Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Studenții de la buget care vor să se transfere la o altă facultate vor trebui să achite cheltuielile de școlarizare. Metodologia

Publicat

Studenții de la buget care vor să se transfere la o altă facultate vor trebui să achite cheltuielile de școlarizare. Studenții de pe locurile bugetate care vor să se transfere la un alt program de studii universitare în cadrul aceluiași ciclu de studii universitare vor trebui să achite contravaloarea serviciilor de școlarizare finanțate de la bugetul de stat până la momentul transferului.

Un ordin al Ministerului Educației, ce conține o metodologie în acest sens, a fost publicat recent în Monitorul Oficial. 

Ordinul nr. 5.496 din 9 iulie 2024 privind aprobarea Metodologiei pentru restituirea contravalorii serviciilor de școlarizare cu finanțare de la bugetul de stat a fost publicat în Monitorul Oficial pe 16 iulie.

Potrivit documentului, metodologia a fost elaborată în vederea asigurării dreptului studenților/absolvenților care au beneficiat de școlarizare cu finanțare de la bugetul de stat în cadrul unui program de studii universitare de a urma, în condițiile legii, un alt program de studii universitare în cadrul aceluiași ciclu de studii universitare.

Studenții de la buget care vor să se transfere la o altă facultate vor trebui să achite cheltuielile de școlarizare

Mai exact, studenții care se transferă la un alt program de studii universitare în același ciclu vor trebui să restituie contravaloarea serviciilor de școlarizare finanțate de la bugetul de stat.

„Contravaloarea serviciilor de școlarizare finanțate de la bugetul de stat, integral sau parțial, ce trebuie restituită reprezintă suma granturilor de studii pentru anii de școlarizare într-o instituție de învățământ superior la ciclul universitar urmat.

Un grant de studiu ce constituie contravaloarea serviciilor de școlarizare pentru un student înscris la un program de studii universitare, pentru un an de studiu, este compus din:

  • alocația pentru finanțarea de bază calculată pe baza costului mediu per student echivalent, per domeniu, per cicluri de studiu și per limbă de predare, la care se aplică, după caz, un coeficient de echivalare;
  • bursa primită pe durata de efectuare a studiilor, în cazul în care a beneficiat de bursă de la bugetul de stat;
  • fondurile decontate studentului pentru facilitățile de transport local pe durata de efectuare a studiilor, în cazul în care a beneficiat de decontarea transportului;
  • alocația pentru cămine-cantine de care a beneficiat studentul pe durata studiilor, în cazul în care a beneficiat de alocație pentru cămine-cantine pe durata studiilor”, se precizează în metodologie.

Care este procedura

Studentul sau absolventul ce dorește să restituie contravaloarea serviciilor de școlarizare cu finanțare de la bugetul de stat va face o solicitare în scris către instituția de învățământ superior unde și-a desfășurat studiile, în care să fie menționate denumirea programului de studii universitare la care a fost înscris, perioada și forma de învățământ.

Instituția de învățământ superior căreia i se transmite solicitarea privind restituirea sumelor ce constituie contravaloarea serviciilor de școlarizare pentru perioada de școlarizare indicată de solicitant este responsabilă pentru stabilirea contravalorii serviciilor de școlarizare cu finanțare de la bugetul de stat.

Suma privind contravaloarea serviciilor de școlarizare se indexează cu indicele de inflație.

Instituția de învățământ superior transmite în scris solicitantului cuantumul sumei ce trebuie restituită și contul în care aceasta va fi virată, în maximum 5 zile lucrătoare de la înregistrarea solicitării.

După recuperarea de către instituția de învățământ superior a sumei ce constituie contravaloarea serviciilor de școlarizare pentru studiile universitare urmate de către solicitant în cadrul respectivei instituții, aceasta va elibera persoanei solicitante un document care să ateste dovada faptului că suma a fost restituită. Acesta va putea fi transmis letric și/sau electronic, după caz, cu aplicarea semnăturii calificate în cazul transmiterii prin mijloace electronice.

În termen de maximum 15 zile lucrătoare de la recuperarea sumelor privind contravaloarea serviciilor de școlarizare, instituția de învățământ superior va opera modificări cu privire la statutul studentului în Registrul matricol unic din România/Registrul unic național integrat al diplomelor și actelor de studii.

La înscrierea la un alt program de studii universitare cu finanțare de la bugetul de stat, candidații care au restituit contravaloarea serviciilor educaționale pentru un alt program de studii universitare finanțat de la bugetul de stat vor prezenta la înscriere, pe lângă declarația pe propria răspundere că nu au urmat un alt program cu finanțare de la bugetul de stat, o copie după documentul eliberat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate