Connect with us
Publicitate

Eveniment

Un fost viceprimar din Alba a încasat peste 100.000 de lei ca spor de dificultate. Motivul pentru care trebuie să returneze banii

Publicat

Un fost viceprimar de comună din județul Alba trebuie să dea primăriei înapoi, o mare sumă de bani pe care a încasat-o sub formă de spor de dificultate, timp de aproape trei ani. 

Este vorba despre Vasile Marcel Filimon, fost viceprimar al comunei Șibot din partea UNPR, în perioada 2016- 2020. În prezent, Filimon este consilier local al comunei, din partea PSD. 

În urma unei decizii date de magistrații Tribunalului Alba, fostul viceprimar trebuie să returneze peste 100.000 de lei. Decizia a fost dată în 6 iulie 2023, iar în 16 august acesta a făcut apel. Dosarul s-a mutat pe rolul Curții de Apel Alba Iulia.

Banii primiți pe nedrept au fost depistați în urma unui control al Curții de Conturiu Alba. Deși acesta trebuia să returneze mai multe sume de bani, printre care și spouri de vouchere de vacanță, norme de hrană sau fonduri europene, cererea a fost respinsă de magistrați deoarece s-a prescris.

Prin urmare magistrații au admis doar returnarea sporului de dificultate.

Ce au reținut magistrații

În fapt, în perioada 2016 – 2020 pârâtul a avut în perioade diferite calitatea de viceprimar al Comunei Şibot şi viceprimar cu atribuţii de primar.

În urma controlului Curţii de Conturi Alba desfăşurat la Primăria Comunei Şibot în perioada 01.07.2021- 30.07.2021, a fost întocmit Raportul de audit financiar.

Instanța a reținut că fostul viceprimar a încasat mai multe sume de bani în perioada în care a avut funcție de conducere în Primăria Șibot.

Mare parte din bani au venit sub forma unui spor de dificultate, pe care l-a primit în perioada ianuarie 2018- octombrie 2020.

Ce sume a primit fostul viceprimar

”109.401 lei reprezentând spor de dificultate pentru activitatea desfășurată în cadrul Comisiei pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, suma de 3817 lei, cu titlu de normă de hrană, suma de 1450 lei vouchere de vacanță și suma de 3120 lei reprezentând spor pentru activitatea prestată în proiecte finanțate din fonduri europene”, au reținut magistrații.

Mai exact fostul primar a primit banii pe baza unor dispoziții ale primarului comunei Șibot, care au fost însă anulate pe cale judecătorească.

Drept urmare dacă au fost anulate, acesta a fost nevoit să ofere banii înapoi.

”Raportat la modalitatea de acordare pârâtul nu a făcut dovada că sumele reprezentând sporul de dificultate pentru activitatea desfășurată în cadrul Comisiei pentru stabilirea dreptului de proprietate privată ar face parte din componența salariului brut lunar sau ar proveni din drepturi de asistență socială”, au mai menționat magistrații în motivarea instanței.

Ce au decis judecătorii Tribunalului Alba

În primă instanță, magistrații au admis cererea Primăriei Șibot și l-au obligat pe fostul primar să returneze suma obținută din sporul de dificultate.

Admite în parte excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune, invocată de pârât prin întâmpinare, şi, în consecinţă:

Respinge cererea formulată de reclamanta UAT COMUNA ŞIBOT, cu sediul în …, în contradictoriu cu pârâtul Filimon Vasile Marcel, domiciliat în …, având ca obiect restituirea sumelor încasate cu titlul de spor pentru activitatea prestată în proiecte finanţate din fonduri europene şi vouchere de vacanţă, ca fiind prescrisă.

Respinge cererea reclamantei de obligare a pârâtului la restituirea sumelor reprezentând norma de hrană încasată în perioada anterioară datei de 22.07.2019, ca fiind prescrisă.

Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta UAT Comuna Şibot în contradictoriu cu pârâtul Filimon Vasile Marcel.

Obligă pârâtul să restituie reclamantei suma de 109.401 lei, încasată în perioada ianuarie 2018 – octombrie 2020 cu titlu de spor de dificultate.

Obligă pârâtul să restituie reclamantei sumei încasate cu titlu de normă de hrană ulterior datei de 22.07.2019.

Obligă reclamanta la plata către pârât a sumei de 500 lei, reprezentând cheltuieli de judeacată. Executorie. Cu drept de apel în termen de 10 de zile de la comunicare, cerere care se depune la Tribunalul Alba.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    vineri, 18.08.2023 at 15:48

    L-aţi găsit pe acarul Păun ! Dar cu ceilalţi, care nu cred că sunt puţini, ce se întâmlă ? Se aşteaptă sfânta prescriere, cea dragă PSD-ului,

  2. Admiral Aliev jr

    vineri, 18.08.2023 at 20:38

    Suntem condusi de gunoaie umane,deseuri fara constiinta,justitia e praf,dar sug resurse nejustificat..o tara care se duce dracului..tinerii se duc in vest.sictir..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate