Connect with us
Advertisement

Uncategorized

STAREA PÂRTIILOR: Zăpadă excelentă pentru schi, în weekendul îndrăgostiţilor, la Arieşeni şi Şureanu. Condiţii bune şi la Arena Platoş

Publicat

sureanu, teleschi, munte, zapada, Condiții excelente de schi la Şureanu şi Arieşeni, în weekendul 12-14 februarie. Este zăpadă din belşug, de bună calitate, iar în aceste zile va mai ninge.

La Şureanu, drumul dintre lacul Oașa și pârtii este, acum, în stare foarte bună.

Pe Vârtop 1 și Vârtop 2, zăpada măsoară aproximativ 40 cm pe pârtie. Se poate schia, așadar, inclusiv în zonele de off-piste. Instalațiile de transport pe cablu vor funcționa în regim normal.

Cei care vor să se distreze la munte în acest weekend pot alege şi varianta de schi de la Arena Platoș, la Păltiniș, unde este zăpadă bună de schi. Aflată la aproximativ 90 de kilometri de Alba Iulia, stațiunea Păltiniș este cea mai veche stațiune montană din țară, fiind întemeiată în anul 1894. Totodată, este și stațiunea montană situată la cea mai mare altitudine, 1.442 metri. Drumul până acolo este perfect și poate fi parcurs în mai puțin de două ore.

(P)  Caciuli, manusi și fulare, bocanci și ghete, geci și jachete de iarnă pe FashionSport.ro.  Mii de articole sport pentru iarnă,  echipament schi, îmbrăcăminte și încălțăminte sport de la 900 de branduri, pentru bărbați, femei și copii. Nike, Salomon, Adidas, Dunlop, Puma, New Ballance, Karrimor, Brithish Knight, Airwalk, Under Armour,  Everlast, Nevica, Slazenger etc. Reduceri mari în fiecare zi

Starea pârtiilor de schi din judeţul Alba în perioada 12 – 14 februarie

Domeniul Schiabil Şureanu

Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)

Pârtii funcționale: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)

Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

Altitudine maximă: 2.010 m

Tunuri de zăpadă: nu

Nocturnă: nu

Pârtii pentru sănii: da

Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal

Evaluare generală: ninsorile abundente și răcirea vremii din ultima perioadă au creat condiții excelente pentru practicarea sporturilor de iarnă, la Șureanu, în weekend-ul 12-14 februarie. Zăpadă de cea mai bună calitate există din plin atât pe pârtii, cât și în zonele foarte întinse de off-piste, iar drumul dintre lacul Oașa și pârtii este, acum, în stare foarte bună. Tot ceea ce trebuie să faceți este să vă echipați de schi și să veniți la Șureanu, unde zăpadă naturală este din belșug.

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în totalitate.

Starea drumului lacul Oașa – Luncile Prigoanei (12 km): drumul este deszăpezit și practicabil fără probleme de către orice tip de autoturism. Sunt recomandate lanțurile pentru roți.

Starea drumului Luncile Prigoanei – Domeniul Schiabil Șureanu (6 km): drumul este deszăpezit, netezit, lărgit, există suficiente refugii, iar gropi și șanțuri sunt, din fericire, foarte puține acum. Totuși, pentru control deplin este absolut necesar să montați lanțurile.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: se va schia pe cel puțin 6 din cele 8 pârtii ale Domeniului Schiabil Șureanu (adică A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4). Stratul de zăpadă bătătorită măsoară circa 40-50 cm, iar cel de zăpadă nebătătorită între 60 și 80 cm. De asemenea, zonele alpine de off-piste de la Șureanu sunt accesibile, având un powder excelent în aceste zile. Nu mai există porțiuni de gheață, de pietre și de iarbă, zăpada fiind excelentă acum. Din cele trei instalații de transport pe cablu, funcționează teleschiul „Curmătura” și telescaunul. Este posibil ca și teleschiul „Șureanu” să fie pornit, ceea ce va permite practicarea schiului pe pârtiile S_1 și S_2.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Șureanu va ninge sâmbătă și duminică, urmând ca stratul de zăpadă să crească semnificativ. Temperaturile vor oscila între -8 și 1 grad Celsius, iar vântul va sufla cu putere în zonele de platou alpin, viscolind zăpada. Este foarte posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată. Recomandăm ochelarii de schi, cagula și hainele rezistente la viscol și frig. Deși urmează, săptămâna viitoare, o încălzire a vremii, totuși în continuare la Șureanu se va schia în condiții foarte bune.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitori de schi și snowboarding pe pârtii; centru de închirieri schi & snowboarding în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

Sfaturi de buzunar:

– dotați-vă mașina cu lanțuri pentru roți și faceți o probă de montare acasă.

– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.

– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.

Arieşeni (Vârtop)

Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

Lungime totală: 2 km

Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

Altitudine maximă: 1.400 m

Tunuri de zăpadă: da

Nocturnă: da

Pârtii pentru sănii: da

Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală: zăpadă din belșug există și la Arieșeni, unde pârtiile de schi Vârtop 1 și Vârtop 2 sunt pregătite pentru turiștii care le vor lua cu asalt în acest weekend.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: întrucât a nins în ultimele zile, stratul de zăpadă este foarte bogat acum pe Vârtop 1 și Vârtop 2, măsurând aproximativ 40 cm pe pârtie. Se poate schia, așadar, în condiții foarte bune, inclusiv în zonele de off-piste. Instalațiile de transport pe cablu vor funcționa în regim normal.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Arieșeni va ninge sâmbătă, urmând ca duminică să fie precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Temperaturile se vor încadra între -7 și 2 grade Celsius, însă nu vor afecta calitatea zăpezii de pe pârtii. Este posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;

– nu consumați alcool în exces înainte de a schia;

– păstrați atenția la pârtia de sănii;

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor. (Informații oferite de Florian-Rareș Tileagă)

Arena Platoș Păltiniș

Aflată la aproximativ 90 de kilometri de Alba Iulia, stațiunea Păltiniș este cea mai veche stațiune montană din țară, fiind întemeiată în anul 1894. Totodată este și statiunea montană situată la cea mai mare altitudine, 1442 metri.

Complexul de schi și snowboard Arena Platoș Păltiniș și-a deschis pentru prima dată porțile în urmă cu cinci ani de zile. Pârtiile sunt dotate cu tunuri de zăpadă care garantează zăpada. Are calitate austriacă la prețuri românești. În acest moment pârtiile cu nocturnă sunt deservite de 4 teleschi și 1 telescaun, destinat atât relaxării fluxului de schiori și snowboarderi cât și celor care doresc să folosească pârtia de sănii dotată cu nocturnă sau să facă o urcare și coborâre fără echipament. Are și cel mai modern fun-park din România cu nocturnă, unul construit pe trei platforme, fiecare numărând câte trei elemente de dificultate mică, medie și avansată.

Pârtii:
A= PÂRTIA PLATOŞ
lungime 520 m, diferenţa de nivel 75 m, capacitatea de transport 1 200 pers./oră

B1 = PÂRTIA PANORAMA SIBIULUI
lungime 600m, diferenţa de nivel 100 m, capacitatea de transport 1 200 pers./oră

B2 = PÂRTIA POIANA POPLĂCII

lungime 600 m, diferenţa de nivel 100 m, capacitatea de transport 1 200 pers./oră

D = PÂRTIA ARENA
lungimea 240 m, diferenţa de nivel 35 m, capacitatea de transport 500 pers./oră

E = PÂRTIA SOARELUI
lungime 640 m, diferenţa de nivel 75 m

Tarife

Copiii cu vârste cuprinse între 0 și 6 ani primesc un card gratuit și se va achita doar garanția cardului. Pentru copiii acestei categori este necesară prezentarea unui card valabil al adultului care îl însoțește pe schiuri, snowboard sau sanie.

În perioada de vârf a sezonului, în timpul săptămânii și în weekend, copiii între 7 și 11 ani vor plăti 60 de lei pe zi, iar pentru studenți și elevii mai mari de 12 ani (doar cu carnetul de student sau de note), tariful este de 75 de lei. Adulții vor plăti 80 de lei pe zi, în timp ce pensionarii vor avea de achitat 75 de lei pe zi.

Cum ajungi la Paltiniș

Traseul de la Alba Iulia este spre Sibiu (pe autostradă sau DN 1). În localitatea Săcel se virează pe DJ 106D, iar din localitatea Orlat se merge pe DJ 106J. Distanță față de Alba Iulia este de aproximativ 80 km, care pot fi parcurși în aproximativ 1 h 20 min.

Drumul este asfaltat și practicabil.

Cazare

Cazarea în Păltiniș pornește de la 100 de lei camera dublă / noapte de cazare și ajunge în jur de 250 de lei / noaptea de cazare la pensiuni și hoteluri din stațiune.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement