Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

SUPER STAȚIUNE TURISTICĂ în Apuseni: O frumoasă poveste SF. De patru ani, nu a depăşit stadiul de „prototip” în spațiul virtual

Publicat

Hoteluri argintii cu acoperiș în formă de pârtie, mulțimi de igluuri de sticlă luminate din interior sau căsuțe de vacanță tip bordei împlântate pe jumătate în pământ. Acestea sunt doar câteva dintre elementele ce compun un fantasmagoric peisaj, comparabil cu cele mai extravagante stațiuni din lume, despre care se spune că ar fi proiectul de amenajare a primului eco-resort turistic din România, în munții Apuseni, pe teritoriul a trei comune din județele Alba și Cluj, Poșaga, Valea Ierii și Băișoara, plus terenuri care aparțin altor trei comune, Ocoliș (jud. Alba), Iara și Ciurila (jud. Cluj).

Din punct de vedere administrativ terenul pe care ar urma să fie construită stațiunea ecologică este situat pe raza a două județe (Alba şi Cluj), respectiv pe trei comune: 3.419.689 mp aferent comunei Poșaga (AB), 823.581 mp pe comuna Băișoara (CJ) şi 1.302.721 pe comuna Valea Ierii (CJ). În mai 2012 suprafața alocată proiectului s-a completat cu 1.330.228 m2 din terenuri aparținătoare altor trei comune vecine- Ocoliș (AB), Iara (CJ) și Ciurila (CJ) suprafața alocată proiectului totalizând astfel 6.876.217 m2.

Potențialul turistic al Apusenilor, pus în valoare cu hotel-pârtie și igluuri de sticlă

Argumentul de bază al proiectului de amenajare a celei mai moderne stațiuni montane ecologice din România este potențialul turistic ridicat al județelor Alba și Cluj, care, în ultimii 20 de ani, a fost dezvoltat prin turismul de afaceri în mediul urban şi într-o mai mică măsură de pensiunile turistice rurale, se specifică în Master Plan-ul eco-resortului.

Soluția propusă de inițiatori, de a construi în zonă clădiri luxoase care ar putea concura ușor cu cele mai sofisticate stațiuni turistice din lume, a rămas, de patru ani, doar la stadiul de machete impresionante, postate pe internet.

În Master Plan-ul proiectului sunt exemplificate trei concepte în faza de prototip, în premieră în dezvoltarea turistică montană: Hotelul-pârtie amplasat în vârful unei pârtii de la Pietrele Mărunte, clădiri cu concept arhitectural montan, centru de închiriere materiale sportive, clădire administrativă, case de vacanță, structuri de cazare extrahoteliere, reședințe eco, igluuri de sticlă.

Primele concepte-prototip, proiectate în 2010

În 2010 au fost proiectate primele concepte-prototip ale clădirilor ce urmau să compună stațiunea ecologică.

La baza întocmirii Master Plan-ului Muntele Mare Eco Resort au stat planurile preliminare de dezvoltare turistică întocmite, în ordine cronologică, de Adrian Roman, SC Buscat Development SRL (24.08.2010), Ingenia Group, associati STUDIO DI ARCHITETTURA (04.10.2010), Robert Apschner, Planungsbüro Forsthuber-Reibenwein ZT GmbH (04.05.2011).

(Vedeți planurile în galeria foto)

Încrengătură de firme cu acționari comuni, asociate cu primăriile

Inițial, începând din 2009, pentru a pune bazele proiectului, câteva firme s-au asociat cu consiliile locale ale localităților pe teritoriul cărora urma să se amenajeze stațiunea turistică, pentru a încheia contracte potrivit cărora primăriile ofereau teren, iar firmele capital de investiții.

Potrivit unor informaţii publicate în Monitorul Oficial şi RECOM, este vorba despre SC Muntele Mare Invest SRL, SC Buscat Invest SRL și SC Raiar Invest SRL, care, prin asociere cu primăriile, au format alte trei firme, cu sediile pe teritoriul comunelor: SC Muntele Mare Development SRL, cu sediul în Poșaga, SC Raiar Development SRL cu sediul în Valea Ierii și SC Buscat Develoment SRL, cu sediul în Ocoliș.

Potrivit Master Planului Muntele Mare Eco Resort, proiectul a fost inițiat în anul 2010 de către SC Muntele Mare Invest SRL, SC Buscat Invest SRL și „viza atenția” mai multor primării din Alba și Cluj: Ocoliș, Poșaga, Băișoara, Iara, Valea Ierii și Ciurila, dar și a Consiliilor Județene Alba și Cluj.

În Monitorul Oficial din 25 august 2010 au fost publicate mai multe hotărâri prin care a fost modificată structura administrativă a celor trei firme, care au acționari comuni. Firma SC Muntele Mare Invest SRL îi avea ca asociați pe Pepenica Adrian, Stepanescu Gabriela Doina, Botas Teodor și Botez Doru Octavian. SC Raiar Invest SRL îi avea ca asociați pe Roman Bogdan Adrian, Pepenica Adrian, Stepanescu Gabriela Doina și Botez Doru Octavian, iar prin hotărârea din Monitorul Oficial calitatea de administrator i-a revenit lui Toc Tiberiu Laurențiu. În SC Buscat Invest SRL, asociați erau Roman Bogdan Adrian, Pepenica Adrian, Botez Doru Octavian, Stepanescu Gabriela Doina și Doboș Petre-Cătălin, iar prin hotărârea din Monitorul Oficial calitatea de administrator i-a revenit lui Toc Tiberiu Laurențiu. (Vedeți aici extrasul din Monitorul Oficial – paginile 18-21).

Pe teritoriul județului Alba, în comuna Poșaga, proiectul ar fi fost implementat de către SC Muntele Mare Development SRL. Firma a fost creată prin asocierea dintre SC Muntele Mare Invest SRL și Primăria Poșaga, are obiectul de activitate dezvoltare ( promovare) imobiliară și a fost înregistrată la registrul comerțului în 13.08.2010. SC Muntele Mare Invest SRL, cu sediul pe str. Arieșului, nr. 33, ap. 9, Cluj-Napoca, avându-i ca administratori pe Toc Tiberiu domiciliat în Bistrita, Stepanescu Gabriela Doina domiciliată în București și Oniga Dan Ioan domiciliat în Cluj Napoca, a contribuit prin contract cu un aport de capital de 210.300 lei, în timp ce primăria a asigurat aproximativ 350 de hectare de teren, de aceeași valoare.

Nicio solicitare oficială de documente la primăria Poșaga

Până în prezent nicio solicitare oficială de avize, autorizații, aprobări sau alte documente nu a fost depusă la Primăria Poșaga. Deşi comuna este asociată cu firma SC Muntele Mare Development SRL, primarul Ionel Bulgăr susţine că nu ştie nimic despre acest proiect. „Nu știu absolut nimic despre acest proiect. Pe noi nu ne-a informat nimeni. Chiar zilele trecute vorbeam cu Consiliul Local, că nu vin cei de la firmă să ne anunțe și pe noi despre ce se mai întâmplă, că o să ne trezim cu o stațiune la noi în comună, despre care nu știm nimic”, a declarat primarul Ionel Bulgăr.

În Monitorul Oficial din 30 iulie 2011 este consemnată asocierea dintre Primăria Poșaga și SC Muntele Mare Invest SRL, reprezentată de Țoc Tiberiu Laurențiu și Stepanescu Gabriela Doina, iar obiectul contractului este proiectarea, realizarea, darea în folosință, dezvoltarea și administrarea unei stațiuni turistice (resort montan) – parte din proiectul turistic Buscat EcoResort – Muntele Mare EcoResort – situată pe teritoriul comunei Poșaga, județul Alba, pe terenul în suprafață de 341,9689 ha, teren adus ca aport în natura de către comuna Poșaga din județul Alba în prezenta societate, actualmente teren extravilan cu destinația de “pășune”.

Nici Consiliul Judeţean Alba nu ştie nimic despre marele proiect turistic din Apuseni

Nici la Consiliul Județean Alba nu s-a prezentat nimeni pentru a solicita avize sau aprobări. „Nu am primit niciun document oficial privind acest proiect. Nu există nicio solicitare oficială de avize sau aprobări la Consiliul Județean Alba”, a declarat George Șinca, purtătorul de cuvânt al instituției.

Primarul din Ocoliș: „Proiectul s-a blocat din lipsă de finanțare”

Cel mai îndrăzneț proiect de amenajare a unei stațiuni montane ecologice pentru turiști s-ar fi poticnit din lipsă de finanțare- cel puțin așa spune primarul comunei Ocoliș, singurul care pare să mai știe ceva despre ”Mega Proiectul” din Apuseni. „Au fost depuse cereri de grant la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, pentru a obține, în prima fază, 20 de milioane de euro, dar grantul nu a fost aprobat, nu pe motiv că proiectul nu ar fi fost eligibil ci pe motiv că nu sunt bani”, a mai spus Alin Alexandru Jucan.

Potrivit primarului comunei Ocoliș, Alin Alexandru Jucan, anul trecut a avut loc o întâlnire între reprezentanții firmei asociate, ai administrației locale și ai unei bănci din Austria, pentru a negocia un împrumut. „Din valoarea totală de aproximativ 180 de milioane de euro a proiectului, în prima etapă a fost solicitată suma de 70 milioane euro, ca împrumut, unei bănci austriece, prin intermediul unor investitori europeni, mai multe consorții din Olanda, Austria, Italia”, mai spune primarul Jucan. Durata construcției ar fi de aproximativ 3 ani din momentul obținerii finanțării, iar pe parcursul lucrărilor ar fi asigurate în jur de 600 de locuri de muncă.

Din terenurile aparținătoare comunei, pe o suprafață de 212 hectare vor fi construite pârtii și alte elemente din proiect. Chiar dacă până acum nu s-a concretizat nimic din toată povestea, Jucan este încântat de idee: „Este un proiect foarte bine făcut, cu respectarea tuturor normelor moderne. Accesul în resort se va face cu mașinile stațiunii, pentru a evita aglomerația, mediul va fi protejat, toate detaliile sunt foarte bine puse la punct în master-plan”, a spus primarul din Ocoliș.

Unul dintre acționarii firmelor implicate în proiect, sponsor al PDL în 2011

În Monitorul Oficial, în tabelul cuantumului total al sumelor provenite din finanțările private ale partidelor politice în anul 2011, conform Legii 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale – Partidul Democrat Liberal din 29 martie 2012, apare numele Gabrielei Doina Stepanescu, unul dintre administratorii firmei SC Muntele Mare Invest SRL, și acționar în firmele SC Muntele Mare Invest SRL, SC Buscat Invest SRL și SC Raiar Invest SRL, care a oferit suma de 27.250 lei în data de 19.10.2011, înainte de campania electorală PDL a alegerilor locale din iunie 2012.

În elaboarea acestui articol, am încercat să obținem informații și din partea unuia dintre administratorii firmei beneficiare SC Muntele Mare Invest SRL, Tiberiu Laurențiu Țoc, care nu a fost de găsit la telefon. În cazul în care vom reuși să luăm legătura cu el, vom reveni cu un punct de vedere al acestuia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax