informații despre el însuși. Cu toate că CV-urile primarului, viceprimarului și ale consilierilor nu sunt actualizate, se pot găsi dispoziții ale primarului din 2014 și hotărâri ale CL tot din 2014. Nicio declarație de avere sau de interese nu apare pe site, nimic despre contracte de achiziție sau bugetul local. Ultimul raport de activitate al primarului a fost încărcat de site în 2007, documentele despre taxe și impozite locale sunt din 2008, se găsește un anunț de achiziție publică din 2014, iar programul audiențelor la primărie nu este disponibil. Se pot găsi informații despre „Urbanism”, „Ghidul solicitantului” pentru licitații publice, „Evidența persoanei”, „Agricultură”, „Proiecte investiționale”, „Turism”, „Parteneri”, „Prezentare locală”, „Sărbători locale” sau „Publicații de căsătorie”, însă câteva rubrici sunt goale: „Acte necesare”, „Evenimente”, „Comunicate de presă”.
Site-ul Primăriei Vidra se deschide cu o descriere istorico geografică a comunei. Se găsesc informații despre primar, viceprimar și consilieri locali, cu un scurt CV și atribuții. Declarațiile de avere vizibile pe site sunt din 2008, informațiile despre buget sunt din 2006, la fel ca și cele despre taxe și impozite. Aproximativ jumătate dintre secțiunile site-ului sunt goale: „Evidența persoanei”, „Angajări”, Evenimente”, „Anunțuri de achiziție”, „Comunitate de presă”, „Agricultură”, „Proiecte investiționale”, „Sărbători locale”, „Parteneri”. În schimb, se găsesc o mulțime de informații despre Turism, prezentarea localității și câteva imagini,
Primăria Vințu de Jos își întâmpină vizitatorii, pe pagina de internet, cu un mesaj de bun venit, o descriere a localității, a istoriei și geografiei sale dar și câteva atracții turistice. Pe site se pot găsi informații detaliate despre primar, viceprimar dar și consilierii locali. Informațiile despre ședințele consiliului local și hotărârile adoptate sunt actualizate, până în luna mai 2014. Cele mai noi declarații de avere sunt din 2012, iar documentele referitoare la bugetul local al comunei sunt din 2014. De asemenea, se găsesc informații despre strategia de dezvoltare a comunei, anunțuri de licitații din 2014, descrierea evenimentelor culturale ce au loc aici, dar și a ansamblurilor artistice ale comunei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Elena
luni, 16.02.2015 at 12:40
Pentru anl_anl: Nu zic ca nu ai dreptate in multe privinte dar sa stii ca impozitele nu s-au majorat fata de anul trecut.Zilele trecute am fost sa-l achit si am intrebat Probabil e calculat gresit la tine ,asa a fost si in cazul meu, dar s-a rezolvat pe loc.Du-te si intreaba si te lamuresc doamnele de acolo.