Administrație
Spitalul Judeţean Alba va fi reorganizat: Adio toalete insalubre şi duble secţii de chirurgie
Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba va intra, în perioada următoare, în proces de reorganizare. Anunţul a fost făcut vineri de vicepreşedintele CJ Alba, Sorin Bumb, care a declarat că s-au primit avizele de la Ministerul Sănătăţii în vederea demarării investiţiilor la unitatea spitalicească din Alba. În acest sens, vineri dimineaţa, consiliul de administraţie s-a aflat la Spitalul Judeţean, iar începând de săptămâna viitoare va începe reorganizarea.
Pentru prima dată de la preluarea în administrare a Spitalului Judeţean Ade Urgenţă lba, Consiliul Judeţean îşi manifestă intenţiile de a investi în unitatea spitalicească şi vine şi cu proiecte finanţate. Sorin Bumb a declarat că se urmăreşte în principal creşterea calităţii actului medical, pentru ca albaiulienii să aibă în sfârşit un spital de talie naţională şi care să corespundă nevoilor acestora din toate punctele de vedere. „Se vor da concursuri pentru şefii de secţie, se vor organiza secţiile şi în general modul de funcţionare, toate fluxurile din spital. Probabil noua conducere va găsi formula optimă pentru ca acest spital să fie funcţional şi pentru aceasta au avut exemple de bună practică şi au văzut spitale şi din străinătate şi încearcă să implementeze şi aici”, a declarat Sorin Bumb.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba se va ridica la talia celor din întreaga ţară
Sorin Bumb nu a dorit însă să puncteze concret care sunt disfuncţionalităţile identificate de CJ Alba la Spitalul Judeţean. Acesta a ocolit cu delicateţe subiectul, explicând că „aceste aspecte trebuie spuse de specialişti. Noi nu ne-am implicat şi nu le-am dat sugestii cum să reorganizeze spitalul”.
Tot ce am reuşit să aflăm de la vicepreşedintele CJ Alba până în acest moment este că se doreşte ridicarea spitalului la standardele naţionale, dar ce înseamnă cu adevărat această reorganizare se va afla, potrivit lui Sorin Bumb, doar în urma discuţiilor din consiliul de administraţie.
Spitalul Judeţean Alba este la zi cu datoriile. Restanţa de 72 de miliarde lei lăsată de fosta conducere a fost acoperită
Conducerea CJ Alba a precizat că reoganizarea nu va viza şi schimbarea conducerii, ci doar modul de funcţionare a secţiilor: „Nu este normal să fie câte două secţii de chirurgie, sunt secţii care nu au fucţionat normal şi care au creat şi cheltuieli în plus”. Cu acest prilej, Sorin Bumb a declarat că datoriile Spitalului Judeţean Alba, lăsate în urmă de fosta conducere şi care se ridicau la nu mai puţin de 72 miliarde lei au fost acoperite: „Ştiţi bine că în trecut banii de la spital au fost mai mulţi decât acum. Nu puteau cu banii pe care i-au avut să aibă 72 de miliarde datorii, iar în prezent, cu resurse mai puţine să ajungă la zi şi să-şi plătească inclusiv o parte din facturile curente. A fost o manageriare defectuoasă. Ceva nu a funcţionat şi probabil asta vine din consumul de medicamente, din circuitele care nu erau funcţionale în spital, sunt multiple cauzele care au dus la crearea de datorii imense în trecut. Printr-un management de calitate, acestea au fost remediate”, a declarat Sorin Bumb.
Finanţare de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Consiliul Judeţean Alba
Pe lângă reorganizarea administrativă, noua conducere a Spitalului Judeţean Alba doreşte şi reamenajarea interiorului unităţii spitaliceşti, respectiv a toaletelor insalubre, a saloanelor şi în general îmbunătăţirea condiţiilor în care pacienţii din Alba sunt trataţi. În acest sens, conducerea spitalului s-a deplasat în mai multe unităţi spitaliceşti din ţară, pentru a lua exemple. Potrivit vicepreşedintelui Sorin Bumb, finanţarea acesti investiţii va veni în parte de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi restul de la Consiliul Judeţean Alba: „Noi am alocat deja peste 11 miliarde de lei pentru achiziţionarea de aparatură medicală şi pentru renovarea secţiei de oncologie, iar cealaltă sursă este Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a declarat Sorin Bumb.
Vicepreşedintele CJ Alba a declarat că, în situaţia în care nu se primeau avizele de la Minister pentru demararea acestor investiţii, era hotărât să înapoieze spitalul Ministerului Sănătăţii, pentru că „ni l-a dat şi noi nu aveam nici o putere de decizie”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News