Actualitate
Tot mai mulți români aleg joburi cu „termen de expirare”. Jumătate dintre angajații temporari sunt recrutați pentru maxim 3 luni
Românii nu au încotro și acceptă tot mai ușor să semneze contracte de muncă pe perioadă determinată și să devină „angajaţi temporari”. Este o soluție convenabilă pentru angajatori, care au și Codul Muncii de partea lor și care nu se mai leagă sub nicio formă de salariați, ci îi ajustează în funcție de nevoile de afaceri. Jumătate dintre angajații temporari sunt recrutați pentru maxim 3 luni.
Numărul românilor care lucrează în regim temporar s-a dublat în ultimii 5 ani, ajungând la peste 67.000 de persoane angajate în regim de muncă temporară în 2015, față de 30.000 de persoane în 2010, arată un studiu recent al Asociației Române a Agenților de Muncă Temporară (ARAMT).
Cine sunt românii care au acceptat cu brațele deschise ofertele de muncă cu „termen de expirare”? În primul rând tinerii sub 25 de ani și angajații de peste 45 de ani.
Profilul angajatului temporar s-a modificat în ultimii ani: tot mai mulți salariați cu studii superioare au spus „da” acestui tip de job, spre deosebire de anii 2005-2010. De asemenea, ponderea bărbaților a crescut semnificativ în acceptarea posturilor temporare.
Munca în regim temporar este mai răspândită în producție (58%) și servicii (27%) indică studiul ARAMT. Domenii precum agricultura ocupă 3 procente din piața de muncă temporară, construcțiile — 1%, iar alte domenii — 11 %.
Durata medie a misiunilor a crescut în ultimii 5 ani, majoritatea dintre ele fiind de peste 3 luni (51%).
Repartiția angajaților temporari în funcție de vârstă s-a menținut, tinerii până în 25 de ani fiind principalii „beneficiari ai acestui serviciu”, potrivit Agerpres. S-a înregistrat, de asemenea, și o creștere de peste 4% a ponderii angajaților de peste 45 de ani, acum reprezentând 13% dintre contractele oferite.
Studiul arată că ultimii ani au inversat tendința angajamentelor în funcție de sexe, în prezent femeile reprezentând 43% dintre angajații temporari (față de 51% în 2010)
O schimbare calitativă s-a produs în ceea ce privește nivelul de studii: dacă în 2010 majoritatea celor angajați temporar în România (46%) aveau studii medii, iar 23% aveau studii superioare, în prezent raportul s-a inversat, peste 53% dintre angajați fiind absolvenți de facultate, lor adăugându-li-se alte 12 procente reprezentând studenți.
Doar 12% provin din rândul celor care nu au studii medii (muncitori calificați și necalificați), 35% fiind absolvenți de liceu sau școli profesionale.
Potrivit datelor membrilor ARAMT, 10% dintre angajații temporari provin din rândul șomerilor, 34% sunt persoane care au avut anterior contracte de muncă pe perioadă determinată, 12% cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, 18% au fost persoane inactive, 12% sunt studenți, iar 14% au mai fost angajați temporar.
sursa: realitatea.net
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News