Connect with us
Advertisement

Eveniment

Tentativă de fraudă cu SMS-uri false de la ING, în Alba. Surse: Majoritatea atacurilor provin din spațiul rus și ucrainean

Publicat

Mai multe persoane din județul Alba au primit SMS-uri prin care li se spune că își vor pierde accesul la contul ING, dacă nu urmează o serie de instrucțiuni dintr-un link. 

Este vorba însă despre o înșelătorie online. Linkul, asemănător cu cel am băncii, duce pe un portal unde se solicită datele personale.

Furnizarea lor poate duce la pierderea contului și, evident, și a banilor.

Reprezentanții IPJ Alba au confirmat că la poliție sunt depuse constant reclamații pe acest subiect.

Metodele prin care infractorii cibernetici încearcă să obțină date personale și acces la conturi diferă: de la emailuri, la SMS-uri sau chiar la mesaje pe aplicațiile de comunicare, cum este WhatsApp.

Potrivit unor surse Alba24, fraudele de acest gen sunt extrem de greu de investigat.

Atacatorii provin de foarte multe ori din zona Rusiei și a Ucrainei, iar colaborarea cu autoritățile din statele respective este foarte dificilă.

Din această cauză, cea mai bună protecție este prevenția. Nu dați niciodată curs unor asemenea solicitări, pentru că solicitarea datelor în acest fel nu este o practică a băncilor.

Cele mai predispuse victime ale atacatorilor sunt persoanele mai puțin obișnuite cu pericolele din mediul online și care stăpânesc superficial tehnologia.

Tentative de fraudă și la telefon

Atacul poate veni și prin telefon. Atacatorul poate suna și se poate prezenta drept un angajat al ING sau al unei instituții.

Întotdeauna infractorul va cere datele personale cu promisiunea că vei câștiga sau că ai câștigat diverse premii, că poți urmări un colet, că îți va debloca contul sau cardul tău bancar, că îți va face transferuri ale fondurilor tale într-un așa-zis seif al băncii, că vei încasa bani în cardul bancar și că te ajută să îți schimbi parolele.

Avertizările ING

ING avertizează că asemenea tentative au avut loc și în trecut.

Smishingul, utilizat în acest caz, este asemănător cu phishingul, dar folosește mesaje SMS mai degrabă decât e-mailuri pentru a păcălii persoanele vizate.

Precizările băncii: 

La fel ca mesajele de tip phishing, te informează despre activități suspecte la nivelul contului, blocarea cardului, date lipsă pe care trebuie să le actualizezi etc și îți furnizează o adresă URL unde să dezvălui informațiile confidențiale.

Ca să te ferești de phishing sau smishing, ia aminte la următoarele:

NU confirma cu nimeni datele tale de securitate prin SMS sau e-mail (mai exact, numărul cardului, data expirării, codul de autentificare, codul de semnare ING Home’Bank, PIN-ul, parola, numărul de telefon, etc.)

ING Bank nu-ți va cere niciodată astfel de date prin SMS sau e-mail sau accesarea unui link.

NU descărca o aplicație ce pare a fi ING Home’Bank dintr-un link primit prin SMS, e-mail sau WhatsApp.

Singurele surse oficiale pentru aplicația de internet banking sunt App Store sau Google Play.

NU semna niciodată o tranzacție pe care nu ai inițiat-o tu. Asta chiar dacă motivele care ți se oferă par foarte credibile: “ți s-a desincronizat Digipass-ul” sau “periodic, trebuie să îți actualizăm datele de securitate”.

NU intra pe ING Home’Bank direct prin link din email, SMS sau alte aplicații de mesagerie.

NU da curs invitațiilor de a accesa ING Home’bank, primite via e-mail sau alte canale online de tipul SMS sau aplicații de mesagerie, dacă ți se cere introducerea datelor de conectare.

Nu uită să-ți protejezi computerul printr-un antivirus bun și actualizat.

Alte semnalele de alarmă atât pentru phishing, cât și pentru smishing includ greșeli de ortografie, senzația de urgență, o formulă de adresare vagă, de genul „Stimate client”, URL-uri neoficiale etc.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement