Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un recidivist din Alba Iulia, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru omor, vrea să fie eliberat condiționat


Publicat

Penitenciarul Aiud

Matei Costică din Alba Iulia și-a petrecut aproape jumătate de viață după gratii. Ultima condamnare a bărbatului datează din anul 2001. Atunci, îmbibat bine de alcool a ucis în propria casă, în mod brutal, o persoană de 62 de ani cu care a vrut să aibă relații sexuale. 

Ba mai mult Costică a încercat să care cadavrul pe scările blocului, dar s-a împiedicat și a căzut pe trepte cu tot cu corpul neînsuflețit al victimei. 

Bărbatul era eliberat condiționat din arest în anul 1997, deoarece a fost condamnat în trecut la 8 de închisoare pentru tentativă de omor. 

Acum în 2019, la 18 ani de la comiterea crimei, Matei Costică vrea să fie eliberat condiționat din Penitenciarul Aiud. 

La sfârșitul lunii ianuarie, lui Matei Costică i-a fost respinsă de către magistrații Judecătoriei Aiud, cererea de eliberare condiționată, pentru pedeapsa de 20 de ani, dată în anul 2001, pentru omor deosebit de grav. 

Bărbatul a făcut contestația la decizia judecătorilor de la Aiud și dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Alba. 

Cum a ajuns bărbatul după gratii

Potrivit deciziei date de Curtea Supremă a Justiției, din anul 2003, reies următoarele fapte:

”Prin sentinţa penală nr. 107 din 29 aprilie 2002 a Tribunalului Alba, inculpatul Matei Costică a fost condamnat la 20 ani închisoare şi 10 ani interzicerea drepturilor (…) pentru infracţiunea de omor deosebit de grav.

Inculpatul, în etate de 40 ani s-a liberat condiţionat din executarea unei pedepse de 8 ani închisoare aplicată pentru două infracţiuni de tentativă de omor în anul 1997, după care a lucrat ca muncitor în sectorul salubritate până în iunie 2001 când s-a pensionat medical.

Din anul 1998 locuia cu chirie într-o garsonieră locuinţă socială, situată într-un bloc, la etajul 4 din Alba Iulia.

În acelaşi bloc, la etajul 3 locuia şi concubina sa T.G., precum şi victima D.M. în etate de 64 ani.

În după amiaza zilei de 13 noiembrie 2001, la garsoniera inculpatului a venit martorul C.N. pentru a-i monta o yală la uşă. Inculpatul s-a dus apoi la victimă, de unde a luat o şurubelniţă şi împreună cu victima, a consumat băuturi alcoolice în garsoniera sa.

Pentru a viziona programul la televizorul inculpatului au venit şi alte persoane care au consumat băuturi, iar în jurul orei 23: 00 în garsonieră a mai rămas doar inculpatul cu victima.

Pe fondul băuturilor alcoolice consumate, inculpatul, care era certat cu concubina sa, s-a hotărât să aibă raport sexual cu victima, împrejurare în care a aşezat-o pe podea, a lovit-o şi s-a urcat cu genunchii pe toracele victimei comprimându-i astfel corpul.

Datorită greutăţii şi presiunii exercitate asupra toracelui victimei şi imposibilităţii acesteia de a se apăra (avea o alcoolemie de 2,75 gr %o), inculpatul i-a produs fracturi multiple ale scheletului toracic şi sternului care au avut drept şi la scurt timp consecinţă asfixia mecanică şi decesul.

În continuare, inculpatul a luat cadavrul victimei şi l-a transportat pe scări la etajul 3, scăpându-l pe ultimele trepte, după care a dus victima în braţe în garsoniera acesteia şi a aşezat-o pe pat, dezbrăcată în partea inferioară a corpului şi acoperită cu plapuma.

În aceeaşi noapte inculpatul, în stare de ebrietate a provocat scandal la uşa concubinei sale de la etajul 3, care nu i-a permis accesul, după care s-a tăiat cu o lamă în zona abdomenului, motiv pentru care a fost transportat la spital şi în cursul zilei, a fost îngrijit de concubina sa.

În ziua de 15 noiembrie 2001, inculpatul a plecat la Cugir, iar în ziua următoarea s-a descoperit cadavrul victimei.

S-a stabilit prin raportul de constatare medico-legală că victima a suferit infiltraţii sanguine frontale, toracice şi abdominale, fracturi costale multiple, pneumotorace stâng, rupturi plurale, fractură de stern, produse prin lovire directă şi respectiv comprimare între două planuri dure, victima fiind în stare de ebrietate avansată şi prezentând o fragilitate osoasă în raport şi de vârstă, moartea survenind prin asfixie mecanică.

S-a mai stabilit pe baza expertizei medico-legale psihiatrice că inculpatul prezintă tulburări mixte de personalitate, având discernământul păstrat.

Prin Decizia penală nr. 180 din 6 august 2002 a Curţii de Apel Alba Iulia s-a respins ca nefondat apelul declarat de inculpatul M.C. prin care susţinea că nu a comis fapta şi solicita a fi achitat.

Împotriva acestei decizii, inculpatul a declarat recurs, reiterând motivele din apel referitoare la nevinovăţia sa, temei de casare prevăzut de art. 3859 pct. 18 C. proc. pen.” se arată în decizia Curții Supreme

Recursul declarat de inculpat nu este fondat

Potrivit site-ului legeaz.net, unde este disponibilă decizia din 2003 reiese că: ”Din examinarea hotărârilor pronunţate în cauză şi a lucrărilor dosarului, rezultă că instanţele, întemeindu-se pe probele administrate, au stabilit şi reţinut corect starea de fapt şi vinovăţia inculpatului şi, deasemenea, au dat o corespunzătoare încadrare juridică faptei penale comise.

În declaraţiile date, martorii confirmă actele de violenţă exercitate de inculpat asupra victimei şi că la plecarea din garsonieră, inculpatul a rămas singur cu victima.

Astfel, martorul C.N.V. a arătat că în jurul orei 23:00 inculpatul a rămas singur în garsonieră, continuând să consume băuturi alcoolice.

Martorii C.A.A., L.L., Z.E., L.D.M. confirmă actele de violenţă comise de inculpat asupra victimei, rugămintea victimei de a nu fi agresată, precum şi căderea victimei pe scări).

Declaraţiile martorilor menţionaţi se coroborează cu declaraţiile inculpatului care recunoaşte că a transportat victima pe scări şi s-a rostogolit cu aceasta pe ultimele trepte, precum şi cu raportul de constatare medico legală care atestă modul de producere a traumatismelor şi cauza decesului.

Prin urmare, în cauză au fost administrate suficiente probe din care rezultă pe deplin vinovăţia inculpatului în comiterea faptei de omor.

În consecinţă, urmează a se respinge, ca nefondat recursul declarat de inculpat şi a fi obligat la cheltuieli judiciare către stat. Din pedeapsă se va deduce durata arestării preventive.

Respinge, ca nefondat, recursul declarat de inculpatul M.C. împotriva deciziei penale nr. 180/ A din 6 august 2002 a Curţii de Apel Alba Iulia.

Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului, timpul arestării preventive de la 5 decembrie 2001, la 12 martie 2003.

Obligă pe recurent să plătească statului 1.300.000 lei cheltuieli judiciare, din care suma de 300.000 lei, reprezentând onorariul pentru apărarea din oficiu, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei.” a fost decizia Curții Supreme din România în anul 2003, în cazul lui Matei Costică.

Contestația deciziei Judecătoriei Aiud, prin care nu i-a fost acceptată cererea de eliberare condiționată din închisoare, a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Alba și va avea un prim termen de judecată în data de 18 martie 2019.

 

 

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Cursuri online, de azi, în şcolile în care sunt secţii de votare. Elevii se pot întoarce fizic în clase, începând de miercuri

Publicat

sectii votare alegeri

De astăzi, în toate școlile și grădinițele din Alba în care sunt secții de votare, activitatea didactică ce presupune prezenţa fizică a elevilor şi a cadrelor didactice se va face online.

Unităţile de învăţământ preuniversitar în care sunt organizate secţii de votare pentru desfăşurarea alegerilor locale vor avea activitatea suspendată începând de vineri, până marţi, 29 septembrie, inclusiv. Cursurile se vor desfăşoara doar online.

Activităţile didactice se vor relua începând cu data de 30 septembrie, cu respectarea tuturor condiţiilor de siguranţă şi igienă sanitară.

„Activitatea didactică ce presupune prezenţa fizică a elevilor şi a cadrelor didactice din unităţile de învăţământ preuniversitar în care sunt organizate secţii de votare se suspendă în perioada 25 – 29 septembrie. Aceasta se va desfăşura exclusiv în sistem online. Această decizie a fost aprobată de ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, printr-un ordin (…), în urma Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 46/2020”, anunţa miercuri MEC.

Informarea CNSU

”Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea numărul 46 privind suspendarea activităților didactice în unitățile de învățământ preuniversitar în care sunt organizate secții de votare pentru alegerile locale din anul 2020.

Astfel, CNSU a decis ca activitatea didactică ce presupune prezența fizică a elevilor și a cadrelor didactice în cadrul unităților de învățământ preuniversitar în care sunt organizate secții de votare pentru desfășurarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, stabilite conform Registrului secțiilor de votare administrat de Autoritatea Electorală Permanentă, să se suspende începând cu data de 25.09.2020 până la data de 29.09.2020 inclusiv”, se arată într-o informare a CNSU.

Activitățile didactice pentru aceste unități școlare vor fi desfășurate în sistem online.

În această perioadă, activităţile didactice în unităţile de învăţământ cu secţii de votare se realizează conform metodologiei privind desfăşurarea activităţilor didactice prin intermediul tehnologiei şi al Internetului, precum şi pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, aprobată prin OMEC 5.545/2020.

Procesul instructiv-educativ, faţă în faţă, va fi reluat pe 30 septembrie, conform scenariilor aprobate de către comitetele judeţe/ al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, cu respectarea tuturor condiţiilor de siguranţă şi igienă sanitară.

„Această propunere a fost agreată în întâlnirea de lucru de luni, 21 septembrie, pe care ministrul Educaţiei şi Cercetării a avut-o cu reprezentanţi ai Asociaţiei Comunelor din România, ai Asociaţiei Oraşelor din România, ai Asociaţiei Municipiilor din România şi ai Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România”, menţiona MEC.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Scară de evacuare exterioară, la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia. Licitația pentru proiectare, lansată în SEAP

Publicat

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia va avea în curând o scară de evacuare exterioară clădirii principale (corpul A), care va permite asigurarea condițiilor de evacuare a persoanelor aflate în clădire în condiții de siguranță conform normelor de securitate în caz de incendiu.

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia a lansat joi, 24 septembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație pentru servicii de proiectare și asistență tehnică pentru construirea unei scări exterioare de evacuare la clădirea spitalului. Valoarea totală estimată este de 34.500 de lei, fără TVA.

Prin realizarea proiectului se va asigura lungimea căilor de evacuare din clădire – conform normativelor de securitate la incendiu în vigoare – astfel încât evacuarea în caz de incendiu să se facă în siguranță.

Lucrări propuse:

– Construirea unei scări metalice de evacuare, exterioară, alipită corpului A de clădire cu regim de înălțime S+P+ 6E;

– Desfacerea trotuarelor existente pe zona afectată

– Lucrări de terasamente

– Fundații izolate sub stâlpi

– Execuție placa de beton armat

– Montare structură metalică

– Instalații electrice

– Refacere trotuare și alei afectate

 

Potrivit caietului de sarcini, scara de evacuare urmează a se ancora de clădirea existentă (corpul A), conform proiectului de specialitate ce urmează a se realiza, pe fundații izolate de tip „pahar”, și în conformitate cu expertiza tehnică întocmită, fără afectarea structurii de rezistență a clădirii existente. Materialele folosite vor fi cele agrementate de I.S.U. pentru astfel de căi de evacuare, de asemenea și dimensiunile scării. Pentru accesul din clădire, se vor demonta la fiecare nivel ferestrele existente și se vor demola parapeții acestora, pentru a obtine golurire ușilor de evacuare.

La fiecare nivel scara comunică cu holul central printr-o ușa rezistentă la foc cu dimensiunile 1,80 x 2,10 m. Usile au sensul de deschidere spre exterior. Evacuarea utilizatorilor după coborârea de pe scară se va face pe o alee pavată cu lățimea de 2 m care comunică cu rețeaua de alei existente și care asigură ieșirea din incinta spitalului în spațiul public.

Scara metalică exterioară va fi amplasată la fațada sudică a clădirii spitalului. Construcția va avea amprenta la sol de 30,9 mp și o suprafață desfășurată de 158.40 mp. Accesul până la cota 0.00 a clădirii se face pe un pachet de 7 trepte iar pentru fiecare din cele 5 nivele sunt două rampe de scară cu câte 11 trepte fiecare. Treptele vor avea înălțimea de 15 cm, lățimea de 33 cm și o lungime de 140 cm. Vor fi executate din grătare electrosudate tip SP, antiderapante, platbandă portantă 40 x 4, bare torsionate 5 mm, 330 x 1400 mm. Podestele au lungimea de 160 cm și lățimea de 318 cm; sunt realizate din grătare electrosudate tip SP, antiderapante, platbandă portantă 60 x 4 mm, bare torsionate 5 mm.

Pentru siguranța utilizatorilor vor fi prevăzute balustrade metalice cu înălțimea de 1 m.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tablete pentru studenți, din fonduri europene. Care sunt condițiile pentru a le primi

Publicat

Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi, că studenții beneficiari ai burselor sociale din universitățile care își încep cursurile online vor primi tablete, urmând ca sumele pentru achiziţionarea acestora să fie decontate din fonduri europene în limita a 50 de milioane de euro.

„Am luat decizia de a sprijini şi studenţii care sunt beneficiari ai burselor sociale pentru universităţile care vor începe online, să decontăm din fonduri europene în limita unei sume de 50 de milioane de euro tabletele care sunt achiziţionate”, a precizat Orban la începutul şedinţei de guvern, potrivit Agerpres.

Premierul a menţionat că în actele normative care urmează să fie adoptate de Executiv este inclusă şi prevederea privind acordarea mesei calde şi pentru pensionarii cu pensia mai mică decât cea socială.

El a mai spus că va fi crescut şi plafonul de decontare din fonduri europene pentru cheltuielile de sănătate generate de noul coronavirus.

Secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene Carmen Moraru a precizat că pentru şedinţa de guvern este pregătită o ordonanţă de urgenţă care reuneşte mai multe modificări ale unor acte normative, fiind cuprinse şi aceste prevederi.

„Am inclus modificarea OUG 115. De asemenea, am inclus în modificarea Ordonanţei 44 – universităţile de stat vor fi beneficiare de fonduri pentru achiziţionarea de echipamente de protecţie şi unele dispozitive de tipul nebulizatoarelor în valoare de 10 milioane de euro. Faţă de cele 50 de milioane de euro pe care le aveam deja aprobate, pentru această categorie nouă de beneficiari am suplimentat cu încă 10 milioane de euro. (…) În aceeaşi ordonanţă de urgenţă de modificare a unor acte normative am pregătit şi Ordonanţa 43 şi propunem suplimentarea plafonului de decontare pentru aceste tipuri de echipamente la un 1.200.000.000 lei, din realocări din alte programe. (…) Precizez că în acest moment avem depuse proiecte de un miliard de euro, schiţe pe care le vedem în sistem şi tot din axa 9, din care decontăm echipamentele medicale, vom deconta şi echipamentele pentru şcoli, echipamentele de protecţie şi dispozitivele şi containerele sanitare”, a mai spus Moraru.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Trei medalii de argint și două de bronz pentru halterofilii CS Unirea Alba Iulia, la Campionatul Național de Juniori

Publicat

Halterofilii juniori legitimați la CS Unirea Alba Iulia au obținut rezultate foarte bune la prima competiție la care au participat după ridicarea graduală a restricțiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19.

Astfel, la Campionatul Național de Juniori, desfășurat în perioada 21-25 septembrie, la Arad, Năstase Robert Ionuț a obținut 3 medalii de argint, în vreme ce Vîlcu Nicu Alexandru a obținut 2 medalii de bronz. Halterofilii CS Unirea Alba Iulia sunt pregătiți de către prof. Ioan Frățilă.

Rezultate CS Unirea Alba Iulia:

– Năstase Robert Ionuț, categoria – 81 kg, juniori II – 14 ani, argint – smuls, argint – aruncat, argint – total;

– Vîlcu Nicu Alexandru, categoria – 73 kg, juniori II – 14 ani, smuls – loc 4 (la egalitate cu locul 3), aruncat – bronz, total – bronz;

Rezultate bune, însă fără clasare pe podium, au fost obținute și de Pânzaru Irimia Nicușor.

”Sunt rezultate foarte bune obținute după o pauză competițională mare. Performanța, indiferent de domeniu, se obține cu multă muncă, determinare și seriozitate. Îi felicit pe juniori, cât și pe antrenorul lor, domnul Ioan Frățilă. Am convingerea că parcursul bun al sportivilor noștri va continua” – Corneliu Mureșan, director CS Unirea Alba Iulia.

La haltere există două stiluri:

– smuls (constă în ridicarea halterei cu ambele brațe printr-o singură mișcare continuă)

– aruncat (constă în ridicarea halterei până la piept, apoi în înălțarea ei prin întinderea brațelor în sus).

Competiția de regulă începe cu stilul ”smuls” la care fiecare concurent are dreptul la trei încercări, iar apoi se trece la ”aruncat” la care din nou fiecare sportiv are dreptul la trei încercări.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate