Educație
Sucurile și alimentele nesănătoase, INTERZISE în școli. MS vrea să oprească vânzarea lor în incinta unităților de învățământ
Sucurile și alimentele nesănătoase, INTERZISE în școli. Ministerul Sănătății propune restricționarea vânzării sucurilor și a alimentelor nesănătoase în școli. Ministerul a lansat în dezbatere un ordin în acest sens, care vizează vânzarea băuturilor îndulcite, răcoritoarelor și energizantelor în școli, permițând doar apa potabilă sau minerală îmbuteliată.
În plus, se actualizează, după 16 ani, lista alimentelor nerecomandate pentru elevi, punând accent pe produse mai sănătoase, cu mai puțin zahăr, sare și grăsimi.
Documentul propune măsuri clare pentru încurajarea unui stil de viață sănătos în rândul copiilor și promovează un viitor mai sănătos.
Printre produsele interzise se numără cele cu mult zahăr (peste 15 g/100 g), grăsimi saturate (peste 5 g/100 g) sau sare (peste 1,5 g/100 g). Așadar, chipsurile, dulciurile ambalate și băuturile carbogazoase îndulcite nu vor mai fi disponibile în școli.
Sucurile și alimentele nesănătoase vor fi INTERZISE, în schimb vor fi încurajate opțiuni sănătoase, precum fructele proaspete, legumele și iaurturile simple.
De asemenea, băuturile tip milkshake și iaurturile cu multe arome și zahăr nu vor mai face parte din oferta școlară, potrivit edupedu.ro.
Alimente nerecomandate pentru comercializarea în spațiile de învățământ preuniversitare
Proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, oferă o listă a alimentelor care nu sunt recomandate pentru comercializare în unitățile de învățământ preuniversitare, printre care:
- alimente cu conținut mare de zaharuri
- alimente cu conținut mare de grăsimi
- alimente cu conținut mare de sare
- băuturi racoritoare, energizante si bauturi pentru sportivi
- băuturi calde tip cafea sau ceai instant
- băuturi racoritoare, energizante si bauturi pentru sportivi
- alimente neambalate
- alimente neetichetate
Alimente recomandate a se servi cel mai des
Alimentele din această categorie sunt cele mai sănătoase opțiuni cu adaos minim de grăsimi, zahăr sau sare și surse bogate de nutrienți esențiali dezvoltării optime.
Alimentele din această categorie sunt recomandate a fi servite cel mai des, la toate mesele și gustările, în cantități adecvate în funcție de vârstă, potrivit Ministerului Sănătății.
Pe această listă, regăsim:
- fructe și legume proaspete
- fructe și legume congelate fără adaos de sare sau zahăr
- sos de tomate sau bulion cu conținut redus de sodiu/ sare.
- aluat de pizza din cereale integrale
- paste din grâu integral și cereale
- cartofi piure, copți sau fierți
- iaurt de soia, cocos, migdale sau caju neîndulcit
Vezi lista completă pe Ministerul Sănătății.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News