Connect with us
Publicitate

Actualitate

Studenții din România cer creșterea subvenției pentru masă și cazare în taberele studențești

studenti

Publicat

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România cer creșterea subvenției pentru masă și cazare în taberele studențești. Un raport realizat în 2018 de către reprezentanții studenșilor se arată că au existat locații unde prețurile pentru mâncare au fost mult prea mari pentru a se încadra în suma de 40 de lei pe zi. 

Un raport ANOSR privind modul de implementare a Programului Național Tabere Studențești 2018, redactat pe baza chestionarelor de feedback completate de studenții care au beneficiat de un loc în tabără într-una dintre cele 15 locații de la mare și munte, principala problemă semnalată de studenți, nu doar în anii anteriori, ci și, cu precădere, în acest an, este faptul că aceștia sunt nevoiți să suporte costuri suplimentare pentru masă deoarece valoarea sumei alocate zilnic pentru masă de către MTS (40 de lei pe zi) nu acoperă în totalitate, în majoritatea cazurilor, cheltuielile necesare pentru masă.

Astfel, 67,3% dintre participanți au remarcat faptul că au existat locații unde prețurile pentru mâncare au fost mult prea mari pentru a se încadra în suma de 40 de lei pe zi. De asemenea, au fost menționate în unele locuri probleme precum întârzieri foarte mari la servire, prezența insectelor în încăperea destinată servirii mesei sau lipsa de igienă a personalului.

Conform raportului, 65,2% dintre respondenți consideră că durata unei serii de tabără (5 zile) este prea mică, în timp ce 71,9% sunt de părere că Programul Național „Tabere Studențești” ar trebui să se desfășoare atât vara, cât și iarna, fiind, pentru o mare parte dintre studenți, singura șansă de a merge într-o vacanță la munte sau la mare, din cauza lipsei banilor.

ANOSR propune ca durata unui sejur de tabără să crească de la 5 la 7 zile, iar prețurile practicate în tabere să asigure trei mese pe zi fără a exista costuri suplimentare suportate de studenți.

Reprezentații studenților spun că fie ar trebui să existe propuneri de meniuri zilnice care să nu depășească valoarea de 40 de lei, fie să crească alocația zilnică de masă, ceea ce ar presupune modificarea 1 din HG 259/2006, care prevede că participanții la acțiunile interne beneficiază de o alocație zilnică de masă în cuantum de până la 40 lei/persoană. Studenții mai cer ca ponderea locurilor alocate pe criterii sociale să fie de minimum 30%.

Programul Național „Tabere Studențești” a fost gestionat în ultimii ani de Ministerul Tineretului și Sportului prin Direcția Activități pentru Studenți și Tabere, iar în implementarea acestuia s-au implicat atât universitățile, casele de cultură ale studenților și Complexul Cultural Sportiv Studențesc „Tei”, cât și federațiile și organizațiile studențești din România.

Sursă: Hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate