Connect with us
Advertisement

Administrație

Încă o corecție de 500 de milioane de lei vechi aplicată Primăriei Alba Iulia. „Pentru că a solicitat virarea unei garanții bancare la… trezorerie”

Publicat

Încă 500 de milioane de lei vechi. Aceasta este suma care se adaugă celor peste 6 milioane de euro cu care Primăria Alba Iulia a fost „taxată” de Guvern, cu titlul de „corecții financiare” pentru mai multe proiecte de dezvoltare a orașului pe fonduri europene sau guvernamentale. De această dată, susțin reprezentanții administrației locale, este vorba despre o corecție aplicată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice primăriei din Alba Iulia pentru dirigenția de șantier aferentă proiectului “Reabilitarea centrului istoric Alba Iulia – Fortificaţia de tip Vauban – căi de acces, iluminat exterior şi mobilier urban zona interioară”, pentru că garanția bancară a proiectului nu a fost virată la casieria Primăriei, ci la …trezorerie. Primăria a contestat toate corecțiile în instanță iar Curtea de Apel a admis două dintre acțiuni (Vedeți mai jos ce a hotărât instanța în cele două sentințe). 

„Filmul absurd al corecției fără motiv rulează în continuare la Alba Iulia după o regie desprinsă dintre-un SF politic aberant”

„Filmul absurd al corecției cu orice preț, dar fără niciun motiv, rulează în continuare la Alba Iulia, după o regie desprinsă dintr-un SF politic aberant. Doar scenariile sunt cele care fac diferența între episoade, însă, de la unul la altul, acestea sunt tot mai slabe și mai lipsite de substanță. Cel mai recent episod consumat în această luptă surdă între bine și rău, între normal și deplasat, între a face și a fi pedepsit doar pentru că ai făcut, deși, cum s-a demonstrat, ai făcut bine și, mai mult, după manual, s-a consumat recent sub forma unei noi corecții aplicate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice primăriei din Alba Iulia pentru dirigenția de șantier aferentă proiectului “Reabilitarea centrului istoric Alba Iulia – Fortificaţia de tip Vauban – căi de acces, iluminat exterior şi mobilier urban zona interioară”. Trecem peste faptul că nota de constatare a neregulilor şi de stabilire a corecţiilor financiare nr. CA 91682 încheiată în data de 07.12.2012 are chiar din primele rânduri o greşeală, anume că zona unde s-a lucrat este ZONA INTERIOARĂ a Cetăţiii Alba Carolina şi nu “ZONA INFERIOARĂ”, aşa cum scriu autorii notei. Putem să catalogăm faptul drept superficialitate şi să trecem la fondul problemei. Misiunea oamenilor păstoriţi de Liviu Dragnea a fost: corectați, băieți! Rezultat: 10% corecție pentru că (sîc!) la constituirea garanției aferente acestei proceduri s-a solicitat virarea acesteia într-un cont de trezorerie!!! Şi constatăm de aici că superficialitatea din dactilografiere nu este doar una de formă, ci se transmite şi fondului. La sesizarea administrației locale ca faptul în sine este unul 100% legal și normal, autoritatea controloare a recunoscut că s-a pripit cu decizia însă, tot ea, a despicat firul în 4 și a menținut corecția de 10% pentru ca lipsea din (con)text opțiunea de “depunere a garanției în numerar la casieria primăriei”, a transmis primarul Mircea Hava printr-un comunicat.

În 2011 „nu se confirmă suspiciunea de neregulă”, în 2012 se reia verificarea

Cu toate că la sfârșitul anului 2011, la precedenta verificare, prin nota de constatare a neregulilor și de stabilire corecţiilor financiare s-a consemnat că “nu se confirmă suspiciunea de neregulă notificată de către SVCPGN”, Ministerul a decis să reia activitatea de verificare în decembrie 2012.

Se ştie că autorităţile publice locale lucrează doar cu Trezoreria, aşa că este clar pentru oricine că Primăria Alba Iulia nu putea cere viramentul garanţilor într-un cont deschis altundeva. Dar, nerecunoscându-şi greşeala, autorii Notei de constatare nr. CA 91682/7.12.2012 insistă că primăria a făcut o neregulă pentru că “o altă modalitatede constituire a garanţiei bancare se putea efectua şi prin plata direct, la casieria autorităţii contractante. Excluzând acest mod de plată, solicitarea acestei cerinţe devine restrictivă”. Cu alte cuvinte oamenii MDRAP vor să vadă oamenii care participă la licitaţii umblând cu punga de bani prin oraşe ca să îi depună ca casieriile autorităţilor contractante! Nu că nu s-ar putea dar… să vedeţi unde trebuie să vireze Primăria Alba Iulia suma de 51.484,8 lei, valoarea corecţiei aplicate: într-un cont bancar de recuperare deschis la TREZORERIE şi nicăieri altundeva. De ce să nu vină cu plasa cu bani la casieria Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice?”, a mai specificat primarul.

Mircea Hava: „Toate aceste episoade absurde și aberante nu fac decât să țină orașul pe loc”

Aceste corecții financiare duc, potrivit administrației locale, la  anularea bugetului de investiții din Alba Iulia pentru anul 2013. Ba mai mult, la acestea s-ar mai putea adăuga alte corecții, după ce s-a anunțat că întregul Program Operațional Sectorial a primit corecții „preventive” de 25%.

„Din pacate toate aceste episoade absurde și aberante nu fac decât să țină orașul pe loc. Asta într-un caz fericit, pentru că, deși exemplul prezentat este unul cu o valoare nesemnificativă, de fapt, prin totalizarea corecțiilor aplicate, se anulează bugetul de investiții al administrației din Alba Iulia pentru întregul an 2013. Și, după cum s-a demonstrat deja în câteva cazuri, banii, chiar dacă sunt recâștigați în instanță, se vor intoarce la Alba Iulia la Sfântul Așteaptă, pentru că nu există o linie bugetară în planul guvernului prin care să se restituie acești bani celor în drept, chiar dacă au fost luați pe nedrept. Ca ultimă informație, întregul POS Mediu a primit o corecție preventivă de 25%. Ne întrebăm ce poate însemna ”preventivă”?”, a conchis Hava.

Primăria a contestat în instanță toate corecțiile, iar Curtea de Apel Alba Iulia a admis două dintre acțiuni

Primăria Alba Iulia a contestat în instanță toate aceste corecții iar două dintre acțiunile care contestau corecțiile primite la proiectul „Reabilitare Centru istoric traseul estic, traseul sudic, traseul nordic, Fortificația de tip Vauban, căi de acces, iluminat și mobilier urban, Alba Iulia” au fost admise de Curtea de Apel Alba Iulia.

Este vorba despre corecția de 25% (712.915,35 lei) la actul adițional privind realizarea lucrărilor suplimentare cu încadrarea în cota de 10% neprevăzute stabilită și în contractul de finanțare și în devizul general al investiției, pentru procedura de „negociere fără publicare prealabilă a unui anunț de participare”, aplicată conform art. 122 lit I din OUGR nr. 34/2006 privind achzițiile publice.

În Sentința nr. 379/2012, publică de la 14 noiembrie 2012, dată de Curtea de Apel Alba Iulia se precizează că „reclamantul Municipiul Alba Iulia, reprezentat prin primar, a solicitat, în contradictoriu cu MDRT, anularea titlului de creanță fiscală, privind proiectul de reabilitare centru istoric, traseu estic, sudic, nordic, fortificația de tip Vauban Alba Iulia, căi de acces, iluminat și mobilier urban, și exonerarea de plata sumei stabilită ca și corecție financiară. […] În motivarea acțiunii se arată că pârâtul în mod nelegal a reținut existența unei nereguli constând în atribuirea de acte adiționale fără competitivitate adecvată, autoritatea contractantă a încălcat normele legale în materie de achiziții publice prin încheierea actului adițional afectând avantajul obținut prin desemnarea ofertei câștigătoare a Grup Corint SA. […] Pârâtul a apreciat ca fiind necesară aplicatea unei corecții financiare cu motivarea că a fost stabilită valoarea inițială a contractului, iar prin încheierea actului adițional ulterior, prin negocierea contractului, fără publicarea anunțului, s-a ajuns la majorarea valorii contractului de lucrări, modificând avantajul obținut inițial în modificarea ofertei Grup Corint”.

Curtea de Apel „admite acțiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul Municipiul Alba Iulia […], anulează nota de constatare a neregulilor emisă de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului – Direcția Control și Verificare Utilizare Fonduri Comunitare, anulează decizia nr. 64/26.04.2012 emisă de Comisia de Soluționare a Constestației din cadrul MDRT, exonerează Municipiul Alba Iulia de plata creanței bugetare stabilită prin nota de constatare a neregulilor și de stabilire a corecțiilor financiare”.

Cea de-a doua sentință favorabilă a fost dată în urma contestației la corecția de 5% (2.000.965,43 lei) la contractul de lucrări de bază pentru modelul de detaliere a metodologiei de punctare a factorului de evaluare „programul calității”, deși prin notificarea MDRT din luna august 2011 se consemnează că nu se confirmă încălcarea prevederilor legale și contractuale pentru același aspect reclamat de Autoritatea de Audit.

Așa cum se precizează în sentința nr. 324/2012, din 15 octombrie 2012, Curtea de Apel Alba Iulia „admite acțiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul Municipiul Alba Iulia […], anulează nota de constatare a neregulilor și de stabilire a corecțiilor financiare emisă de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului – Direcția Control și Verificare Utilizare Fonduri Comunitare, anulează decizia nr. 88/17.05.2012 emisă de Comisia de Soluționare a Constestației din cadrul MDRT, exonerează Municipiul Alba Iulia de plata creanței bugetare stabilită prin nota de constatare a neregulilor și de stabilire a corecțiilor financiare”.  

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. unu altu

    miercuri, 30.01.2013 at 20:16

    De var corecta de hotelul din Dubai 😉 Doamne ajuta! Ca noi am suferit destul. Santurile le avem frumoase si inca asteapta puhoiul de turisti insa locuri de munca 0.

  2. HaHaHa

    joi, 31.01.2013 at 19:33

    Nu ca nu ai avea dreptate… dar vezi tu, locurile de munca nu tine numai de Hava. Pentru ca el sa aduca investitori trebuie sa arunce cu bani (publici, si de unde?) in ei ca altfel nu vin. Problema e la nivel national, atat pe partea de patroni cu pile la direcotrii de banci ce sunt lasati sa bantuie liberi cat si pe partea de oameni cu bani ce prefera sa-i zideasca in loc decat sa se adune la un loc si sa formeze comitete de finatatori care mai departe sa duca afacerile la infiintare si functionare. Tot ce vezi: capsunari, caramida termobloc, BMW-uri 2nd hand, iphone-uri si haine de firma Made in China. A mai fost, parca in presa, cum ca romanul desi castiga putin se da la vicii si mofturi si nu face ce trebuie cu banii. Oamenii sunt problema…

  3. Pingback: Tribunalul Alba: Compania “Pomponio” cere declanșarea procedurii insolvenței pentru “Grup Corint” SA şi “Corint” SRL | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement