Connect with us
Advertisement

Eveniment

Sute de oameni din Alba au căzut victime ale țepelor pe internet. Metodele prin care hackerii ajung să fure bani din conturi

Publicat

Sute de oameni din Alba au căzut victime ale țepelor pe internet. Polițiștii din Alba au atras atenția cu privire la fraudele informatice și modul în care utilizatorii de internet, sau rețele sociale pot cădea victime.

Investițiile în platforme frauduloase, fishing-ul prin SMS și fraudele realizate prin utilizarea platformelor de comerț online reprezintă unele dintre cele mai utilizate metode de operare în acest sens.

Informațiile au fost transmise într-o conferiță de presă organizată de IPJ Alba în data de 25 septembrie.

Escrocii s-au mutat în on-line

Aproape jumătate dintre cazurile de înșelaciune înregistrate la poliție, în județul Alba, în primele 9 luni ale anului 2024, sunt petrecute în online.

Mai exact din 455 de cazuri înregistrate la IPJ Alba, 209 au avut loc pe internet.

Care sunt cele mai răspândite metode de fraudă

Potrivit reprezentanților IPJ Alba, una dintre cele mai răspândite infracțiuni de acest gen din ultimii ani sunt fraudele realizate prin utilizarea unor platforme de comerț online.

De obicei, acest tip de fraude îmbracă două forme.

Teapa prin metoda ”OLX”

În primul scenariu, escrocul ia legătura cu victima și se prezintă drept potențial cumpărător. Acesta încearcă să mute conversația în afara platformei, de regulă pe o rețea de socializare. Acesta trimite persoanei vătămate un link, convingând-o pe aceasta să îl acceseze pentru a obține plata respectivului produs.

Prin introducerea datelor bancare, persoanei vătămate nu îi sunt virați bani, suma ajungând în posesia infractorului.

În al doilea scenariu, infractorii postează anunțuri pentru produse la prețuri foarte avantajoase, cu scopul de a colecta datele personale și bancare ale victimelor.

În toate cazurile, produsele din anunțurile postate au prețuri mult prea mici pentru ca acestea să fie legitime.

Printre modurile de operare ale infractorilor se numără și metoda „fishing prin SMS”.

Metoda colet de la Poștă sau firme de curieri

„De regulă, persoanele vătămate primesc un SMS de la instituții poștale sau societăți de curierat, prin care li se aduc în față diverse situații, că a întârziat un colet sau că e nevoie de plata unei mici taxe pentru a primi acel colet.

De asemenea, scopul este acela de a colecta datele.

Persoana este direcționată spre un link, apare o interfață, se introduc datele cardului pentru a se face o plată minimă, de câțiva lei, de regulă, scopul, după cum am spus, fiind acela de a colecta datele”, a precizat inspectorul principal, Bărbat Aurelian, împuternicit șef al Biroului Combaterea Infracțiunilor Contra Patrimoniului și Grupuri Infracționale.

Investițiile în platforme frauduloase, fenomen aflat în plină ascensiune

La baza acestui mod de operare se află un procedeu mult mai elaborat. Perosanele care își doresc un câștig rapid și imediat investesc pe diverse platforme la sfaturile altor persoane.

De regulă, victimele sunt abordate de către un așa-zis analist financiar prin intermediul rețelelor de socializare. Din acest punct, începe o întreagă inginerie, prin care persoana vătămată este convinsă că investiția pe care o face este una reală și profitabilă.

Odată pătrunși în dispozitivele victimelor, autorii au un control aproape deplin, prin care transferă fonduri.

Fraude pe rețele sociale

Scam pe rețele de socializare, fie că este vorba de reclame false sau comentarii la subiecte ce atrag un număr mare de interacțiuni, oferind investiții, relații amoroase, câștiguri din senin, moșteniri neașteptate din străinătate pe care cel care a postat nu ar avea cui le transmite sau opere de caritate, obținerea de credite cu dobândă neverosimil de mică. Toate aceste metode solicită o plată în avans, către destinații și persoane necunoscute, a unor sume de bani sau așa zise taxe (Advance-fee scam). Autorii se concentrează plătind reclame frauduloase pe pagini cu subiecte care au audiență și interacțiune mare, încercând să direcționeze reclamele către segmente de populație ce au cunoștințe de securitate online minime.

Recomandările autorităților. Cum să ne ferim de țepe pe internet 

Pentru a nu cădea pradă unor astfel de fraude, este foarte important să nu acordăm accesul asupra dizpozitivelor noastre nimănui, sub niciun fel de pretext.

De asemenea, trebuie să cunoaștem faptul că nicio instituție sau enitate bancară nu va solicita prin intermediul unui email sau SMS informații care să permită accesul la conturi bancare sau orice altfel de conturi.

O altă recomandare este să fim foarte atenți la mail-urile de la care vin aceste mesaje, pentru că numele afișat nu este întotdeauna același cu numele mail-ului. La secțiunea denumită „display name” se poate trece orice, iar în spate adresa de mail este cu totul alta.

Reprezentanții IPJ Alba au mai făcut precizări cu privire la adresele web pe care le accesăm. Acestea pot fi clonate să arate identic cu ompagină reală, iar la nume să aibă o literă diferită sau, din ce am întâlnit, litera să fie din alt alfabet.

Un procent de 99% din persoane, chiar și din cele pregătite, nu observă acest lucru, au mai precizat polițiștii din Alba.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Andrei Adrian

    miercuri, 25.09.2024 at 14:39

    E plin și în județul Sibiu peste tot în tara ,am sesizat la MAI cerând un răspuns ce fac în acele dosare ,în ce stadiu sunt cercetările, te trimit de la o instituție la alta ,ei nu sunt în stare de nimic.De un an și ceva se tot vorbește de hackeri și nimeni nu I prinde ,militia face prevenție atit.Vai de capul nostru și de nădejdea în ei!Nu mai țineți banii în carduri!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement