ABRUD
Tulnicăresele din Apuseni țin lecții în această vară la singura şcoală de tulnic din ţară. Farmecul unui instrument străvechi
Cea de a cincea ediție a Școlii de vară cu tema „Viitorul unui străvechi instrument – Tulnicul”, menită să salveze instrumentul unic și pe cale de dispariție al moților are loc în acest an la Bobald, lângă Carei între 26 august şi 1 septembrie. Această ediţie adună cei mai talentați artiști care cunosc secretele tulnicului și doresc să le împărtășească și altora.
Un grup de artiști foarte diverși, dar care au în comun pasiunea pentru un instrument unic și recunoscuți deja pentru talentul și realizările lor vor cânta și vor susține lecții de tulnic timp de o săptămână, în Câmpia Careiului, acolo unde trăiesc „Moții de Câmpie”.
Școala de vară cu tema „Viitorul unui străvechi instrument – Tulnicul” este organizată de Fundația Mircea Florian și de Uniunea Munții Apuseni cu scopul de a salva de la dispariție acest instrument străvechi și a crea o nouă generație de interpreți.
Tulnicul și meșteșugul său este grav amenințat de uitare și, în ultimă instanță, de dispariție.
De la înființarea sa, tabăra, statornică în dorința de a păstra vie tradiția cântatului la tulnic, s-a consacrat ca fiind itinerantă și a inclus și oferit participanților ocazia de a cânta și întâlni artiștii la munte dar și la câmpie, pe dealuri da și în vârf de munte, din Bucium și până la Satu Mare, din satul din Arieșeni al ultimilor tulnicari și până la Bobald în acest an.
Ce se întâmplă este rar, unic și de neratat
Programul include ore de învățare a instrumentului (inclusiv ore de istorie și teorie muzicală), vizite la meșterii populari care mai construiesc tulnice, vizite în locurile în care se cântă tradițional instrumentul.
Mentori si tutori vor fi maestre ale instrumentului (precum Mariana Gligor – investită de UNESCO cu titlul „Tezaur uman viu”), dar și artiști mai tineri, cu toții gata să-i învețe pe cursanți, să improvizeze și să experimenteze cu participanții la cursuri.
Evenimentul va începe luni, 26.08.2019, de la ora 12:00, la Casa Laboratorului de Cercetări a Muzeului de Istorie Satu-Mare din Bobald-Carei (cca. 3 km. de Carei), și va continua până duminică, 01.09.2019, ora 12:00
Într-un circuit care va include reperele obligatorii legate de meșteșugul cântatului la tulnic, de arta interpretării, orele de curs se vor face în natură.
Înscrierile se fac până pe 23 august iar participanţii găsesc detalii pe pagina de facebook MOTZart.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.