Eveniment
STAREA PÂRTIILOR: Condiţii foarte bune pentru schi şi distracţie, în weekend. Serbările Zăpezii la Şureanu şi Zilele Platoşului, la Păltiniş
Sunteţi invitaţi, în weekend, la distracţie pe pârtiile din Alba şi Sibiu. Este zăpadă suficientă şi vremea se anunţă bună pentru schi. Încă un prilej să vă pregătiţi echipamentele pentru sporturile de iarnă şi hainele groase, pentru un sejur reuşit la munte.
La Şureanu, zăpada este excelentă, iar pârtiile, impecabil pregătite, mai ales că vor fi Serbările Zăpezii, în weekend. Drumul de la lacul Oașa la pârtii se prezintă acceptabil, dar sunt necesare lanţurile pentru anvelopele maşinilor. Stratul de zăpadă bătătorită măsoară peste 50 cm grosime, iar cel în afara pârtiilor, circa 150 cm. Întrucât a nins din abundență în ultimele zile, zăpada este încă proaspătă, afânată, ușor de abordat pe schiuri sau snowboard. Zonele de off-piste sunt excelente, acum, pentru freeride.
Vezi şi 10-12 februarie: Serbările Zăpezii 2017, pe Domeniul Schiabil Șureanu. Concursuri, muzică și focuri de artificii. PROGRAM
La Arieşeni, sezonul continuă cu succes după ninsorile din ultimele zile, care au crescut considerabil stratul de zăpadă pe pârtii. O altă veste îmbucurătoare este că vremea va fi frumoasă, cu cer parțial noros, așadar condițiile de schi continuă să fie, la Arieșeni, foarte bune.
La Păltiniş, pe Arena Platoş, condiţiile sunt foarte bune pentru distracţie pe pârtii. Iar în acest weekend se desfăşoară Zilele Platoşului, cu concursuri,
Domeniul Schiabil Şureanu
Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)
Pârtii funcționale: 6 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4)
Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km
Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)
Altitudine maximă: 2.010 m
Tunuri de zăpadă: nu
Nocturnă: nu
Pârtii pentru sănii: da
Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal
Evaluare generală: vârful de sezon, la Șureanu, va fi atins în zilele care urmează (perioada 10-16 februarie 2017), atât pentru că vor fi Serbările Zăpezii în weekend, cât și pentru faptul că zăpada este excelentă, iar pârtiile, impecabil pregătite. În plus, drumul de la lacul Oașa la pârtii se prezintă acceptabil (dar, atenție, sunt obligatorii lanțurile), iar vremea se va menține rece. Pe scurt, sunt vești bune la Șureanu, pentru zilele ce vor urma. Pentru informații adiționale și webcam-uri live, intraţi pe site-ul www.schisureanu.ro
Eveniment special: Serbările Zăpezii, ajunse anul acesta la cea de-a V-a ediție, vor avea loc între 10-12 februarie 2017. Totul va începe vineri, la ora 16.00, cu un after ski party, cu muzică și foc de tabără. Sâmbătă vor avea loc concursuri de schi, snowboard și snowmobil, vor fi oferte de lecții de schi și snowboarding în cadrul școlii „Pași Liberi”, precum și coborâri cu torțe pe pârtii, foc de tabără și artificii. Serbările se vor încheia duminică, la ora 14.00
Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).
Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice tip de mașină.
Starea drumului lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): este deszăpezit, lărgit și prezintă suficiente refugii, dar sunt absolut necesare lanțurile. Astfel, veți evita crearea oricărui ambuteiaj, iar controlul pe coborâre și pe urcare va fi optim. Întrucât va fi vârf de sezon în acest weekend, e posibil să fie multă aglomerație pe drum și în parcări.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: vor funcționa 6 pârtii din 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4). Stratul de zăpadă bătătorită măsoară peste 50 cm grosime, iar cel în afara pârtiilor, circa 150 cm. Întrucât a nins din abundență în ultimele zile, zăpada este încă proaspătă, afânată, ușor de abordat pe schiuri sau snowboard. Zonele de off-piste sunt excelente, acum, pentru freeride. În plus, urmează zile de temperaturi scăzute, așadar e posibil ca pârtiile să se mențină la fel de bine pe toată perioada despre care vorbim (10-16 februarie 2017). Vor funcționa teleschiul „Curmătura” și telescaunul.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Șureanu se anunţă vreme stabilă, cu înnorări și temperaturi cuprinse între -12 și -2 grade Celsius. Nu va mai ninge, dar e posibil ca vântul să sufle cu putere pe vârfuri, iar vizibilitatea să fie redusă sub 100 m. În concluzie, condițiile meteo pentru schi se vor menține acceptabile, ușor de suportat pentru perioada amintită.
Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; trei après-ski-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.
Sfaturi de buzunar:
– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.
Arieşeni (Vârtop)
Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
Lungime totală: 2 km
Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)
Altitudine maximă: 1.400 m
Tunuri de zăpadă: da
Nocturnă: da
Pârtii pentru sănii: da
Semnal mobil: toate rețelele
Evaluare generală: la Arieșeni, sezonul continuă cu succes după ninsorile din ultimele zile, care au crescut considerabil stratul de zăpadă pe pârtii. O altă veste îmbucurătoare este că vremea va fi frumoasă, cu cer parțial noros, așadar condițiile de schi continuă să fie, la Arieșeni, foarte bune.
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 minAcces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.
Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: zăpada, pe cele două pârtii de la Arieșeni, se menține remarcabil de bine pentru perioada anunțată. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, nu va mai ninge la Arieșeni. Vremea va fi stabilă, înnorări temporare și temperaturi cuprinse între -8 și 0 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
Sfaturi de buzunar:
– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;
– nu consumați alcool în exces înainte de a schia.
Sâmbătă, 11 februarie: Prima ediție a Zilelor Platoșului de iarnă, la Păltiniș. Concurs de făcut sarmale, probe de tăiat bușteni, de aruncat la țintă sau de tras sania
Arena Platoș Păltiniș a lansat în vară o provocare către toate satele din Mărginimea Sibiului. S-au prezentat multe echipe la apel, care mai de care mai mândră de satul pe care îl reprezintă și a ieșit un concurs pe cinste. Cu tras de funie, concursuri de aruncat la țintă și tăiat bușteni în timp record, cu muzică populară și ansambluri de dans tradiționale. „Complexul Arena Platoș Păltiniș nu ar fi luat niciodată viață fără sprijinul Primăriei comunei Poplaca. Suntem în inima Mărginimii Sibiului și prin aceste evenimente vrem să le mulțumim oamenilor zonei, să le întoarcem un pic din sprijinul pe care ni l-au acordat de-a lungul acestor ani”, spune Ioana Chitea, managerul general al complexului.
Conceptul va fi asemănător și pentru ediția de iarnă a acestui concurs. Probabil bine antrenați din vară, sătenii din Mărginime vor trebui să treacă prin probele de tăiere în timp record a unui buștean cu toporul și de aruncare cu bulgări la țintă. Cum plimbarea cu sania pe zăpadă este un simbol al acestei zone a țării, participanții vor trebui să devină un „atelaj” pentru proba de tras sania, în care doi echipieri vor lua loc în sanie și restul echipei îi va trage pe traseul amenajat, pe o lungime de circa 300 de metri. Probabil cea mai haioasă probă se anunță a fi cea de făcut sarmale. Fiecare echipă își va desemna un participant care va trebui să modeleze cât mai multe sarmale într-un interval de 30 de minute. Juriul va puncta atât numărul de sarmale, dar și aspectul general al tradiționalului fel de mâncare. Toate ingredientele vor fi puse la dispoziție. Echipele participante pot fi formate din maxim 10 participanți, iar același concurent nu poate lua startul în mai mult de o probă individuală. Înscrierile vor avea loc sâmbătă, 11 februarie, începând cu ora 10 în apreski. Concursul va începe la ora 13.00, cu proba de făcut sarmale. Premiile sunt pe măsura profilului acestui concurs. Competitorii vor pleca acasă cu un țap pitic alpin francez, o oaie, doi iepuri cap de leu și trei hamsteri însoțiți de cușcă cu playground, oferite de Club Ecvestru Transilvania plus vouchere de cumpărături din partea Decathlon.
Aflată la aproximativ 90 de kilometri de Alba Iulia, stațiunea Păltiniș este cea mai veche stațiune montană din țară, fiind întemeiată în anul 1894. Totodată este și statiunea montană situată la cea mai mare altitudine, 1442 metri.
Complexul de schi și snowboard Arena Platoș Păltiniș și-a deschis pentru prima dată porțile în urmă cu cinci ani de zile. Pârtiile sunt dotate cu tunuri de zăpadă care garantează zăpada. Are calitate austriacă la prețuri românești. În acest moment pârtiile cu nocturnă sunt deservite de 4 teleschi și 1 telescaun, destinat atât relaxării fluxului de schiori și snowboarderi cât și celor care doresc să folosească pârtia de sănii dotată cu nocturnă sau să facă o urcare și coborâre fără echipament. Are și cel mai modern fun-park din România cu nocturnă, unul construit pe trei platforme, fiecare numărând câte trei elemente de dificultate mică, medie și avansată.
Pârtii:
A: Pârtia Platoş – lungime 520 m, diferenţa de nivel 75 m, capacitatea de transport 1 200 pers./oră
B1: Pârtia Panorama Sibiului – lungime 600m, diferenţa de nivel 100 m, capacitatea de transport 1 200 pers./oră
B2: Pârtia Poiana Poplăcii – lungime 600 m, diferenţa de nivel 100 m, capacitatea de transport 1 200 pers./oră
D: Pârtia Arena – lungimea 240 m, diferenţa de nivel 35 m, capacitatea de transport 500 pers./oră
E: Pârtia Soarelui – lungime 640 m, diferenţa de nivel 75 m
Sunt condiţii excelente de schi, în această perioadă, la Arena Platoş.
Cum ajungi la Păltiniș
Traseul de la Alba Iulia este spre Sibiu (pe autostradă sau DN 1). În localitatea Săcel se virează pe DJ 106D, iar din localitatea Orlat se merge pe DJ 106J. Distanță față de Alba Iulia este de aproximativ 80 km, care pot fi parcurși în aproximativ 1 h 20 min. Drumul este asfaltat și practicabil.
surse: Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”, Șureanu; arenaplatos.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Hosting
sâmbătă, 20.05.2017 at 18:59
Raport privind starea domeniilor schiabile si a partiilor de schi din Romania, pentru weekendul 20-24 Ianuarie 2017. Raport privind starea domeniilor schiabile si a partiilor de schi din Romania, pentru perioada aferenta weekend-ului prelungit 20-24 Ianuarie 2017.