Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Traficanți de droguri din Alba și Cluj, condamnați în total la 40 de ani de închisoare. Decizie definitivă la Alba Iulia


Publicat

Gruparea infracţională formată din mai multe persoane din judeţele Alba şi Cluj, acuzată de trafic de droguri şi destructurată de DIICOT acum șase ani, a primit condamnări definitive la închisoare, la Curtea de Apel Alba Iulia. Sentința a fost dată în 12 februarie.

Gruparea de traficanți de droguri a fost destructurată la începutul lunii octombrie 2014, în urma a 11 percheziţii în Alba şi Cluj.

La momentul respectiv, 13 persoane erau acuzate de DIICOT că formaseră o reţea de crimă organizată care vindea etnobotanice şi cannabis în Alba Iulia, Turda, Cluj-Napoca, Baia de Arieş şi Cîmpeni.

”Procurorii D.I.I.C.O.T – S.T Alba Iulia au dispus începerea urmăririi penale faţă de 11 inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. art. 367 alin. 1 C. pen., art. 16 al. 1 din Legea nr. 194/2011 şi art. 2 alin. 1 si 2 din Legea 143/2000.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada decembrie 2013 şi până în prezent, inculpaţii au procurat diferite cantităţi de droguri de risc şi de mare risc (XLR 11, AKB – 48,4MEC – substanţe psihoactive noi (etnobotanice), pe care le-au comercializat pe raza municipiilor Baia de Arieş, Turda, Câmpeni şi Cluj Napoca.

Până în prezent a fost ridicată de la inculpaţi cantitatea de aproximativ 3 kg de droguri de risc şi de mare risc şi dispozitive folosite pentru cântărirea acestora.

În cauză au fost identificaţi până în prezent 200 de consumatori”, se arăta în comunicatul DIICOT. Poliţiştii au mai descoperit la percheziţii importante sume de bani.

Dosarul a fost trimis în judecată în 2015, iar în 2018 Tribunalul Alba a dat prima sentință, în total peste 30 de ani de închisoare pentru 11 inculpați.

La Curtea de Apel, decizia a fost următoarea:

 • Urcan Gheorghe Alin (liderul grupării): 6 ani şi 7 luni de închisoare (la Tribunal, 6 ani şi 10 luni închisoare)
 • David Rareş: 6 ani închisoare
 • Pătran Bogdan Vasile: 4 ani şi 7 luni de închisoare (la Tribunal, 7 ani şi 6 luni închisoare)
 • Moldovan Zoltan: 5 ani şi 10 luni de închisoare (la Tribunal, 6 ani închisoare)
 • Cheţan Sergiu Andrei: 5 ani şi 9 luni de închisoare (la tribunal, 6 ani închisoare)
 • Mocean Ioana Aurora: 3 ani şi 7 luni de închisoare (la Tribunal, 6 ani închisoare)
 • Popa Raul Traian: 2 ani şi 4 luni de închisoare (la Tribunal, 2 ani şi 2 luni închisoare)
 • Coman Mihai Paul: 1 an și 6 luni închisoare (la Tribunal, 1 an şi 9 luni închisoare)
 • Popa Bogdan Marian: 1 an și 4 luni închisoare (la Tribunal, 1 an şi 2 luni închisoare)
 • Mocean Ioan Adrian: 1 an şi 3 luni de închisoare
 • Pop Flaviu Lucian: 1 an şi 3 luni de închisoare (la Tribunal, 1 an şi 2 luni închisoare)

Inculpatul Samir Vasile Şuteu, trimis în judecată prin acelaşi rechizitoriu, a fost judecat separat în baza procedurii simplificate. Astfel, în 2016, a fost condamnat de aceeaşi instanţă la 1 an şi 8 luni închisoare cu suspendare. Alt inculpat, O. Călin, a decedat în timpul cercetărilor din dosar.

Pe 10 aprilie 2018, Tribunalul Alba a mai decis: confiscarea cantităţilor de droguri şi de substanţe denumite generic „etnobotanice”, care au făcut obiectul dosarului, rămase în urma analizelor de laborator, precum şi confiscarea obiectelor utilizate de inculpaţi la porţionarea substanţelor interzise şi obligarea pe fiecare inculpat la plata sumei de 11.000 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupării distribuiau tinerilor substanţe psihoactive şi droguri, cu preţul de 25 lei/plic în cazul substanţei pentru fumat şi 100 lei/plic în cazul substanţei pentru prizat. Majoritatea clienților erau studenți. Lideru grupării era Alin Urcan, un cunoscut interlop din Turda.

Inculpații comunicau codificat despre substanţe, referindu-se la acestea ca „tricouri albe”, „albeaţă”, „crocodil”, „zecică”. În cadrul anchetei, au fost investigatori sub acoperire cu numele conspirative ”Cipri”, ”Andrei” sau ”Gabi”. Aceștia au stabilit că 12 inculpaţi au vândut etnobotanice de minimum 2.700 de ori.

La Alba Iulia, în acest dosar, au fost audiaţi peste 200 de consumatori. Procurorii DIICOT au dispus, iniţial, reţinerea a 11 inculpaţi, dintre care au fost arestaţi 10.

surse: adevărul.ro, portal.just.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

De când și în ce condiții s-ar putea deschide sălile de fitness. Anunțul făcut de ministrul sportului, Ionut Stroe

Publicat

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, speră ca începând cu 15 iunie măsurile restrictive cauzate de epidemia de coronavirus să se relaxeze şi sălile de fitness să se deschidă publicului larg în condiţii speciale, respectând normele de igienă.

„Avem câteva norme referitor la antrenamentele în spaţiile închise. La fitness însă e specific, în sensul să sunt multe aparate, dezinfectarea lor trebuie făcută după fiecare utilizare, spaţiul e mult mai restrâns, există activităţi colective cum este acea gimnastică pe muzică, la fel există ‘cycling’ unde sunt foarte multe biciclete una lângă alta.

Dar eu sunt optimist. Urmează să avem o nouă întâlnire la Ministerul Sănătăţii şi eu sper ca de la 15 iunie, în condiţiile în care vom avea o evoluţie bună, după anumite reguli, să avem posibilitatea să deschidem şi sălile de fitness, pentru că sunt esenţiale în ceea ce priveşte sportul în viaţa românilor.

Adică în momentul de faţă sunt sute de mii de români care aşteaptă acest lucru. Şi eu merg la sală şi ştiu”, a spus Stroe, citat de Agerpres.ro.

„Noi ne-am implicat în acest subiect şi am răspuns afirmativ solicitărilor venite din partea industriei de fitness, pentru că e o zonă economică. Deşi sălile de fitness nu ţin strict şi direct de noi (n.r. – de Ministerul Tineretului şi Sportului). Ele au o activitate cu un pronunţat caracter comercial. Evident că acolo se face sport, dar sălile de fitness au caracter comercial, plăteşti pentru a avea acces.

În prezent pot face pregătire în sălile de fitness culturiştii sau sportivii profesionişti din zona de fitness. Eu nu am avut nicio problemă să le reprezint interesele în relaţia cu Ministerul Sănătăţii. O să vedem cum evoluează lucrurile”, a explicat ministrul.

Autorităţile române au relaxat începând cu 15 mai şi ulterior 1 iunie condiţiile privind antrenamentele şi pregătirea sportivilor legitimaţi, dar acestea nu se aplică şi practicanţilor sportului amator.

Începând cu data de 1 iunie se permite organizarea şi desfăşurarea în aer liber, în bazine acoperite sau nu, a activităţilor de pregătire fizică a sportivilor legitimaţi şi a competiţiilor sportive (cu excepţia sporturilor de contact), precum şi a antrenamentelor în săli, fără participarea spectatorilor, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului Tineretului şi Sportului şi ministrului Sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

sursă: agerpres.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alba: 4 persoane în carantină obligatorie, după ce nu au respectat izolarea la domiciliu. Vor plăti cheltuielile din buzunar

Publicat

Patru persoane din județul Alba au fost puse în carantină instituționalizată pentru că nu au respectat măsurile de izolare la domiciliu. Acestea vor suporta în nume propriu cheltuielile legate de carantinarea la o pensiune din Alba Iulia.

Prefectul de Alba, Nicolae Albu, a declarat pentru Alba24 că în prezent în județ sunt 8 persoane carantinate. Dintre acestea, trei persoane sunt în carantină instituționalizată la cererea lor. Legea le permite acest lucru, în măsura în care declară că nu au condiții de autoizolare acasă și nu doresc să își pună familia în pericol. O altă persoană este în carantină de acum două săptămâni (când regulile erau altele) și urmează să plece acasă astăzi.

Potrivit prefectului, celelalte persoane nu au respectat măsura de izolare la domiciliu și au fost descoperiți.

La data de 02 iunie, la nivelul judeţului Alba erau 8 persoane în carantină instituționalizată.

1.080 ieșiseră din carantină până acum, iar 1.705 persoane sunt izolate în continuare la domiciliu (alte 5.951 au ieșit din izolare, de la începutul prioadei).

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

DSP Alba: 43 de asistenți medicali comunitari asigură respectarea măsurilor de igienă și distanțare, în școli din județ

Publicat

Coordonați de DSP Alba, 43 de asistenți medicali comunitari din județ asigură siguranța sanitară în școli, odată cu revenirea la activitatea din unitățile de învățământ a elevilor care se pregătesc pentru examene.

Angajați ai primăriilor și coordonați de Direcția de Sănătate Publică Alba, aceștia au fost implicați, de la începutul pandemiei, în procedurile de izolare și carantinare, iar acum trebuie să se asigure că orele se desfășoară în condițiile sanitare stabilite, prin respectarea măsurilor de igienă și de distanțare socială, transmite DSP.

În total, sunt 40 de asistenți medicali comunitari din mediul rural și 3 din mediul urban.

Conform Ministerului Educației, accesul în instituții trebuie organizat astfel încât să existe o suprafață minimă de 4 metri pătrați pentru fiecare persoană și o distanță minimă de 2 metri între oricare două persoane apropiate.

Accesul în școli este interzis pentru persoanele care au o temperatură corporală ce depășește 37,3 grade Celsius – temperatura este măsurată la intrarea în incinta instituției.

Suprafețele expuse sunt dezinfectate și se vor evita aglomerările de persoane.

Alte măsuri ce trebuie respectate, potrivit DSP Alba:

– pauzele vor fi de 10 minute la fiecare oră, timp în care încăperile vor fi aerisite, iar programul organizat astfel încât, simultan, să nu se întâlnească mai mult de două grupe de elevi;

– înainte de începerea activității, spațiile vor fi dezinfectate cu substanțe biocide, pe bază de clor sau alcool, activitate urmată de aerisirea încăperii pentru o perioadă de cel puțin 30 de minute;

– accesul în interiorul unității de învățământ preuniversitar se va realiza doar după dezinfecția mâinilor, verificarea temperaturii – temperatură care nu trebuie să depășească 37,3 grade Celsius – și sub rezerva absenței simptomelor virozelor respiratorii;

– elevii și profesorii vor purta mască medicală simplă sau mască nemedicală, iar elevii vor fi așezați în bănci astfel încât să aibă cel puțin un loc liber în stânga și în dreapta și un rând liber în față și în spate;

– măștile purtate vor fi colectate în locuri special amenajate.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: În ce condiții au revenit la ore, elevii Colegiului Militar din Alba Iulia. Măsuri de distanțare în clase și dormitoare

Publicat

Elevii din clasele a XII-a, de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, au revenit săptămâna aceasta în colegiu pentru a participa la activități de pregătire și consiliere în vederea susținerii examenului de Bacalaureat.

În acest sens, la nivelul colegiului militar au fost luate măsuri pentru ca sănătatea și siguranța elevilor să nu aibă de suferit.

Toți elevii unității de învățământ au fost testați luni, 1 iunie, pentru coronavirus, iar rezultatele a fost negative.

În sălile de clasă vor studia grupe de câte 10 elevi, iar băncile au fost așezate astfel încât să respecte măsurile de distanțare socială.

Activitățile de pregătire vor dura cel mult 3 ore, cu o pauză de cel puțin 10 minute la fiecare oră, pentru aerisirea încăperilor.

Pauzele între ore vor fi programate decalat, astfel încât elevii de la grupe diferite să nu interacționeze fizic. Pe toată durata orelor, elevii și cadrele didactice vor purta măști de protecție.

De asemenea, sălile de clasă, laboratoarele, cancelaria, coridoarele, birourile și grupurile sanitare vor fi dezinfectate zilnic și aerisite.

Măsuri de distanțare s-au luat și în dormitoare, fiind asigurată o distanță între paturi de minimum 2 metri dar și la sala de mese unde se va păstra distanța fizică, atât la intrarea în sală cât și la mese.

Parcursul prin curte până la intrarea la clase se va realiza pe un traseu unidirecțional bine delimitat și semnalizat, respectând normele de distanțare fizică iar intrările/ieșirile precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de clasă au fost semnalizate corespunzător și vor fi dezinfectate în mod regulat.

Zilnic va fi realizat triajul elevilor, al cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice și cadrelor militare. Vor fi asigurate permanent materiale și echipamente de protecție și substanțe dezinfectante pentru mâini și pardoseli.

De asemenea, în toate spațiile în care se vor desfășura activități cu elevii au fost afișate mesaje de informare cu privire la normele igienico-sanitare și de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2, au transmis reprezentanții unității de învățământ într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate