Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

SURSE: Klaus Iohannis vine la Blaj. Va comemora 75 de ani de la desființarea Bisericii Greco-Catolice din România

Publicat

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi prezent miercuri, 29 noiembrie, la Blaj. Acesta va participa la un eveniment comemorativ dedicat împlinirii a 75 de ani de la scoaterea în afara legii a Bisericii Române Unite, Greco-Catolice.

Prezența șefului statului a fost confirmată pe surse, pentru alba24.ro.

Mai exact, în prezența Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan și a Episcopilor Sinodului, miercuri, 29 noiembrie, începând cu orele 16:45, în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj, va avea loc un eveniment comemorativ dedicat împlinirii a 75 de ani de la scoaterea în afara legii a Bisericii Române Unite, Greco-Catolice.

CITEȘTE ȘI: MIERCURI, la Blaj: Ceasul Vinerii Mari – 75 de ani de la scoaterea în afara legii a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice

După celebrarea Te Deum-ului, vor fi evocate momentele dramatice care au culminat în nedreptul Decret 358 din 1 decembrie 1948 și vor fi omagiate figurile luminoase ale Fericiților Episcopi Martiri, care împreună cu ceilalți mărturisitori ai credinței în închisorile comuniste, au lăsat poporului român o pildă eroică de demnitate, libertate și verticalitate morală.

Cum a fost desființată Biserica Greco-Catolică

Biserica Română Unită cu Roma s-a format în urma unirii marii majorități a clerului și a credincioșilor Mitropoliei Ortodoxe din Ardeal (Transilvania) cu Biserica Romei.

O mică parte din credincioși nu a aderat la actul de unire, dar cea mai mare parte a lor a rămas fidelă episcopilor uniți.

Din datele recensământului din anul 1930 reiese că 31,1% din populația din Transilvania era greco-catolică, iar 27,8% era ortodoxă.

În Crișana-Maramureș 36,8% din populație s-a declarat ortodoxă și 25,2% greco-catolică.

La 3 septembrie 1948 a fost publicat în Monitorul Oficial al României decretul prin care episcopul Ioan Suciu, considerat vârful rezistenței anticomuniste din BRU, a fost depus din funcție de Guvernul Petru Groza.

La 18 septembrie 1948 au fost depuși din funcție ceilalți episcopi uniți, cu excepția lui Vasile Aftenie, episcopul-vicar pentru București, și a lui Iuliu Hossu, episcop de Cluj, considerați mai concesivi.

Autoritățile comuniste au organizat pentru data de 1 octombrie 1948 o adunare a clerului greco-catolic, răspândind știrea că întrunirea va fi prezidată la Cluj de episcopul Iuliu Hossu.

Acesta însă a reușit să trimită în data de 30 septembrie o scrisoare circulară prin care anunța excomunicarea latae sententiae a celor care vor participa la adunarea de trecere la Biserica Ortodoxă Română.

În aceste condiții întrunirea nu s-a desfășurat la sediul Episcopiei de Cluj-Gherla, ci la mică distanță, în sala de sport a Liceului Barițiu.

La adunare a participat un singur protopop unit, Traian Belașcu, protopop de Țichindeal, și 37 de preoți de mir, dintre care doi au refuzat să semneze proclamația de trecere la BOR.

Cei 36 au fost primiți în după-masa zilei de 1 octombrie de episcopul ortodox Nicolae Colan, după care au plecat spre București, pentru primirea la Palatul Patriarhal, urmată de o slujbă la Biserica Sf. Spiridon Nou, prezidată de patriarhul Justinian Marina.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    luni, 27.11.2023 at 20:30

    Stai mă în Dubai şi nu mai încurca lumea pe aici.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax