Administrație
Tarif redus 50% la gaze și energie electrică pentru locuitorii din Apuseni. Ce prevede ordinul publicat de Ministerul Municii
Locuitorii din peste 20 de localități din Munții Apuseni vor beneficia de o reducere cu 50% a tarifelor la energia termică, gaze naturale şi energia electrică. Măsura va intra în vigoare după ce un proiect de ordin al ministerului Muncii și Solidarităţii Sociale va fi aprobat.
Proiectul de ordin a fost publicat vineri, 25 martie, pe site-ul ministerului și va fi supus dezbaterii publice timp de zece zile, până în data de 3 aprilie 2022.
Proiectul prevede că acordarea sumelor pentru acoperirea tarifelor reduse cu 50% la energie electrică, gaze naturale şi energie termică se face pentru persoanele singure sau familiile cu domiciliul situat, după caz, în una dintre localităţile din Munţii Apuseni, prevăzute în anexa nr.1 la Hotărârea Guvernului nr. 323/1996 privind aprobarea Programului special pentru sprijinirea dezvoltării economico-sociale a unor localităţi din Munţii Apuseni, sau în una dintre localităţile situate pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”.
Localitățile din Munții Apuseni care vor beneficia de reducerea cu 50% la energie electrică, gaze naturale şi energie termică
Potrivit anexei nr.1, la Hotărârea Guvernului nr. 323/1996, localitățile din Munții Apuseni sunt următoarele:
Orașe
1. Abrud
2. Cimpeni
3. Zlatna
Comune
1. Albac
2. Almașu Mare
3. Arieșeni
4. Avram Iancu
5. Baia de Arieș
6. Bistra
7. Bucium
8. Ciuruleasa
9. Gârda de Sus
10. Horea
11. Întregalde
12. Lupșa
13. Mogoș
14. Ocoliș
15. Poiana Vadului
16. Ponor
17. Poșaga
18. Rimeț
19. Roșia Montană
20. Sălciua
21. Scărișoara
22. Sohodol
23. Vadul Moților
24. Vidra
Cum se acordă reducerea
Reducerea se va da în baza unei cereri care va fi completată de fiecare familie din localitățile de mai sus.
Acordarea sumelor prevăzute este condiţionată de plata la termen de către clienţii casnici a facturilor scadente.
Diferenţele de tarif pentru energia electrică/gazele naturale/energia termică, aferente contractului de furnizare încheiat se suportă de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, iar decontarea diferenţelor de tarif se va efectua de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.
„Furnizorii şi/sau operatorii de distribuţie vor încasa de la clienţii casnici sumele reprezentând contravaloarea energiei electrice/gazelor naturale/energiei termice, aplicând tarife reduse cu 50%. Nu beneficiază de reducerea cu 50% acei consumatori casnici care nu achită valoarea facturilor în intervalul de timp legal stabilit de furnizor”, se menţionează în proiect.
În cazul energiei termice furnizată în sistem centralizat tariful redus se aplică pe baza consumului mediu lunar de energie termică prevăzut în anexa nr.1 la Legea nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, cu modificările ulterioare, în funcţie de zona de temperatură prevăzută în anexa nr.2 la legea menţionată.
Decontarea diferenţelor de tarif se va face lunar, pe baza cererii de decontare a sumelor aferente diferenţei de tarif, transmisă în format electronic la Agenţie însoţită de următoarele documente: declaraţie pe propria răspundere a furnizorului că sumele solicitate sunt corecte; situaţia centralizată de plată, pe judeţe şi localităţi a cuantumului reducerii totale de tarif aplicate; fişier analitic csv cu beneficiarii reducerii de tarif ce stau la baza solicitării decontării.
„În situaţia în care acelaşi furnizor solicită decontarea diferenţei de tarif pentru două sau toate serviciile menţionate, situaţia centralizată de plată se întocmeşte separat pentru fiecare categorie de servicii. Răspunderea privind corectitudinea şi modul de calcul al sumelor solicitate la decontare revine în totalitate furnizorilor”, se precizează în proiectul de Ordin.
Persoanele singure şi familiile prevăzute în proiectul de Ordin pot beneficia cumulat de măsurile de protecţie socială prevăzute actele normative în vigoare, în următoarea ordine de aplicare: plafonarea preţului, diferenţa de tarif, ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi suplimentul pentru energie, schema de compensare.
Cum arată cererea
Un model de cerere a fost postat pe site-ul Ministerului iar acesta poate fi descărca de AICI
Ce prevede textul Proiectului de Ordin
Proiectul de ordin poate fi descărcat de AICI
Art. I – Punctele 15-18 din Norma metodologică nr. 4626/6291/23685/1840/1997 privind acordarea, utilizarea şi controlul cheltuielilor rezultate din aplicarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 346 din 8 decembrie 1997, se modifică și vor avea
următorul cuprins:
”15. (i) Acordarea sumelor pentru acoperirea tarifelor reduse cu 50% la energie electrică, gaze naturale și energie termică se face pentru persoanele singure sau familiile cu domiciliul situat, după caz:
a) în una dintre localitățile situate pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, prevăzute în anexa nr.1, cap. II – programul de măsuri şi acțiuni care se vor aplica în conformitate cu actele normative ce se vor aproba pentru sprijinirea dezvoltării economico-sociale în teritoriul rezervației biosferei „Delta Dunării”, punctul 19 din Hotărârea Guvernului nr. 395/1996 pentru aprobarea Programului special privind unele măsuri şi acțiuni pentru sprijinirea dezvoltării economico-sociale a județului Tulcea şi a Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, cu modificările ulterioare,
b) în una dintre localitățile din Munții Apuseni prevăzute în anexa nr.1 la Hotărârea Guvernului nr. 323/1996 privind aprobarea Programului special pentru sprijinirea dezvoltării economico-sociale a unor localități din Munții Apuseni.
(ii) Domiciliul este situat la adresa din actul de identitate sau, după caz unde persoanele singure sau familiile declară că au locuința principală.
16. Acordarea sumelor prevăzute de art. 8 alin.(4) din ordonanță este condiționată de plata la termen de către clienții casnici a facturilor scadente.
17. Diferențele de tarif pentru energia electrică/gazele naturale/energia termică, aferente contractului de furnizare încheiat se suportă de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.
(i) Decontarea diferențelor de tarif se efectuează de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, denumită, în continuare Agenție.
(ii) Furnizorii și/sau operatorii de distribuție vor încasa de la clienții casnici sumele reprezentând contravaloarea energiei electrice/gazelor naturale/energiei termice, aplicând tarife reduse cu 50%.
(iii) Nu beneficiază de reducerea cu 50% acei consumatori casnici care nu achită valoarea facturilor în intervalul de timp legal stabilit de furnizor.
(iv) În cazul energiei termice furnizată în sistem centralizat tariful redus se aplică pe baza consumului mediu lunar de energie termică prevăzut în anexa nr.1 la Legea nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, cu modificările ulterioare, în funcție de zona de temperatură prevăzută în anexa nr.2 la legea menționată.
(v) Decontarea diferențelor de tarif se va face lunar, pe baza cererii de decontare a sumelor aferente diferenței de tarif, transmisă în format electronic la Agenție însoţită de următoarele documente:
a) declaraţie pe propria răspundere a furnizorului că sumele solicitate sunt corecte;
b) situaţia centralizată de plată, pe județe și localități a cuantumului reducerii totale de tarif aplicate;
c) fişier analitic csv cu beneficiarii reducerii de tarif ce stau la baza solicitării decontării.
(vi) În situația în care același furnizor solicită decontarea diferenței de tarif pentru două sau toate serviciile menționate, situația centralizată de plată se întocmește separat pentru fiecare categorie de servicii.
Răspunderea privind corectitudinea şi modul de calcul al sumelor solicitate la decontare revine în totalitate furnizorilor.
(vii) Modelul documentelor menționate la alin. (v) este prevăzut în anexa nr.5 la prezentele norme metodologice. Modelul poate fi adaptat de Agenție și comunicat furnizorilor.
(viii) În situația în care o persoană sau familie își schimbă domiciliul într-o localitate din afara celor menționate la punctul 15, acordarea facilității încetează pentru aceasta, cu luna următoare celei în care s-a schimbat domiciliul/reședința, însă facilitatea se va acorda în continuare pentru locul de consum aflat în localitățile menționate la punctul 15.
(ix) Persoanele singure și familiile prevăzute la punctul 15 pot beneficia cumulat de măsurile de protecție socială prevăzute actele normative în vigoare, în următoarea ordine de aplicare:
1. plafonarea prețului prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021 – 2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.259/2021, cu modificările și completările ulterioare sau de actele normative adoptate ulterior acesteia, pe perioada de aplicare;
2. diferența de tarif, prevăzută de ordonanță;
3. ajutorul pentru încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie prevăzute de Legea nr.226/2021;
4. schema de compensare prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.118/2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.259/2021, cu modificările și completările ulterioare.
(x) Pe baza documentelor prevăzute la alin.(v) Agenția verifică încadrarea în lista localităților prevăzute la punctul 15 alin.(i) și concordanța sumelor solicitate din documentele privind decontarea transmise de furnizor. După verificare, in termen de 20 zile de la primirea solicitării din partea furnizorului, directorul general al Agenției emite decizia de plată.
Deciziile se comunică furnizorului în termen de 3 zile de la data emiterii. Agenția întocmește decizia de acordare, respectiv de respingere a cererii furnizorului, după caz. Decizia de respingere are în vedere încadrarea în lista localităților. Plata către furnizori se efectuează în conturi escrow sau în conturile
bancare indicate de către aceștia.
18. Diferenţele de tarif pentru apa potabilă furnizată de reţeaua publică pentru familiile prevăzute la punctul 15 lit.a) se acordă numai pentru consumurile casnice menajere, în limita unor consumuri normate pe familie. Consumurile normate pe familii se vor stabili de către consiliile locale, cu sprijinul unităţilor teritoriale din regiile autonome de profil, vor avea un caracter unitar şi nediscriminatoriu şi vor fi avizate de către organele de specialitate judeţene. Diferenţele de tarif
se vor suporta de la bugetul propriu al Consiliului Judeţean Tulcea .
Diferenţa de tarif se va deconta din fondurile special constituite din bugetul Consiliului Judeţean Tulcea şi evidenţiate într-un cont special constituit.
Calcularea de către prestatori a subvenţiilor pentru acoperirea tarifelor reduse cu 50% pentru apa potabilă furnizată de la reţeaua publică se va utiliza formularul-tip prevăzut în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice
Art. II – Punctul 19 din Norma metodologică nr. 4626/6291/23685/1840/1997 privind acordarea, utilizarea şi controlul cheltuielilor rezultate din aplicarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi
din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”, se abrogă.
Art. III – Anexa nr.5 la Norma metodologică nr. 4626/6291/23685/1840/1997 privind acordarea, utilizarea şi controlul cheltuielilor rezultate din aplicarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”, se modifică și se înlocuiește cu anexa la prezentele norme metodologice.
Art. IV – Anexa nr.1B la Norma metodologică nr. 4626/6291/23685/1840/1997 privind acordarea, utilizarea şi controlul cheltuielilor rezultate din aplicarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”, se abrogă.
Art. V – Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I
Propunerile, sugestiile şi opiniile cu privire la acest proiect de act normativ, pot fi transmise la adresa de e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro , în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site, respectiv 25 martie 2022 – 03 aprilie 2022.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dany
sâmbătă, 26.03.2022 at 02:28
Mai ales gaze in munții Apuseni….. poate de la fasole. Din toata lista eu nu mai stii alta localitate alimentată cu gaze in afara de Zlatna
Diana A
marți, 25.04.2023 at 15:39
Oare de ce nu se aplică această reducere?