Connect with us
Advertisement

Eveniment

Teoriile conspirației care au apărut după incendiul de la Notre Dame: mână criminală, conspirație arabă sau profeție

Publicat

Primele teorii ale conspirației și nenumărate știri false au apărut încă dinainte de stingerea incendiului la Notre Dame, și s-au răspândit pe rețelele de socializare din toată lumea, inclusiv în România. Vă oferim un inventar al principalelor teorii care și-au făcut loc în spațiul virtual, înainte încă de stingerea incendiului. Pentru viralizarea lor au fost folosite conturi de twitter și facebook false, care au transmis mesaje preluate imediat de nenumărate siteuri de ”alternative media”. Pe principiul, ”Nu iese fum, fără foc”, teoriile conspiraționiste, oricât de exagerate ar părea, își găsesc întodeauna adepți.

Teoria ”mâinii criminale”

Știrea că focul ar fi fost pus intenționat a apărut înainte de comunicările oficiale ale autorităților, pe fondul emoției generate de imaginile cu catedrala simbol a Parisului, în flăcări. Informația a apărut aproape simultan pe twitter și pe facebook. Potrivit CNN, un site de limbă engleză, cunoscut pentru generarea și răspândirea de teorii ale conspirațiilor, a fost printre primele care au publicat știrea falsă, bazată pe un tweet eronat, ulterior șters.

nd

Chiar și fără ”sursa” inițială, știrea falsă a rămas online și s-a răspândit viral pe internet. Asta arată și mecanismul după care se răspândesc o parte dintre știrile false: se aruncă în mediul online o informație falsă, este preluată prin mai multe canale, după care informația inițială, neverificată și uneori neverificabilă, dispare. ”Știrile” însă rămân.

La scurt timp după speculațiile legate de cauza incendiului, procurorul Parisului, Rémy Heitz, declara că ”nimic nu arată că este vorba despre un act intenționat”, și că este vorba cel mai probabil de un accident.

Urmând logica ”bulgărelui de zăpadă”, care devine tot mai mare pe măsură ce se rostogolește, teoria ”mâinii criminale” a luat în anumite medii forma ”atentatului terorist”. Și în acest caz, informația a fost răspândită de un cont de twitter creat în aprilie și ulterior închis. Contul pretindea că aparține rețelei CNN. Televiziuna a reacționat și, după câteva ore, Twitter l-a închis. 

Teoriile conspirației despre originea focului au fost, de asemenea, abundente pe un cunoscut forum de limba engleză, unde utilizatorii sunt anonimi. CNN a scris că ”utilizatori de social media, cu mari succesiuni, au promovat teoriile conspirației, unele încercând să învinovățească minoritățile rasiale sau religioase pentru izbucnirea focului”.

Printre strategii s-a aflat și folosirea unor articole vechi și neînrudite, despre bisericile catolice care au fost profanate în Franța pentru a insinua că focul de la Notre Dame era un act intenționat. Informații de acest gen au apărut imediat și în comentariile articolelor din presa românească. ”Este a 13-a biserică din Franța incendiată, nu vi se pare nimic în neregulă?” Mesajul are variante, iar numărul bisericilor invocate, diferă.

De asemenea, de remarcat ar mai fi că în tot acest mecanism, au apărut și postări de  șubrezire a credibilității mesajelor oficiale, făcându-se legătura cu atentatele din ultimii ani de la Paris. ”De la circul de la Charlie Hebdo, oricum francezii nu mai cred în mesajele venite dinspre autorități” este unul dintre acestea, postat pe facebook drept comentariu la articolele despre incendiu. Românii au fost chiar mai ”creativi” și au pus incendiul pe seama intenției autorităților din Franța de a aduce în stradă armata împotriva ”vestelor galbene”.

Potrivit CNN, extrem de multe conturi au postat un articol din 2016 despre rezervoarele de gaze și „documentele arabe” descoperite lângă catedrală. Este vorba despre un articol publicat în Telegraph, care într-o traducere aproximativă ar suna ca „Rezervoarele de gaze și documentele arabe găsite într-o mașină neînmatriculată la catedrala Notre-Dame din Paris declanșează spaima și teroarea”, care ar sugera o legătură cu incendiul. A fost nevoie ca articolul să fie actualizat cu informația că nu are legătură cu incidentul recent de la Notre Dame. Viral, a apărut și o fotografie care ar indica refacerea catedralei în forma unei moschei.

O poveste legată de o alta, de data aceasta din USA Today: un scriitor a publicat un tweet în care niște utilizatori de facebook cu nume de rezonanță arabă, au reacționat cu ”smiley” la un post de pe facebook legat de foc.

”În timp ce (scriitorul – n.red.) a prezentat acest lucru ca o dovadă a acelor oameni care „sărbătoreau” focul, Buzzfeed News a subliniat că este imposibil să știm de ce oamenii au ales un emoji special sau religia oamenilor care reacționează la un film de pe Facebook” au scris jurnaliștii de la USA Today.

Marii jucători de pe piața media au încercat să combată zvonurile și știrile false, dar nu au reușit de fiecare dată, ba chiar au complicat lucrurile. A făcut-o You Tube, mai scrie ziarul american. Doar că, o caracteristică creată special pentru a combate dezinformarea, inclusiv cea legată de Notre Dame, a făcut exact invers: a legat incendiul de la catedrală de atacurile teroriste din 11 septembrie. You Tube a dat vina pe amestec pe algoritmi.

Legătura cu 11 septembrie au făcut-o nu doar algoritmii. Un invitat al Fox News părea să sugereze că focul a fost stabilit în mod intenționat ca „un 11 septembrie franțuzesc”. „Corectitudinea politică vă va spune probabil că este un accident” a transmis într-o emisiune a postului, Philippe Karsenty, un analist francez. Gazda a întrerupt apelul cu acesta și a spus că ”omul de la telefon nu are absolut nici o informație de nici un fel despre cum a izbucnit incendiul, așa cum nici eu nu am”.

t

Nu au lipsit nici ”știrile” exagerate, care nici măcar nu au mai necesitat dezmințiri. La fel ca și în atentatului de la 11 septembrie, în mediul online au apărut fotografii în care privitorii ar fi trebuit să decripteze în formele flăcărilor, diferite chipuri amenințătoare: fantome și, de ce nu, diavolul însuși care suflă și întețește focul.

Și în România, teoriile și-au găsti foarte mulți adepți, unii chiar politicieni. De exemplu, fostul deputat PDL și PMP, Gelu Vișan, a scris pe contul său de facebook un mesaj de acest gen.

”Într-o țară care și-a pierdut credința și al cărei președinte sclav al Germaniei, promovează Ateismul Neomarxist, Simbolul Omenirii și al Creștinătății Arde…Catredala Notre-Dame… Trist…Foarte Trist…Dureros… În Franța este Săptămâna Mare…Arde Catedrala Notre-Dame…
Nenorocitul ăsta de Macron a reușit performanța să dea foc Franței sub mandatul lui și Catedralei Notre-Dame…Și el și Nazista aia vor să dea foc Europei cu Societatea lor Neomarxistă Ateistă, așa cum nenorocitul de Nazist vrea să dea foc României… Diavolii pe Pământ…” a scris Vișan pe contul său.

De asemenea, o serie de siteuri de limbă română, care promovează acest tip de pseudo-informații, au preluat și amplificat știrile false și teoriile conspiraționiste despre incendiul de la Notre Dame, chiar dacă autoritățile franceze vorbesc despre un simplu accident.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement