Eveniment
Un nou pas pentru amenajarea unei hidrocentrale de mică putere, în comuna Bistra din Munții Apuseni
Un nou pas pentru amenajarea unei hidrocentrale de mică putere, în comuna Bistra din Munții Apuseni. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat, pe 20 decembrie, luarea deciziei etapei de încadrare – cu efectuarea evaluării impactului asupra mediului și cu evaluarea impactului asupra corpului de apă – pentru proiectul „Centrala hidroelectrică de mică putere – Valea Mare, comuna Bistra, județul Alba”.
Potrivit memoriului de prezentare publicat de APM Alba, AHE Valea Mare implică amenajarea hidroenergetică a râului Valea Mare, afluent al râului Arieș, în intravilanul și extravilanul satelor Culdești, Bălești, Cătun, Durăști și Poiană din comuna Bistra.
Amenajarea unei hidrocentrale de mică putere în comuna Bistra
Proiectul propune valorificarea potențialului hidroenergetic al râului Valea Mare prin captarea apei și uzinarea în două micro-hidrocentrale (MHC), amplasate în cascadă.
Lucrările propuse prin proiect sunt următoarele:
- îndepărtarea vegetației și taluzarea malurilor bazinului existent;
- crearea canalui de alimentare cu apă (între capătul amonte al bazinului și malul stâng al prârâului Valea Mare), prin care gravitațional apa va pătrunde în bazinul de linistire. Se va capta doar o parte din debit, aval urmând să fie păstrat în albie debitul de servitute de 0,195 mc/s.
- la capătul aval al bazinului de liniștire se va construi un cămin din beton care va avea rolul de a încărca conducta de aducțiune; punctul de captare apă se situează la cota 1050 mdM;
- conducta de aducțiune PAFSIN Dn 1200 mm se va poza în ampriza drumului forestier până la MHM din amonte (MHC 2)
- MHC 2 se va echipa cu două turbine Pelton de putere 1788/1655 kW și debit instalat de 1,1 mc/unitate
- din MHC 2 amonte, printr-un bazin de liniștire și încărcare, apa uzinată va reîncărca conducta de aducțiune PAFSIN Dn 1200 mm transportând-o către MHC aval (MHC 1). Lungimea totală a aducțiunii va fi de 7/550 m.
- MHC 1 aval va fi echipat similar cu MHC 2, iar apa uzinată după liniștire se va reda cursului de apă la cota 675 mdM.
Clădirile MHC se vor ampasa la cotele 855 mdM respectiv 675 mdM.
Accesul în zona proiectului este asigurat de drumurile naţionale DN 75 Turda – Oradea şi DN 74 Zlatna – Câmpeni.
Energia produsă de centrale va fi livrata în sistemul electric național prin LES 20 kV până la stația electrică 110/20kV Câmpeni.
Valoarea investiției este estimată la peste 161,5 milioane de lei, cu TVA inclus.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News