Cugir
Tablete, laptopuri și materiale sanitare, pentru elevi și profesori din partea Primăriei Cugir. Variante pentru începerea școlii
În contextul pandemiei de coronavirus, Primăria Orașului Cugir pregătește instituțiile de învățământ din localitate astfel încât, indiferent de situație, activitatea școlară să se poată desfășura în siguranță, iar elevii să poată avea acces la procesul de învățare.
Printr-o rectificare bugetară care va fi supusă dezbaterii și aprobării consilierilor locali în ședința programată pe data de 31 august este prevăzută suma de 6 milioane de lei, care urmează să fie repartizata unităților de învățământ din oraș.
Potrivit primarului Adrian Teban, banii vor fi folosiți atât pentru achiziția de materiale și echipamente sanitare, cât și pentru cumpărarea de tablete și laptopuri pentru elevi și profesori.
„Ne dorim ca din 14 septembrie elevii să revină fizic la școală și activitatea să fie reluată în condiții normale, însă nu putem exclude celelate scenarii. De aceea, luăm acum măsuri pentru a fi pregătiți, indiferent de situație, interesul nostru major fiind acela de asigura accesul elevilor la învățământ, în condiții cât mai sigure cu putință” a precizat Adrian Teban.
Așadar, rectificarea bugetară vizează două categorii de măsuri. Prima se referă la dotarea cu echipamente mobile, astfel încât orele să se poată desfășura inclusiv on-line, în situația în care riscul de infectare cu SARS-CoV-2 ar pune în pericol desfășurarea în condiții normale a activităților didactice.
În baza evaluărilor făcute de fiecare unitate de învățământ, a reieșit necesitatea achiziționării a 115 tablete și a 88 de laptopuri pentru elevii și profesorii care nu dețin astfel de echipamente.
A doua categorie de măsuri pentru activitățile didactice aferente anului școlar 2020-2021 se referă la asigurarea de măști de protecție medicală, dezinfectanți, dozatoare, produse de curățenie.
În ceea ce privește scenariile pe care edilul din Cugir le ia în considerare pentru deschiderea școlilor din oraș după o absență record de 6 luni, a declarat următoarele: „Situația depinde de ce se va întâmpla până în 14 septembrie, însă avem trei scenarii pentru desfășurarea activității școlare.
Varianta cea mai optimistă, care corespunde scenariului verde, este cea în care toții elevi vor putea merge fizic la școală, în localitatea noastră fiind mai puţin de o persoană la mia de locuitori depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile.
În scenariul galben, vom opta pentru o variantă hibrid de desfășurare a activității școlare, atât cu prezenţă fizică, cât și cu ore desfășurate în mediul online. Situația corespunde unui risc mediu, în care avem până la 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.
Al treilea scenariu, total nedorit, este cel roșu, considerat de avarie, când şcoala se închide , iar orele se vor face exclusiv online. Este scenariul în care în localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile.”
Din declarațiile primarului, Adrian Teban aceste scenarii se vor actualiza permanent, în funcție de situația epidemiologică locală.
sursă foto: arhiva alba24.ro, rol ilustrativ
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News