Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Toți românii vor avea cont bancar. Legea care interzice plata salariilor în numerar a fost depusă la Senat

card atm bancar

Publicat

Un proiect de lege prevede că fiecare român va avea garantat un cont bancar, fără comisioane dar și interzicerea plății salariilor în numerar. În acest cont va putea primi salariile și alte venituri sau beneficiile sociale. 

Proiectul Legii pentru modificarea și completarea unor acte normative privind incluziunea financiară a fost depus la Senat de un număr mare de parlamentarii PSD și PNL.

Inițiatorii susțin că prin modificarea și completarea Legii nr. 258/2017, Legii nr. 70/2015 și a Ordonanței de Urgență nr. 146/2002 , crearea unui cont de bază pentru fiecare cetățean va îmbunătăți relația acestuia cu statul, în sensul optimizării transferurilor, printre care: primirea indemnizațiilor sociale, plata taxelor și a impozitelor, se arată în expunerea de motive.

Interdicție la plata salariilor în numerar

Avocatnet.ro semnalează faptul că proiectul de lege prevede o interdicție pentru angajatori de a plăti salariile în numerar și că în proiectul de lege nu se precizează exact cum anume se vor putea plăti salariile, ci doar că modalitatea aleasă va trebui să fie fără numerar.

„Plățile de natură salarială plătite de angajator, pensiile, indemnizațiile și alocațiile de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București se efectuează prin mijloace de plată fără numerar” se arată în document.

De la interdicția plății drepturilor în numerar va exista o singură excepție, aplicabilă consumatorilor vulnerabili din punct de vedere financiar (cei care au un venit lunar de maximum 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie). Însă aceasta se va aplica numai la cerere.

Fără comisioane bancare

Acțiunile de deschidere, administrare, retragere, interogarea soldului, plățile online și închiderea contului de bază, folosit în relația cetățeanului cu statul, vor fi lipsite de comisioane, în limita veniturilor de natură salarială plătite de angajator, a pensiilor, indemnizațiilor și alocațiilor de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, judeţelor şi municipiului Bucureşti.

Există necesitatea unor măsuri suplimentare pentru a spori incluziunea financiară și pentru a-i asista pe membrii vulnerabili ai societății în ceea ce privește îndatorarea excesivă.

Documente

AICI: Expunere de motive 

AICI: Proiectul de Lege

Cine poate cere plată în numerar

Tot în vederea optimizării relației dintre cetățean și stat, plățile de natură salarială și prestațiile sociale se vor efectua prin mijloace de plată fără numerar (în contul de bază), cu o excepție, cea a consumatorului vulnerabil, care poate solicita primirea plății în numerar.

Prin modificările prevăzute în lege, va crește gradul de colectare la bugetul statului, se va diminua tentația corupție în rândul funcționarilor. Și, totodată, va duce la creșterea gradului de digitalizare a administrațiilor statului.

În prezent, mobilitatea scăzută a consumatorilor în ceea ce privește serviciile financiare cu amănuntul este cauzată în mare măsură de lipsa de transparență și de comparabilitate a comisioanelor și a serviciilor oferite, precum și de dificultățile legate de schimbarea conturilor de plăți, lucru ce generează neîncredere în rândul consumatorilor cu privire la instituțiile bancare.

Acceptare de plăți online a taxelor și impozitelor

Tot în favoarea adoptării acestei legi, în PNRR, la capitolul privind mobilitatea urbană se vorbește despre o investiție ce prevede alocarea unor bani în scopul acceptării de plăți online a taxelor și impozitelor.

Instituțiile de credit nu vor putea refuza o cerere privind deschiderea unui cont de plăți cu servicii de bază, decât în cazul în care deschiderea unui astfel de cont ar avea drept rezultat o încălcare a dispozițiilor privind prevenirea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului. Această prevedere se face în sprijinul consumatorilor, astfel încât toți cetățenii să beneficieze de un cont de bază în România.

În scopul creșterii eficacității drepturilor și obligațiilor consumatorilor de servicii financiare, proiectul propune ca autoritatea competentă pentru realizarea obiectivelor Legii nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază să fie Banca Națională a României, în condițiile în care BNR este autoritatea competentă în cea mai mare parte a serviciilor financiare și este cea care colaborează direct cu Autoritatea Bancară Europeană.

Plăți prin intermediul automatelor de bancnote și monede

Legea creează cadrul legal pentru efectuarea de plăți prin intermediul automatelor ce funcționează pe baza acceptatoarelor de bancnote și monede.

În vederea stimulării autorităților publice de a utiliza sisteme moderne de plată sunt operate modificări ale Legii nr. 70 din 2 aprilie 2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, astfel încât inclusiv Trezoreria statului să facă tranziția către utilizarea sistemelor moderne de plată.

Asigurându-se o perioadă rezonabilă de tranziție, astfel încât să se poată operaționaliza sistemele moderne de plată, începând cu data de 1 ianuarie 2026, instituțiile publice au obligația să asigure încasările în numerar doar prin unitățile Casei de Economii și Consemnațiuni C.E.C. – S.A., prin Compania Națională „Poșta Română” – S.A, prin intermediul altor instituții de credit și prin servicii automate ce funcționează pe baza acceptatoarelor de bancnote și monede, pe bază de convenții încheiate cu persoanele abilitate, cu condiția asigurării fondurilor necesare achitării comisioanelor stabilite pentru efectuarea acestor operațiuni.

Suma ce poate fi cerută în avans

De asemenea, în scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, proiectul propune ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar.

Este majorată, de la 200 de lei în prezent, la 500 de lei, suma ce poate fi oferită ca avans în numerar la terminalele de plată, în baza contractelor încheiate cu instituțiile acceptante.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Raul

    vineri, 28.10.2022 at 08:29

    Romanii devin sclavi !
    Care nu se supune tarfelor din guvern le va bloca acesul la banii , asa e scopul unde vor sa ajunga sa fiti sclavi moderni si muritori de foame !

    Refuzati sa primiti banii pe card ! greva generala !!

  2. Raul

    vineri, 28.10.2022 at 08:35

    scoateți-vă banii de la bănci pana nu veti ramane fara ei

    Fugiti de carduri si conturi online si banii virtuali pana nu veti ajunge complet sclavi moderni si muritori de foame 🙂

    Tineti banii acasa ascunsi , investiti doar in aur .
    Renuntati sa aveti multe propietati si nu mai platiti taxe si inpozit in masa enorm de mare 😉

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate