Connect with us
Publicitate

AIUD

Trei lucrări tipărite la Centrul Cultural Liviu Rebreanu din Aiud, prezentate la salonul de carte de la Alba Iulia

Publicat

Trei cărți tipărite de Centrul Multicultural Liviu Rebreanu Aiud au fost prezentate la salonul de carte organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Este vorba despre trei dintre lucrările tipărite, în anul 2022, de Centrul Multicultural Liviu Rebreanu Aiud, în programul dedicat Anului școlilor istorice la Aiud.

Prima lucrare:

„Paul Scrobotă, Colegiul Bethlen Gábor 1622-2022, 400 de ani de istorie, cercetări arheologice ale clădirilor componente aflate în incinta instituției aiudene”, Editura Napoca Star, 2022.

Volumul, apărut sub egida Centrului Multicultural ”Liviu Rebreanu” – Muzeul de Istorie Aiud, în colecția Patrimoniu cultural, coordonată de Ioan Hădărig, prezintă rezultatele cercetărilor arheologice din anii 2012-2015.

Pe parcursul celor 82 de pagini, format A5, sunt inserate informații de natură arheologică dar și documentară cu privire la evoluția clădirilor componente ale colegiului transferat la Aiud în anul 1662, imagini de epocă, fotografii, relevee, planșe și cataloage ale materialelor arheologice descoperite.

Concluziile sunt traduse în limbile engleză și maghiară.

Prezentarea volumului: Gabriel Balteș

A doua lucrare:

„Ramona Elena Mărginean, Iulia Diana Ștefănescu, Aurica Ileana Negru, Ghidul expoziției permanente a Muzeului de Științele Naturii Aiud, Volumul I Sala I”, Editura Napoca Star, 2022, apărut sub egida Centrului Multicultural ”Liviu Rebreanu” – Muzeul de Științele Naturii Aiud, în colecția Patrimoniu cultural, coordonată de Ioan Hădărig.

Volumul 1 este primul dintr-o serie de trei volume pe care le propunem publicului,  corespunzătoare celor trei săli de expoziție permanentă a muzeului, serie prin care dorim să furnizăm o serie de informații utile, într-o formă cât mai atractivă, referitoare la piesele ce compun expoziția de bază a Muzeului de Științele Naturii Aiud.

Acest prim volum este dedicat sălii 1 a muzeului și colecțiilor pe care aceasta le adăpostește respectiv colecțiile de Paleontologie, Petrografie și  Mineralogie.
Pe parcursul celor 72 de pagini, este prezentată o scurtă expunere cu privire la conținutul sălii și la ideile pe care aceasta le ilustrează.

Sunt descrise apoi colecțiile expuse, cu enumerarea pe scurt a exponatelor din fiecare vitrină și o descriere mai detaliată a celor remarcabile, împreună cu ilustrații ale pieselor cele mai reprezentative. Volumul include și un capitol dedicat istoricului muzeului.

Prezentarea catalogului: Paul Scrobotă

A treia lucrare:

„Virgil Ioan Boancă, Aiudul interbelic. Un portret cultural, Prefață de Dr. Valer Moga, Cluj-Napoca, Editura Napoca Star, 2022, 175 p.”

Cartea, temeinic documentată, a apărut din iubirea autorului pentru orașul său natal și pentru istoria și valorile acestuia. Volumul este structurat în două părți: prima parte este un studiu despre Liceul „Titu Maiorescu” din Aiud în perioada 1922-1927, cu accent pe circumstanțele înființării primului liceu românesc din Aiud după Marea Unire de la 1918, constituirea și evoluția corpului didactic (se conturează portretul primului director al liceului, Ovidiu Hulea), populația școlară, dotările, programele, manualele școlare și alte aspecte privind desfășurarea activității didactice și extrașcolare a profesorilor și elevilor.

A doua parte se concentrează pe aspecte ale vieții spirituale și culturale în Aiudul interbelic, oferind interesante informații despre presă, tipografii, librării, Casina Română, dascălii români de la Colegiul „Bethlen Gábor, evoluția demografică a orașului, evenimente culturale deosebite. „Cartea lui Virgil Boancă are meritul, dincolo de documentarea ei arhivistică și bibliografică, de a ne introduce în intimitatea vieții unui oraș ardelean multicultural” (Valer Moga).
Prezintă volumului: Ioan Hădărig.

Pentru cei interesați volumele pot fi achiziționate din librăria Muzeului de Științele Naturii din Aiud, cel mai vechi muzeu de profil din România.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax