Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Tablou cu lacul din parcul orașului Sebeș, pictat la începutul secolului XX, exponatul lunii septembrie la Muzeul ”Ioan Raica”

Publicat

sebes

Exponatul lunii septembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este tabloul „Lacul din parcul oraşului Sebeş”. A fost realizat de pictorul Hermann Meuselbach la începutul secolului XX.

Lucrarea, intrată în patrimoniul muzeului în anul 2001, are următoarele date tehnice: ulei pe pânză; dimensiuni: 106,5 x 71 cm; semnat – dreapta-jos, cu negru: „Meuselbach”; nedatat. Pe partea din spate a şasiului se păstrează o etichetă originală, cu următorul text: „Der Teich im Stadtpark von Mühlbach. Ölgemälde auf Kaschmirleinwand” [Lacul din parcul oraşului Sebeş. Pictură în ulei pe pânză de caşmir].

În acest peisaj, autorul a surprins aspectul natural pe care lacul din Sebeş, situat în apropierea turnului Croitorilor (Studentului), îl avea cândva, la începutul secolului al XX-lea. Pe insulă creșteau arini cu trunchiuri groase şi cu coroane ample, iar malurile îi erau acoperite cu vegetație.

Herman Meuselbach a redat foarte detaliat, într-o manieră specifică operei sale, coroanele copacilor de pe maluri şi de pe insulă, precum şi reflexiile acestora şi ale norilor în luciul apei, transmit reprezentanții Centrului Cultural „Lucian Blaga” și Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Indicii. Când a fost pictat tabloul

În ceea ce privește datarea lucrării, câteva indicii sugerează faptul că a fost realizată în perioada de maturitate artistică a pictorului, cândva spre finalul primului deceniu al secolului XX, atunci când obișnuia să redea vegetația cu lux de amănunte, indiferent de planul în care aceasta se afla.

Un alt argument în sprijinul ipotezei, este prezența în compoziție a unui stâlp de iluminat, reprezentat în apropierea insulei. Cum iluminatul public electric a fost introdus în orașul Sebeş în 1906, această pânză a putut fi pictată cândva după această dată.

Lacul, parte a unei rețele de apărare

Lacul este o rămășiță a sistemului de apărare, medieval, al Sebeșului, fiind o parte a unei rețele de șanțuri, canale şi heleșteie amenajate în jurul incintei orașului cu scopul de a crește gradul defensiv al acestuia, în condițiile în care relieful plan pe care a fost construit nu îl avantaja.

Începând cu secolul al XVIII-lea, aceste elemente au fost, treptat, dezafectate, terenurile rezultate fiind transformate în grădini şi, mai târziu parcelate, devenind zone locuite, părți ale noilor cartiere apărute în apropierea fortificației orașului.

Plimbări cu barca, vara și patinoar iarna

La începutul secolului XX, lacul încă juca un rol important în viața comunității. Vara, pe apele acestuia se făceau plimbări cu barca, iar iarna, după ce îngheța, era un patinoar în aer liber, foarte apreciat şi frecventat de sebeșeni de toate vârstele. Însă „modernizarea” din perioada comunistă i-a schimbat radical aspectul, malurile şi insula fiindu-i betonate.

Mai mult, pe insulă s-a construit o clădire modernă, în care se află şi în prezent un restaurant.

Cine a fost Hermann Meuselbach

Hermann Meuselbach a fost un pictor peisagist care a activat în Transilvania la sfârșitul secolului al XIX-lea şi în primele două decenii ale celui următor, fiind cunoscut contemporanilor săi, în special în zona Sebeșului, unde a trăit aproape întreaga viață.

S-a născut în 28 ianuarie 1858, în Germania, la Eischleben şi a studiat artele frumoase la Școala Saxonă de Artă din Weimar. În 1881 a emigrat în Transilvania, devenind profesor de desen la Gimnaziul Evanghelic din Sebeş, unde a activat până în 1911, când s-a pensionat.

În timpul liber se dedica picturii, imortalizând numeroase peisaje atât din localitatea adoptivă, cât şi din împrejurimile acesteia. A încetat din viață la 12 noiembrie 1924, în orașul Sebeş.

sursă: Centrul Cultural „Lucian Blaga” și Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax