Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ABRUD

Tulnicăresele din Apuseni țin lecții în această vară la singura şcoală de tulnic din ţară. Farmecul unui instrument străvechi

Publicat


t

Cea de a cincea ediție  a Școlii  de vară cu tema „Viitorul unui străvechi instrument – Tulnicul”, menită să salveze instrumentul unic și pe cale de dispariție al moților are loc în acest an la Bobald, lângă Carei între 26 august şi 1 septembrie. Această ediţie adună cei mai talentați artiști care cunosc secretele tulnicului și doresc să le împărtășească și altora.

Un grup de artiști foarte diverși, dar care au în comun pasiunea pentru un instrument unic și recunoscuți deja pentru talentul și realizările lor vor cânta și vor susține lecții de tulnic timp de o săptămână, în Câmpia Careiului, acolo unde trăiesc „Moții de Câmpie”.

Școala de vară cu tema „Viitorul unui străvechi instrument – Tulnicul” este organizată de Fundația Mircea Florian și de Uniunea Munții Apuseni cu scopul de a salva de la dispariție acest instrument străvechi și a crea o nouă generație de interpreți.

Tulnicul și meșteșugul său este grav amenințat de uitare și, în ultimă instanță, de dispariție.

De la înființarea sa, tabăra, statornică în dorința de a păstra vie tradiția cântatului la tulnic, s-a consacrat ca fiind itinerantă și a inclus și oferit participanților ocazia de a cânta și întâlni artiștii la munte dar și la câmpie, pe dealuri da și în vârf de munte, din Bucium și până la Satu Mare, din satul din Arieșeni al ultimilor tulnicari și până la Bobald în acest an.

Ce se întâmplă este rar, unic și de neratat

Programul include ore de învățare a instrumentului (inclusiv ore de istorie și teorie muzicală), vizite la meșterii populari care mai construiesc tulnice, vizite în locurile în care se cântă tradițional instrumentul.

Mentori si tutori vor fi maestre ale instrumentului (precum Mariana Gligor – investită de UNESCO cu titlul „Tezaur uman viu”), dar și artiști mai tineri, cu toții gata să-i învețe pe cursanți, să improvizeze și să experimenteze cu participanții la cursuri.

Evenimentul va începe luni, 26.08.2019, de la ora 12:00, la Casa Laboratorului de Cercetări a Muzeului de Istorie Satu-Mare din Bobald-Carei (cca. 3 km. de Carei), și va continua până duminică, 01.09.2019, ora 12:00

Într-un circuit care va include reperele obligatorii legate de meșteșugul cântatului la tulnic, de arta interpretării, orele de curs se vor face în natură.

Înscrierile  se fac până pe 23 august iar participanţii găsesc detalii pe pagina de facebook MOTZart.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CÎMPENI

Atac mortal în Apuseni: Un berbec a omorât un bătrân, într-o comună din Alba

Publicat

Un bărbat în vârstă de aproximativ 80 de ani și-a pierdut viața, duminică seara, în comuna Sohodol. A fost atacat de un berbec, în apropierea locuinței. Potrivit IPJ Alba, din primele date, bărbatul se afla cu turma de oi în apropierea gospodăriei. Revenim cu amănunte.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ȘTIREA TA: Drumul turistic din Alba, pe care șoferii își pot rupe mașinile. Aventuri între Roica și Mogoș

Publicat

Drumul județean DJ 107K, între Roica, Întregalde și Mogoș, intră din nou în atenția localnicilor și turiștilor. Asta după ce unii dintre vizitatori renunță să-și continue drumul, în ciuda peisajelor pitorești, pentru că-și rup mașinile pe acest tronson. Cel puțin așa susține un cititor Alba24. ”Drum județean, în comuna Întregalde, de la Roica spre Mogoș. […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Crimele de la Săpoca: În noaptea masacrului, în pat cu atacatorul a mai fost pus un pacient, deși erau locuri libere în spital

Publicat

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, duminică, în contextul tragediei de la Spitalul de Psihiatrie din Săpoca, unde un pacient a ucis patru persoane internate şi a rănit alte nouă, că în unitatea medicală s-a produs un lung şir de erori umane şi această tragedie putea fi evitată, notează Romania24.ro. „Din păcate (…) s-a produs […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

BACALAUREAT 2019, sesiunea a doua: Prima probă, miercuri. MODELE de SUBIECTE, calendar și reguli pentru examen

Publicat

examen bac

Miercuri, 21 august, începe a doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2019. Prima probă este cea scrisă, de Limba și literatura română. Probele orale încep în 27 august, iar primele rezultate vor fi cunoscute în 3 septembrie. Pentru a promova Bacalaureatul, un absolvent de liceu trebuie să susțină toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate