Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Spitalul Judeţean Alba va fi reorganizat: Adio toalete insalubre şi duble secţii de chirurgie


Publicat

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba va intra, în perioada următoare, în proces de reorganizare. Anunţul a fost făcut vineri de vicepreşedintele CJ Alba, Sorin Bumb, care a declarat că s-au primit avizele de la Ministerul Sănătăţii în vederea demarării investiţiilor la unitatea spitalicească din Alba. În acest sens, vineri dimineaţa, consiliul de administraţie s-a aflat la Spitalul Judeţean, iar începând de săptămâna viitoare va începe reorganizarea.

Pentru prima dată de la preluarea în administrare a Spitalului Judeţean Ade Urgenţă lba, Consiliul Judeţean îşi manifestă intenţiile de a investi în unitatea spitalicească şi vine şi cu proiecte finanţate. Sorin Bumb a declarat că se urmăreşte în principal creşterea calităţii actului medical, pentru ca albaiulienii să aibă în sfârşit un spital de talie naţională şi care să corespundă nevoilor acestora din toate punctele de vedere. „Se vor da concursuri pentru şefii de secţie, se vor organiza secţiile şi în general modul de funcţionare, toate fluxurile din spital. Probabil noua conducere va găsi formula optimă pentru ca acest spital să fie funcţional şi pentru aceasta au avut exemple de bună practică şi au văzut spitale şi din străinătate şi încearcă să implementeze şi aici”, a declarat Sorin Bumb.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba se va ridica la talia celor din întreaga ţară

Sorin Bumb nu a dorit însă să puncteze concret care sunt disfuncţionalităţile identificate de CJ Alba la Spitalul Judeţean. Acesta a ocolit cu delicateţe subiectul, explicând că „aceste aspecte trebuie spuse de specialişti. Noi nu ne-am implicat şi nu le-am dat sugestii cum să reorganizeze spitalul”.

Tot ce am reuşit să aflăm de la vicepreşedintele CJ Alba până în acest moment este că se doreşte ridicarea spitalului la standardele naţionale, dar ce înseamnă cu adevărat această reorganizare se va afla, potrivit lui Sorin Bumb, doar în urma discuţiilor din consiliul de administraţie.

Spitalul Judeţean Alba este la zi cu datoriile. Restanţa de 72 de miliarde lei lăsată de fosta conducere a fost acoperită

Conducerea CJ Alba a precizat că reoganizarea nu va viza şi schimbarea conducerii, ci doar modul de funcţionare a secţiilor: „Nu este normal să fie câte două secţii de chirurgie, sunt secţii care nu au fucţionat normal şi care au creat şi cheltuieli în plus”. Cu acest prilej, Sorin Bumb a declarat că datoriile Spitalului Judeţean Alba, lăsate în urmă de fosta conducere şi care se ridicau la nu mai puţin de 72 miliarde lei au fost acoperite: „Ştiţi bine că în trecut banii de la spital au fost mai mulţi decât acum. Nu puteau cu banii pe care i-au avut să aibă 72 de miliarde datorii, iar în prezent, cu resurse mai puţine să ajungă la zi şi să-şi plătească inclusiv o parte din facturile curente. A fost o manageriare defectuoasă. Ceva nu a funcţionat şi probabil asta vine din consumul de medicamente, din circuitele care nu erau funcţionale în spital, sunt multiple cauzele care au dus la crearea de datorii imense în trecut. Printr-un management de calitate, acestea au fost remediate”, a declarat Sorin Bumb.

Finanţare de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Consiliul Judeţean Alba

Pe lângă reorganizarea administrativă, noua conducere a Spitalului Judeţean Alba doreşte şi reamenajarea interiorului unităţii spitaliceşti, respectiv a toaletelor insalubre, a saloanelor şi în general îmbunătăţirea condiţiilor în care pacienţii din Alba sunt trataţi. În acest sens, conducerea spitalului s-a deplasat în mai multe unităţi spitaliceşti din ţară, pentru a lua exemple. Potrivit vicepreşedintelui Sorin Bumb, finanţarea acesti investiţii va veni în parte de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi restul de la Consiliul Judeţean Alba: „Noi am alocat deja peste 11 miliarde de lei pentru achiziţionarea de aparatură medicală şi pentru renovarea secţiei de oncologie, iar cealaltă sursă este Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a declarat Sorin Bumb.

Vicepreşedintele CJ Alba a declarat că, în situaţia în care nu se primeau avizele de la Minister pentru demararea acestor investiţii, era hotărât să înapoieze spitalul Ministerului Sănătăţii, pentru că „ni l-a dat şi noi nu aveam nici o putere de decizie”.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

LIVE VIDEO: Declarații Klaus Iohannis. Președintele vorbește despre rectificarea bugetară și despre noul record de infectări

Publicat

iohannis

Președintele Klaus Iohannis susține miercuri o conferință de presă cu jurnaliștii acreditați la Cotroceni, de la ora 18:00.

Declarațiile președintelui vin după o ședință pe care șeful statului o are cu premierul și cu ministrul Finanțelor, pe tema rectificării bugetare.

Luni, Orban anunţa că „rectificarea bugetară va fi adoptată în cursul acestei săptămâni”, după ce „Ministerul Finanţelor a finalizat raportul privind starea economică şi bugetară”.

De asemenea, președintele este ateptat să vorbească și despre măsurile pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu coronavirus, după ce România a înregistrat un nou record.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Doar doi politicieni au voie la ușa dumneavoastră. LISTA regulilor pe care partidele trebuie să le respecte în campanie

Publicat

Prezența la mitingurile electorale organizate în aer liber va fi de maximum 50 de participanți, iar pentru evenimentele organizate în spații închise va fi de maximum 20.

Numărul maxim de agenți electorali care pot participa la acțiuni de tipul door-to-door este de doi.

Sunt doar două dintre prevederile unui raport trimis de premierul Ludovic Orban președinților celor două camere ale Parlamentului, legat de organizarea alegerilor locale din 2020.

Ce conține documentul:

Decizia organizării evenimentelor electorale va ține cont de contextul epidemiologic al localității și al regiunii unde acesta se organizează, de contextul epidemiologic al localităților și regiunilor din care provin participanții.

Măsuri pentru menținerea distanței fizice de minimum 1,5 m între oricare două persoane, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp /persoană, asigurarea facilităților la locul de desfășurare al evenimentului electoral pentru spălarea sau dezinfecția regulată a mâinilor, spălatul sau dezinfecția frecventă a mâinilor este preferabilă purtării mănușilor.

În cazul în care participanții la activitățile electorale utilizează mănușile, acestea vor fi schimbate după fiecare contact și se va evita atingerea feței cu mănuși, asigurarea curățeniei și dezinfecția riguroasă a încăperilor, inclusiv a toaletelor, portul măștii pe toată perioada desfășurării evenimentului electoral și afișarea regulilor de acces și de protecție individuală în locuri vizibile.

Direcțiile de sănătate publică vor realiza evaluările de risc și vor aviza fiecare eveniment în parte, asigurând și consultanță pentru organizatorii evenimentelor.

Limitarea numărului la maxim 50 de participanți în cazul evenimentelor în aer liber și 20 în cazul evenimentelor organizate în spațiu închis.

Se vor plasa la loc vizibil indicatoare cu regulile de acces și cele de protecție universal valabile:

  • portul obligatoriu al măștii care să acopere atât gura, cât și nasul,
  • menținerea distanței fizice de 1,5 m între oricare două persoane,
  • limitarea formării de grupuri mai mari de 6 persoane;
  • igiena respirației și luarea măsurilor de protecție în cazul tusei/strănutului.
  • limitarea duratei evenimentului la maximum 2 ore,
  • limitarea/eliminarea distribuirii din mână în mână de pliante, broșuri, alte materiale publicitare, distribuirea materialelor promoționale se va face de către persoane care vor purta mănuși pe care le vor schimba regulat sau se vor crea standuri de autoservire cu pliante și alte materiale promoționale, asigurarea unui număr suficient de recipiente de colectare /coșuri de gunoi cu capac dedicate exclusiv aruncării măștilor de protecție și a mănușilor,
  • evitarea contactelor interumane apropiate la o distanță mai mică de 1,5 m pentru un timp mai lung de 15 min.
  • dezinfecția riguroasă a echipamentelor utilizate în campanie: microfoane, stații de amplificare, camera video, aparate de fotografiat, asigurarea unui număr rezonabil de toalete, acolo unde este posibil,
  • numărul maxim de persoane prezente simultan în interiorul cortului electoral va fi de maximum trei, se va evita contactul cu materiale promoționale (broșuri, pliante), pixuri, etc.

În sarcina organizatorilor evenimentelor electorale va cădea stabilirea unor fluxuri de intrare/ieșire separate, unice ce vor facilita menținerea distanței fizice între participanți.

Organizatorii vor desemna persoane ce se vor îngriji de respectarea acestor reguli.

În cazul toaletelor ecologice, se recomandă să existe lavoare cu apă și săpun în proximitatea acestora, curățenia și dezinfecția riguroasă a suprafețelor și aerisirea temeinică a încăperilor înainte și după eveniment.

Numărul maxim de agenți electorali care pot participa la acțiuni de tipul door-to-door este de doi.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

EVALUARE NAȚIONALĂ 2021: Reducerea programei și revizuirea modelelor de subiecte, cerute de Federația Asociațiilor de Părinți

Publicat

examen

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți solicită reducerea programei de examen pentru Evaluarea Națională 2021, revizuirea noului model de cerințe pentru examen și cursuri de formare pentru profesorii corectori.

Părinții nu sunt mulțumiți de modalitatea în care au fost construite noile modele de subiecte la Limba și literatura română, potrivit edupedu.ro.

Reamintim că în iulie Ministerul Educației a publicat noile modele de subiecte, pentru Evaluare Națională 2021, ce au ca model testele PISA.

Vezi MODELE de SUBIECTE pentru Evaluarea Națională 2021, publicate de Ministerul Educației

Federația mai solicită teste de antrenament construite pe tipul noilor subiecte.

Reprezentanții acesteia cer “reducerea programei pentru Evaluarea Națională 2021, ținând cont de continuitatea materiei în liceu, de faptul că semestrul al II-lea al clasei a VII-a s-a desfăşurat online, cu mari lacune privind predarea şi asimilarea materiei, a necesităţii recuperării materiei clasei a VII-a, a conţinutului stufos al programei de clasa a VIII-a, care s-ar putea desfăşura tot on-line şi nu în ultimul rând a egalităţii de şanse şi a nediscriminării faţă de generaţia precedentă care a beneficiat de scutirea materiei aferentă semestrului 2, tocmai din considerentul învățământului on-line”.

Aceștia solicită și “revizuirea modelului de subiect pentru Evaluarea Națională 2021 şi conceperea unor subiecte ‘de tranziţie’, care să facă trecerea între vechile modele şi modelele la care se doreşte să se ajungă”.

De asemenea, vor “cursuri de formare profesională pentru cadrele didactice care vor participa la corectarea lucrărilor de evaluare naţională“.

“Renunţarea la formatul tip broşură, care, prin numărul mare de pagini, are un impact psihologic negativ asupra copiilor, dat fiind faptul că nici la şcoală, pe parcursul anilor de gimnaziu, dar nici la olimpiadele şcolare nu s-a abordat această variantă de examinare – pot ajunge în criză de timp şi la descurajare văzând numărul mare de pagini”, este de asemenea una dintre revendicările federației.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cifra de afaceri din industrie a scăzut cu 14%, în primele șase luni ale anului. Cele mai afectate domenii

Publicat

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a scăzut cu 14% în primele şase luni comparativ cu perioada similară din 2019, ca urmare a scăderii industriei extractive (-15,2%) şi industriei prelucrătoare (-14%), potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pe marile grupe industriale scăderi ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria energetică (-31,5%), industria bunurilor de capital (-21,2%), industria bunurilor intermediare (-9,0%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-6,9%) şi industria bunurilor de uz curent (-2,9%).

În iunie 2020 comparativ cu aceeaşi lună din 2019, cifra de afaceri din industrie a scăzut pe ansamblu cu 10,2%, ca urmare a declinului înregistrat în industria prelucrătoare (-10,3%) şi în industria extractivă (-6,4%).

Pe marile grupe industriale scăderi au înregistrat: industria energetică (-38,5%), industria bunurilor de capital (-15,4%), industria bunurilor intermediare (-4,2%) şi industria bunurilor de uz curent (-3,9%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut cu 14,1%.

În iunie 2020 comparativ cu luna precedentă, cifra de afaceri din industrie a crescut, pe total, cu 20,1% datorită creşterii înregistrate în industria prelucrătoare (+20,7%) şi în industria extractivă (+0,2%).

Pe marile grupe industriale creşteri au înregistrat: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+40,8%), industria bunurilor de capital (+33,5%), industria energetică (+18,4%), industria bunurilor de uz curent (+14,2%) şi industria bunurilor intermediare (+10,7%).

INS precizează că informaţiile din acest comunicat de presă (iunie 2020) surprind impactul crizei COVID-19 şi al măsurilor luate de autorităţi ca urmare a decretării stării de urgenţă pe teritoriul României începând cu 16 martie 2020 şi a stării de alertă începând cu 17 mai 2020.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate