Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Teoriile conspirației care au apărut după incendiul de la Notre Dame: mână criminală, conspirație arabă sau profeție


Publicat

Primele teorii ale conspirației și nenumărate știri false au apărut încă dinainte de stingerea incendiului la Notre Dame, și s-au răspândit pe rețelele de socializare din toată lumea, inclusiv în România. Vă oferim un inventar al principalelor teorii care și-au făcut loc în spațiul virtual, înainte încă de stingerea incendiului. Pentru viralizarea lor au fost folosite conturi de twitter și facebook false, care au transmis mesaje preluate imediat de nenumărate siteuri de ”alternative media”. Pe principiul, ”Nu iese fum, fără foc”, teoriile conspiraționiste, oricât de exagerate ar părea, își găsesc întodeauna adepți.

Teoria ”mâinii criminale”

Știrea că focul ar fi fost pus intenționat a apărut înainte de comunicările oficiale ale autorităților, pe fondul emoției generate de imaginile cu catedrala simbol a Parisului, în flăcări. Informația a apărut aproape simultan pe twitter și pe facebook. Potrivit CNN, un site de limbă engleză, cunoscut pentru generarea și răspândirea de teorii ale conspirațiilor, a fost printre primele care au publicat știrea falsă, bazată pe un tweet eronat, ulterior șters.

nd

Chiar și fără ”sursa” inițială, știrea falsă a rămas online și s-a răspândit viral pe internet. Asta arată și mecanismul după care se răspândesc o parte dintre știrile false: se aruncă în mediul online o informație falsă, este preluată prin mai multe canale, după care informația inițială, neverificată și uneori neverificabilă, dispare. ”Știrile” însă rămân.

La scurt timp după speculațiile legate de cauza incendiului, procurorul Parisului, Rémy Heitz, declara că ”nimic nu arată că este vorba despre un act intenționat”, și că este vorba cel mai probabil de un accident.

Urmând logica ”bulgărelui de zăpadă”, care devine tot mai mare pe măsură ce se rostogolește, teoria ”mâinii criminale” a luat în anumite medii forma ”atentatului terorist”. Și în acest caz, informația a fost răspândită de un cont de twitter creat în aprilie și ulterior închis. Contul pretindea că aparține rețelei CNN. Televiziuna a reacționat și, după câteva ore, Twitter l-a închis. 

Teoriile conspirației despre originea focului au fost, de asemenea, abundente pe un cunoscut forum de limba engleză, unde utilizatorii sunt anonimi. CNN a scris că ”utilizatori de social media, cu mari succesiuni, au promovat teoriile conspirației, unele încercând să învinovățească minoritățile rasiale sau religioase pentru izbucnirea focului”.

Printre strategii s-a aflat și folosirea unor articole vechi și neînrudite, despre bisericile catolice care au fost profanate în Franța pentru a insinua că focul de la Notre Dame era un act intenționat. Informații de acest gen au apărut imediat și în comentariile articolelor din presa românească. ”Este a 13-a biserică din Franța incendiată, nu vi se pare nimic în neregulă?” Mesajul are variante, iar numărul bisericilor invocate, diferă.

De asemenea, de remarcat ar mai fi că în tot acest mecanism, au apărut și postări de  șubrezire a credibilității mesajelor oficiale, făcându-se legătura cu atentatele din ultimii ani de la Paris. ”De la circul de la Charlie Hebdo, oricum francezii nu mai cred în mesajele venite dinspre autorități” este unul dintre acestea, postat pe facebook drept comentariu la articolele despre incendiu. Românii au fost chiar mai ”creativi” și au pus incendiul pe seama intenției autorităților din Franța de a aduce în stradă armata împotriva ”vestelor galbene”.

Potrivit CNN, extrem de multe conturi au postat un articol din 2016 despre rezervoarele de gaze și „documentele arabe” descoperite lângă catedrală. Este vorba despre un articol publicat în Telegraph, care într-o traducere aproximativă ar suna ca „Rezervoarele de gaze și documentele arabe găsite într-o mașină neînmatriculată la catedrala Notre-Dame din Paris declanșează spaima și teroarea”, care ar sugera o legătură cu incendiul. A fost nevoie ca articolul să fie actualizat cu informația că nu are legătură cu incidentul recent de la Notre Dame. Viral, a apărut și o fotografie care ar indica refacerea catedralei în forma unei moschei.

O poveste legată de o alta, de data aceasta din USA Today: un scriitor a publicat un tweet în care niște utilizatori de facebook cu nume de rezonanță arabă, au reacționat cu ”smiley” la un post de pe facebook legat de foc.

”În timp ce (scriitorul – n.red.) a prezentat acest lucru ca o dovadă a acelor oameni care „sărbătoreau” focul, Buzzfeed News a subliniat că este imposibil să știm de ce oamenii au ales un emoji special sau religia oamenilor care reacționează la un film de pe Facebook” au scris jurnaliștii de la USA Today.

Marii jucători de pe piața media au încercat să combată zvonurile și știrile false, dar nu au reușit de fiecare dată, ba chiar au complicat lucrurile. A făcut-o You Tube, mai scrie ziarul american. Doar că, o caracteristică creată special pentru a combate dezinformarea, inclusiv cea legată de Notre Dame, a făcut exact invers: a legat incendiul de la catedrală de atacurile teroriste din 11 septembrie. You Tube a dat vina pe amestec pe algoritmi.

Legătura cu 11 septembrie au făcut-o nu doar algoritmii. Un invitat al Fox News părea să sugereze că focul a fost stabilit în mod intenționat ca „un 11 septembrie franțuzesc”. „Corectitudinea politică vă va spune probabil că este un accident” a transmis într-o emisiune a postului, Philippe Karsenty, un analist francez. Gazda a întrerupt apelul cu acesta și a spus că ”omul de la telefon nu are absolut nici o informație de nici un fel despre cum a izbucnit incendiul, așa cum nici eu nu am”.

t

Nu au lipsit nici ”știrile” exagerate, care nici măcar nu au mai necesitat dezmințiri. La fel ca și în atentatului de la 11 septembrie, în mediul online au apărut fotografii în care privitorii ar fi trebuit să decripteze în formele flăcărilor, diferite chipuri amenințătoare: fantome și, de ce nu, diavolul însuși care suflă și întețește focul.

Și în România, teoriile și-au găsti foarte mulți adepți, unii chiar politicieni. De exemplu, fostul deputat PDL și PMP, Gelu Vișan, a scris pe contul său de facebook un mesaj de acest gen.

”Într-o țară care și-a pierdut credința și al cărei președinte sclav al Germaniei, promovează Ateismul Neomarxist, Simbolul Omenirii și al Creștinătății Arde…Catredala Notre-Dame… Trist…Foarte Trist…Dureros… În Franța este Săptămâna Mare…Arde Catedrala Notre-Dame…
Nenorocitul ăsta de Macron a reușit performanța să dea foc Franței sub mandatul lui și Catedralei Notre-Dame…Și el și Nazista aia vor să dea foc Europei cu Societatea lor Neomarxistă Ateistă, așa cum nenorocitul de Nazist vrea să dea foc României… Diavolii pe Pământ…” a scris Vișan pe contul său.

De asemenea, o serie de siteuri de limbă română, care promovează acest tip de pseudo-informații, au preluat și amplificat știrile false și teoriile conspiraționiste despre incendiul de la Notre Dame, chiar dacă autoritățile franceze vorbesc despre un simplu accident.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Femeile care se trezesc în timpul nopții au un risc crescut de boli cardiovasculare. Studiul efectelor ”Veghei inconștiente”

Publicat

insomnie

Femeile sunt de aproape două ori mai predispuse să sufere de probleme cardiace grave atunci când au în mod regulat de tulburări de somn.

Aceasta este concluzia unui studiu efectuat pe o perioadă de 6-11 ani pe un eșation de 8000 de bărbați și femei.

Cercetările efectuate de Universitatea Adelaide din Australia și Centrul Medical al Universității Maastricht din Olanda au examinat impactul „veghei inconștiente” asupra riscului unei persoane de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, potrivit Sky News.

Astfel experții celor două universități au realizat un studiu pe un eșantion de 8.000 de femei și bărbați.

Scopul a fost analizarea stării de veghe inconștientă din timpul somnului, pe care o experimentează orice individ, un stadiu cunoscut și sub denumirea de non-REM.

Micile zvâcniri din timpul somnului fac parte din mecanismul de apărare al organismului împotriva unor factori cu potențial periculos, cum ar fi: durerea, zgomotul, temperatura și luminile.

Apneea, care cauzează dificultăți ale respirației și este responsabilă pentru sforăit, constituie un alt element ce cauzează trezirea bruscă din timpul somnului.

8000 de persoane observate o perioadă de 6-11 ani

Cercetătorii australieni consideră că dacă aceste simptome persistă perioade mai lungi de timp, pot contribui la creșterea tensiuni arteriale.

În timpul studiului, somnul participanților a fost monitorizat și au fost măsurate perioadele de timp în care aceștia au stat treji și perioadele în care au dormit.

Cei 8.000 de voluntari s-au aflat sub observație pe o perioadă de șase până la unsprezece ani.

Una dintre concluzii a fost că femeile se trezesc de mai puține ori în timpul nopții decât bărbații.

Somnul agitat și insuficient afectează mai mult femeile

Experții au mai notat că un somn întrerupt le afectează mai mult pe femei, acestea prezintă un risc între 60% și 100% mai mare de boli cardiovasculare din cauza unui somn agitat și insuficient.

Studiul a 8.000 de bărbați și femei a constatat că femeile care se confruntă cu starea de veghe inconștientă cel mai des și pentru perioade mai lungi au avut aproape dublu riscul de a muri din cauza unei probleme cardiace.

În general, riscul de a muri din orice cauză a fost de 21% în rândul femeilor din populația generală, care a crescut la 31,5% în rândul femeilor cu o povară de excitare de peste 6,5%.

„Din punctul meu de vedere ca medic, un somn agitat ajută la identificarea pacienților care au un risc crescut de boli cardiovasculare.

Sfătuim pacienții să aibă grijă de somnul lor și să practice o igienă bună a somnului”, a declarat profesorul în cardiologie de la Universitatea din Maastricht, Dominik Linz.

Sursa: Skynews

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO VIDEO REPORTAJ Incursiune în fostul Cinema Columna: Groapa de gunoi cu acoperiș din centrul municipiului Alba Iulia

Publicat

La nici o sută de metri, în spatele Primăriei Alba Iulia, în centrul orașului, fosta clădire a cinematografului Columna a devenit în timp o veritabilă ”groapă de gunoi cu acoperiș”.

Vremurile în care tinerii se întâlneau în fața cinematografului sunt istorie și au rămas doar amintiri.

La fel s-au dus și vremurile în care, în locul cinematografului a funcționat un club de noapte, club în fața căruia scandalurile și bătăile erau ceva obișnuit weekend de weekend. 

Mai mult, în ultimii ani clădirea a devenit adăpost pentru o familie fără locuință, care timp de câteva ierni s-a adăpostit înăuntru alături de mai mulți copii.

În 2020, fostul viceprimar, Voicu Paul, în plină campanie electorală declara că a reușit ce nu putut fostul primar Hava: să preia de la RADEF „România Film” clădirea, iar planurile erau să o transforme într-o parcare.

Acum noua administrație vrea același lucru: să demoleze clădirea și să amenajeze o parcare, însă la fel, demolarea ține de birocrație.

Am intrat în interiorul clădirii pentru a vedea ce s-a ales de fostul cinematograf

Toate intrările au fost sudate sau acoperite cu gratii de către angajații primăriei pentru a bloca aceesul oamenilor străzii în interior.

Încă de la intrarea în clădire ești ”întâmpinat” de un morman de haine, gunoaie și un miros la care și cel mai puternic stomac se întoarce pe dos.

Culoarul care pe vremuri ducea în sala de vizonare adăpostește o imagine dezolantă: un cărucior de copii stă părăsit într-un colț, printre resturi de moloz și gunoaie. Familia care se adăpostea în cinematograf obișnuia își plimba copiii prin centrul orașului, în timp ce adulții apelau la mila trecătorilor.

La nici 10 metri, încălțămintea unui copil stă părăsită pe o bucată de beton.

Scările nu se mai disting unele de altele, fiind acoperite de moloz.

Însă momentul în care devii șocat de ceea ce a ajuns cinematograful este cel în care ajungi în sala de vizionare: spațiul uraș, tipic comunist, a ajuns într-o stare imensă de degradare.

O parte a tavanului s-a prăbușit la un moment dat, iar o altă parte acum atârnă de armături.

Locul scaunelor pentru spectatori a fost luat de „munți” de moloz, presărați cu gunoaie.

De a lungul timpului oamenii străzii au depozitat în clădire tot ce au găsit la tomberoanele de gunoi care flanchează fostul cinema: pet-uri, bucăți de mobilă, saltele, cutii de carton.

În timp ce urci scările către sala de proiecție și spațiile anexe ale cinematografului, mirosul devine din ce în ce mai puternic.

Într-o cameră, oamenii străzii și-au amenajat un spațiu de dormit: un pat, un dulap pe care erau mai multe lumânări ce reprezentau sursa de lumină și o saltea, înconjurate de haine și gunoaie.

Pe pereți erau lipite mai multe postere, dar și câteva icoane. Astfel arată locul în care au dormit cei care s-a adăpostit în clădire.

Mai mult de atât, între două uși și-au improvizat și o frânghie pentru întins rufele.

Camera de proiecție a devenit între timp WC-ul celor care și-au făcut veacul în vechiul cinematograf.

Când ar putea fi demolată clădirea

După câștigarea alegerilor locale, Gabriel Pleșa declara că demolarea ar putea demara la începutul primăverii, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Acum, Gabriel Pleșa, a declarat pentru alba24.ro, că primăria trebuie să realizeze o serie de documentații pentru deomolare. Momentan trebuie realizată documentația pentru planul urbanistic de detaliu (PUD), pentru care trebuie realizată o achiziție.

Apoi, trebuie realizată o achiziție pentru demolarea propriu zisă. În total procedura de demolare a clădirii ar costa undeva la 200 de mii de lei, bani din bugetul local.

Demolarea, cel mai probabil ar începe undeva în lunile iunie, iulie ale anului în curs.

Simpaticul Domn R

Perioada de glorie a cinematografului a fost în anii comunismului. Pe 22 februarie 1980, la Alba Iulia se inaugura modernul Cinema Columna, cu o capacitate de 500 de locuri.

Cinema Columna, pe vremea regimului comunist. sursă foto: Direcția Județeană Alba a Arhivelor Naționale

Primul film proiectat în noua sala de cinematograf, în clădirea din centrul orașului, a fost ”Simpaticul Domn R”, un film românesc din anul 1969, regizat de Ștefan Traian Roman.

Un video reportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO- PNL și USR-PLUS s-au împăcat: ”Vom face mâine o nouă propunere pentru funcția de ministru al Sănătății”

Publicat

Liderii coaliției au reușit să ajungă la un acord după ce marți, s-au reunit pentru a doua zi consecutiv, pentru a găsi soluții la criza politică declanșată după ce premierul Florin Cîțu l-a demis pe Vlad Voiculescu din fruntea Ministerului Sănătății.

Cîțu: Coaliția merge mai departe

Ședința a început la ora 16:00 și, potrivit unor surse apropiate discuțiilor, reprezentanții USR PLUS sunt dispuși să renunțe la cererea de schimbare a premierului dar au câteva condiții.

Principala în acordul coaliției să fie inclusă o asigurare că un astfel de episod nu s-ar mai repeta și Cîțu va consulta partenerii înainte de a remania pe viitor un ministru.

Condiția era cu atât mai importantă pentru liderii Alianței cu cât, în ultimele zile, în spațiul public au fost vehiculate mai multe informații cum că pe lista remanierilor s-ar afla ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, dar și cel al Justiției, Stelian Ion. Totodată, au existat solicitări de demitere a lui Claudiu Năsui. Practic USR-PLUS a provocat o criză politică pentru a se asigura că pe viitoar nu se va mai lovi de situații de genul demiterii lui Vlad Voiculescu. Și a reușit.

UPDATE SURSE: Propunerea pentru funcția de ministru al Sănătății este Ioana Mihăilă.

Ioana Mihăilă este secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Mihăilă a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, este medic primar endocrinolog și a dezvoltat Clinica Medena.

Fostul ministru, Vlad Voiculescu și-ar dori să fie chiar și consilier la Ministerul Sănătății

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, se vede în continuare în minister. După ce mai multe zile la rând a declarat că ar putea fi din nou propus la Sănătate, Voiculescu ia în calcul inclusiv să revină pe o funcție de consilier onorific potrivit Digi24.ro

Deși colegii din PLUS sunt gata să îl susțină, cei din USR nu sunt încântați de această variantă care ar putea duce la noi tensiuni cu partenerii de guvernare.

DECLARAȚII: ”Am ajuns la un consens. Vom face o nouă propunere pentru funcția de ministru al Sănătății”

Ludovic Orban (PNL): După 2 zile de discuții serioase, am convenit să semnăm o completare la acordul de coaliție. O completare care să aducă proceduri și puncte de vedere care să ducă la creșterea încrederii în aprteneri, să ducă la imbunătățirea mecanismelor de funcționare a coaliției.

Formațiunile care constituie coaliția sunt conștiente de responsabilitatea pe care o au.

Cei care au apriat pe faptul că nu ne vom itnelege si-au făcut iluzii. Suntem o coaliție care cooperează pentru un dialog bazat pe respect, încredere, solidaritate și suntem preocupați de o guvernare care să ducă la o imbunătățire a vieții cetățenilor.

Dan Barna(USR): Am depășit o situație delicată. După cele 2 zile deloc simple și după discuții care au avut și moemente delicate, avem o completare a acordului coaliției. Avem toată încrederea că prin ce am agreat azi vom putea să ducem mai departe România în lupta cu COVID și să scoatem țara din pandemie.

Campania de vaccinare rămâne prioritatea Guvernului. Vaccinați-vă și convingeți-i și pe cei dragi!

Dragoș Tudorache (PLUS): Ca urmare a întelegerii, mâine vom face o propunere pentru un nou ministru al Sănătății. O veți afla mâine dimineață.

Kelemen Hunor (UDMR): Așa cum am spus încă de săptămâna trecută, coaliția nu are alternativă, mă bucur că am reușit să ajungem la un consens in ce privește continuarea guvernării. În actul adițional nu există lucruri extravagante.

Florin Cîțu : Sunt lucruri care vor asigura o funcționare coerentă, decizii coerente in coaliție și câteva puncte accentuate, scoase din programul de guvernare fără să adăugăm nimic la programul de guvernare.

Important e să găsim soluții, să luăm decizii prin care intărim încrederea oamenilor in Guvern. Vom duce programul de guvernare la îndeplinire.

Florin Cîțu: viitorul ministru al Sănătății va avea toată susținerea mea

Premierul Florin Cîțu a anunțat că viitorul ministru al Sănătății va avea susținerea lui. Este un minister greu, dar consultându-ne vom lua cele mai bune decizii, a mai spus prim-ministru.

Declarația a fost făcută marți seara, la finalul ședinței în cadrul căreia partidele de la guvernare au semnat un acord care pune capăt crizei provocate de demiterea lui Vlad Voiculescu. Florin Cîțu a vorbit despre campania de vaccinare.

„Așa cum am spus, coaliția merge mai departe. Astăzi a fost făcut un pas important pentru a avea o guvernare mult mai eficientă și o coerență a deciziilor politice în coaliție. Sunt foarte bucuros că ne asumăm – această coaliție – ca obiectiv principal campania de vaccinare. Este important să avem o campanie de vaccinare de succes și sunt sigur că vom avea o campanie de vaccinare de succes”, a spus Florin Cîțu.

Premierul a mai spus că îl așteaptă pe noul ministru al Sănătății cu care va colabora.

„Dacă mâine vom avea un ministru al Sănătății care va prelua un portofoliu dificil, va avea susținerea mea și a colegilor din Cabinetul pe care îl conduc. Mă voi asigura în continuare că așa cum am făcut și până acum deciziile pe care le luăm, le luăm în consultare și le vom lua în interesul cetățenilor Românei”, a precizat Florin Cîțu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Bucătarul Cetății din Alba Iulia, Cosmin Toma, la emisiunea ”Imperiul Leilor”. Când poate fi urmărită

Publicat

Cosmin Toma, Bucătarul Cetății din Alba Iulia va fi prezent miercuri seară la emisiunea postului de telreviziune ProTV, Imperiul Leilor. 

Emisiunea va putea fi urmărită de la ora 20:30.

Anunțul a fost făcut chiar de acesta, care a și postat pe contul său de facebook o serie de imagini.

Emisiunea este dedicată tinerilor antreprenori care doresc să vadă cum ideea lor de afaceri prinde contur sau celor care vor să-şi dezvolte afacerile existente.

Tinerii trebuie să pregătească  un plan pe care să-l susțină în fața unui grup de potențiali investitori, format din oameni de afaceri români care și-au demonstrat deja abilitățile în business-uri de succes.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate