Connect with us
Advertisement

Educație

Tichete educaționale 2023: când va fi acordat ajutorul de 500 de lei pentru elevii defavorizați. Cauza întârzierilor

Publicat

Tichete educaționale 2023: ajutorul financiar în valoare de 500 de lei pentru elevii defavorizați ar fi trebuit acordat în luna octombrie, însă s-au înregistrat întârzieri.

În cadrul procedurii, școlile să facă modificări în aplicația în care sunt introduse datele părinților.

Cardurile educaționale pentru elevii defavorizați, ar putea ajunge la beneficiari abia în ultima săptămână din al doilea modul de școală, potrivit edupedu.ro. Adică săptămâna viitoare.

Tichetele în valoare de 500 de lei vor putea fi utilizate pentru a cumpăra rechizite și îmbrăcăminte pentru școală.

Modificări în aplicație

Au fost amânări și extinderi ale perioadei de depunere a cererilor (până în 26 noiembrie).

În această perioadă, după verificarea listelor finale cu beneficiari, de către STS, acestea vor ajunge la școli.

Unitățile de învățământ vor trebui să facă modificări manuale în aplicația unde sunt introduse datele părinților.

Procedura de acordare

După înregistrarea cererilor, Ministerul Educației, prin instituţiile aflate în subordine, asigură și transmite, prin S.I.I.I.R, către aplicația informatică, baza de date cu preșcolarii și elevii din învățământul de stat primar și gimnazial.

Aceasta conține numele şi prenumele, adresa de domiciliu, codul numeric personal ale acestora, unitatea de învățământ din care provin, nivelul de școlarizare și datele de identificare ale ambilor părinți sau părintelui singur/ reprezentantului legal sau reprezentanților legali, tutorelui/tutorilor, după caz, numele și prenumele și datele de identificare ale fraților și surorilor minori.

Se verifică la ANAF și Ministerul Finanțelor codurile numerice personale și veniturile, iar lista beneficiarilor finali este transmisă către STS.

Lista cu destinatarii finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune.

Apoi Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de beneficiar, contractează serviciile privind emiterea tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional în bazele de date disponibile la Ministerul Finanțelor.

Inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti distribuie tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional către unitățile de învățământ.

Școlile transmit tichetele părintelui/reprezentantului legal/tutorelui destinatarului final.

Tichete educaționale 2023: beneficiari și condiții

Tichetele educaționale în valoare de 500 de lei se acordă, într-o singură tranșă, pentru:

  • copii dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar înscrişi în învăţământul de stat care îndeplinesc condiţiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obţinerea sprijinului educaţional acordat copiilor din familii defavorizate
    • vârsta minimă 3 ani; vârsta maximă de 6 ani; venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei
  • copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat primar și gimnazial (învăţământul de stat) care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară
    • venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an,de maximum 1.500 lei

Tichete educaționale 2023: cum pot fi utilizate

Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional emise nu permit efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar.

Pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate și numai pentru achiziționarea serviciilor de sprijin educațional pentru care au fost emise.

Se interzice unităților afiliate acordarea unui rest de bani la tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional.

Vor fi alimentate la începutului anului școlar sau pe parcursul anului școlar în care se acordă sprijinul, exclusiv cu valoarea nominală prevăzută (500 de lei).

Unitățile au obligația de a evidenția pe bon fiscal distinct, contravaloarea produselor comercializate care se încadrează în categoria materiale școlare.

Valoarea nominală a tichetelor sociale pe suport electronic nu poate să fie diminuată în anul calendaristic în care se acordă.

Contravaloarea tichetului social pe suport electronic pentru sprijin educațional reprezintă venit neimpozabil.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Anikó

    joi, 21.12.2023 at 17:18

    ezek csak ígéretek a karácsony előtt kellett volna utálják de mindig csak tolják a határ időt.pont az ünnepek előtt segítettek volna a hátrányos helyzetben lévő családokon.szegyejek magunkat.!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement