Economie
Tribunalul Alba: Compania „Pomponio” cere declanșarea procedurii insolvenței pentru „Grup Corint” SA şi „Corint” SRL
Pe rolul Tribunalului Alba au fost înregistrate la sfârşitul lunii martie trei dosare în care se solicită deschiderea procedurii insolvenţei pentru “Grup Corint” SA şi “Corint” SRL. Reclamanţii sunt “Pomponio” SRL, “Pomponio Construcţii” SRL şi “Danlili Grup” SRL care au, în cauzele respective, calitatea de ”creditor”. Instanța nu a stabilit încă termenele de judecată. Cele trei firme reclamante au executat lucrări pentru Grup Corint și Corint SRL și au apelat la instanță pentru recuperarea datoriilor pe care firmele fraților Sabău le-au înregistrat în urma acestora.
Primul dosar înregistrat la Tribunalul Alba în 18 martie este deschis la solicitarea “Danlili Grup” SRL, împotriva “Grup Corint” SA.
Următoarele două sunt înregistrate din 29 martie şi sunt iniţiate de “Pomponio Construcţii” SRL împotriva “Corint” SRL, respectiv “Pomponio” SRL împotriva “Grup Corint” SA. Grupul “Pomponio” este reprezentat de avocatul Amalia Gherman.
Grup Corint este concesionarul unei mari părți din Cetatea Alba Carolina denumită ”Traseul Celor Trei Fortificații” și deține ”Hotel Medieval”-amenajat într-o clădire monument- singurul hotel clasificat la 5 stele din județul Alba.
Grupul de firme condus de Dan Sabău efectuează lucrările în cadrul Proiectul de reabilitare al Centrului istoric din Alba Iulia, cu o valoare de 76.087.835 lei, din care Primăria a contribuit cu 17,5 milioane lei, FEDR cu 47,98 milioane lei şi alţi 10,5 milioane lei provin din bugetul de stat. Proiectul de restaurare a Cetăţii Alba Carolina reprezintă unul dintre cele mai controversate la nivel local. Lucrările se desfăşoară din februarie 2011. De curând, firma „Corint” SRL a câştigat licitaţia pentru achiziţionarea de mobilier urban în cadrul proiectului „Reconstituire și punere în valoare Acces Latura de Vest Cetatea Alba Carolina – Fortificația de tip Vauban din municipiul Alba Iulia”. Valoarea estimată a contractului este de 157.680 lei.
Aceeaşi firmă, „Corint” SRL, în asociere cu “Florea Grup” asigură modernizarea carosabilului de la ieşirea din Alba Iulia spre Cluj „DN1 – E81, de la km 382 + 400 până la km 385+160 – strada Alexandru Ioan Cuza, inclusiv podul peste râul Ampoi şi pasajul peste calea ferată Alba Iulia”, o investiţie estimată la aproximativ 4,5 milioane de euro. Potrivit reprezentanţilor Primăriei, lucrările erau realizate în proporţie de 75%, la data de 1 aprilie. Acestea au demarat în noiembrie 2011, după ce o altă firma care a participat la licitație- „Diferit” Cluj – și-a retras contestația . Contractul de finanţare pentru acest proiect s-a prelungit până în noiembrie 2013.
Reamintim că proiectul a fost aprobat spre finanţare în luna septembrie 2010, de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi a obţinut cofinanţare de la Uniunea Europeană, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013.
Contractul de concesiune a Cetații transferat de pe o firmă pe alta. Prefectul a atacat hotărârea
În contextul activităţii celor două firme – „Grup Corint” şi „Corint” SRL, reamintim că, prin HCL Alba Iulia nr. 300 din 25 septembrie 2012, a fost aprobată cesionarea de către SC “Grup Corint” SA a Contractului de asociere nr 7.798/2006, încheiat între aceasta şi Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia, către SC “Corint” SRL.
Motivele pentru care SC “Grup Corint” SA a cerut cesionarea contractului de asociere încheiat în anul 2006 cu CL Alba Iulia către o altă firmă, “Corint” SRL au fost: “Societatea Comercială Grup Corint SA împreună cu grupul de societăţi acţionare îşi propune să restructureze activităţile comerciale pe societăţi cu obiecte distincte de activitate, cum ar fi spre exemplu: societatea comercială Grup Corint SA doar pentru construcţii şi lucrări de restaurare, iar societatea comercială Corint SRL, pentru turism şi servicii aferente.
Cesiunea Contractului de asociere către societatea comercială Corint SRL, societate aflată în cadrul grupului nostru, va facilita un exerciţiu financiar explicit al fiecărui an calendaristic, care să regularizeze,după aprobarea bilanţului contabil, obligaţiile clare faţă de partener, respectiv Consiliul Local”. Cele două firme aparţin fraţilor Dan şi Mircea Sabău.
Instituţia Prefectului a considerat că actul administrativ a fost adoptat cu nerespectarea prevederilor legale privind numărul de voturi („hotărârile privind patrimoniul se adoptă cu votul a două treimi din numărul total al consilierilor locali în funcţie”), dar şi că „raportat la argumentele prezentate, atât timp cât în Contractul de asociere încheiat între Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia şi SC Grup Corint SA, precum şi în actele adiţionale la acesta, nu s-a prevăzut în mod expres posibilitatea asociatului principal de a-şi substitui raporturile născute din respectivul contract prin cesiune, considerăm că autoritatea locală nu îşi poate da acordul pentru realizarea unei astfel de operaţiuni juridice”.
În plus, consideră că se impune o analiză obiectivă din punct de vedere economic a celor două societăţi comerciale, astfel încât atribuţiile cedentului (SC “Grup Corint” SA) să se regăsească într-o pondere considerabilă în cele ale cesionarului (SC “Grup Corint” SRL), adică trebuie avute în vedere capitalul de afaceri, patrimoniul, bilanţul financiar-contabil, activităţile economice autorizate, portofoliu, personalul angajat, datorii către stat şi bugetul local.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News