Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Situaţii de discriminare a unor medici din sistemul privat, obligaţi să lucreze cu CNAS


Publicat

Deputatul PNL de Alba Florin Roman aduce în atenţia ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, situaţii de “discriminare a medicilor specialişti din sistemul privat, obligaţi să lucreze prin contract cu CNAS”. Problemele au fost semnalate de un grup de medici, primiţi în audienţă la cabinetul său parlamentar.

Problemele semnalate de medici, potrivit deputatului PNL de Alba:

“Medicii specialiști (și medicii primari) din specialitățile ce derulează Programe Naționale, care lucrează în sistemul privat, sunt obligați să lucreze prin contract cu CNAS pentru a avea dreptul de a prescrie medicamentele compensate și gratuite din programele naționale, precum cele de Diabet Zaharat și Oncologie; fără contract cu CNAS, nu pot prescrie aceste medicamente (un prim abuz – nerespectarea dreptului de parafă).

Prin contractul cu CNAS, aceștia nu au dreptul să solicite o coplată pacienților cărora li se adresează, decât în afara orelor de contract cu CNAS și atunci fără dreptul de a le prescrie rețeta cu medicamentele necesare. Ca urmare, câștigul cabinetului respectiv se rezumă doar la veniturile din contractul cu Casa.

Prin contractul cu CNAS, cabinetele private au obligația să evalueze tot la doi ani cabinetele (taxa de 1000 RON),  chiar dacă nu au apărut modificări de la ultima evaluare (taxă abuzivă).

Prin contract, CNAS își arogă dreptul de a imputa contravaloarea unei rețete medicale, prin reținerea sumei respective din plata facturii lunii următoare stabilirii prejudiciului, în situația în care medicul eliberează o rețetă unui pacient care figurează internat în spital la momentul consultației și prescripției. Această situație este destul de des întâlnită, pacientul prezentându-se în civil, cu cardul la cabinet și semnând o declarație pe proprie răspundere că nu figurează internat și că nu a mai beneficiat de o rețetă în ultimele 3 luni. În această situație, Casa impută medicului prescriptor valoarea rețetei și sugerează să dea în judecată pacientul pentru recuperarea prejudiciului (un alt abuz – medicul nu este nici procuror și nici polițist).

Prin contract, serviciile medicale prestate sunt plătite după numărul de puncte raportate la Casă și validate. În prezent, o consultație este evaluată la 10,8 pct. pentru un medic specialist, plus 20% pentru un medic primar, un pct. având valoarea de 2,2 lei. Deci, o consultație a unui medic primar, cu douăzeci de ani vechime, de exemplu, valorează 26,4 lei. Câștigul maxim al unui cabinet cu un medic primar și o asistentă medicală fiind: 19 consultații/zi + 153 pct. servicii x 20 zile = 7.620 pct x 2,2 = 16.764 lei, de obicei nerealizabil. În medie, se realizează între 15 şi 16 mii de lei/lună, din acești bani urmând a fi plătite salariile medicului și asistentei, a femeii de serviciu (plata cu ora), regia cabinetului (gaz, curent, regia, gunoi menajer, gunoi biologic, telefon, fax, internet, contabilitate, papetărie, telefoane mobile etc.), astfel încât atât salariul medicului, cât și al asistentei sunt la jumătate față de cele din unitățile de stat (spital).

În aceste condiții, creșterea de la 1 martie a salariului unui medic primar la stat la 15.254 lei brut și 5.545 lei brut al asistentei cu studii superioare, fără a crește valoarea punctului, reprezintă o discriminare fără margini a celor din privat, care prestează exact aceleași servicii și care sunt plătiți dicriminatoriu pe baza punctelor, spitalele primind bani prin alocare, direct de la buget, cu specificația pentru salarii”.

Deputatul menţionează că “grupul de medici consideră corect și legal ca CNAS să deconteze serviciile medicale prestate de furnizori, indiferent de forma lor de organizare (de stat sau private) prin creșterea valorii punctului și a valorii cazului rezolvat (DRG) în spitale, valoarea contractului fiind stabilită de pacienți, respectiv de adresabilitate, medicii buni și spitalele bune având o adresabilite bună, în creștere față de cele slabe, de care fug pacienții”.

În acest context, politicianul o întreabă pe Sorina Pintea, ministru al Sănătăţii, ce soluții propune la problemele semnalate de către acești specialiști, soluții care să fie atât în beneficiul medicilor, cât și al pacienților.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

AFM: Aproape 14.000 de proiecte au fost aprobate în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice. Marți, consultare publică online

Publicat

Aproximativ 14.000 de proiecte au fost aprobate în cadrul Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, iar rezultatele pentru toate contestaţiile depuse în aplicaţia informatică vor fi publicate în cel mai scurt timp, anunţă Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă.

De asemenea, oficialii instituţiei menţionează că miercuri, 12 august, va avea loc prima consultare publică în cadrul Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, în mediul online.

„În cadrul programului avem aproximativ 14.000 de proiecte aprobate. Îi invităm pe toți beneficiarii să depună ATR-urile la instalatorii validați care le vor genera contractele de finanțare nerambursabilă, de la semnarea cărora au un termen de 8 luni pentru realizarea investițiilor. Rezultatele pentru toate contestațiile depuse în aplicația informatică aferentă Programului Casa Verde Fotovoltaice vor fi publicate pe site-ul instituției noastre – www.afm.ro, în cel mai scurt timp.

Având în vedere volumul foarte mare de documente și raportat la situația actuală a stării de alertă decretată la nivel național, care presupune anumite restricții, precum și la capacitatea instituțională limitată, am depus eforturi consistente, însă soluționarea acestora a presupus mai mult timp”, a transmis președintele AFM, Andreea Kohalmi – Szabo.

Cetățenii sunt invitați ca până luni, 10 august 2020, să transmită sugestii cu privire la Programul Național Casa Verde Fotovoltaice la adresa de e-mail: propunerifotovoltaice@afm.ro.

„Îmi doresc ca pe lângă constatările noastre cu privire la desfășurarea programului, să primim și punctele de vedere ale factorilor interesați, astfel încât în sesiunea din toamnă lucrurile să aibă un parcurs simplificat, atât în ceea ce privește procesul de înscriere, cât și de evaluare a proiectelor.

De asemenea, propunerile primite vor fi dezbătute în cadrul unui eveniment online pe platforma Webex organizat miercuri, 12 august 2020, ora 11:00.

Cei care doresc să participe la evenimentul online se vor înregistra printr-un e-mail la adresa presa@afm.ro, urmând ca link-ul de conectare în platformă să le fie transmis ulterior pe adresa de e-mail”, a mai declarat preşedintele AFM.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Aparat de radiologie modern, cu prindere în tavan, instalat în premieră la Spitalul Municipal din Aiud

Publicat

Continuă modernizarea Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală (LRIM) din cadrul Spitalului Municipal Aiud. Potrivit reprezentanților instituției, a fost finalizată pregătirea spațiului și instalarea aparatului de radiologie Didital DRGEM Co (Corea de Sus), model GXR-82 SD cu prindere în tavan. 

Aparatul digital cu prindere în tavan, o premieră în cadrul LRIM, oferă multiple avantaje operatorilor și permite un diagnostic mai rapid și mai precis.

„Telediagnosticul devine astfel o opțiune nu doar în ceeea ce privește diagnosticul prin Tomografia Computerizată dar și prin Radiodiagnosticul digital.

Sistemul integrat PACS permite transmiterea rapidă a informațiilor către secțiile și specialiștii care au solicitat examinarea din cadrul spitalului sau în afara la instituțiile cu care se colaborează. Documentația pentru obținerea autorizației a fost trimisă la CNCAN conform procedurii urmând ca în scurt timp aparatul să fie efectiv dat în folosință.

Chiar și în această perioadă dificilă încercăm să continuăm dezvoltarea serviciilor medicale pentru a fi la înălțimea chemării pe care o trăim zi de zi”, au transmis reprezentanții instituției medicale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cât costă lunar curățenia și întreținerea pasajului subteran dintre B-dul Transilvaniei și Parcul Unirii din Alba Iulia

Publicat

Administrația locală din Alba Iulia plătește 10.000 de lei lunar, fără TVA, pentru curățenia și întreținerea pasajului care face legătura între Parcului Unirii și Bulevardul Transilvaniei din municipiu, pasaj deschis în urmă cu aproximativ trei săptămâni. 

Primăria Alba Iulia a cumpărat la sfârșitul lunii iulie, prin achiziție directă, servicii de curățenie și întreținere pentru grupul sanitar aflat în pasajul subteran dintre B-dul Transilvaniei și Parcul Unirii, servicii de curățenie a pasajului și a lifturilor. Ofertantul este Total Cleaning SRL din Alba Iulia, iar valoarea contractului este de 50.000 de lei, pentru o perioadă de cinci luni.

Vezi și VIDEO: Momentul în care trei minori vandalizează pasajul subteran din Alba Iulia, dat în folosință cu câteva ore înainte

Potrivit descrierii, curățenia grupurilor sanitare va fi asigurată de către trei angajați. Programul va fi zilnic, între intervalul orar 08:00 – 24:00.

Punctul de lucru va fi dotat cu aspirator, cărucior curățenie cu mopuri, detergenți profesionali, dezinfectanți aprobați de Ministerul Sănătății, hârtie igienică, prosoape de mâini, săpun lichid, dispensere pentru consumabile, saci menajeri și odorizant de toaletă.

Vezi și FOTO-VIDEO: Infiltrații după ploaie în pasajul subteran din Alba Iulia, recent inaugurat

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Gheorghe Beleiu: Solicit autorităților locale să își asume măsurile privind descurajarea infracționalității din Alba Iulia (P)

Publicat

Candidatul PRO România la Primăria din Alba Iulia, avocatul Gheorghe Beleiu, va sesiza, prin mijloace legale, autoritățile locale privitor la instalarea, cât mai rapid, a unor camere de supraveghere pe raza muncipiului.

„Aud, tot mai des, de faptul că persoane certate cu legea comit, pe raza municipiului Alba Iulia, diferite fapte penale, plecând de la cele cu violență până la intrări prin efracție sau sustragere de bunuri din diverse locații.

Solicit, imperativ, Primăriei și Consiliului Local să-ia în serios datoria, măcar morală, față de cetățenii pe care îi reprezintă și să găsească banii necesari pentru achiziția și amplasarea de camere de luat vederi.

Vă dau doar exemplul recent a unei firme al cărei sediu a fost spart de 3 ORI, în numai câteva săptămâni. E o dovadă de delăsare, ca să nu spun mai mult, să nu investești în siguranța albaiulienilor. Asta, ca să nu mai spun de faptul că munca de teren a polițiștilor ar fi mult ușurată dacă, la fel ca în lumea civilizată, am avea și noi niște camere de supraveghere. Sunt convins că un oraș ca Alba Iulia își permite costul unei astfel de investiții. Dacă actuala administrație nu e capabilă să implementeze un astfel de proiect, vă promit că, după alegeri, PRO România va arăta că se poate”, a transmis Gheorghe Beleiu, într-un comunicat de presă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate