Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

STAREA PÂRTIILOR: Condiţii foarte bune pentru schi şi distracţie, în weekend. Serbările Zăpezii la Şureanu şi Zilele Platoşului, la Păltiniş


Publicat

sureanu partii

Domeniul Schiabil SureanuSunteţi invitaţi, în weekend, la distracţie pe pârtiile din Alba şi Sibiu. Este zăpadă suficientă şi vremea se anunţă bună pentru schi. Încă un prilej să vă pregătiţi echipamentele pentru sporturile de iarnă şi hainele groase, pentru un sejur reuşit la munte.

La Şureanu, zăpada este excelentă, iar pârtiile, impecabil pregătite, mai ales că vor fi Serbările Zăpezii, în weekend. Drumul de la lacul Oașa la pârtii se prezintă acceptabil, dar sunt necesare lanţurile pentru anvelopele maşinilor. Stratul de zăpadă bătătorită măsoară peste 50 cm grosime, iar cel în afara pârtiilor, circa 150 cm. Întrucât a nins din abundență în ultimele zile, zăpada este încă proaspătă, afânată, ușor de abordat pe schiuri sau snowboard. Zonele de off-piste sunt excelente, acum, pentru freeride.

Vezi şi 10-12 februarie: Serbările Zăpezii 2017, pe Domeniul Schiabil Șureanu. Concursuri, muzică și focuri de artificii. PROGRAM

 La Arieşeni, sezonul continuă cu succes după ninsorile din ultimele zile, care au crescut considerabil stratul de zăpadă pe pârtii. O altă veste îmbucurătoare este că vremea va fi frumoasă, cu cer parțial noros, așadar condițiile de schi continuă să fie, la Arieșeni, foarte bune.

La Păltiniş, pe Arena Platoş, condiţiile sunt foarte bune pentru distracţie pe pârtii. Iar în acest weekend se desfăşoară Zilele Platoşului, cu concursuri,

Domeniul Schiabil Şureanu

Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)

Pârtii funcționale: 6 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4)

Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

Altitudine maximă: 2.010 m

Tunuri de zăpadă: nu

Webcam

Nocturnă: nu

Pârtii pentru sănii: da

Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal

Evaluare generală: vârful de sezon, la Șureanu, va fi atins în zilele care urmează (perioada 10-16 februarie 2017), atât pentru că vor fi Serbările Zăpezii în weekend, cât și pentru faptul că zăpada este excelentă, iar pârtiile, impecabil pregătite. În plus, drumul de la lacul Oașa la pârtii se prezintă acceptabil (dar, atenție, sunt obligatorii lanțurile), iar vremea se va menține rece. Pe scurt, sunt vești bune la Șureanu, pentru zilele ce vor urma. Pentru informații adiționale și webcam-uri live, intraţi pe site-ul www.schisureanu.ro

Serbarile Zapezii - SureanuEveniment special: Serbările Zăpezii, ajunse anul acesta la cea de-a V-a ediție, vor avea loc între 10-12 februarie 2017. Totul va începe vineri, la ora 16.00, cu un after ski party, cu muzică și foc de tabără. Sâmbătă vor avea loc concursuri de schi, snowboard și snowmobil, vor fi oferte de lecții de schi și snowboarding în cadrul școlii „Pași Liberi”, precum și coborâri cu torțe pe pârtii, foc de tabără și artificii. Serbările se vor încheia duminică, la ora 14.00

Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice tip de mașină.

Starea drumului lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): este deszăpezit, lărgit și prezintă suficiente refugii, dar sunt absolut necesare lanțurile. Astfel, veți evita crearea oricărui ambuteiaj, iar controlul pe coborâre și pe urcare va fi optim. Întrucât va fi vârf de sezon în acest weekend, e posibil să fie multă aglomerație pe drum și în parcări.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: vor funcționa 6 pârtii din 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4). Stratul de zăpadă bătătorită măsoară peste 50 cm grosime, iar cel în afara pârtiilor, circa 150 cm. Întrucât a nins din abundență în ultimele zile, zăpada este încă proaspătă, afânată, ușor de abordat pe schiuri sau snowboard. Zonele de off-piste sunt excelente, acum, pentru freeride. În plus, urmează zile de temperaturi scăzute, așadar e posibil ca pârtiile să se mențină la fel de bine pe toată perioada despre care vorbim (10-16 februarie 2017). Vor funcționa teleschiul „Curmătura” și telescaunul.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Șureanu se anunţă vreme stabilă, cu înnorări și temperaturi cuprinse între -12 și -2 grade Celsius. Nu va mai ninge, dar e posibil ca vântul să sufle cu putere pe vârfuri, iar vizibilitatea să fie redusă sub 100 m. În concluzie, condițiile meteo pentru schi se vor menține acceptabile, ușor de suportat pentru perioada amintită.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; trei après-ski-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

Sfaturi de buzunar:

– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.

Arieşeni (Vârtop)

schi arieseni partiePârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

Lungime totală: 2 km

Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

Altitudine maximă: 1.400 m

Tunuri de zăpadă: da

Webcam

Nocturnă: da

Pârtii pentru sănii: da

Semnal mobil: toate rețelele

partie schi arieseniEvaluare generală: la Arieșeni, sezonul continuă cu succes după ninsorile din ultimele zile, care au crescut considerabil stratul de zăpadă pe pârtii. O altă veste îmbucurătoare este că vremea va fi frumoasă, cu cer parțial noros, așadar condițiile de schi continuă să fie, la Arieșeni, foarte bune.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 minAcces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: zăpada, pe cele două pârtii de la Arieșeni, se menține remarcabil de bine pentru perioada anunțată. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, nu va mai ninge la Arieșeni. Vremea va fi stabilă, înnorări temporare și temperaturi cuprinse între -8 și 0 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;

– nu consumați alcool în exces înainte de a schia.

Sâmbătă, 11 februarie: Prima ediție a Zilelor Platoșului de iarnă, la Păltiniș. Concurs de făcut sarmale, probe de tăiat bușteni, de aruncat la țintă sau de tras sania

Poster Zilele PlatosuluiArena Platoș Păltiniș a lansat în vară o provocare către toate satele din Mărginimea Sibiului. S-au prezentat multe echipe la apel, care mai de care mai mândră de satul pe care îl reprezintă și a ieșit un concurs pe cinste. Cu tras de funie, concursuri de aruncat la țintă și tăiat bușteni în timp record, cu muzică populară și ansambluri de dans tradiționale. „Complexul Arena Platoș Păltiniș nu ar fi luat niciodată viață fără sprijinul Primăriei comunei Poplaca. Suntem în inima Mărginimii Sibiului și prin aceste evenimente vrem să le mulțumim oamenilor zonei, să le întoarcem un pic din sprijinul pe care ni l-au acordat de-a lungul acestor ani”, spune Ioana Chitea, managerul general al complexului.

Conceptul va fi asemănător și pentru ediția de iarnă a acestui concurs. Probabil bine antrenați din vară, sătenii din Mărginime vor trebui să treacă prin probele de tăiere în timp record a unui buștean cu toporul și de aruncare cu bulgări la țintă. Cum plimbarea cu sania pe zăpadă este un simbol al acestei zone a țării, participanții vor trebui să devină un „atelaj” pentru proba de tras sania, în care doi echipieri vor lua loc în sanie și restul echipei îi va trage pe traseul amenajat, pe o lungime de circa 300 de metri. Probabil cea mai haioasă probă se anunță a fi cea de făcut sarmale. Fiecare echipă își va desemna un participant care va trebui să modeleze cât mai multe sarmale într-un interval de 30 de minute. Juriul va puncta atât numărul de sarmale, dar și aspectul general al tradiționalului fel de mâncare. Toate ingredientele vor fi puse la dispoziție. Echipele participante pot fi formate din maxim 10 participanți, iar același concurent nu poate lua startul în mai mult de o probă individuală. Înscrierile vor avea loc sâmbătă, 11 februarie, începând cu ora 10 în apreski. Concursul va începe la ora 13.00, cu proba de făcut sarmale. Premiile sunt pe măsura profilului acestui concurs. Competitorii vor pleca acasă cu un țap pitic alpin francez, o oaie, doi iepuri cap de leu și trei hamsteri însoțiți de cușcă cu playground, oferite de Club Ecvestru Transilvania plus vouchere de cumpărături din partea Decathlon.

arena platos schiAflată la aproximativ 90 de kilometri de Alba Iulia, stațiunea Păltiniș este cea mai veche stațiune montană din țară, fiind întemeiată în anul 1894. Totodată este și statiunea montană situată la cea mai mare altitudine, 1442 metri.

Complexul de schi și snowboard Arena Platoș Păltiniș și-a deschis pentru prima dată porțile în urmă cu cinci ani de zile. Pârtiile sunt dotate cu tunuri de zăpadă care garantează zăpada. Are calitate austriacă la prețuri românești. În acest moment pârtiile cu nocturnă sunt deservite de 4 teleschi și 1 telescaun, destinat atât relaxării fluxului de schiori și snowboarderi cât și celor care doresc să folosească pârtia de sănii dotată cu nocturnă sau să facă o urcare și coborâre fără echipament. Are și cel mai modern fun-park din România cu nocturnă, unul construit pe trei platforme, fiecare numărând câte trei elemente de dificultate mică, medie și avansată.

Pârtii:
A: Pârtia Platoş – lungime 520 m, diferenţa de nivel 75 m, capacitatea de transport 1 200 pers./oră

B1: Pârtia Panorama Sibiului – lungime 600m, diferenţa de nivel 100 m, capacitatea de transport 1 200 pers./oră

B2: Pârtia Poiana Poplăcii – lungime 600 m, diferenţa de nivel 100 m, capacitatea de transport 1 200 pers./oră

D: Pârtia Arena – lungimea 240 m, diferenţa de nivel 35 m, capacitatea de transport 500 pers./oră

E: Pârtia Soarelui – lungime 640 m, diferenţa de nivel 75 m

Sunt condiţii excelente de schi, în această perioadă, la Arena Platoş.

Cum ajungi la Păltiniș

Traseul de la Alba Iulia este spre Sibiu (pe autostradă sau DN 1). În localitatea Săcel se virează pe DJ 106D, iar din localitatea Orlat se merge pe DJ 106J. Distanță față de Alba Iulia este de aproximativ 80 km, care pot fi parcurși în aproximativ 1 h 20 min. Drumul este asfaltat și practicabil.

surse: Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”, Șureanu; arenaplatos.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Hosting

    sâmbătă, 20.05.2017 at 18:59

    Raport privind starea domeniilor schiabile si a partiilor de schi din Romania, pentru weekendul 20-24 Ianuarie 2017. Raport privind starea domeniilor schiabile si a partiilor de schi din Romania, pentru perioada aferenta weekend-ului prelungit 20-24 Ianuarie 2017.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Moșii de toamnă: Mii de flori și candele pe mormintele din Cimitirul din Alba Iulia, în Sâmbăta Morților

Publicat

Sâmbătă, 31 octombrie Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea morților. Pomenirea din această zi este cunoscută și sub denumirea de Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților.

Mai ales în Ardeal, sărbătoarea celor care nu mai sunt printre noi este extrem de importantă și se ține de către credincioși prin rugăciune. Pentru că nu se știe unde au ajuns cei plecați dintre noi, se fac rugăciuni atât pentru cei care au ajuns în Rai, cât și pentru cei care au ajuns în Iad.

Sâmbătă, se fac rugăciuni pentru comemorarea celor plecați dintre noi și până pe 8 noiembrie, creștinii așază ofrande pe mormintele celor dragi, se aprind lumânări și tămâie lângă crucea celor plecați dintre noi, pentru a le veghea somnul. De asemenea, se dau pomeni oamenilor necăjiți.

Sute de oameni au mers încă de dimineaţă în cimitirul municipal din Alba Iulia pentru pomenirea celor dragi. Până seara au împodobit mormintele cu flori, iar a doua zi, de Ziua Morților vor aprinde lumânări și candele. Tot sâmbătă, creştinii ortodocşii fac colivă pentru Moşii de Toamnă.

În cimitirul municipal din Alba Iulia oamenii au aranjat cu grijă pe aproape fiecare mormânt coronițe cu flori, iar a doua zi, în 1 noiembrie, mii de candele vor fi aprinse.

Potrivit Sfintei Scripturi, după moarte urmează Judecata particulară, în urma căreia omul ajunge să se împărtășească fie de fericire, fie de suferință, stări date de modul vietuirii pe pământ (unit cu Dumnezeu sau despărțit de El). Aceste stări nu sunt definitive, ele durează până la Judecata Universală, când va avea loc învierea întregului neam omenesc și când vor avea loc hotărârile finale legate de starea de fericire sau suferință. Noi ortodocșii ne rugăm pentru cei morți, pentru că avem credința ca prin rugăciunile noastre, sufletul pentru care ne rugăm va ajunge la Judecata universală, într-o stare mai bună decât aceea cu care s-a despărțit de trup, conform creștinortodox.ro.

„Moşii de toamnă” sunt pomeniți în prima sâmbătă din noiembrie în fiecare an. În biserici au loc slujbe şi se împart pachete cu mâncare celor săraci. În plus, se aprind lumânări care semnifică atât lumina credinţei, cât şi a faptelor bune ale celui comemorat.

De ce facem pomenire morților?

Biserica îi numește pe cei trecuți în viața de dincolo „adormiți”, termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existență în alt mod de existență. Hristos îi va dărui cuvântului „adormit”, înțelesul care îl asociază cu învierea. Când Mântuitorul ajunge în casa lui Iair, a cărui fiică, de numai 12 ani, de abia murise, spune: „Nu plângeți; n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52).

Sâmbăta, ziua de pomenire a morților

Sâmbăta e ziua în care Mântuitorul a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul S-a pogorât la iad, ca să elibereze din el pe toți drepții adormiți. Biserica face pomenirea celor adormiți sâmbăta și pentru că această zi premerge duminicii – ziua Învierii – numită și cea dintâi zi a noii creații sau a opta zi, ziua veșniciei.

În spațiul românesc există 20 de zile de Moși

Simion Florea Marian menționa în lucrarea „Trilogia vieții”, „că pe tot parcursul anului, în spațiul românesc există 20 de zile de Moși”. Cuvântul „moși” vine de la „strămoși”, și se referă la persoanele trecute la cele veșnice. Cu apelativul „moși” sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei. Din zilele de Moși amintim: „Moșii de primăvară” (de Macinici), „Moșii de vară” (sâmbăta dinaintea Rusaliilor), „Moșii de toamnă” (în prima sâmbătă din luna noiembrie), „Moșii de iarnă” (sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Teodor, tânărul din Bucerdea Vinoasă diagnosticat cu o boală gravă, a ajuns pentru tratament la un spital din Turcia

Publicat

Teodor, tânărul din Bucerdea Vinoasă (județul Alba) diagnosticat cu o boală gravă, a ajuns sâmbătă dimineața la Istanbul, unde urmează să fie supus unei operații. Reamintim faptul că voluntarii de pe un grup de Facebook, consătenii băiatului și prietenii familiei, printr-o mobilizare extraordinară, au reușit să adune suma record echivalentă cu 23.280 euro, bani necesari pentru tratamentul la o clinică de specialitate din Turcia. 

Inițial, suma solicitată de mama băiatului era mai mică, de aproximativ 7.500 de euro însă de fapt cheltuielile, inclusiv cele de transport și post-operatorii sunt mult mai mari dar pot fi acoperite din suma strânsă.

 

Grupul de Facebook Fapte bune din Alba a apărut ca urmare a mobilizării voluntarilor din Alba Iulia și din județ pentru un alt caz, cel al Alessiei. Prin intermediul acestui grup, oamenii buni din Alba s-au mobilizat și au reușit încă o minune: au adunat banii pentru Teodor,  diagnosticat cu tumoare a glandei pineale în ianuarie 2019.

„Plecarea din Bucerdea a fost vineri, 30 octombrie, la ora 16:30, iar sorirea la Istanbul a avut loc sâmbătă, 31 octombrie, ora locală 8:30 (7:30 ora României).

 

Transportul a fost asigurat de Crucea Roșie Română – Filiala Alba, cu o ambulanță tip B1, încadrată cu un medic, un asistent și doi ambulanțieri. Îi mulțumim domnului director Adrian Dușa pentru sprijinul acordat”, au scris pe Facebook reprezentanții grupului „Fapte bune din Alba”.

Detalii despre caz pot fi citite AICI.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Pandemiile vor deveni tot mai frecvente și severe dacă nu va fi oprită degradarea naturii. Raport

Publicat

Pandemiile vor deveni tot mai frecvente, se vor răspândi mai rapid, vor produce mai multe pagube economice şi vor ucide mai multe persoane decât maladia COVID-19 dacă nu se va acţiona pentru a stopa degradarea naturii, un fenomen care duce la propagarea unor noi boli în rândul oamenilor, au precizat joi experţi internaţionali, potrivit DPA.

Apariţia noului coronavirus a fost în întregime provocată de activităţi umane, potrivit unui raport realizat de Platforma Interguvernamentală de Ştiinţă şi Politici referitoare la Biodiversitate şi Servicii Ecosistemice.

Aceleaşi activităţi care provoacă pierderea biodiversităţii şi schimbările climatice sporesc totodată riscul pandemic. Schimbarea utilizării terenurilor, expansiunea agricolă, comerţul şi consumul de animale sălbatice creşte contactul dintre vieţuitoarele sălbatice, animalele de la fermă şi oameni, fapt care permite microbilor să ajungă la oameni, a precizat acest grup format din 22 de experţi.

Oamenii de ştiinţă cred că noul coronavirus provine de la lilieci şi că oamenii s-ar fi putut infecta de la animalele sălbatice comercializate într-o piaţă din Wuhan, China.

„Factorii care sporesc riscul de răspândire a factorilor patogeni, transmiterea, contagiunile şi bolile între specii sunt intensificaţi în pieţele cu animale vii, unde animalele sunt deseori ţinute pentru lungi perioade în condiţii supraaglomerate, cu practici precare de igienă, amestecate cu specii diverse şi în contact apropiat cu grupuri mari de oameni care călătoresc dintr-o regiune într-alta ca să cumpere deseori animale vii”, se afirmă în acelaşi raport.

Pe de altă parte, conservarea regiunilor protejate şi reducerea exploatării zonelor cu o înaltă biodiversitate pot reduce drastic riscul pandemic, potrivit raportului.

„Putem depăşi epoca pandemiilor, dar, pentru acest lucru, este nevoie de o atenţie mai mare asupra prevenţiei şi nu doar asupra modului în care reacţionăm”, a spus Peter Daszak, cercetătorul care a condus studiul.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO Primul meci, prima victorie. Volei Alba Blaj – Dinamo: 3 – 1, în noul sezon al Diviziei A1 la volei feminin

Publicat

CSM Volei Alba Blaj a câștigat sâmbătă primul meci în cadrul turneului numărul 1 al Campionatului Național de volei feminin, Divizia A1. Campioana României a învins formația Dinamo București cu 3 – 1 (25-19, 25-19, 22-25, 25-22).

Turneul desfășurat în Sala „Timotei Cipariu” din Blaj va continua duminică, 1 noiembrie, de ora 18.00, cu meciul Dinamo – CSM Lugoj. Luni, 2 noiembrie, începând cu ora 18.00, Volei Alba Blaj va întâlni formația CSM Lugoj. Ambele meciuri vor fi transmise live, pe pagina de Facebook – Volei Alba Blaj.

Reamintim faptul că CSM Volei Alba Blaj găzduiește, în perioada 31 octombrie – 2 noiembrie 2020, turneul numărul 1 al Campionatului Național de volei feminin, Divizia A1. Participă echipele Volei Alba Blaj, Dinamo București și CSM Lugoj.

Meciurile se dispută fără spectatori, dar în tribună pot lua loc, purtând mască de protecție, maximum zece reprezentanți ai partenerilor și ai autorităților locale, ai fiecărei echipe, reprezentanți ai Poliției și Jandarmeriei, ofițeri doping, reprezentanți ai Federației Române de Volei și reprezentanți mass media – maximum zece persoane, conform Regulamentului aprobat de Federația Română de Volei.

foto: Volei Alba Blaj

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate