Connect with us
Advertisement

Eveniment

Steagul de luptă al lui Avram Iancu, retras din licitaţie la cererea Ministerului Culturii. Acuzații de furt și calomnie între Vadim și Funar

Publicat

Steagul cu care Avram Iancu i-ar fi mobilizat pe români la luptă în 1848 trebuia să fie vândut în cadrul unei licitații care avea prețul de pornire de 10.000 de euro. Drapelul a fost retras de la vânzare, casa de licitații primind două sesizări. Și lucrurile nu s-au oprit aici, cel mai probabil, se vor tranșa în instanță.

Drapelul aparține, potrivit organizatorilor licitației, unui român stabilit în Germania, care l-a moștenit de la înaintașii săi. Steagul a fost scos la vânzare, la sfârșitul săptămânii trecute de o casă de licitații.

Circ public între Vadim și Funar. Ministerul Culturii ar vrea steagul, dar trebui să mai aștepte

Prețiosul obiect din pânză, mătase și broderie din fir de argint, despre care se spune că ar fi fost steagul de luptă al uneia din legiunile lui Avram Iancu a fost retras de la licitație.

„Steagul de luptă al lui Avram Iancu, un lot cu totul particular prin valoarea muzeală, a fost retras din licitaţia de aseară. Această decizie a Casei Artmark a fost luată la rugămintea adresată de către Ministerul Culturii, instituţie care doreşte să i se dea posibilitatea finalizării procedurilor interne, astfel încât să obţină fondurile necesare participării la achiziţie. La decizie au contribuit şi neclarităţi de ultim moment, apărute cu privire la legalitatea deţinerii steagului de către consignant, în contextul unei dispute între oameni politici pe tema originii steagului”, se arată într-un comunicat de presă al casei de licitaţii. Oamenii politici despre care este vorba sunt Corneliu Vadim Tudor şi Gheorghe Funar, ultimul dintre ei susţinând că steagul ar fi dispărut din sediul PRM şi înscris la licitaţie de către un apropiat al lui Vadim.

Varianta lui Funar: obiectul a fost dăruit partidului pe care-l conduce de un urmaș al stegarului și ar fi fost sustras apoi de Vadim Tudor care a încercat să obțină cel putin 10 mii de euro.

Europarlamentarul susţine că a depus deja o plângere penală pentru calomnie, iar Gheorghe Funar, una pentru furt. „Am să-i cer 1 milion de euro despăgubiri pentru calomnie”, a tunat Vadim Tudor. „Am impresia că are puţine cunostințe în domeniul juridic, este obligat să depună taxă de timbru de 100 de mii de euro“,  a declarat și Funar, la Ştirile ProTV.

A doua sesizare care a dus la retragerea steagului de la licitație a venit din partea Ministerului Culturii. Experții instituției au cerut timp pentru a stabili dacă drapelul este original, care este valoarea lui muzeală. Ulterior, ar urma să decidă dacă vor căuta soluții financiare pentru cumpărarea lui ca obiect de patrimoniu.

În prezentarea de pe pagina de internet a casei de licitații se spune că  partea centrală a drapelului este realizată din pânză pictată pe ambele fețe, ilustrează apelul la protecția divină prin invocarea unor figuri ale panteonului ortodox, grupate în jurul imaginii Mântuitorului. Marginile sunt decorate în culorile naționale, roșu, galben și albastru. Obiectul este descris ca o piesă extrem de rară, cu o valoare istorică deosebită, fiind în același timp un artefact de colecție râvnit de colecționari, spun specialiștii.

Singura regiune care nu a putut fi controlată de guvernul revoluţionar maghiar la 1848 a fost aceea a Munţilor Apuseni, apărată de Avram Iancu şi de legiunile sale. Devenit erou printre moţi cu ocazia evenimentelor din anii Revoluției pașoptiste, considerat un simbol al luptei românilor pentru drepturi politice încă din timpul vieţii, amintirea lui Avram Iancu trezeşte şi azi sentimente şi emoţii puternice pentru orice român din Transilvania.

Nicu NEAG

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. avram iancu

    marți, 29.10.2013 at 23:16

    aceasta panza este un fals. nu a fost steagul „unei legiuni” a lui avram iancu pentru simplul motiv ca avram iancu avea o singura legiune, legiunea Auraria Gemina, careia i se mai spunea si legiunea a II-a Auraria Gemina.
    Avram Iancu era conducatorul acestei legiuni. In toata Transilvania au fost organizate 15 legiuni dintre care unele doar scriptic, deoarece nu au fost toate recrutate.
    Este drept ca se se spune ca legiunea lui Avram iancu a fost singura care avea steag de lupta dar acesta se afla la Muzeul National de istorie al Romaniei, este tricolor cu culorile dispuse orizontal si nu are nici un motiv religios. Este pur si simplu un steag. Acest steag a fost gasit in podul casei lui Avram Iancu.
    Despre misteriosul „steag de lupta” scos la licitatie, acesta este probabil o pictura religioasa pe panza, careia i s-a adaugat ulterior un cadru cu tricolor (diferenta de uzura este usor de remarcat, pictura pe panza fiind evident mai veche) si nu este altceva decat un fals

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement