Educație
Titularizare 2024: peste 700 de candidați înscriși în Alba. Încep inspecțiile la clasă și probele practice. Reguli și calendar
Titularizare 2024: În perioada 29 mai – 28 iunie se desfășoară probele practice/orale și inspecțiile speciale la clasă. Proba scrisă va fi organizată în 17 iulie.
Prin promovarea examenului de Titularizare, profesorii se pot angaja pe perioadă nedeterminată în învățământ. Trebuie să obțină cel puțin nota 7 la proba scrisă și la inspecția la clasă.
Cei care obțin notă între 5 și 7 pot deveni profesori suplinitori, pe perioadă determinată.
AICI, lista posturilor actualizată în Alba.
În Alba, sunt 202 de posturi titularizabile, inclusiv cele cu jumătate de normă.
AICI, și AICI lista candidaților înscriși în Alba.
În Alba, sunt 703 candidați înscriși, potrivit datelor comunicate de inspector școlar general adjunct, Dan Cherecheș, pentru alba24.ro.
Majoritatea sunt înscriși pentru posturi de educatoare, învățători, profesori de educație fizică, română.
AICI, lista candidaților înscriși în țară.
Tituarizare 2024. Reguli – inspecțiile la clasă
Concursul național constă în probă practică sau inspecție specială la clasă în profilul postului didactic solicitat şi probă scrisă, potrivit programelor specifice pentru concurs.
Inspecția specială la clasă în profilul postului se desfășoară pe durata unei ore de curs şi se evaluează prin note de la 10 la 1, conform Anexei nr. 5 la Metodologie.
Rezultatele la inspecția specială la clasă se aduc la cunoștință candidaților în ziua susținerii probei. Proba se înregistrează audio.
Inspecţiile speciale la clasă se susţin în limba în care candidaţii şi-au efectuat studiile. Inspecţiile speciale la clasă se pot susţine şi în limba în care urmează să se facă predarea, după promovarea probei orale de cunoaştere a limbii respective.
Condiții de promovare inspecțiile la clasă
Candidaţii care:
- nu obţin la inspecţia specială la clasă sau la proba practică minimum nota 5 (cinci) nu pot participa la proba scrisă
- nu obţin la inspecţia specială la clasă în profilul postului sau la proba practică în profilul postului minimum nota 7 (şapte) nu pot ocupa posturi didactice/catedre vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată
- au obținut cel puțin media 8 (opt) la inspecțiile la clasă în profilul postului, dar nu mai puţin de 7 (şapte) la fiecare dintre acestea, la Definitivat 2024, poate folosi acest rezultat și în cadrul concursului naţional, sesiunea 2024, pentru angajare pe perioadă nedeterminată sau determinată
- au obținut cel puțin media 5 (cinci) la inspecțiile la clasă în profilul postului, la Definitivat, sesiunea 2024, pe parcursul anului şcolar 2023-2024, poate folosi acest rezultat și în cadrul concursului naţional, sesiunea 2024, pentru angajare pe perioadă determinată, pentru posturile didactice/catedrele care nu necesită probă practică/orală
În situația în care candidatul optează și pentru susținerea inspecției speciale la clasă în cadrul concursului naţional, sesiunea 2024, la media finală a concursului se ia în calcul nota obținută la inspecția specială la clasă în cadrul concursului.
Media obţinută la inspecțiile la clasă în profilul postului, în cadrul examenului național de definitivare în învățământ, sesiunea 2024, pe parcursul anului şcolar 2023-2024, se poate folosi numai pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor în unităţile de învăţământ din judeţul în care candidatul este înscris la examenul național de definitivare în învățământ.
Reguli – probele practice/orale
Probele practice de profil, pentru posturile care sunt condiţionate pentru ocupare de proba practică, se evaluează prin note de la 10 la 1.
Rezultatele la probele practice se aduc la cunoştinţă candidaţilor în ziua susţinerii probelor. Aceste probe se înregistrează audio-video. Probele practice la care participă şi elevi se înregistrează numai audio.
Nota obţinută la proba practică în profilul postului sau la inspecţia specială la clasă în profilul postului are o pondere de 25% în media de repartizare.
Titularizare 2024. Contestații inspecții la clasă/probe practice sau orale
Inspecţiile speciale la clasă şi probele practice/orale eliminatorii în profilul postului, promovate de candidaţi în cadrul concursului naţional, rămân valabile în etapele ulterioare ale mobilităţii personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar, precum şi pentru concursurile care se desfăşoară pe parcursul anului şcolar 2024-2025
Contestaţiile la probele practice/orale/inspecţiile speciale la clasă în profilul postului se depun la inspectoratele şcolare, în termen de 24 de ore de la comunicarea rezultatelor.
Contestațiile la aceste probe se depun personal de către candidaţi sau prin împuterniciţi, aceştia din urmă prezentând procură notarială în original. Nu pot fi contestate probele susţinute de alţi candidaţi.
Soluţionarea contestaţiei se realizează prin reevaluarea probei practice/orale în profilul postului sau a inspecţiei speciale la clasă în profilul postului de către membrii comisiei, pe baza documentaţiei de la evaluarea iniţială a probelor respective şi a înregistrărilor audio sau audio-video, după caz.
Tituarizare 2024. Calendar. Probe orale și inspecții la clasă
- 29 mai – 28 iunie: probele practice/orale și inspecțiile speciale la clasă; soluţionarea contestaţiilor la aceste probe
În perioada 27 mai-30 iunie 2024 pot participa la probele practice/orale şi inspecţiile la clasă şi cadrele didactice titular rămase cu reducerea de activitate nesoluţionată sau a căror reducere de activitate a apărut în perioada martie-mai 2024.
- 27 mai – 14 iunie 2024: cadrele didactice titulare solicitate pentru detaşare în interesul învăţământului pot participa la probele practice/orale.
- 5 iulie 2024: afişarea rezultatelor la probele practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă
Titularizare 2024. Proba scrisă, rezultate, contestații
- 17 iulie 2024: desfășurarea probei scrise
- 23 iulie 2024: comunicarea rezultatelor iniţiale
- 23-24 iulie 2024: înregistrarea contestațiilor la inspectoratele școlare și transmiterea acestora comisiilor de soluţionare a contestaţiilor
- 25-30 iulie 2024: soluţionarea contestațiilor
- 31 iulie 2024: comunicarea rezultatelor finale
Ședințe de repartizare
- 1-2 august 2024: repartizarea candidaţilor care au obţinut media de repartizare minimum 7 (şapte) la concursul naţional, sesiunea 2024, indiferent de statutul acestora,
- pe posturi didactice/catedre vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, la nivelul judeţului
- în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare
- art. 74 lit a din Metodologie
- 5 august 2024: ședință de repartizare, în ordine, a:
- cadrelor didactice titulare – repartizarea pentru completarea normei didactice de predare a cadrelor didactice titulare/debutante (art. 74 alin. 3, lit. b) din Metodologie)
- cadrelor didactice titulare – repartizarea prin transfer sau detaşare în interesul învăţământului pentru restrângere de activitate nesoluţionată a cadrelor didactice titulare aflate în restrângere de activitate – art. 74 alin. (3), lit. c) din Metodologie
- cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei rămase cu norma didactică de predare incompletă
- cadrelor didactice titulare şi a cadrelor prevăzute la art. 24 alin. (4) şi (6), care au promovat examenul național pentru obținerea definitivării în învățământ, sesiunea 2024, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. e)
- 6 august 2024: repartizarea cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei care au participat la concursul naţional, sesiunea 2024 și au obţinut media de repartizare minimum 7 (şapte), pe posturile didactice/catedrele pe care sunt angajate – art. 74 alin. (3), lit. f)
- 7 august 2024: reactualizarea listei posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate
- 7-23 august 2024: emiterea și comunicarea deciziilor de repartizare pe post/catedră
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News