Actualitate
Teodorovici: Sistem de evaluare a performanţei funcţionarilor implicaţi în gestionarea fondurilor europene, aplicat de la 1 ianuarie 2015
Un sistem de evaluare a performanţei funcţionarilor implicaţi în sistemul de gestionare a fondurilor europene va fi aplicat, începând de anul viitor, în România. Astfel, doar cei care vor obţine rezultate vor primi majorarea salarială asigurată de UE. De asemenea, Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2007 – 2013 va fi modificat pentru ca România să poată solicita Comisiei Europene rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pentru plata funcţionarilor implicaţi în sistemul de implementare a fondurilor europene.
Aceste măsuri au fost convenite luni, 3 noiembrie, în cadrul întâlnirii Comisarului European pentru Politică Regională, Corina Creţu, cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, precizează un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.
„De la 1 ianuarie 2015 vom aplica un sistem de evaluare a performanţei funcţionarilor implicaţi în sistemul de gestionare a fondurilor europene. Doar acele persoane care performează la locul de muncă vor primi, în continuare, majorarea salarială asigurată de Uniunea Europeană pentru funcţionarii din sistemul de gestionare a fondurilor UE. O altă măsură agreată astăzi, este modificarea Programului Operaţional Asistenţă Tehnică, care reprezintă un pas important pentru rambursarea integrală a salariilor personalului care lucrează pe fonduri europene”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, la finalul întrevederii.
În cadrul întâlnirii dintre Comisarul European pentru Politică Regională, Corina Crețu și ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, s-a discutat şi despre rata de absorbţie a fondurilor europene, respectiv despre începerea utilizării fondurilor europene alocate României pentru perioada de programare 2014 – 2020.
„Am discutat ce mai avem de făcut noi, România, în actualul cadru financiar pentru a avea o rată de absorbţie cât mai mare la finalul perioadei de programare 2007 – 2013, adică în decembrie 2015. Acum rata de absorbţie curentă a fondurilor structurale şi de coeziune a ajuns la aproximativ 44%. Cred că România va atinge o rată de absorbţie de 80% la sfârşitul anului 2015, nivelul actual reprezentând un argument în plus în acest sens. În ceea ce priveşte începerea atragerii fondurilor alocate pentru perioada de programare 2014 – 2020, România va insista în a lansa primele apeluri de proiecte încă din luna noiembrie a acestui an. Este foarte important ca România să înceapă cu dreptul perioada de programare 2014 – 2020. Nu cred că mai există cineva, în ţară sau în afara ţării, care să-şi închipuie că România ar mai putea pierde ani de zile în utilizarea fondurilor europene, aşa cum s-a întâmplat la începutul perioadei de programare 2007 – 2013. Fondurile europene sunt principala sursă de finanţare pentru România, pe care ţara noastră trebuie să o folosească la maximum”, a adăugat ministrul Fondurilor Europene.
Totodată, în cadrul vizitei oficiale la Bruxelles, ministrul a avut întrevederi şi cu reprezentanţi ai Direcţiei Generale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune, mai precis cu Michel Servoz, director general, respectiv cu Francisco Merchan Cantos, director în cadrul Direcţiei de Audit şi Control. Discuţiile cu aceştia au vizat Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020, care are o alocare financiară de 4,22 miliarde de euro.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News