Connect with us
Publicitate

Eveniment

Tradiţii pentru agricultori: Calendarul cepei

Publicat

Există o singură zi din an când avem toate motivele din lume să sperăm la mai bine. Să o luăm de la capăt şi să inventăm noi reţete pentru belşug şi prosperitate. În prag de Anul Nou, ne-am gândit să ascultăm învăţăturile bătrânilor şi să vedem de ce ne putem folosi pentru a evita, în lunile care urmează, surprizele neplăcute. Aşa am aflat despre calendarul cepei, o veche tradiţie maramureşeană, care îi ajută pe agricultori să afle cum va fi vremea în sezonul următor.

Calendarul cepei
Conform tradiţiei moroşene, prognoza meteo pentru anul care urmează poate fi ghicită în cojile de ceapă şi tot aceleaşi voci înţelepte susţin că bătrâna reţetă nu dă niciodată greş:

Se iau şase cepe mari, se taie în două, se scot rândurile mai mici dinăuntru şi se lasă numai trei foi, în fiecare. Cojile respective se umplu cu sare, cu golul în sus, se aşează apoi una lângă alta în tindă şi se scrie la fiecare numele unei luni a anului, în ordine.
A doua zi, se verifică: dacă coaja (aferentă lunii aprilie, de exemplu) s-a muiat, înseamnă că va fi o lună umedă şi „moale”. Dacă, dimpotrivă, coaja e tare, va fi senin şi cald (ori rece).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate