Actualitate
Un asistent social din Alba Iulia primeşte 500 de lei salariu net lunar. Mulţi dintre ei aleg să îşi facă meseria în străinătate
Munca de asistent social trebuie să fie făcută cu dăruire şi totodată cei care au această menire să pună şi suflet, pentru a-şi ajuta aproapele. Direcţia de Asistenţă Socială din Alba Iulia are 15 asistenţi sociali, unii cu două facultăţi, alţii cu studii de profil, dar, potrivit şefului acestui serviciu, Delia Cristescu, sunt „insuficienţi”. Un venit lunar al unui asistent social este de doar 500 de lei, chiar au studii superioare. Mulţi dintre ei ajung să facă ore suplimentare, pentru că „orice act care pleacă de la Direcţia de Asistenţă Socială are la bază o anchetă socială”, care de cele mai multe ori este făcută după programul de lucru.
În cazul unei anchete sociale, asistenţii sociali sunt cei care intră în contact cu mulţi dintre oamenii pe care comunitatea îi marginalizează, persoane cu handicap sau oameni care au nevoie de ajutorul lor din diverse motive.
Pe lângă asistenţii sociali, Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Alba Iulia mai are angajaţi consilieri, care primesc salariu net de maximum 1.400 de lei. Mai sunt psihologii şi sociologii, care sunt remuneraţi doar cu 500 de lei lunar, iar un economist are cel mult 1.000 de lei. Şi atunci, spune Delia Cristescu, mulţi aleg să plece şi să se angajeze în cadrul unor ONG-uri care îşi permit din punct de vedere financiar să le ofere condiţii mult mai bune.
Munca pe care o depun zi de zi pentru oamenii care au nevoie de asistenţă socială şi consiliere „nu este răsplătită la adevărata ei valoare”, spune Delia Cristescu. De cele mai multe ori, unii asistenţi sociali ajung să primească şi sarcini care nu le intră în atribuţii, iar atunci ajung cu ore suplimentare pe care serviciul de asistenţă nu le poate plăti.
Angajatorul salariaţilor din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială este Primăria Alba Iulia, care le oferă un venit lunar, zile libere şi concedii.
Cererea pentru asistenţi sociali este mai mare în străinătate
Chiar dacă s-au gândit că facultatea îi va ajuta ca în viitor să primească un salariu mai mare şi o carieră de succes în ţară, unii asistenţi sociali au ales calea străinătăţii. În Alba sunt înregistraţi în Colegiul Asistenţilor Sociali un număr de 256 de asistenţi sociali, iar o parte dintre aceştia au ales să îşi găsească un loc de muncă mai bine plătit, cererea fiind şi mai mare, în Anglia şi Germania, după cum spune Florin Armian, preşedintele Filialei Alba a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România.
Au primit din partea colegiului o certificare că sunt înregistraţi ca asistenţi sociali, pentru că altfel nu îşi pot desfăşura activitatea şi au plecat peste hotare pentru un post similar, dar mai bine plătit. Mulţi dintre ei au plecat în Anglia.
Din totalul asistenţilor sociali înregistraţi la Colegiul din Alba, numărul celor care s-au înscris anul trecut ajunge la 13 persoane care au dorit îşi desfăşoare activitatea în acest domeniu. Florin Armian a declarat că, dacă luăm în considerare numărul total din judeţ comparativ cu situaţia pe ţară, avem cei mai mulţi asistenţi sociali înregistraţi.
Anual, pe data de 18 martie, de Ziua Mondială a Asistenţilor Sociali, îşi sărbătoresc munca depusă într-un an şi sunt premiaţi. În judeţul Alba a avut loc a VI-a ediţie a Galei Asistenţei Sociale în cadrul căreia au fost premiaţi asistenţi sociali cu rezultate deosebite, în cadrul secţiunilor: protecţia copilului, persoane cu dizabilităţi, reintegrarea socială a persoanelor private de libertate, persoane vârstnice, îngrijirea la domiciliu, servicii de urgenţă, sănătate/servicii medicale, incluziune socială/economie socială, persoane fără adăpost, asistenţă socială, adopţie.
În final, Delia Cristescu ne-a spus că mulţi dintre tinerii care încă se află pe băncile Facultăţii de Asistenţă Socială trebuie să aibă dăruire ca să fie un asistent social.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News