Actualitate
Tinerii care vor să se căsătorească, s-ar putea să scape de un drum la Primărie. Parlamentarii UDMR vor ca preoții să OFICIEZE și CUNUNIILE CIVILE
Mai mulţi deputaţi şi senatori UDMR ar vrea ca preoţii să poată oficia şi cununia civilă, tot în biserică, înainte de slujba religioasă. În aceste condiţii, tinerii însurăţei nu vor mai fi nevoiţi să treacă pe la Primărie în ziua nunţii. Potrivit iniţiatorilor, Biserica Ortodoxă Română susţine această lege.
Deputaţii şi senatorii UDMR susţin că preoţii ar trebui să fie cei care oficiază şi cununia civilă înainte de cea religioasă în biserică. Totodată, adeverinţa de căsătorie va fi semnată în faţa preotului şi tinerii căsătoriţi nu vor mai merge la Primărie. UDMR-iştii spun că astfel vor fi cheltuiţi mai puţini bani. Ei precizează că au discutat cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române, care ar fi de acord cu această lege.
Politicienii au înaintat o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă. În expunerea de motive, se arată că în România „căsătoria religioasă este facultativă, iar, potrivit articolului 48 din Constituţia României, ea poate fi celebrată numai după căsătoria civilă”.
Propunerea legislativă prevede „posibilitatea pentru viitorii soţi de a încheia căsătoria civilă şi religioasă într-un singur loc într-un lăcaş de cult, iar atribuţiile ofiţerului de stare civilă vor fi preluate de către personalul clerical”.
„Procedura preliminară oficierii căsătoriei prevăzută de lege, cum ar fi: examinarea îndeplinirii condiţiilor de fond legate de capacitatea de a încheia căsătoria, vârsta, starea medicală etc, nu se schimbă, modificarea referindu-se numai la locul încheierii căsătoriei civile, respectiv la persoana care oficiază căsătoria”, se arată în document.
Potrivit unei analize citate de deputaţii UDMR, „în marea majoritate a statelor din UE precum Cehia, Cipru, Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Malta, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania şi Suedia, căsătoria religioasă are efecte civile legale (căsătoria civilă fiind opţională)”. Astfel, reglementarea se apropie cel mai mult de legislaţia aferentă din Slovacia.
sursa: gandul.info
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News