Uncategorized
„Statu la vase”, obiceiul UNIC ÎN ȚARĂ care are loc în lunea Paştelui la Şugag. Tinerii căsătoriţi în ultimul an primesc cadouri. PROGRAMUL
„Statu’ la vase”, un obicei despre care localnicii spun că este unic în ţară, reînviat cu greu în 2008, are loc în a doua zi de Paşti, în curtea bisericii din comuna Şugag, de pe Valea Sebeşului. Conform tradiției, toţi tinerii care s-au căsătorit în ultimul an primesc, de la rude şi prieteni, vase pentru gospodărie. Anul acesta, 7 perechi de tineri căsătoriți vor avea ocazia să primească daruri.
Tradiţia presupunea ca toţi tinerii căsătoriţi de la Paştele trecut până la cel prezent să se îmbrace în haine populare de nuntă şi să stea la mese în curtea bisericii din localitate, iar rudele şi prietenii să le facă diverse cadouri pentru gospodărie, în special vase.
Citește și MESAJE de PAŞTE 2015: Felicitări, urări și gânduri frumoase pentru prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnului
Așa vor face și cele 7 perechi de tineri, care s-au căsătorit anul trecut: Catelina Simonel şi Liviu, Bogdan Dan şi Nicoleta, Ghib Nicoale şi Nicoleta, Grosu Dumitru şi Ioana, Moga Radu şi Anca, Ştefan Ioan şi Ana, Ştefan Nicolae şi Bianca.
Aceștia se vor aduna începând cu ora 11.00, în curtea bisericii din comuna Șugag, iar de la ora 13.00, se va da startul distracției pentru toți tinerii din localitate, fie ei căsătoriți sau nu.
Din programul pregătit pentru invitaţi se numără un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba, dirijor Alexandru Pal, cu interpreţii Maria Filimon, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Cătălin Haşa, Roxana Reche. De asemenea va avea loc şi un recital cu soliştii Adina Hada şi Marius Ciprian Pop. De la eveniment nu vor lipsi nici formaţia de fluieraşi ai Căminului Cultural Şugag şi Grupul vocal folcloric al Centrului de Cultură „Lucian Blaga” din Sebeş.
Bătrânii localităţii povestesc că acest obicei este foarte vechi şi că fiecare dintre ei a participat la el după ce s-a căsătorit.
Potrivit etnografilor care au făcut cercetări în zonă, obiceiul “Statului la vase” ar putea avea o vechime de câteva sute de ani, fiind găsite referiri despre acesta în diferite însemnări istorice legate de localitate. Obiceiul a fost întrerupt cu câţiva ani înainte de Revoluţia din 1989, iar în anii ’90 nu a mai putut fi organizat deorece tinerii din zonă considerau că obiceiul este “ruşinos” şi nu doreau să mai stea în a doua zi de Paşti în faţa comunităţii pentru a primi cadouri.
Marius Moga, instructor de arte vizuale la Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, povesteşte că în zonă trăiesc familii de oieri foarte bogate şi “făloase”, iar obiceiul a fost întrerupt deoarece familiile tinere nu au mai dorit să stea la vase în a doua zi de Paşti.
Obiceiul a fost reînviat în 2008, după aproape 20 de ani de când nu a mai fost organizat, cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, Marius Moga spunând că în prima fază au fost doar câteva familii care au acceptat să participe la “statul la vase”, dar că acum foarte puţine mai refuză acest lucru.
Moga mai povesteşte că, potrivit obiceiului, înainte tinerii primeau vase de lut, însă în prezent acestea s-au “transformat” în vase de sticlă, porţelan sau inox necesare în gospodărie. Şugag este o localitate de oieri, astfel că vasele sunt foarte importante în gospodăria tinerilor, afirmă Marius Moga.
Marius Moga a povestit că, înainte cu doar câţiva ani de a fi întrerupt obiceiul, familiile care “stăteau la vase” ajunseseră să primească chiar şi maşini de spălat, foarte rare în acea perioadă şi care se fabricau la uzina din Cugir.
Evenimentul poartă marca Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, a primăriei și bisericii ortodoxe din Șugag.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Ioan
joi, 02.04.2015 at 18:13
Traditia a fost întrerupta ,nu de tinerii cāsātoriti provenind din familile oierilor din Sugag ,fālosi ,ci de vreo cîtiva tineri proaspāt cāsātoriti ,care proveneau din familii care au dat oieritul pe șoferie sau pe vreun post în administratia localā nu dām nume ,se știu ei care au fost cu ,,musca pe cāciulā „cāci vezi doamne sāpoarte așa zisele ,,haine românești” pentru o zi era o rușine ,darāmite sā mai primești de pomeanā vreo cîteva oale sau ce se mai primea ,considerînd obiceiul statului la vase ca pe o ,,cerșealā în toatā regula …