Eveniment
Studiu INSCOP: Aproape 90% dintre români consideră că este în interesul național ca România să rămână în UE și NATO

Aproape 90% dintre români consideră că este în interesul național ca România să rămână în UE și NATO, arată ultimul studiu sociologic INSCOP Research, „Atitudinea populației cu privire la patriotismul economic și vulnerabilitățile regimului democratic”, realizat la comanda Confederației Patronale Concordia.
Corupția care amplifică nedreptățile din societate este cea mai mare problemă a României pentru 44% dintre respondenți, instabilitatea politică și efectele sale asupra bunei guvernări pentru 21,8% dintre români, starea precară a democrației care limitează libertatea oamenilor de a-și alege președintele pentru 17,2% dintre respondenți, iar pentru 15,1% sunt problemele economice care provoacă scăderea puterii de cumpărare, se precizează în studiul citat de Agerpres.
„Cercetarea sociologică, cea mai amplă de acest tip realizată în ultimii ani, demontează o serie de povești false inserate în dezbaterea publică de voci populiste și extremiste precum faptul că românii ar respinge investițiile străine, că au devenit anti-europeni sau că patriotismul economic se reduce la CNP-ul românesc al celui care creează plus-valoare în economia românească.
Studiul INSCOP ne spune că românii, în cea mai mare parte a lor, văd cu înțelepciune avantajele investițiilor în România, vor masiv în Uniunea Europeană și NATO (aproape 90%), dar doresc în schimb ca țara să își negocieze mai bine interesele în UE. Pe de altă parte, încep și să aprecieze companiile de stat, cu condiția să fie conduse corect și nu cred că România are controlul deplin asupra deciziilor sale economice sau politice.
De asemenea, regimul democratic și statul de drept sunt vulnerabile în condițiile în care românii cred că principala problemă a țării este corupția, că legile nu sunt aplicate la fel pentru toți, iar alegerile sunt influențate de alte state. În fine, în contextul de securitate actual, românii (peste 75%) susțin puternic creșterea cheltuielilor pentru apărare” precizează directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, într-un comunicat.
La rândul său, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, apreciază că românii privesc companiile ca pe un motor de stabilitate și progres. „Avem nevoie de un pact autentic între mediul de afaceri, societate și stat; un acord care să aibă la bază încrederea și să susțină o creștere coerentă și echilibrată. Studiul arată că românii privesc companiile ca pe un motor de stabilitate și progres. E timpul să valorificăm această deschidere pentru a pune bazele unei economii sănătoase, care funcționează pentru toți”, a subliniat Burnete.
Ce părere au românii despre apartenența la UE și NATO
Potrivit studiului, 60,9% dintre români sunt de părere că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită, în timp ce 28% cred că se îndreaptă într-o direcție bună.
În ceea ce privește apartenența la UE și la NATO, 89,7% dintre români cred că este în interesul național ca România să rămână în UE și NATO, în timp ce 6,4% sunt de părerea contrarie.
Studiul mai arată că 40,6% dintre cei chestionați cred că apartenența României la Uniunea Europeană limitează prea mult suveranitatea națională, în timp ce 51,6% sunt de părerea contrarie.
Legat de protejarea intereselor economice în UE, 80,7% dintre români cred că, pentru a-și proteja interesele economice, România ar trebui să negocieze condiții mai favorabile în cadrul Uniunii Europene, 10% să nu facă nimic, pentru că interesele economice și naționale sunt protejate. Doar 4,8% cred că România ar trebui să iasă din Uniunea Europeană.
Întrebați cum consideră că este nivelul investițiilor străine în România în comparație cu țările Uniunii Europene, 8,4% dintre participanții la sondaj apreciază că este mult mai ridicat, 9,3% ceva mai ridicat, 26,3% ceva mai scăzut, 24,4% mult mai scăzut, iar 21,3% aproximativ la fel.
„67,9% dintre români și-ar dori ca investițiile străine în România să crească, 14,8% și-ar dori să scadă, iar 14,5% să rămână la fel. Ponderea non-răspunsurilor este de 2,8%”, se arată în studiul citat.
Părerea românilor despre multinaționalele care investesc în țară
Părerea românilor despre companiile multinaționale care investesc în România este una bună în general (71,1%), în timp ce 24,6% au o părere proastă. De asemenea, părerea despre companiile din UE care investesc în România este bună pentru 73,6% dintre respondenți, iar pentru 18,3% este una proastă.
Studiul mai arată și părerea despre companiile românești care investesc în alte țări, unde 61,5% dintre cei chestionați au răspuns că au o părere bună, în timp ce 29,6% au o părere proastă.
„Au o părere bună despre companiile românești investesc în alte țări în special persoanele cu studii superioare și persoanele cu venituri ridicate și foarte ridicate, în timp ce părerea proastă se întâlnește în special în rândul persoanelor cu studii primare și al persoanelor cu venituri foarte reduse și reduse”, relevă studiul INSCOP.
Românii au o părere bună și despre companiile românești care se extind în UE, respectiv 82,1% dintre cei intervievați, în timp ce 12% au o părere proastă.
De asemenea, 49,7% dintre respondenți sunt de acord cu afirmația „Guvernul României ar trebui să promoveze aceleași reguli și pentru companii românești și pentru companii străine deopotrivă”. 46,4% își exprimă acordul cu afirmația „Guvernul României ar trebui să promoveze reguli preferențiale pentru susținerea companiilor românești, chiar dacă acest lucru ar descuraja investițiile companiilor străine/multinaționale”.
„Sunt de părere că Guvernul României ar trebui să promoveze reguli preferențiale pentru susținerea companiilor românești, chiar dacă acest lucru ar descuraja investițiile companiilor străine/multinaționale mai ales persoanele cu vârsta între 30 și 44 de ani și angajații la stat. Consideră că Guvernul României ar trebui să promoveze aceleași reguli și pentru companii românești și pentru companii străine deopotrivă mai ales locuitorii din Capitală și persoanele cu venituri foarte ridicate”, se mai arată în sondaj.
Potrivit sursei citate, 56,2% dintre respondenți sunt de părere că România ar avea de câștigat dacă pe piața internă ar exista mai multe companii de stat. La polul opus, 38,7% cred că România ar avea de câștigat dacă pe piața internă ar exista mai multe companii private.
Studiul arată că persoanele cu studii primare și venituri foarte reduse sunt de părere că România ar avea de câștigat dacă pe piața internă ar exista mai multe companii de stat mai ales, iar persoanele cu studii superioare și persoanele cu venituri foarte ridicate împărtășesc părerea contrarie.
Totodată, 62,9% dintre români cred că există riscul ca unele companii străine/multinaționale să plece din România în următoarea perioadă, 30,6% sunt de părere că nu există acest risc.
Studiul relevă că 53,1% dintre cei intervievați cred că România ar avea de pierdut dacă pe piața internă ar fi mai puține companii străine/multinaționale, 39.6% sunt de părere că România ar avea de câștigat într-un asemenea scenariu.
„Sunt de părere că România ar avea de pierdut dacă pe piața internă ar fi mai puține companii străine/multinaționale mai ales persoanele cu vârsta între 45 și 59 de ani, persoanele cu studii superioare și persoanele cu venituri mari și foarte mari. Împărtășesc părerea contrarie mai ales persoanele cu studii primare și persoanele cu venituri mici și foarte mici”, reiese din cercetarea sociologică.
În opinia a 30,5% dintre respondenți, cea mai importantă condiție pentru ca o companie să poată fi considerată o campanie românească este ca acea companie să își plătească taxele în România. Condiția ca majoritatea angajaților să fie români este cea mai importantă pentru 20,5% dintre cei intervievați. 18,3% menționează să aibă acționari/proprietari români, 16,9% marca/ brandul să fie românească, iar 9,1% să aibă sediul central în România.
În opinia a 77,8% dintre cei intervievați este în interesul național al României ca statul să sprijine companiile străine care plătesc taxe și impozite în România, 20% sunt de părerea contrară.
Cercetarea sociologică mai arată că 61% dintre cei intervievați consideră că este în interesul național al României ca statul să sprijine companiile românești care doresc să investească în străinătate, în timp ce 35,4% sunt de părerea contrară.
„79,5% dintre respondenți consideră că este în interesul național al României ca statul să sprijine companiile străine care colaborează strâns cu companiile românești, 17,5% sunt de părerea contrară, iar 3% nu știu sau nu răspund. De asemenea, 77,2% dintre români consideră că este în interesul național al României ca statul român să sprijine companiile românești care vor să achiziționeze companii străine din România”, se menționează în document.
Despre decizii politice și alegerea președintelui
Totodată, 15,8% dintre români cred că „România are controlul deplin asupra deciziilor sale politice” în foarte mare măsură, 25,8% în destul de mare măsură, 24,4% în destul de mică măsură și 29,5% în foarte mică măsură sau deloc.
În ceea ce privește controlul asupra deciziilor economice, 11,3% dintre români cred că „România are controlul deplin asupra deciziilor sale economice” în foarte mare măsură, 23,9% în destul de mare măsură, 29% în destul de mică măsură și 29,9% în foarte mică măsură sau deloc.
Cercetarea mai arată că 12,6% dintre români cred că „legea este aplicată în mod egal pentru toți cetățenii” în foarte mare măsură, 17,2% în destul de mare măsură, 25,9% în destul de mică măsură și 42,6% în foarte mică măsură sau deloc.
Potrivit sursei citate, 40,9% dintre români cred că „alegerea președintelui depinde doar de votul cetățenilor’ în foarte mare măsură, 24,6% în destul de mare măsură, 12,6% în destul de mică măsură și 19,6% în foarte mică măsură sau deloc.
Referitor la influențarea alegerilor prezidențiale de către alte state, 32,6% dintre români cred că ‘alegerea președintelui este influențată puternic de acțiunile ostile ale altor state’ în foarte mare măsură, 28,5% în destul de mare măsură, 17,1% în destul de mică măsură și 18,1% în foarte mică măsură sau deloc.
Corupția, cea mai mare problemă a României
Întrebați care este la acest moment cea mai mare problemă a României, 44% dintre respondenți au ales varianta „corupția care amplifică nedreptățile din societate”, 21,8% ‘instabilitatea politică și efectele sale asupra bunei guvernări”, 17,2% „starea precară a democrației care limitează libertatea oamenilor de a-și alege președintele”, iar 15,1% „problemele economice care provoacă scăderea puterii de cumpărare”.
În contextul în care în ultima perioadă se discută tot mai mult ca Europa să își reducă dependența militară față de SUA și NATO prin creșterea cheltuielilor în domeniul Apărării, respondenții au fost întrebați dacă ar fi de acord cu o asemenea perspectivă pentru ca România să-și apere suveranitatea în cazul unei agresiuni militare. 76,2% susțin o asemenea creștere a cheltuielilor pentru Apărare, în timp ce 21,1% se opun.
Nu în ultimul rând, 77,1% dintre români cred că retragerea trupelor NATO din estul Europei ar afecta securitatea națională a României, în timp ce 20,3% împărtășesc opinia contrarie.
sursa: agerpres
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News